То беше 100% увеличение. Хаха. Някой пак ще мрънка, че стана малко чат. Хаха.
Преглед за печат
Кому е нужно празно говорене?Дамянов,цена 24лв.от производител ли е?
Колеги какво ще кажете за идеята да се направят "восьчни" основи от тьньк картон. Няма да има замьрсен воськ, няма да се огьват в горещините, евтини и екологични. Някой чувал ли е да се използват някьде.
Намерих в нета патент за изработването им.
http://www.google.com/patents/CN201536552U?cl=en
Осите отдавна си ги правят от целулоза. Ако ги пълнеха и с мед!
Търся 50 сг восък по 11 лева за килограм.0884980992
Поради кризата с восъка и това ,че съм начинаещ ми се наложи да търся восък (основи)от познати за да мога да се подготвя за сезона.Предлагат ми ВО останали от преди години.Въпроса ми е дали ще ми свършат работа и имат ли някакъв срок на годност?
След като не получавам отговор се зачудих дали въпроса ми е тъп или никои не знае дали основите имат срок на годност.
Би трябвало да няма проблем, стига да не са проядени от молец или начупени. Миналата година отървах един бивш пчелар от цял кашон - поне 10 годишни. Дадох на колега десетина и каза, че пчелите са ги изградили нормално. Най-много да им се е променил цвета и миризмата. Пчелите след като надграждат и пластмасови основи, няма от какво да се притесняваш.
Основите имат много дълъг срок на годност - може би десетки години. При дълго престояване се покриват с един белезникав налеп, който обаче е безопасен. Ако само за 1 минута изнесеш такава основа на слънце, налепа изчезва и основата отново става избистрена и лъскава. Същото важи и за восъчните пити (калъпи). Този налеп се явява и критерий, че основата (или питата) наистина са направени само от восък и че в тях няма други примеси (като например парафин или церезин).
Благодаря за отговорите.
Колеги, имам следния въпрос - дебелата или тънката основа бива изграждана по-бързо?Под дебела имам предвид ДБ 100гр..Тази година ми попаднаха малко и смятам да ги ползвам за плодникови рамки.Тъй като досега не съм работил с такива основи,ми е интересно колко бързо ги изграждат,има ли разлика с тънките,успяват ли да ги пробият.Поставих няколко и като първо впечатление съм много доволен как седят на рамката,не се огъват,много са плътни.
Някъде съм чел ,че изграждайки основата пчелите я изтъняват колкото им трябва.Според мен е важно качеството , а не дебелината.
Не я изтъняват, а я прегризват, когато не е сложена на място, в смисъл в точното време и на точното място.
Изтъняването е различно от прегризването.
Точно поради факта,че я изтъняват,аз разсъждавам,че би трябвало да я изграждат по-бързо,тъй като им идва в повече строителния материал,демек восъка.От друга страна,това изтъняване би следвало и малко да ги забавя,та въпроса ми е - забавя ли ги повечето восък в основата или ги улеснява в строежа?Аз си мисля,че би трябвало да ги градят по-бързо,все пак това са си 30грама матриал от нищото(за тях,иначе са от моя джоб:laughing: ).
Градски ,много сложни терзания имаш.Както казва колегата -сложи я в точното време и си свиркай.Иначе леки-тежки ,това са пак търговски трикове.На мен за 1кг. винаги са ми давали 10 основи.
Абе,не че си го слагам много,ама тези по ми харесват от тънките.Като мине пролетта ще разбера най-добре,просто ми беше интересно дали правилно разсъждавам.При еднакви условия коя основа ще бъде изградена по-бързо - дебелата или тънката,аз мисля,че първа ще е дебелата.
Това коя основа ще бъде изградена по-бързо няма как да го разберем, докато не направим НАУЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ с работна и контролна група кошери. Без експеримент ние можем само да гадаем и да си вадим умозаключения, които ще са грешни, ако се базират на грешни начални данни.
Ние не знаем дали една пчела има начин да разбере колко е дебело дъното. Какво - ултразвуков локатор ли ще ползва, или ще пробие една дупка, за да провери дебелината на стената? Тука влизаме в зоната на здрача и можем само да гадаем.
Иначе да, ако приемем че една пчела притежава методи за контрол на дебелината на дъното, то тогава наистина дебелите основи ще се изграждат по-бързо, защото в тях ще отива по-малко восък и по-малко пчелен труд. Ако обаче се окаже, че пчелата няма никаква представа колко е дебело дъното, то тогава двата вида основи ще се градят за едно и също време.
Аз лично работя само с дебели основи, защото така ми препоръча производителя на машината. Той ми каза, че една основа трябва да е дебела 2.3mm +/-0.2mm, но не ми даде обосновка защо това трябва да е точно така. Надявам се той да е по-компетентен и да е напълно наясно защо дебелината трябва да е такава. И засега предпочитам да му вярвам и това ще е дотогава, докато не намеря някъде из интернет РАЗУМНА НАУЧНА ОБОСНОВКА колко трябва да е дебелината, и защо трябва да е такава.
Колкото повече млади пчели има в кошера,толкова по бързо изграждат една основа,9-10 дневните пчели започват да отлагат восък!
То е ясно,че без експеримент не става,но съм убеден,че достатъчно пчелари са ползвали и тънки и дебели основи и могат да дадат отговор.Факт е,че пчелите изтъняват основата до нужната им дебелина,в момента нямам източник да го покажа,но съм го чел не в един и два материала.Как разбират колко да е дебела,те си знаят.Математиката в пчелното семейство е висша и това също е доказано,така че бъди сигурен за дебелината.Но щом няма желаещи да споделят,явно всеки ще си търси сам отговорите.
От 3-4 години ползвам само "тежки" ЛР(72гр.). Субективното ми мнение е, че ги изграждат малко по-бързо от тънките, но при ситуация на прояждане тънките са разсипани тотално, а "тежките" остават на ръба на годността. Тежките имат по-малко деформации от топлината при транспортирането до пчелините.
Колеги,преди малко прочетох нещо на което не бях обръщал внимание - оказва се,че секретът от горночелюстните жлези на работничките има и свойството да разтваря восъка и прополиса.Изложен на въздух,той бързо изсъхва и восъка отново се втвърдява.Не знам за вас,но за мен е нещо ново,досега си мислих,че оформят питите с мандибулите си,а се оказва,че и разтварят строителния материал за да го оформят.
Ако това е така, то това автоматично означава, че можем да засилим градежа посредством даване на пчелите на ситни стърготини от восък.
Ами всъщност,това го практикуват някои пчелари.Слагат чинийки с восъчни стърготини върху рамките.Би трябвало да има материали по въпроса.
А дали това е успешно? Имаш ли някакъв линк някъде из интернет с резултатите от един такъв експеримент? Ама експеримента трябва да е научен - например восъка трябва да е боядисан, и после да се провери дали пчелите са го сложили по питите, или са го изхвърлили.
Не,но като знаем правилния въпрос значи половината работа сме я свършили...все нещо ще изскочи.
Ето една случка от практиката.Преди години варих стари пити ,цедих ,мачках и накрая остана една голяма черна буца.Докато се чудих къде да я изхвърля забелязах ,че пчелите ходят по нея.Не се впечатлих особено ,защото пчелите не бяха много.Изненадата дойде при следващия преглед.Отгоре рамките бяха целите наклепани с черен восък.Много кофти ,защото цапаше и се мажеше.По самите пити нямаше ,затова си мисля ,че намерения вън восък ,пчелите събират вместо прополис.
Ако ви е направило впечатление понякога при изграждане на нови основи има участъци изградени с по тъмен восък. До колко е истина не знам, но ми е казвано от познат пчелар че това е стар восък пренесен от крайни пити при случай на недостиг при изграждането. Обикновено това се получава при слаб приток на нектар.
Чувал съм, че ако искам да градят по-бързо основите, то мога да натъркам основата с прополис преди да им я дам. А добре пречистения восък го изграждали по-бавно.
Ако някой е пробвал, нека каже. Ще е интересно, ако това е истина, но нямам големи надежди. Има някаква логика, може би свързана с феромоните, но...
Мое мнение е ,че при градежа дебелината на основата става толкова дебела колкото са дебели стените на килийките,от наблюдения спрямо дебелината от тела!
Матеев има възможност да направи следният експеримент/не съм срещал,а не съм се и интересувал/,ако направи основа дебела 5мм и повече дали ще я изградят,мисля си понеже градят двустранно/не като осите,дори на преградната дъска с мост отдалечават и строят двустранно/може и да не я изградят!
Ако я изградят да направи разрез и ще стане ясно изтъняват ли ги.
Освен това нагряват площта, където се прави надграждане/захващане върху вече изградена конструкция (основа/външния ръб на далак). Това е и причината дебелите пластмасови основи да ги градят по-бавно (или ги градят първо от едната страна, после от другата, вместо едновременно), отколкото тънките. Не е просто механичен процес.
Направих си труда да издиря качествена снимка в едър мащаб на дъното на една пчелна килийка. Оказва се че, е много тънко. Също така се оказва, че пчелите градят много грубо и нескопосано. Вижте сами:
Прикачен файл 3304
Ето ви и оригиналната снимка на цялата пита: http://upload.wikimedia.org/wikipedi...t_Eiern_39.jpg
Увеличете си я и разгледайте и други участъци от питата.
Интересно ми е дали пчелите биха изтънили до един размер,подадени с различна дебелина восъчни основи.Защото,ако го правят,то следва,че материала от по-дебелата ще бъде използван за изграждането и,в противен случай този излишен материал ще остава в основата.Аз си мисля,че би трябвало да ги изтъняват до някаква константа,защото от това зависи тяхното оцеляване,особенно зимата.
П.С. Сега видях и снимката.Според мен,пчелите изтъняват оптимално питата дотолкова,че хем да е здрава,хем да може да предава топлината зимно време.Интересно ще стане обаче,когато основата не е САМО от восък,а с прибавки,които променят коефициента на топлопроводимост.Пчелите дали усещат промяната и правят корекции в дебелината?
Матеев,въпреки,че съм ти опозиция,която ти не търпиш,бих те помолил да направиш този експеримент който посочих в постинг 235.Ще бъда благодарен!
Ще го направя, но точно в момента моите пчели по неведоми причини не искат да градят ..... :tres: :tres: :tres:
Всъщност ризичките създават "изолацията" в питата,освен восъка.Все пак е интересно дали дебелината варира според примесите или не е от такова значение за пчелите.
Веднъж бях поставил в хранилката восъчни разпечатки с мед. След време, като отворих хранилката установих, че меда го нямаше, а от восъка пчелите бяха направили интересни формички. Бях ги снимал, но не мога да намеря снимката. Мисълта ми е, че пчелите умеят да преработват стария восък, когато пожелаят.
Колеги ,днес видях основи на Пчела 2010-Горна Оряховица.Такива жълти основи не съм виждал .Ами те кат Великденски козунак -жълти.:bigsmile:
Някой вземал ли е скоро ? Какво ви е мнението? Някоя нова технология ли? Иначе аз съм вземал тяхни и нямам забележки.
Цветът на тези основи винаги е бил такъв. От три години работя с тях и пчелите ги приемат много добре. Преди това работех с тежките восъчни основи на Петко Пенчев, но 2012 год. много развали качеството и пчелите трудно ги градяха. От тогава се ориентирах към производството на "Пчела 2010"- Горна Оряховица.
Колега Атанасов,аз съм доволен засега от пчела 2010.Тази година купих и един кашон на Апиакта Ловеч,ами с тях можеш направо да си остъклиш прозорците - толкова прозрачни и лъскави и изключително чупливи.Предполагам,че чупливостта им се дължи на дебелината,която мисля,че е под минималната.Във всеки случай няма да повторя същата грешка.Отделно от това,миризмата им е силна и странна.
Сигурно хората са намерили добър восък. Няма лошо, нека да правят добри основи.
Сериозно, цвета пчелите не ги интересува. Ако във восъка има много "добавки", то или ще ги изградят бавно, или ще ги гризат, или ще си пуснат пити до основата(2 пити и между тях основа, или пита и основа на една рамка).
Разпознават основата като чуждо тяло и вземат едно от горните решения или комбинация.
Кажи сега, какъв цвят го искаш. Само да не небесно кафяво.:laughing: Всичко може да се докара във восъка, но пчелата като каже, че не го харесва и всичко приключва.
Малко прашец и мед ако има във восъка и цвета му веднага се променя. Дори да е бял, то няма да излезе същото като мине през топлината.
http://s13.postimg.org/yantv93qb/CAM00707.jpg
Тази година още не съм вземал и няма как да ги сравня.Не знам ,миналата година ,като взимах не ми се видяха толкова жълти.Абе жълти ,кото жълтък.:bigsmile: Нямам претенции за цвета ама като знам ,какви бяха още при тато ,тези са прекалено "хубави".
От 2 години взимам точно от тези основи,хубаво жълто,леко ароматизирани,добри са градят ги по добре от другите на пазара.Но миналото лято бях събрал доста изрезки от тези основи,хоп в една тенекия нова,чиста,САМО изрезките малко вода и на газовия котлон.Резултата беше калъп кафяв восък?А сега от какво си промени толкова цвета тоз продукт?
Колега, вземи си едно парче чист восък от разпечатки с дебелината на основа и като си купуваш основите ги сравнявай.
Този кафяв восък от снимката ако го видиш на живо ще кажеш, че е жълт. Аз го гледам и немога да кажа, че е кафяв. По-скоро жълт-тъмно жълт.
Дебелината на восъка лъже окото много, защото прозира.
Жълтия восък на снимката е направо бял(с лек жълт оттенък) и по ръбовете прозира, а е 100% пчелен восък.
Другото което лъже окото е светлината. Пример: Как се вижда пътя с халогенна крушка и как се вижда с ксенон 4300К, 5000К, 6000К, 8000К.
Има добавки за гланц на восък и за матиране на восък и дай боже да не ги използват.
Има едни специалисти по восъка и ние ги отглеждаме, тяхната дума е последна.
От пет години ползвам Горнооряховските основи.Оценка Отлично!
Някои ползвал ли Варненски основи на Бийуокс
Не ги познавам, но са ми на 5 минути път.
Намират се в Тополи или поне така пише на сайта им. -> ЛИНК
От Плевен на изложението купих 90 броя от тежките ДБ на външен вид са по тъмни.Но за този производител за първи път чух на изложението.И нямам никаква представа пчелите как ще ги приемат.
Днес във фейсбук група Пчелин пуснаха обява за основи:
Emil Grigorov Dimitrov
3 hrs
Има в изобилие Л.Р.- 1,45 лв Д.Б.- 1,55 лв.
Тел. 0888355571.
Основите са на свободна продажба.
Прикачен файл 3606
Намират се във Враца. Произход: Унгария
На сайта им пише, че основите са 100% пчелен восък. -> http://www.beeswax.bg/
Както казах - не ги познавам и не съм виждал цеха или основите им. Казват, че използват само пчелен восък и сигурно могат да гарантират, че това е така.
Трябва да ги питам дали мога да разгледам производството им. Ако наистина всичко е така както го представят, то те няма какво да крият и с радост ще показват производството си. Това си е супер реклама, че и безплатна.
Цената на Унгарските е добра.В Бургас ми се мярна цена 1,70 -2,00 лв.за родните.
И на мен цената ми харесва.Дано българските производители се осъзнаят,че като одереш веднъж кожата на някой,след това може да има и кофти последствия за тях.
...И един мармот завива шоколада в станиол...:laughing:
Няма как да стане номера с тази цена и то внос точно от Унгария.
Едно изследване на пчелен восък струва под 20 лева и с него веднага ще разберете дали има парафин или друг восък.
Е няма как да искате да продадете восъка на 20лв, а основите да са ви по 80ст. Като искате евтини основи произвеждайте восък и на ишлеме си правете основите.
За това през 2010 година си купих гравирни валци .
Правя си основи , каквито искам .
Дебели , тънки .
Четох , четох и Ви се чудех на акъла .НИШО ЛИЧНО ЗА ВСЕКИ ОТ ВАС .
Моите гравирни валци са от ,,Дело воска ,, .
Четох мнения , пластмасови били , такива ,онакива .
Та , дойде време и аз да напиша нещо .
Момчета , Павел Стадников си знае работата . Той продава и в Италия , в Германия и Испания.
Пчелини до 50-60 кошера се задоволяват на 100% с основи.
Как се стерилизира восъка ? В малка фурна с терморегулатор -час и половина при 130 градуса . Изпитано от мен . Вярно ,жената бръмчи , но ...
Фирмените сметки ги остави .
Отправените пари , включая и доставката -770 лева .
Павел Стадников .
Работя си и се кефя - кога искам .
От никой не завися .
Скоро и снимки .
Разбира се ,че има луфт .
С помоща на болтове си регулирам разстоянието и правя тънки или дебели основи .
Най-хубавите основи са от листи с дебелина 1.2 мм .
Човек , почти всеки ден си пиша с Павел .
Напиши ,,Дело воска ,, . Там има цялата информация.
Пет години работя с неговата система и съм доволен. Тук , във форума , слушам само пари ,пари и себестойност .
Сподели , как направи самата покупка.Аз този сайт го разгледах преди доста време,но самата покупка малко ме притеснява.Благодаря предварително.
Който,го е страх от мечки , да не ходи в гората .
С риск да си навлека неодобрението на всички любители на восъчни основи, ще си позволя да насоча вниманието Ви към това:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=213&page=16
Сигурен съм, че много от Вас коренно ще си променят мнението и ще ми бъдат благодарни. Не спирайте да експериментирате, така се ражда истината!
С най-добри чувства!
Чак пък неодобрение :laughing:. Ще ти спожа един "палец" Мога да кажа аз защо не го правя (не че не съм се замислял):
Малко ми е странно да поставя петролни продукти в кошера. Някак си ми се струва неестествено да наблъскам гнездото с пластмаса и силикон, особено като знам как вонят и двете. В банята е ОК, но в кошера... А и не виждам голямата полза...
Неодобрението трябва да дойде от модератора за това , че става каша от двете теми.Сигурно ти е интересно да се "гъбаркаш" ,ама малко ни е минало времето да ти се впрягаме.
Живей бе, живей , както го беше казал един популярен герой от вицовете.:ae:
Ползата е за хора с повечко кошери( имам предвид тези с 50 нагоре). При тях се произвежда повече восък, изграждат се много пити за сезон, а последното изисква повече време на пчеларя. При съпоставка на цените на пластмасовите основи към тези на восъчните съотношението е ( 1:2 ). При теб отглеждането на пчели е по-скоро за удоволствие, но по-крупните пчелари търсят печалба, така че всяка спестена стотинка умножена хиляди пъти е вече "значима". Колкото за "нефтените продукти", практиката ми за последните 5 години, а и опита на пчеларите в световен мащаб, показва че пчелите не ги бърка в какъв кошер се намират стига микроклимата вътре да е подходящ за тях.
При мен восъчните са 1.60 а пластмасовите 1.40. Като сложим и лепилото, скобите и хамалогията пластмасовите ми идват не само по-скъпи ами и по-трудоемки. Моето мнение е че точно пластмасовите са за тези с по-малко кошери. Но няма лошо всеки си има някакви убеждения.
Някой да е ползвал восъчни основи на Техтрон сърбия ? 80 бр. = 100 лв.
По отношение на восъчните основи от Сърбия не бива да забравяме , че там широко се ползва "химията" натрупваща се във восъка.Ако случайно открият в меда ти нещо, което не си ползвал и не си мислил да ползваш, от основите ще да е.
Познати ми обясняваха, че основите от Сърбия са с произход - Китай.....ама това се среща и на други места. По - добре е преди да си вземеш, да направиш хубаво проучване.
То и тук има основи внос от Китай, но е дълбоко пазена тайна. :bigsmile:
Момчета в еднадруга тема писах,че в събота от Одрин си купих основи за МК по 1.12лв. ми излизат,защото те ги продават по 22 лири за килограм.
[QUOTE=g_ker;59849]Момчета в еднадруга тема писах,че в събота от Одрин си купих основи за МК по 1.12лв. ми излизат,защото те ги продават по 22 лири за килограм
Колега в една друга тема те питах колко струва восъка в Турция, но ти си знаеш твоята. Основите по-евтини от восъка - все едно патока по-скъп от ракията.
Явно трябва отново да го кажа. Аз ти вярвам, че си ги купил на тази цена, просто не вярвам на продавача. Най-вероятно основите не са от пчелен восък.
Ако трети път трябва да ти го кажа, явно нещо не се разбираме. Цената на пчелния восък в Турция е много по-висока от цената на основите които си купил. Най-вероятно в тях има много малко или изобщо няма пчелен восък.
Не те обвинявам в нищо, стига вече...
Здравейте,
Скутелаторе, пропуснал си под цените на месото и наденицата да напишеш.
ВЪПРОС "Какво, и колко месо има в наденицата?"
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте!
"… навременната подмяна на старите пити с млади е основата за отглеждане на силни и здрави пчелни семейства. Препоръчва се ежегодно да се заменят с нови - най-малко една трета, а най-добре до половината от питите в гнездото.
В килийките на младите пити е по-високо качеството на храненето на личинките, в тях се развиват по-едри и жизнеспособни пчели; намалявят енергийните разходи на пчелите за създаването на благоприятни условия за залагане на яйца от майката, подготовка на мястото за складиране на нектара. В светлите пити пилото по-малко се поразява от гнилцови заболявания, аскосфероза и вароатоза, а самите пчели - от нозематоза; рязко се увеличава лечебният ефект от медикаментозното лечение на заболяванията и увеличава производството на восък. Светлите пити по-качествено се дезинфекцират с по-малко разходи на труд и средства, по-малко се поразяват от восъчен молец при съхраняване. Медът в тях вкисва по-бавно и не кристализира по време на зимуването; винаги е с по-високо качество, продуктивността на семейството се увеличава с 40-47 %.
В. Лебедев, Пасека России"
Някъде продават ли се рамки с монтирана основа? Благодаря!
:)
Цената на восъка в Турция е 15 TL, а на основите 25 TL за килограм.Става дума за http://www.muglapetek.com/, грубо по лев за бр., но има и по-евтини, с повече парафин.