Не видях да пише Формик асид(ацид). Така, че може и аз да греша.
Преглед за печат
Прикачен файл 6234
Това е от книжката.
Цитат от фейсбук групата Пчелин:
Цитат:
Nikolai Kumenov
March 5 2016 at 11:13pm
Пчели без химия!
За вароатоза: едно шишенце ментови капки се сипва в 100мл. спирт, от получената консистенция се слагат по 4-5 капки на литър сироп 1/1 захар, вода. Това се прави при пролетно и есенно подхранване.
За нозематоза: една чаена лъжичка йод на литър сироп.
За старт на майката: една ампула витамин Б12 на литър сироп.
Само с тези средства третирам от години и нямам загубено семейство. Някои колеги бяха пробвали написаните от мен начини преди година и останаха доволни. Успех
wink emoticon
Начините не са измислени от мен, а разработвани и пробравани с години от дядо ми.
Лошо е качеството, ама така съм го изтеглил от нета.
Прикачен файл 6259
Прикачен файл 6260
Така го правя от две години!
Nikolai Kumenov
March 5 2016 at 11:13pm
Пчели без химия!
За вароатоза: едно шишенце ментови капки се сипва в 100мл. спирт, от получената консистенция се слагат по 4-5 капки на литър сироп 1/1 захар, вода. Това се прави при пролетно и есенно подхранване.
За нозематоза: една чаена лъжичка йод на литър сироп.
За старт на майката: една ампула витамин Б12 на литър сироп.
Само с тези средства третирам от години и нямам загубено семейство. Някои колеги бяха пробвали написаните от мен начини преди година и останаха доволни. Успех
wink emoticon
Начините не са измислени от мен, а разработвани и пробравани с години от дядо ми.Ако на някой му стиска,да пробва ,резултата ще е ..........за ментовите капки говоря.
Ако на някой му стиска,да пробва ,резултата ще е ..........за ментовите капки говоря. Какво искаш да кажеш?
Като цяло останах доволен от HiveClean. Мисля след изрязването на строителната рамка пак да мина с него или с ОК така хем ще махна част от старите и част то младите акари, което ще намали популацията значително.
До сега третирал само с *Фурмитом* http://pchelar.com/node/330 - заедно с мрежесто дъно роботи на шестица.
Тази година искам да пробвам *КАС-81* https://plus.google.com/106338265996...ts/HdMvmdm1Ane
4 литра на пролет (до 10 април - за един месец до акация ) и 10-12 литра за зима.
Колега, можеш ли да дадеш повече информация относно третирането с фурмитома. При каква температура го слагаш, входа колко голям го оставяш и най-вече как действа на семейството...
Давам 2-а пъти в сезона. Инструкцията - http://pchelari.com/forum/showthread...full=1#post203
Въртяща прелка в долни корпус, слагал и с отворено и с затворено дъно - лесно и бързо. Оптимално от 14 до 25 градуса да има 1-2 дена за третиране. По ниски температури - не изпарява, по високи - може да загубиш маика. Махаш плака след 3-4 дена, а забравиш - те сами махат. Заедно с мрежести дъна - не познаваш как изглежда акар и всички *други работи* от повишена влага в кошера. Обаче посрещнал в *Енциклопедия Рут* - не препоръчват на пролет да ползваш химично третиране, по добре нещо от растителни - пелин, борови връхчета и т.н.т. Защо то тази зимна пчела не толкова има в мастно тяло необходими неща... слабичка за *химиотерапия* )
Здравейте на всички.
Нов съм във форума, а и в бранша.
Пчелар няма как да се нарека ,но имам огромен интерес да стана такъв , преди седмица си купих 20 пчелни семейства третирани от пчелара с ЕКО Стоп,не беше така очтив да ми сподели с какво друго да ги третирам и за това се обръщам към вас. За което ще съм ви много благодарен.
Семеистрава ги подхранвам със сиром 400г и стартовит през 4/5 дни в зависимост от семеиството и силата му.
Кошерите са ми дадан блат 10 рамкови и 12 рамкови
Ще съм много благодарен ако ме насочите с какво да ги третирам....
Това е пчелина ми http://alfa.kachi-snimka.info/vij.ph...460469768v.jpg , приемам всякакви критики отностно подредбата на кошерите и всичко което по опитните виждат , а аз не.
Благодаря много.
Здравей много успех ти желая с много добра бройка започваш.
Приемаш критики сигурен ли си
Щом е за доброто на пчелите , ДА :)
По принцип е хубаво не че при мен е така два един до друг да са с два различни цвята по удобно е когато са по двойки единия ти служи за маса.
Другото мисля че пчелите различават нюанси на син.жълът бял и гълъбово сив за зелен не съм сигурен иматеории за налитане на пчели един в друг и за обръкване на майки след брачен полет.
Екостопа никога не съм го ползвал но май не е най доброто решение и кога ги е третирал. Хубаво е да направиш тест за опаразитеност и тогава да мислиш щото започва сезона .
Хмм това с двата един до друг не се бях досетил....добра идея е , а за цветовете нз как ще го измисля , но и това ще го променим.
А нещо за вароатоза , нозематоза, акар и други болести по пчелите .... ?
Благодаря много за информацията !!
Задаваш много труден въпрос но по това време на годината трябва да си много внимателен ако скоро ще слагаш магазините
Добре че Юри го спомена
сега няма да ги пипаш като местоположение и цвят те и без това са малко нагъстичко. Живи и здрави зимата а и зеления цвят си го виждат но не е от основните цветове за пчелите. Много е трудно да отговориш на начинаещ за да не те разбере погрешно и без да искаш да го подведеш. Това е причината да не ти отговарят на въпроса за третиранията а не че форума е някакъв затворен кръг на илюминати.
Костак сигурно разбираш от пчели ,за да се загърбиш с толкова на веднъж ?Тръгнал си изведнъж на пичелбарство .Аз започнах с 5 бр. Тази година ще ги увелича с още някой ,докато що годе влеза в час .За догодина ако сме живи и здрави още някой За сега ми е хоби Желая ти успех!!!!!!
Ако са по 20 лв ,от сега е късметлия Къде и аз да бях такъв късмет !!!!!
20 бр. си е добра бройка зависи гледната точка ако са му далече и има транспортни разходи за 5 бр, се обезмисля.
Човека интелигентно точно в темата пита с какво да третира само че е по лесно да се отговори по това време с какво да не третира,
Здравейте,
Костак, действай! Първо питане: Регистрира ли си пчелина? Второ: Как се реши да гледаш пчели?
Поздрави, и УСПЕХ! Г. Георгиев
костак от едни лентички кат гледам как е тръгнало скоро може и лиценз да вадиш за износ:bigsmile:
печелбарство .... :D решил съм да гледам пчели, работя вечер имам свободно време също така и оргомен интерес ... на 18този месец ще регистрирам пчелина и ще се консултирам с доктор Тодор Атанасов от гр. Вълчи Дол м/у другото имам и платформа за 30кошера въпрос на време и да се регистрира имам и с какво да я тегля.
С помоща на Юри Зарев от фонд земеделие ще кандидатсваме по програма за стартово подпомагане мярка 6.1
Наясно съм с всички документи за практикуване на подвижно пчеларство НО това за другата година, сега е важно да отгледамм едни силни семейства за акацията липата и слънчогледа ,рапица няма за жалост около мен .... в двора ми съм насял ЛОФАН и ФАЦЕЛИЯ почти 500кв.м с цел облагородяване на пчелите.
50лв кошери с пчелите стига глупости дайте да взема и аз от тях хахах платих ги близо 6 хиляди лева...
Bobi-M9598идните дни ще регистрирам пчелина , после и във стопанството ще пусна заявление да ме предопреждават преди всяко пръскане и от къде реших да се занимавам с пчели ли ... ами от близо година гледам клипове и чета за пчеларстово имам и няколко книги....а и попринцип съм на мнение , че желязото се кове в огъня в движение ще се учим :D просто исках няколко мнения за това кой какви препарати използва БЛАГОДАРЯ !
Хубаво, няма лошо питай си! Обаче, ако няколкостотин човека изкажат мнение? А, си има и много хубави теми. За желязото, Слънчо знае най- добре! Все пак нещо по въпроса ти- оксалова, нозевит, витамини. Ленти? Никога!
Костак, радвам се, че има такива хора като теб. Решил си,пресметнал си плюсове и минуси и си започнал с главата на пред. Виж да намериш наблизо пчелар от когото да се учиш/най-добрия вариант/на практика. Ленти може да използваш само чекмайт+, но ако ще имаш мед за събиране скоро ще отпаднат всякакви лекарства.
Здравейте,
Костак, БРАВО! Съгласен съм Тарти. Според мен, вече е късно за третирания. Ползвай строителна рамка. Това за ученето в движение, е така ама................ Може да струва скъпо. Тук във форума има много писано по всички въпроси. Чети и литература. Има и вестници. Дерзай!
Поздрави, Г. Георгиев
Благодарско на всички.
Ще видим доктора какво ще каже и ще ви държа в течение ако имате интерес.
И още едно въпросче ако може , семействата са ми средно силни поне според мен от 10 рамки 6 7 са плътно покрити с пчели и от 11рамки пак 7 8 са плътно покрити с пчели,мисля да направя 3 -4 хранения със сироп и стартовит , да не вземе да ги докарам до роево състояние ако ги храня по продължително , утре ще е 3тото хранене.
Стартовита е излишен сега. Сироп може винаги. Настроението им да е предроево цяло лято- тъй ще е най- добре! Може да ползваш и Био Апис.
Давай Костак ако тръгне да се рой го цепиш на отводки ползваш маточниците и си пиукаш. Ако не влезеш в пашата с силни кошери няма мед ще правят пило а после до слънчогледа имаш време да ги дигнеш. При мен след акацията и кестените е страшен глад до слънчогледа. Обърни и внимание сега дали носят нектар а за подхранването не е крава да я презобиш
Само уточнявам бе писал че даваш по 400гр. тоест мл. 3-4 пъти това си е съвсем нормално подбудително подхранване
Костак тук не е темата но ти имаш възможност да го направиш (страхуваш се да не се рой и аз правих такава грешка-но баланса е тънък и страхът основателен)
Много е важно е да се посрещне пашата със силни пчелни семейства. Колкото повече пчели има в кошера, толкова повече мед се добива.
Начините за постигане на това биват няколко:
След акацията и кестена при глад на семействата както спомена подхранваш ли ?
До миналата година не , но от миналата да сега се чудя дали да не експерементирам с твърда храна става въпрос от края на май до около 20 юни.
Костак, ако ги храниш , добре е да им даваш и да градят, иначе може и да ги изтървеш .
Аз им давах да градят и те си градят усилено.Силните семейства градят за около 24 часа и питата е почти на 90% изградена.Даже тази вечер махах последна пита,пълна с мед и прашец и слагах основа.Градят и осеменяват за един ден.Но в един кошер видях захранена маточна чашка.....
В събота ще ги прегледам основно всички семейства.На няколко силни кошера сложих и магазини(според мен закъснях).Интересното е че във всички кошери имаше маточни чашки,но само в един видях захранена,която разруших.
Огледай си добре семействата,че след тези 2 лоши дни,някои са почнали да мислят за "глупости".
Успех,Костак!
Костак, в момента според мен можеш да третираш само с ОК 35г , 900 мл вода и 100 г захар. С това може и цяло лято. Това е за 20 семейства.
Здрасти колеги , извинявайте ,че отново в тази тема си задавам въпросите, но мисля ,че не е нужно за един въпрос да отварям нова тема ....и така.....
Днес при преглед на семействата и подхранване това ми направи впечатление ....до сега не бях виждал такова нещо... ето и снимка http://alfa.kachi-snimka.info/vij.ph...460991977h.jpg до колкото знам е рано за роево състояние.... или по скоро мисля , че им е прекалено тясно защото на 25.03 при прегледа имаха 6 7 рамки с пчели от 10 , а сега са 10 от 10 пълни с пчели рамки и над рамките също беше фулл с пчела,и малко на риск сложих магазините с цел раширяване.... а и рапицата цъфти вече, но за жалост е на 2 ,3 , 4 км от пчелина ми ..... в крайна сметка какви съм ги надробил незнам ..... магазините сложих само на 10 рамковите кошери другите 12ки нямаха такъв проблем ако мога така да го нарека проблем.
Поздрави.
На тези май им е тясно една от основните причини за роене имаш и рапица -Костак не е рано за роене Трябва яко разширение плюс много работа да не мислят за глупости лично мнение незангажиращо
Здравейте,
Костак, за мен си закъснял със слагането на магазините. Миналата год. един мой кошер (не изглеждаше точно така) го разделих на две и допълних с ВО. Внимавай да не ги отървеш. Ако са изпаднали в роево, при силна паша ще се отложи за малко.
Поздрави, Г. Георгиев
Цепи го на две смело рамка -основа и ще видиш как ще заработят и тези дето висят отвън имаш още шанс да го оправиш,не вземеш ли мерки ще ги гониш по дърветата.
Здрасти, тези дето са отвън при слагането на магазина след броени минути вече се бяха прибрали в кошерите.....и от тук нататък значи да си взема празни кошери и да ги разделям така ли , аз мислех да добавя още един магазин и да градят яко ....
поздрави.
Костак зависи какво искаш мед или брой кошери както винаги въпроса ти не е от лесните не го цепиш бега в гората, цепиш изпускаш тази паша и се подготвяш за слънчогледа а изпадне ли в роева треска го пиши бегал горещо ти препоръчвам да прочетеш отново:
РОЯВАНЕ И МЕРКИ ЗА НЕДОПУСКАНЕТО МУ
Целата ми беше да извадя някакъв мед , като за първа година в бранша не гоня никакви норми .... най-напред искам да добия опит и също така да си спася семействата :laughing:да не ходя да ги търся по горите после , но явно най добрия начин е вадене на отводка и градеш на в.о. ,Георги 1974 не бях попадал на тази тема , найстина доста полезна ще ми е , БЛАГОДАРя !
Здравейте! Който е ползвал Матисан да сподели какви му са впечатленията.
https://gordyan.wordpress.com/2013/0...roa-jacobsoni/
Здравейте!
Колега,не съм използвал този препарат и не мога да ти дам мнение.Иначе това което пишат-ако е вярно трябва да действа!Ако го пробваш дай резултати.
Поздрави:Цветан Димитров
Да, и аз съм на това мнение, но освен флувавината има и още 2 вещества които не ми говорят нищо. Може би в комбинация действат добре. Най-добре ще каже този който е ползвал препарата.
ползвам от години препаратите на гордиан и съм доволен от качеството им и коректноста в доставките.
есента третирах с супер стриип а пролета с матисан. на външен вид се вижда разлика - при суперстрипа лентата е доста мокра и можеш дори да усетиш миризмата му след отваряне докато при матисана имаш чувството че слагаш просто изрязани лентички но при контролата видях един акар на листа така че действа.
но в крайна сметка не забравяйте че винаги трябва да се сменят препаратите - никога два поредни пъти с едно и също. и най вече края на април строителната рамка. всичкия акар се набива в търтеевото пило и при изрязване се маха почти на 100 % а и можеш на спокойствие после да режеш, разглеждаш, четеш акари ако има и да си правиш изводи.
Върху опаковката на всички препарати, които имам и тези, които прегледах в нета, пише да се съхраняват при температури под 30°С, но само на Api Life Var пише да не се използват при температури над 30°С. И се зачудих тези препарати дали могат да се използват сега, когато е 35-38. И дали са били съхранявани правилно в тези жеги.
Аз смятам да третирам сега с Варостоп и в октомври с ОК, ако Варостоп покаже наличие на акар. Моите кошери са винаги със СР та се надявам да не се наложи използване на ОК.
Супер стриип с основна съставка кумафос! За него са изписани n на брой статии.Отрова натрупваща се във восъка с всички последствия от това. Кумафос преминава във всички пчелни продукти и освен вредата за пчелите е опасен и за здравето на хората консумиращи продукти от кошери обработвани с кумафос.
Четете, Колеги!
П.П. Всеки е свободен да си трови живота както иска.
Зуница мисля , че ти бе постнал нещо преди години тук ?
Преди години имаше много разгорещена дискусия с много колеги.Извадихме на показ химическия състав на ползваните препарати. Обсъждахме на дълго и на широко вредните и опасни за здравето на пчелите и пчеларя препарати. Преди години...
На мене ми беше много полезна.Надявам се, че и на колегите ще е полезна , ако още е запазена.
Тогава се обединихме около тезата, че кумафос и амитраз са недопустими за грамотния и отговорен пчелар.Да не се повтарям, който иска ще потърси цялата дискусия с всичките мнения на уважавани от мене колеги.
П.П. Някога при създаването на форума си спомням, че поствах таблица с препаратите и хим. състава им.
Знам и помня !
Здравейте! и аз да попитам,за тая нозематоза някво лекарство ефикасно да ми кажете.Ще съм ви благодарен
Като начало виж това.
http://primavet.com/Nosestat
Анализирай какви са условията в кошерите ти.Температура, влага.
Бактерии, вируси, спори има навсякъде.Разболяват се слабите и стресираните индивиди.Това важи и за пчелните семейства.Създаваш оптимални условия.Дезинфекцираш кошери и инвентар.Прилагаш разрешено лекарство.Няма вълшебно лекарство.И антибиотиците не се справят вече.
Аз като профилактика слагам 2 гр. тимол на 10л. сироп при подхранване. Тимола същевременно пази и сиропа от вкисване.
Всичката тая информация я дължа на споделеното от колегите през годините.
Ще се радвам, ако някой сподели впечатления относно ефективността на препаратите Оксалис и Bee Vital - Hive clean.
Докато подхранвам всичкия сироп е с тимол. Подхранвам вечер. Прелките са стеснени.Храня когато няма паша.Есен и пролет.Нормално е да се предпазвам от кражби и нападения между семействата.
В момента в една пчеларска социална мрежа обсъждаме дали има вредно влияние тимола. До сега аз не съм забелязал такова.
Почти всеки обича чай от мащерка .
Важна е дозата .
Аз забелязах повишена опасност от нападения и кражби между семействата, след поставянето на плочки Екостоп. Пчелите от различните кошери добиват еднаква миризма и трудно различават миризмата на пчелите - крадци. Предполагам, че и миризмата на тимола ще има подобно действие.
Когато има добра паша и най - вече еднообразна се получава силна и уеднаквена миризма, но няма кражба. Кражбите се получават при липсата на паша и отслабване на дадени семейства. Кражбите зависят и от предразположението на дадени семейства към нея. Условията в пчелина и ред други причини, ясни и неясни.
Сиропа инвертирам с "Пчелит" и той си мирише приятно на пресен хляб, на мая.Добавеният тимол съвсем леко променя миризмата и го усещам като на сладкиш, кекс.Миризмата не е силна.Все пак дозата е 0.02%.На литър сироп са около 0.2 грама.В една плочка "Екостоп" са 5 грама + 2 грама мента.Няма място за сравнение на концентрации на парите и миризмите.А ако сложиш 3 плочки...
Не съм наблюдавал до момента при мене опити за кражби и нападения.Това не пречи да се вземат мерки за предотвратяване на такива неприятности.
За колегата jdrumev:
http://primavet.com/Ecostop
П.П. Скоро попаднах на статия в , която се препоръчваше 1,5-2 грама тимол наръсен върху всяка рамка като средство за борба с акара. Единственото предупреждение беше ,че при топло време пчелите и майката могат да напуснат кошера.Е при тая концентрация явно не само на акара , но и на пчелите не им издържат нервите и бягат.
Разликата от отровата до лекарството е в дозата.
Аз ще третирам с Мравчена киселина чрез изпарител Нассенхайдер едновременно срещу акар и нозема. За тимола съм писал още преди 2 години мнението си - http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=2294. Тимола е слаб акарицид и никаква ефективност срещу нозема, нарушава имунната система на пчелите, абсолютно излишна е употребата му. За ноземата каквато и органична киселина /лимонена,мравчена,оксалова/ да добавите в сиропа ще има добра ефективност, като снижава нивото на ноземните спори в стомашно -чревния тракт на пчелите. Всички препарати предлагани за профилактика срещу нозема съдържат органична киселина.
Мнения много и най-различни по всички теми. Аз пък четох материал, който представя изследване на руския учен Каблуков, който пък отрича употребата на каквито и да е киселини в сиропа през късното лято и есента.
"Хайде да си спомним, как се премества храната в процеса на нейната употреба по хранопреработвателния тракт на пчелата и как се премества нектара в процеса на приготвянето от него на меда.
В първия случай храната, попаднала в устата на пчелата, чрез гърлото и хранопровода постъпва в медовата гушка, която посредством междинен клапан се съединява със средното черво и завършва в задния отдел на червата. То ест, ако пчелата използва храна за своето изхранване, то тя преминава в хранопреработваемия тракт целия път. В процеса на приготвяне на меда, неговия път вътре в пчелата завършва в медовата гушка, от която той се изцежда обратно и попада в килийката. Междинният клапан блокира неговото попадане в средното черво. Следователно, от гледна точка на профилактиката на нозематозата, за пчелата няма никакво значение, каква храна преработва – чиста или подкисилена, тя все едно в процеса на преработване не попада в средното черво и никак не може да повлияе на състоянието на пчелата..... Следователно с цел профилактика на болести на стомаха, подкисиляването на захарния сироп, който се използва за приготвяне на зимна храна, няма никакъв смисъл и затова няма смисъл да се препоръчва."
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia248_spisak.htm
Sylvie за да живее пчелата то тя трябва да се храни. Пчелата не слага 100% от нектара в килийките а част от него тя изяжда. Процесът поглъщане-(по)връщане на нектар е многкратен. Така че по пътя на логиката храната ще попадне в целия хранителен апарат.
От тази статия разбирам, че не е добре да се добавя киселина, когато се цели късно зимно запасяване(за мен началото, до средата на Август) . Не помага на пчелите да превърнат сиропа в мед. Ако целта е стимулативно подхранване преди медосбор, или повишаване яйцеснасянето на зимни пчели, такава профилактика не е за пренебрегване. Частта която изяждат пчелите само може да им помогне. Може да се използва аскорбинова киселина. Някъде из форума беше коментиран този вариант.
Да, прочетох това.
"Могат някои да зададат въпроса, а нима пчелата в процеса на преработването да не би да не употребява някаква част от храната? Употребява и то достатъчно много – до 15%. Обаче, обърнете внимание на това, че тя употребява захарен сироп в края на лятото или началото на есента. През това време пчелата, като правило, се намира в най – добра физиологическа форма, и в силните семейства в това време никога няма нозематоза, независимо от това с каква храна са ги подхранвали. В процеса на преработването на сиропа, пчелите задължително употребяват перга, която има явно кисела реакция, тъй като средното черво през това време ще получава необходимата му кисела храна – перга. "
Да, де, нали и аз това съм казала.
Дала съм линк към цялата статия, който иска, ще се информира и сам ще си прецени как да си гледа пчелите. Но винаги е добре да се представят различни (ако има такива) гледни точки, изследвания и изводи. Пък всеки да си решава сам.
С появата на нозема церана коренно се промени профилактиката,есенното третиране и хранене. След 2010 г. Тези изводи от статията са невалидни. Ако се пропусне профилактично третиране срещу нозема ,на пролет ако няма висока смъртност, ще има изключително слаби семейства.
Ленти Супер стрип
За пръв път третирам с тях,само като вдигна капака и се усеща смрад на химикали,дано поне имат ефект .Миналата година бях с варостоп и съм доволен.Колега с много кошери даже ми се присмя-дай да пухна с амитраза, та да се убедиш че нищо не си направил.Сложих и контрола-нищо не падна.
Който се смее последен ... Пилците се броят ... То философи МНОГО, ползват и антибиотици и инверт, а след това се изхвърлят, че само техните пчели не са третирани с химикали и са много добре. Е те такъв филм няма !!! Сори не се стърпях.Ако съм засегнал някой - да ме извини!
За Bee Vital какво ще кажете.
След първото третиране с ОК почти не видях паднал акар през мрежите. В строителната рамка също трудно намирах акари този сезон.
Чудя се дали въобще да ги тормозя повече сега или направо Ноември.
Другия вариант е да повторя след 10 дни и с това за приключа за лятото(бях решил да ги третирам 3 пъти през 7 дни).
Как е при вас положението?
Може би студената зима и след това много горещото лято дават отражение и на акара.
Миналата есен ползвах лентички super strips и bee vital. Пчеличките иззимуваха нормално.Тази есен се чудя с какво да третирам. Не ми се ползва препарат с кумафос отново. Чудя се дали да не ползвам варостоп, при положение, че с него третирах по предната есен. На нашият пазар има ли нещо различно от препарати на базата на кумафос и флуметрин . Нямам предвид препарати с мравчена ,оксалова киселина или тимол.
Да попитам дали има някаква разлика между варостоп и байварол на баер освен по- високата цена на вторите.
Аз мисля тая година да третирам с нещо по леко.Акар 2 седмици под ред не мога да открия.Дано да не е в пилото ,че пак ще стане миналогодишната работа.
В неделя третирах с Оксалис. Във вторник вечерта на контролния лист бяха паднали повече от 50 акара.
В строителните рамки пролетта почти нямаше акар.
Като се има в предвид, че и пилото е доста повече от миналата година по това време - 7-8 ЛР рамки, вероятността през септември всяка пчела да си има акарче не е за подценяване.
...а колегата казваше, че няма акари. Бил слагал лентички пролетта. Едвам го убедих да направим едно контролно третиране с мравчена киселина. Това е резултатът след третирането.
https://www.facebook.com/10000094137...3273892047306/
Какво пише Фурмитом... нямам идея. Това третиране е с 60% мравчена киселина, 20 мл на корпус. И не е задължително всички да падат веднага мъртви. Голяма част от акарите умират, когато паднат долу, извън кошера. И тук идва едно от най-големите предимства на мрежестото дъно. Акарите падат през мрежата и умират долу, защото не могат да се върнат в кошера. А при плътните дъна те не напускат кошера и могат отново да се прихванат за някоя пчела.
И аз направих контролни третирания с МК на 4-5 семейства . Първите бях създадени тази година и не открих никакъв акар. Последните бяха силни стари семейства и имаха слабо опаразитяване. Чакам да захлади времето и ще третирам подред, че миналата година на контролните листове се констатираха силно опаразитени семейства и такива които не третирах повторно. Мисля и тази година да подходя индивидуално. Иначе късната есен поголовно с ОК.