При нас цъфна магарешкия бодил.
Преглед за печат
При нас цъфна магарешкия бодил.
Пчелите летят нормално до обяд и слабо след това. Кошерите са пълни с пчели. Масови облитания, но дотам. Търтеите ги изгониха преди около 2 седмици. Зазимяването е в последна фаза, сами си го правят. През септември, пчелите при мен не са активни. Имат мед за зимата.
Правих подхранване със захарен сироп по 300-400 гр. на ден /2 части вода и 1 част захар/. Това стана в началото на август, след главната паша, след 14 август спрях подхранването за да не им преча на зазимяването.
Моята работа за тази година приключи.
Край на сезона при мен. Пчелите не летят, или летят много слабо, като си охраняват прелката. Имат си мед. Студено им е и няма паша, заради това не летят. А в кошерите е пълно с пчели и мед. Супер е.
Пилото е старо, от 1-3 рамки и намалява, температури под 8 градуса сутрин.
И при мен е подобно положението.Не бях ги отварял повече от две седмици.Днес след обяд погледнах в 4 от семействата.След това излезе вятър и спрях.
Положението е следното-и в четирите семейства няма пило.Само по няколко все още неизлюпени килийки забелязах.Мед имат по 10-12кг.Сутрин температурите са 5-6гр.През деня е доста топло и може би затова има полирани килийки в средата на гнездото.Всъщност доста добре са подредили всичко.Аз не съм пипал нищо,само извадих в началото на септември по някоя маломедна пита.Цяло лято са пръскани периодично с ОК по рецептата на Дони.В началото на септември са сложени ленти варостоп.Днес ги махнах от семействата които прегледах.Скоро ще направя и третиране с нозевит+ и ги оставям на спокойствие.В две от семействата майките са сменени юли месец-пчела при тях 6-7 междурамия.В едно майката сменена юни месец-пчела 8 междурамия.И другото прегледано семейство с майка от 2015г. -пчела 10 междурамия.Разнообразие:bigsmile:
Днес , следобед бяхме в Кичево да прегледаме семействата на един колега .
Видях точно тази картинка .
Аз не съм ги отварял от около 15 юли, след изваждането на меда. Тогава пчелите започват да се зазимяват в моя район. Кошерите имат дълбоко дъно с мрежа и чекмедже под мрежата. Върху чекмеджето слагам найлон за да не падат разпечатки, восък, клей, боклуци и захарни кристали - без найлона има плесен и мухал в чекмеджето. Найлона го измивам през седмица и пак го връщам върху чекмеджето. Така знам какво се случва в семейството за последните 1-2 седмици.
С прослушване и по падналите боклуци върху найлона мога много добре да определя къде е пилото, на колко рамки е и къде са запасите с мед.
Няма нужда от отваряне на кошерите. При почукване по кошера, и при отворено чекмедже, веднага се разбира къде са пчелите и пилото сутрин рано когато е студено.
Отваряне на кошерите е планирано за следващата пролет, когато цъфне черешата.
Сега имат една педя с мед над последното пило, пчелите не летят, няма паша, студено е през нощта.
В момента пчелите прибират меда разпилян по крайните пити и го разполагат около последното старо пило, и това се вижда от падналите кристали по дъното.
Тази сутрин на Етъра (510 m надморска височина) за първи път тази есен температурата падна под нулата и естествено в момента навсякъде има слана. А въздуха вън мирише на зима..... :)
На 1000м. слаб летеж.Носят и прашец.Прикачен файл 7809
За много години, колеги!
Ситуацията вчера следобед: -14 градуса, тихо време и 30см сняг - дружно жужене при почукване, като по учебник. Всички са живи засега. Ще видим вярна ли е поговорката "дебел сняг голям комат"
Днес ходих до пчелина.Всички семейства са живи.Не съм ги притеснявал,само по една слушалка сложих.Сняг 5см.Малко е при нас.Не бях ги посещавал от 18 декември.Имаше няколко дни с нощни температури от -15-16гр. а през деня -10.Следващо посещение при леко подобрение на времето за слагане на питки.Успех на всички.
Преди малко бях на моя пчелин (9 кошерчета).Отворих ги за проверка за състоянието им.Не са много силни,но поне са живи.Кълбата на някои са до предната стена или по средата на кошера.Тези,които съм ги зазимил на два корпуса са на горния корпус,обикновено там са и запасите.Само че!!Едното ми семейство от есента насам не ще да се качи на горния корпус.До късна есен имаше пило на долния корпус,явно това е причината.И сега гледам че е опряло задната стена,сигурно изяде меда в корпуса.Горе има пълен корпус с мед ,но не вярвам да се качи до него,пък ако и вече има пило НИКАКЪВ ШАНС!Мисля да сложа питка между корпусите.Как мислите?
Как ги отвори в тоя студ. Между двата корпуса ли ги повдига или пита по пита.:yo:
Здравейте, колеги,
Да дам малко информация относно положението в пчелина, към 15.01.2016. След слънцето на 13-14.01.2017г. снегът е следнал и от 60 см е станал на около 30см. От 37 зазимени семейства има само едно фира. Очакван от мен резултат, защото семейството беше слаба, късна отводка, която трябваше да обединя, но както знаем вселената и човешката глупост са безкрайни.
Семействата зимуват на студено и неспокойна обстановка, за съжаление, но за сега с достатъчно запаси. Явно подгонени от снега някои животинчета са поогладнели и търсят начин за препитание в кошерите. Единия кошер е със сериозни следи от кълвач. Семейството е живо, но предполагам притеснявано доста от пернатия ми приятел. Случвало се е и предна година. Не знам защо винаги точно на този кошер. По другите няма дори и опити.
В няколко кошера има опити да влезе белка (махнати или разтворени мишепредпазители, надявам се да не са нахлули мишки). В единия кошер белката е пробила през дъното, като е разкъсала мрежата на дъното, но има опити и следи около всички кошери. Благодарение на колегата rumenggr имаме и снимков материал в ето тази тема: http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=1578&page=3
Запушихме пробойните и за сега оставям пчелите да почиват.
Трябва си пазач.
Прикачен файл 8185
Е, чак пък мечки.
Почти няма сняг при нас.Някои от семействата получиха питка апифонда.Семействата с майки от Дони са с по-голям подмор.Дали защото са миналогодишни отводки и по-трудно чистят подмора...не зная.По-скоро не.Най-важното е че всички са живи.Едни по-слабички,други с повече пчела.Още малко остана.
Прикачен файл 8223
Ето част от семействата.Магазините са празни.
При мен е по-ниско 500м./н.в. но още не можем да се отървем от сняг а пчеличките са живи, оня ден като почуках зажужаха дружно в хор!
Прикачен файл 8225
При нас сняг да искаш.
Прикачен файл 8248
Сняг и все още отрицателни температури в района.
Прикачен файл 8249
Всички са живи. Последната седмица някои са повшили чувствително консумацията на храна. Вероятно усещат предстоящо затопляне или просто им е време. Успешна година на всички.
Не, това е Максимилиян.
Прикачен файл 8250
Днес беше около 5градуса ,дъждец и облаци,слънцето не можа да пробие .Никакво облитане ,и вчера не е имало ,горе долу от началота на декември според мен не са се облитали.При почукване добре изжужукват ,дано издържат още малко.Само едно по късно рояче е дало фира...за сега.
Владе, при мен е същата ситуация. Дъжд вали и днес. Май ще облитат в първи корпус между рамките...:(
Румка днес към 11 се чух с един приятел в Брезник.Каза ,че пекнало слънце и са започнали да излизат ,силно се надявам по обяд да е напекло и да са се облетятли .
Видях го това слънце. В селцето си имаме уебкамери. Само температурата не я знам с точност. Ангажираха ме с някакви щуротий, аха да ритна педалите и черта ама остисках. Само малко да омекне времето и влизам в преговори да ми пуснат една камера на пчелина. Успея ли, ще е голям кеф.
Здравейте,
аз съм с 3 а колегата с 10-тина кошера Дадан Блат, на ок. 900 м н. м. р. През първата третина на Януари отворихме при по слънчево време. Имаше прясно и запечатано пило на два от моите три кошера. Пчелите бяха отгоре върху рамките, т.е. стояха гладни, въпреки че имаше мед по другите рамки. Повечето кълба са или отпред или в западния край, на 3-5 рамки в зависимост от силата на семействата. Сложих подбуда от мед и пудра захар на единия, а на другия, който нямаше пило завъртях една от рамките с повече мед от източния край и я добавих към кълбото. Видях две от три майки. Вчера 06.02.2017г. отворих пак и прегледах набързо. Всички имат запечатано пило. Сложих две пити от немската подбуда (не помня марката) от по 2.5 кг. Третия си беше вземал по малко от януари насам и не го закачах. Изчистих дъната от подмора. Като цяло се търпи и не е много. Пчелите тук (Велинград) вече принасят прашец! На колегата му беше влезнала мишка и беше изяла в един от кошерите три пити. Изхвърлихме ги и почистихме. Имаше си пило и вероятно майката е жива и семейството ще оцелее въпреки мишока! Пчелите се облитаха горе долу през предишните по-топли дни и като цяло това мисля ще ги облекчи! Чакаме следващото застудяване и не мисля да пипам нищо до март!
Всичко е живо при мен и жужи юнашки при почукване. Имах една слаба отводка, която ми скъса нервите през лятото, и която е била нападната от мишки - с много подмор е и една шепа останали пчели. Живи са, но ще видим дали ще докарат до март. Отводката е Фарар, зазимена с магазин отдолу. Това, което ме учуди е, че мишокът се е покатерил по гладките корпуси и е влезнал през прелката на третия корпус, понеже другите са затворени. Не съм вярвал, че може да се случи и затова не съм сложил там мишепредпазители, пък и отворът е кръгъл - 20мм. Всички са се облетели, само слабачето е пооцапало корпусите и прилетната дъска.
Здравейте, радвам се за всички, на които са оцелели пчелните семейства. При мен смъртност 75%, почти всички пчелари имат жертви в нашия район, но не си признават, това си е техен проблем. В събота, когато им слагах питките, ми се плачеше, но това е положението. През зимата на 2011 - 2012 г. също имах загуби, но поне бяха 50% и ги възстанових бързо, но сега ще бъде трудно. Успешна година на всички.
П.П. Не мога да намеря темата за майките от Матеев, затова ще пиша тук. Имам две оцелели майки от г-н Матеев и много се радвам.
Не, не съм правила изследвания.
Здравей. Съжалявам за загубата! 75% е много. При положение, че не си сбъркала серьозно, колегата е прав да те насочва към изследвания. Заслужава си да се направи такова, особенно при голяма смъртност в целия район. Аз бих го послушал.
От 19 оцелели 4. Причината тежката зима.
Нормална зима, но я подценихме. :)
Свикнахме на топли зими и започнахме да зазимяваме през пръсти и с малко мед над кълбото (тук колегите с ЛР са в по-изгодно положение). Това комбинирано с непоставяне на спасителна храна, когато вече сме разбрали, че зимата няма да е топла, води до смърт от глад.
Но има и колеги, на които смъртността е точно заради зимата. Кошери затрупани догоре от сняг, който се е заледил и пчелите са се задушили. Тук проблемът е в невъзможността да се стигне до пчелина дълго време, защото е извън населено място с много труден достъп.
За 16-годишния си опит като пчелар, все пак имам някаква представа от болни пчелни семейства. Минала съм през вароатозата, нозематоза, аскосфероза, гнилец и т.н. Причината за смъртността е комплексна. 1. Лоша 2016 г. пролетта попари орехи, ябълки, джанки и т.н. 2. Лятото сухо, есента също, младите пчели не можаха да натрупат мастно тяло, за да издържат на три месеца необлитане - ноември,декември и януари. Макар че по питите на загиналите няма диарични изпражнения. Оцеляха най-силните. Средните и слабите си заминаха. Третирам. срещу вароатозата с ленти Варостоп и цяло лято са на строителна рамка. Пробвала съм всичко, което е на пазара срещу Вароатозата, но съм най-доволна от Варостопа. Органични киселини не ползвам. Радвам се, че при вас няма смъртност. Успешна 2017 г. на всички.
Колежке, от този пост се разбира, че си избрала причина. Удобно извинение, нещо не зависещо от нас. Тежка зима(спрямо нашите разбирания) има в Норвегия, Финландия, голяма част от Русия, Беларус,..... Канада.... На твое място бих се замислил върху метода си на подготовка и зазимяване на семействата(според поста отхвърляш варианта болест). Извини ме, но не е серьозно да приключиш проблема с ”тежката зима”. Със сигурност ти е неприятна загубата и не ти се иска да се повтори.
При мен, от плодните дървета оцеляха само дренките! На Варостопа не се предоверявай. След третиране направи тест на две-три семейства и виж какво ще се получи. Щом в района ти се случват безпрашецови периоди,аз бих отделил прашецови пити тогава, когато го има в изобилие. Може да се коригират и други практики, но това си зависи от теб. Ако останеш на 16годишната си практика, рискуваш пак да страдаш.
Колеги винаги чета, следя и прилагам добри практики от пчеларството. Наистина може и аз да греша, който не работи, той не греши. Но защо имам смъртност само през зимите, когато температурите са - 20 градуса и повече. Сега ще ви кажа. При понижаване на температурата около пчелата да 3 градуса С, захарите от храносмилателната система не могат да преминат в кръвта. Тогава жизнените процеси продължават, използвайки резервните хранителни вещества, които се намират в тъканите /мастното тяло/. Установено е, че при температура до 0 градуса С, в пчелното кълбо вцепенените пчели могат да живеят от 4 до 9 дни, при -2 градуса С те живеят до два дни, а при -15 градуса С умират след 20 минути. Спомнете си колко дни през януари беше -20 градуса, т. е. целият месец. Когато семейството е силно, то поддържа необходимата температура в центъра на кълбото, за да оцелеят, но когато е средно или слабо, пчелите се изтощават, външните се вцепеняват и не могат да се разменят с тези от центъра на кълбото и така семейството си отива.
Извода от всичко това е, че трябва да се зазимяват силни семейства.
Аз нямам толкова богат опит, също не съм запознат с болести и нямам териотични знания. Но от практиката виждам, че -10 градуса не са никакъв проблем за пчелите. Тази зима имах запсни майки с по една шепа пчели и всчки млади майки оцеляха. Бяха оставени буквално на вън като кълбото беше на едно междурамие 15/15 см.
Според мойте разбирания накапването с ОК ноември и витамините в есенното стимулиране на майките имат много добър ефект. За варостопа нямам мнго добро мнение средно качество продукт. Всеки си знае нещо и прави каквото е правилно спотед него, за съжаление не винаги е прав. Общо взето като се обърне каруцата всеки знае, но дефакто може да се случи на всеки.
Това не е вярно за силните семейства ! На есен зазимих семейство на две междурамия пчели и преди два дни реших да го видя дали е живо , изненадата беше изключително голяма . Семейството се е развило много добре и е покрило 6 рамки , а две много силни зазимени семейства са мъртви. Хайде кажете ми по кое правило да се водим . Слабото семейство е на 1250 м. н. в. !
Добра информация. Някъде имаше въпрос от колега, с колко пчели може да презимува запасна майка? Млада майка, пчели - междурамие и половина към 06.11.2016г. и достатъчно мед, стеснени със стена от фибран на три рамки, при такава хубава зима, може да издържи до началото на март. Тази майка преди няколко дни отиде в едно осиротяло семейство. Имам друга, която към същата дата е имала 2.5 междурамия пчели. Тя няма да има проблеми ако не оплескам аз нещо. Това се случва на практика, въпреки теорията. Ннямаше време за облитане повече от два месеца. Знаейки прогнозите, на 04.01.2017 им сложих храна над главите и оцеляха. Моето мнение е, че студа не ни е виновен. Знаеме, че идва зима и знаем, че трябва да се подготвим. Методите, въпреки знанията са въпрос на избор.
Моите зимуват на мрежесто дъно изцяло отворено .
Както споменах в един пост загубите са ми 75%, но какво е интересното. Измряха всички силни, а останаха само мършите. Куриоза е, че зазимих едно с две рамки - една шепа пчели с ясната мисъл, че ще загине, но уви. Изкара си зимата и си вкарва вече прашец. Изумен съм от това което се получава.
Значи си говорим за едно и също нещо .
И при- мен положението е 1 към 1 както е при теб колега но продължаваме напред.Аз вече си поръчах 10 отводки.Няма отказване.Само проблема ми е че имам около 250 рамки пълни с мед и още толкова изградени.Как ще ги опазя не знам.Пърсейки отводки за закупуване се натъкнах на факта че има много загуби от колегите, но много от тях си мълчат и лъжат че нямат загуби.Кой лъжат освен себе си.Станалото,станало да не е умрял човек.Живота продължава,като сме живи и здрави пак ще ги въстановим.Поздрави и лек ден.
Толкова колеги с голями загуби е направо притеснително. Никой ли не иска да прати за иследване?
Невиждан мор на пчелите отчетоха тази година пчеларите.
В някои райони смъртността е 50%, в други 80%, но като цяло в страната се забелязва средно ниво от 60%. Хората остават без поминък, възстановяването на 100 загинали пчелни семейства излиза на изрядните данъкоплатци около 20 000 лв, предаде OFFNews.
Никой не доумява от какво точно е породена загубата на пчелите, виждали сме е и по-тежки зими, но такова чудо не е имало досега, коментират пчелари. Единственото обяснение е отмяната на дерогацията за третирането на земеделските култури с така вредните неоникотиноиди.
Това е изключително вреден инсектицид. Както за пчелите, така и за всички останали насекоми, диви птици, животни. И хората, разбира се, твърдят пчелари.
От БАБХ отчетоха една единствена доказана проба за смъртност на пчели в резултат на третирането с неоникотиноиди. За съжаление всеки пчелар в страната трябва да изпрати проби, която струват 400 лева, за да се докаже вредата от инсектицида. Поради финансовата невъзможност това да се случи, причината за масовия мор остава само предположение.
"Пчеларите, Грийнпийс и „Зелените“ обаче ще се борим със страшна сила да се отмени дерогацията за неоникотиноидите", заяви Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари.
До колегата Zelha , да не събирам 2-3 поста за цитат. Пишеш, че си в Югозападен район и даваш “ПИСАНИЦИ“ за неоникотиноиди. Като гледам картата на България на югозапад освен балкани и камъняк друго не виждам. Неоникотиноидите се използват основно за третиране на семената на царевица и слънчоглед. Незнам, но май никога през живота си не си виждал блокове от ХИЛЯДИ декари слънчоглед и царевица. :yo: Тия неоникотиноиди АКО въобще вредят на пчелите, вредят на полето. Не по балканите. После, казваш че спазваш добри практики, това е добре. Ползваш Варостоп, имаш 16г стаж в пчеларството. Моето предложение е наесен 1 кошер да го третираш с оксалова киселина, ей-така за проба. и да видиш по дъното какво и що. А за “тежката“ зима мога само да ти кажа, че живея в един от най-студените райони на България. Не минава зима да не ни “дават“ по телевизията. Минус 20 през нощта и минус 10 през деня, тук при мен е НИЩО. Моите пчели не са се облитали от 15 Ноември до 7 февруари, 84 дни. И не че нещо ама и моето мнение е, че трябва да обръщаш повече внимание на инвентара си и да си промениш начина на работа с пчели.:yo:
П.П. Пробвай да отделиш 2 кошера (например) встрани на пчелина и с тях работи по малко друг начин. Поне ще видиш резултата за себе си, не за нас.:yo:
400 лв. това не е ли прекалено много. Северозападнала тази зима е добре, много малко колеги се оплакват.
Има и друго. По балканите самото развитие на растителноста а от там и на пчелите е по-друго. Съвсем друг е климата не само през зимата но и през лятото. Сравнено с равнините. Обменяй информация и опит с колеги от планинските райони.:yo:
Вальо, с този пост ме изуми. Точно това са районите където се пръска най - осезателно и безконтролно. Следи тези които ще покажат голяма смъртност и може и да съм прав. Тази година пчелите измират не вследствие на болест, а от масовите пръскания. Но това няма да се докаже. И да се занесе материал ще бъде потулен резултата.
До Вальо, това не са мой писаници, а това е статия, която я копирах от вестниците с днешна дата, мисля че беше в. "Дунав мост", както и от Благоевград.еу и я поставих тук. По нашия край също пръскаха срещу нодуларен дерматит, даже имаше протести на гоцеделчевските пчелари есента, никой друг от цялата страна не ги подкрепи.
Да, за дерматита съм съгласен. Но не мисля, че за дерматит са пръскали с неоникотиноиди.:yo:
П.П. Ако за дерматита са пръскали с неоникотиноиди, значи аз съм в грешка. Ако е така, извинявам се.:yo:
Относно оксаловата киселина, никога няма да я ползвам. Във варостопа им същите активни съставки като в байварол, само е единият е произведен в България и е по-евтин, а другият в Германия и е по-скъп. Чета статии на Никола Беров, български пчелар в Швейцария, който никога не ползва киселини. В един пост бях цитирала негово изказване за киселините. Всеки си има философия на пчеларстване.
Преди 4-5 години(не помня точно) по моят край пак беше студена зима имаше много измрели не от глад не знам от какво ама силните умряха слабите оцеляха и интересното е че използваха инвентара и нямаха проблеми. Чудна работа.
П.П. Интересното е на колежката 4те оцелели силни ли бяха или по слаби на есен (мисля че са били по слабички-поне така предполагам).
http://www.plovdivskinovini.com/inde...82%D0%B8%D1%82
Това намерих за дерматита. Циперметрин го препоръчва всяка една ветеринарна аптека да си пръскаме за бълхи покрай кучето. Нямам инфо да е неоникотиноиден препарат.:yo:
До Георги 1974, оцелелите са силни.
Това дава някаква насока на теоретични умозаключения (без лабораторен анализ) си е направо врачуване ако липсват клинични признаци (а то е ясно че липсват иначе с вашият опит щяхте да се осетите или най малкото да споделите). Например Нозема церане и още десетки вирусни заболявания нямат клиника и предполагам че една по тежка зима с необлитане може ако не да ги провокира то улесни а ако имаме и некачествена зимна пчела с недоброизградено мастно тяло от липса на прашец-перга или некачествен такъв то това е резултата.
Относно Варостопа над 10г. го ползвам и до днес +ОК чрез накапване от 2г.ноември месец .Теоретично проблем може да стане ако даден кошер стане резистентен и след това зарази останалите чрез търтейте или налитане -говоря хипотетично, но тогава имаме отслабване и загиване на семейството преди нова година (в повечето случай) имаме и пило.Друг седи въпроса с инсектициди, пестециди и други химикали както знаем когато няма пило нямаме консумация на перга зимата но февруари ако имаме силно семейство имаме и пило (поне в моят район) и пчелите загиват от натравяне падат долу и ако пилото е повече а пчелите намалеят се наблюдава измръзване на пилото (като дъга по края) това също се вижда но ако семейството е било слабо то по логика би следвало да има до късно пило и консумация на перга ако е така дали ще стигне до февруари.
П.П. Много пчелари винят Вароа за смрътността и с основание (носят и други болести) аз лично споделяям вашата насока за причината но с малка разлика тя може би не е основна причина а по скоро отключващ фактор за дадено заболяване или натравяне или за не добре изградено мастно тяло ама както казах без изследвания си е гадаене особено щом има масов характер в твоят район.
При всички случаи липсата/недостига на есенен прашец има пряка връзка със зимната смъртност, може и основен фактор да е, ноо както и колегите неколкократно уточняват - само можем да теоритизираме/гадаем, към момента.
Голяма смъртност, повишаване цената на майките и консомативите и в същото време падане цената на меда. Иди намери логика. Все едно да вдигнат цената на тока и да поевтинее хляба.
Това ми направи впечатление. Имало ли е пръскания с отрови в района при предишните случаи на висока смъртност, а проблеми с прашеца? Беров живее мнооого години в Швейцария. Той е добър човек и пише красиво. Извинете ме, може да е съвпадение, но познавам човек следващ неговите думи и за момента е с над 50% смъртност в район без промишлено земеделие. Обърнете се към собствения си опит и изпробвайте нови неща. Има достатъчно предложения и съвети в няколко форума и ред книги. Философията си я харесвайте, но явно се налага промяна в практиката.
От известно време всъщност повече от година осъзнах че съм гола вода по отношение на заболяванията по пчелите но учудването ми бе още по голямо като разбрах че доста голям процент от пчеларите не са по добре в същност и в специализирана пчеларска литературата на български език положението не е по добро имам чувството че са писани от един източник. А и забраната за антибиотици доста ни връзва ръцете и като имаме в предвид че се струпват голям брой кошери на едно място (където живея имам 2бр. но комшията до мен на 200м. има 52бр. та все едно аз имам 54бр.) есента ми направи впечатление че мойте са нападнали някой негов казах му а той :
-Споко изкарах тенекийте и разпечатки да ги оберът.
Истината е пчеларите сме доста уязвими от външни околни фактори като например пръсканията но това ме учудва че умират най силните и най слабите семейства значи трябва да подържаме златната среда тоест средни семейства.
Гоше , пчеларите винаги сме били зависими само от външни фактори.
Да така е и всички знаем основният външен фактор макар че никой няма да го назове и точно по тази причина пчеларството никога не е ставало като другите животновъдства и няма и да стане колко и да хвалят пазарните принципи дори и на запад с може би с изключение на тези за опрашване.
Няма смисъл Nik.Отговора ще бъде –не са открити заболявания.И ще е верен, защото в 99% от случаите умрелите с–ва са здрави.Някъде другаде бях задал символично въпроса–Защо през зимата умират силните с–ва дали най–голяма продукция в предходната година?Беше подминат от всички,предполагам с иронично подсмихване.И ето че дойде момента да си го зададем пак,чрез колежката Zelha.При нея картинката е ясна.Зазимени "силни" с–ва–а дали са били силни? Пълният плодник/корпуси/с пчели не винаги означава силно семейство.Количеството пчели е залъгалка за окото,само след 2 месеца плодника вече не е пълен.Стигнал си до правилното становище,видно от написаното в твоя пост 255.Майката му е да ги произведеш и запазиш такива чрез различни прийоми.:juggle:
Госпожо мисля че правилно сте се ориентирали за проблема и сама го казахте.
2. Лятото сухо, есента също, младите пчели не можаха да натрупат мастно тяло
Ако има и други около вас с висока смрътност то това може да е някаква комплексна причина ако вие не ползвате ОК то вашите колеги ползват защо мисля така при масовост на даден район трябва да има общ фактор
1.Лоша паша и прашец за даден период в даден микрорайон та това е храната на пчелите не можеш да не ядеш пълноценно и да зимуваш на -20
2.Натравяне
3.Дадено заболяване със скрити клинични признаци.
П.П. Аз залагам на първото ( но разбира се не съм капацитет само предполагам) и дори да се направи изследване ще се открият някъкви вируси та едина пчела с не достатъчно добро мастно тяло разбира се че ще е с намален имунитет.В случаят не броят определя силата на семейството а здравословният статус.
П.П. Писъл съм едновременно с Гогол, прочетох му поста след публикуването на моят и той е на това мнение а човека е навътре с материята.
Това са НЕЗАВИСИМИ променливи, всяка една от които си има собствена логика на развитие, зависеща от различни параметри. Така че логика има, но просто ние не знаем каква е тя. А когато нещо не го знаем, за нас то придобива характеристиките на ЧИСТАТА СЛУЧАЙНОСТ.
При това положение все едно да зададеш въпроса "Кога ще падне на земята следващият метеорит, който ще унищожи всяко едно живо същество". Статистическият отговор е "средно веднъж на 50 милиона години". Потребителския отговор за незнаещите е "може да падне още утре, а може и след 1 милион години".
Та така и с пазарната ситуация в пчеларския сектор. Може да се оправи още този сезон, а може и да ни предстоят още 5-10 тежки години.
Голямата смъртност съм имал преди доста години и съм си научил урока подържане на силни и здрави семеиства третирани навреме и с разнообразни лекарства и органични киселини такава студена зима не е имало в Странжа от 10 години едва вчера успях да прегледам пчелите 100% живи и пращят от пчели вкарват прашец като луди хранилките изпотени.Срешнах един стар и опитен колега на 100% мъртви ,пчелините ниса на 300 метра разтояние ,наоколо няма какво да се пръска ,разликата е че и тои като колежката друго освен варостом не признава и сега почва да търси вина отвсякаде но не и себе си.
Студено,сняг прехвръква направо е за винце второ качество.
Мое то лично мнение е ,че високопланинските за сега са номер 1.Работят като китайци на стена и носят като ром жилязо.Роево клонящо към 0 за сега,а пашата тепърва почва.
В Родопите на 1300н.в. до скоро беше студено и дъждовно, всичкия запас изразходван,някой се подготвят за роене. Пашата тепърва предстой, но е много слаба. Мед в големи количества не се очаква.
Аз вчера разтворих по на широко входовете.Според мен това излезна + до сега.
Магазините ги сложих в началото на май,но акацията сланата я изгори, от няколко дена има пренос на ливадна паша, мащерката е цъфнала и има пренос. Липата ще цъфти след седмица, не съм вадил две години подред, мед от този пчелин, заради времето!
На 830 м. акацията вече е цъфнала. В магазините са започнали да качват нектар. Вчера един рояк долетя от някъде и се самонастани в празен кошер със стари пити.