Благодаря, това не го знаех!
Преглед за печат
Ами човек се учи докато е жив! Не съм го чел това, но доста съм срещал препоръки чрез налитане при майката да се предотвратява роенето. Последен пример - уроците на Генадий Степаненко. То нали знаеш, пчеларството не е точна наука и по много въпроси пчеларите са на различни, дори противоположни мнения.
Здравейте, колеги.
Пак е неактивен сезон и пак повече мислим, отколкото работим. Та влезна ми една муха в главата и бих искал да чуя мнения, дали ще ми се получат нещата!
Та идеята е следната:
Тази година зазимих 14 доста силни семейства и 6 по слаби. Смятам напролет, към 10 - 15 април да разделя силните семейства, чрез налитане на летящата пчела, ще придам миналогодишни запасни майки.
Към 10 май /смятам, че семействата ще са се развили достатъчно/, в трети корпус ще придам зрели маточници с обърнат вход, а майката в първи с ХР отгоре, втори корпус -медови / пелетова система/.
И в началото на юни, отделям старите майки в нов кошер с две или три рамки. По мои сметки, семействата трябва да са достатъчно мощни, за да съберат добри количества мед.
Целта е да утроя семействата и да изкарам достатъчно мед, за да покрия разходите за кошери, основи, рамки и т.н. Района е медоносен - чилия, липа, кестен, люцерна, детелина, слънчоглед и тютюн.
Като още от февруари ще почна да ги подсилвам /питки с прашец и витамини, стесняване, разпечатване на стар мед, сироп с витамини, като се позатопли/ - до юни хранилките няма да пресъхват!
Поздрави!
Сметката е следната:
Април - 14х2 = 28
май - 28 + 6/слабите вече ще са готови за двумайчино.../ = 34 / въвеждане на пелетовата система/
юни - 34 х 2/правя отводки със старите майки на три рамки/ = 68, като мед очаквам само от 34 /основните/, но и тези отводки ще се развият достатъчно добре до есента!
Предварително Ви благодаря за мненията и съветите.
И за мен ще ми е интересно мнение по плана на колегата.
Най-важна е сметката на "кръчмаря".
Ако до април е 5-10 градуса? Ако вали като тази година? Ами ако семействата решат да самосменят майките? Ако сам ще си произвеждаш майките и когато трябва да се оплождат вали 7 дни? Ами ако купешките майки излязат не оплодени или пчелите решат да ги сменят след седмица?
Апокалипсис, а? За съжаление всичко описано по-горе ми се е случвало... и мога още да допълвам - оси, молци, нападения...
Иначе сметката ти е чудесна. И аз съм я правил. Даже и бройката докарах, но обстоятелствата и грешките ми следващата пролет ме върнаха в "първи клас"blush;
Точно за да не допускам грешки го коментирам с вас. А относно независещите от мен обстоятелства - е това е вече лош късмет. Но съм длъжен нещата, които зависят от мен да ги изпипам!!!
Иначе сметката ти е чудесна.
- Това значи ли, че според теб има шанс тази стратегия да проработи? И намираш ли някакви пропуски - това би ми помогнало, а не "ами ако..."!
Колега Kacone ,не се разбира в кой район пчеларствуваш.Още един съвет.За да имаш мед и съответно трикратно увеличение на броя ,използувай някой от методите за ускорено размножаване.Една част от семейтвата се оставят за медосбор ,а от другата правиш отводките.
Моя грешка - кошерите са в Хасково.
Целта ми е точно това - да посрещна пашата с колкото се може повече и по-силни семейства /заради това искам да ги направя двумайчини - за да хвана пашата/. А последните отводки - на тях ще разчитам следващия сезон!
Поздрави.
Има много време да мислиш и да решиш.Не забравяй мнението на Корчев.За "последните отводки": Моите са от юни. Взех по 1магазин ,но в момента не са много добре.
Това е точно задача за симулатора на пчелната популация, който може да ти даде точен и еднозначен отговор дали твоята идея е теоретично възможна или не.
Иначе те съветвам да не ги слушаш песимистите - те винаги ще извадят от 1000 кладенеца вода какво може да се обърка ....... Ха-ха - ако човечеството се състоеше само от песимисти, още щеше да е в каменната ера. Добре че има и оптимисти, които не се вслушват в песимистите, и които всъщност са двигател на прогреса .....
Прав е Матеев. Смело се гмуркай в експериментите. Най-добре по неговата рецепта: Купуваш 1000 семейства, влагаш вероятно 100 пъти повече в инвентар и техника... и хоп за година ги правиш на 2500 семейства, без резервните...
Аз обаче за сега, не мога да си го позволя. Затова бих постъпил така. Бих направил експеримента или изпълнил плана си с половината ми налични семейства. Така хем ще имам група за сравнение, хем риска ще е по-малък, хем ще имаш повече време за анализ.
Това е личното ми мнение.
Тая сметка ми звучи точно като приказката от линка:
http://www.slovo.bg/showwork.php3?Au...D=3117&Level=1
Иначе идеята ти от по-горният пост(#206) е добра, и ако гониш само увеличение, може и повече, но даколкото разбирам искаш и мед да извадиш. Основите, меда, и храната може би ще ги избиеш, но и всичките нови 40-50 кошера още през първото лято, и то с такова увеличение - едва ли, че то ако ставаше с такива темпове всички пчелари щяхме да сме милионери.
Хубаво е да имаш големи планове, но нямай прекалено големи очаквания за да не останеш разочарован.
Това е точно задача за симулатора на пчелната популация, който може да ти даде точен и еднозначен отговор дали твоята идея е теоретично възможна или не.
Вече го направих. Теоретично, всичко е ок.
Аз, че ще го направя - вече е решено /поръчал съм и инвентара вече/.
Благодаря за мненията на колегите, но по - скоро се надявах да вникнете в теорията и конкретно ако имате съмнения дали някоя от стъпките не е добре издържана, да ми я обясните. А не дали да го правя или не! Вече съм си го навил на пръста и назад няма - освен ако не чуя някои доста сериозни доводи. Иначе дори и да не избия разходите на 100 %, пак ще съм доволен, понеже следващия сезон/ако е рекъл Господ/ ще заработя на плюс с достатъчно на брой семейства за да реинвестирам. До сега само заделям от себеси и не е особенно стимулиращо.
Здравейте,
И аз да се изкажа. Добре си го решил, но винаги има едно "но". Знаеш приказката за " двете дини под една мишница". Аз, бих направил так: Ще оставя няколко семейства от които ще вадя мед, а от другите отводки т.е. цепене и подхранване. Независимо дали има нектар (паша). Според мен само така ще можеш да имаш и продукция и семейства. Но по-конкретно може да ти каже само пчелар от твоят регион. Каквото и да мислим, ние пчеларстваме при различни условия (паша, мет. условия). Относно начина ти плануване смятам, че ако природата е с теб ще стане. Ще разбереш, и ти и ние едва пролетта на 2016. Колко от сем. които си направил ще иззимуват. Ако съм на твоето место бих действал смело, никой няма да дойде и да направи нещо вместо теб. Не забравяй, риск риск ама достатъчно премерен. УСПЕХИ!
Поздрави, Г. Георгиев
Здравей, идеята ти е доста оптимистична но не и невъзможна. Както си написал пашата ти е късна. Аз бих действал малко по различно, щом казваш, че са силни и ще ги подхранваш от края на февруари то още в началото на април може да направиш по една отводка над основните семейства. След като се оплоди майката ги правиш двумайчини и само им слагаш да градят. Нямаш ранна паша така ,че можеш да ги подхранваш яко и да правят пило(да се развиват). Ако искаш и медец да искараш 10 дни преди основната ти паша(предполагам слънчоглед),сваляш отдводката(тя трябва да е поне на 2 корпуса) и я цепиш поне на две. След пашата от основните може да направиш още по една отводка отгоре, която да зимува там.
По моето скромно мнение бих те посъветвал да ги удвоиш само с разцепване на две в началото на Май (1-10) с купешки майки.И при условие че,не им пресъхва хранилката ,съм сигурен за слънчогледа ще имаш пълноценни семейства от който дохода от добива от мед ще бъде не сърезмеримо по голям от отводка в края на Юни.
Aз бих ги разделил на 4 пролетта. Като изпълнят 2 корпуса (20рамки) деля на 4 по 5 рамки, след това натискам на хранене и за слънчогледа имам 14*4=56 от които стига да има паша ще извадиш най малко по 1 магазин.
Стига да имаш достатачно запасни майки. Изпробвано и работи :)
Зависи от пашата която имаш ако имаш акация въртиш акация и след това делиш, има много варианти, стига всичко да е наред след зимата и да не е много лоша 2015г.
Всичко зависи от годината, изминалата година без хранене нямаше да стане.
Благодаря за мненията.
Някои от колегите не са ме разбрали правилно. Аз имам намерение да вадя мед само от двумайчините, а не от юнските отводки. Тоест от 34 двумайчини семеиства. В литературата пише, че добивите са необичайно високи. Или по точно казано - искам да направя двумайчини - априлските отводки, с цел да са достатъчно силни още юни месец. След като се засилят достатъчно /малко преди пашата/ ги правя отново едномайчини, като отнема старата майка, но само с 3 рамки, в нов кошер. Тези отводки до есента ще са достатъчно силни за зимуване /ако трябва и с моя помощ/ и ще участват в пашата чак следващата година.
Колега "кацоне",
ти знаеш најдобре какви са ти пашните условија и по тјах си правиш сметка,
затова, немој много да слушаш кој какво те с-ветва, (аз нај добре знам, другите не знајат ништо), но
затегни си ремика, пухни си на р-цете... и напрет с успех, рисик прави капитал.
нар. пословица" размислена жена, не перена ходи".
при двумайчино може да се получи и обратното вместо много мед както пише в книгите не само да не извадиш нищо но и да се наложи дори и да храниш....
Мдааа и аз имам едни мисли. Разполагам със 65 зазимени семейства. Надявам се да изимуват поне 55. Казвам го така, защото ме притеснява пилото което гледаха до късно.... Та, ще започна с даване на питки след това застудяване, което по прогноза е около 10.01.2015. Идеята ми е да ги развия от рано.Нямам рапица, но искам да направя максимален брой ранни отводки. Слаби на по 4 рамки. От два кошера по 2 рамки.... Идеята ми е да ги разтоваря и до Акация да са пак силни. при мен цъфти около 15.05. След Акацията цел номер едно е да сменя майките на повечето стари кошери. Това ще стане като предам на половината новосъздадените майки от отводките, а на другата половина ще предам зрял маточник. Като ще дам и по 1 зрял маточник на отводките. Така ще имам около 50 основни семейства и 25 отводки. После пчелите ще се разделят на 3 групи. Ще подсиля основните семейства с по 1-2 пити от отводките и ще ги закарам на 2 места по 25 на кориандър и слънчоглед. Отводките остават на стационара за да ги храня и развивам. От самите тях до Август ще очаквам пило и прашец. Ще има наливам здраво сироп и ще заделям питите. Така като върна всички кошери в стационара ще имам поне по 1 пита със захарен мед за всеки основен кошер. Вадя меда от медовите кошери и слагам по 1 рамка с мед. Също така освобождавам плодника с поне 2 пити и започвам здраво хранене до средата на август. Заедно с третиране. След края на септември всички летни пчели ще са измрели и ще си проличи кое семейство е заслабнало... веднага ше се подсили с 1 отвдока... така ще зазимя силни семейства с нови майки и 15-20 отдовки....Които от тук на татък ще ми бъдат помощни семейства!... Това е долу горе моя план. Като се стремя към 60-80 медови кошера и 30-40 помощни.....
Здравей гошо! Е това с маточниците е малко съмнително, при толкова гладни птички.Аз залагам 20 за 10.
Естествено,че няма да пишат иначе го обявяват "извън закона" като вредител.И можеби са го преименували на тревояд.
Въпреки,че кошерите с отводките ми бяха на 10м един от друг и на поне 50м от основните сем.от 5 майки се върна само една.Става въпрос за август.
Споменаха се "гладни птички".А какво ще кажете за лястовиците?
Колеги, искам да споделя моя опит и наблюдения върху пчелоядите и лястовичките. Тези две птици, които много мразим всъщност са полезни(сега ще обясня защо), защото те си похапват пчели, които са участвали в медосбора и са в тежест на семейството, в смисъл, че изразходват храна без да имат принос(те така или иначе ще умрат в скоро време).Всичко в природата си има равновесие.
Аз това лято имах късна самосмяна през август.Е две майки така и не успяха да се завърнат от брачен полет.Добре че познат пчелар от съседното село имаше за продан майка,че ми я даде човека барабар с цяла рамка с пило и пчели та си спасих семейството(да е жив и здрав).След този случай вече ще се старая да сменям майки само през май-юни,за да няма късни самосмени.
И за да не съм съвсем офтопик,колега кацоне давай смело и дано природата е с теб!А майките до колкото разбирам от написаното до момента ги правиш сам,по кой метод?
Да, ти си имал частен учител и наставник ,пък ние тук се убихме да те съветваме да не сгрешиш.
Тези гадове пчелоядите, достигат пика на популацията си през август месец, всички новоизлупени през сезона птички вече са летящи и масово се подготвят за отлитане на юг, затова става страшно, най-вече за майки които трябва да се оплождат август, и пак зависи и от други фактори - релефа на пчелина, ако е горски е много по-защитен от такъв който е на открито поле или на някоя поляна...
Благодаря за пожеланията и окуражаването - имам нужда! Впрочем дори и баща ми е скептично настроен към тази идея, но както и да е - не веднъж съм му доказвал, че понякога и той греши.
Днес се появи първата въпросителна в главата ми. А именно:
Както може би се досещате, в момента развивам пчелина си и не съм особено добре обезпечен от към изградени рамки. Това не ме притеснява /тази година априлски отвотки на 4 рамки изградиха по 26 рамки/, по скоро не съм на ясно как да оперирам с двумайчините. При условие, че ще подхранвам здраво е абсолютно наложително и да се възползвам от усиления градеж. Но как, това постоянно отваряне, подаване и разместване на рамки няма да е много удачно в случая /проблема ще е оперирането в долния плодник/. Моля за идеи и съвети, как се окомлектова долния плодник /при нужда от новоизградени рамки/ и как се оперира в последствие - разместване, добавяне и т.н. В момента разполагам с 110 новоизрадени рамки, които съм сложил под семействата за съхраняване, но реално не са в употреба.
Поздрави.
Няма да развивам теорията за старите пчелари. В голяма степен мненията ни по много въпроси в пчеларството се разминават и както споменах по - горе, съм му доказвал, че греши. Впрочем най - несигурен, в цялата идея, се чувствам в частта с двумайчините семейства, а той няма опит в тази сфера.
Не ме укорявайте, че искам да чуя и вашето мнение. Смятам, че това е най - добрия вариант. Първо изчетох доста литература за двумайчиното и след това започнах с коментарите - тук във форума и с близки и познати!
Поздрави.
Здравейте,
Всичко е добре, ДЕЙСТВАЙ, но......... тези 110 изградени рамки как ги съхраняваш под сайванта. На пролет като ти притрябват да не се окаже, че си хранил мишоците!
Поздрави, Г. Георгиев
Под семействата, тоест върху дъното и отгоре е семейството. Не съм ги съхранявал досега така, но тук във форума съм чел, че е успешно.
Цитат от wikipedia :всъшност у нас достоверните научни проучвания са установили, че в стомахчетата на пчелоядите са намирани не-повече от 36 пчели, а също и водни кончета и остатъци от твърдокрили насекоми (П. Дренски и В. Величков), същевременно птицата унищожава и много оси, стършели и други насекоми вредители по пчелите и гони от пчелините по-малките от нея лястовици, скорци и други също хранещи се с пчели птици.
Така ако на ден една птичка изяжда до 36 пчели, то да речем 200 ще изяждат 7200. При един пчелин от 100 кошера по 60 000 пчели са 6000000 пчели, то 7200 какъв процент са? Минимален!
Ще се постарая, гледам си сложил в скоби(началото). Аз лично избягвам да сменям майки(правя отводки) август. Защо?
Ами свързано е с "биологичната крива" на развитието на пчелното семейство, а тя тогава рязко спада. Какво имам предвид, по това време пашата намалява или спира в зависимост от района. Дори и да има късна паша то по това време основната дейност(инстиктивна)е събиране на нектар. Пчелите започват да "унищожават" търтеите и се приготвят за зимата. А ние пчеларите ги караме да се разножават(отводки, смяна майки и т.н)
Вредата не е в това, колко пчели ще изяде, а колко майки ще убие. 7200 пчели са една пита, но загубата на една майка е цял кошер. В един пчелин от 100 кошера, колко майки ще се завърнат от полет? В един майкоразвъден център, ако има наблизо обитаващи такива хубавци, какъв ще е процента тогава?
Винаги съм мислил ,че птиците са основния виновник.Давай тези други съществени проблеми.Ако обичаш.
Кратко и ясно:
1.Слаба отводка(нуклеус, мини нуклеус, микронуклеус)
2.Не подходящо време - късно лято-ранна есен (писал съм по-горе защо)
3.Кошери подредени като аптека(еднакви, много близо разположени, окосени пчелини без дървета,храсти и треви за ориентир)
А така да мога да схвана.Ама какво ли правят майкопроизводителите ,с техните нуклеоси с по една шепа пчели?
Колега и градски kacone, (ако мога да се нарека колега с моя скромен и нищожен опит, сравняван с останалите във форума). Аз по-скоро чета почти всичко из форума и си правя някакви свои си изводиcrying;. На мен ми допадна теорията на колегата jorors за двумайчино - двусемейно развитие на пчелното семейство http://pcheli.bg/dvusemejno-dvumajch...jstva-chast-1/. Може и да греша, но за едно и също говорите (се стремите ). Успех....
Пак не си дочел.Матеев писа че губи майки ,защото му са подредени неподходящо кошерите и няма ориентири в пчелина ,а не че са слаби .
Същата тая:
https://en.wikipedia.org/wiki/European_bee-eater
Дава и десетина пъти повече изядени пчели, та... сметките?
Ядат явно колкото могат и не пробират само "не нужни" пчели.А и ако имаш не 100, а 10 кошера , то за изхранване на поколението на пчелояда, може и да не стигнат пчели.
Превод от линка на колегата:
Най-важният елемент плячка в тяхната диета е Hymenoptera , предимно Apis Mellifera . Едно проучване в Испания установено, че това включва 69.4% до 82% от диетата на европейските пчелояди ". [ 2 ] Тяхното въздействие върху пчелните популации, обаче, е малък. Те се хранят по-малко от 1% от пчелите работнички в райони, в които живеят. [ 3 ]
Точките ги схванах.Не разбрах ,защо се губят майките от микронуклеосите ,щом нищо не ги хапва.
Ако приемем, че майките са по апетитни от пчелите, да стигнем до 5-10%.
Научих пак нещо ново.То който пита ще научи.Обаче пчелите ,като изпратят майката на брачен полет ,знаят ли кой ще я срещне?Дали ще се върне за да я посрещнат?
Броят на изпращачките какво определя?
Колега опитвам се да ти покажа, колко относителни са сметките.Ако пчелоядите са до пчелина ти, за тебе тоя 1% от популацията на пчелите в рамките на областта може да излезе 100%.Или за тоя при, който няма никакви пчелояди "и сто тояги на чуждо д..е са малко".
"Много неща".Давай ,не ме карай пак да измъквам точка по точка отново.
момчета много се разводни темата на колегата,с размислите за пчелоядите....
Че пчелоядите са виновни - виновни са, но аз си мисля, че лястовиците правят повече беля. От собствени наблюдения. Свикнали са с хората, дори живеят в сградите до пчелина , ако не сте ги изгонили от там. Всекидневно са там - от сутрин до вечер. И по време на изхранване на малките са абсолютни хищници.
Да отклонихме се ,ама какви пчелини ще развиваме ,като не знаем къде ни се губят майките.
Който не вярва,че пчелоядите са напаст да изкопае едно гнездо когато има малки.После може да ходи да му леят коршум.
Точно това ми е целта, но преди да ги направя двумайчини, ще се стремя така да развия семействата, че да ги разделя на две и чак тогава двумайчини. Разликата е бройката. Сматам, че с подходящите мерки семействата до към 10 - 15 април, ще са поне на два корпуса. И чрез делене с налитане, придаване на оплодена майка и след седмица /например/ продължавам по плана - двумайчини /отводка в трети корпус с маточник/. Нататък е ясно, 10 дни преди пашата, отнемам старата майка в отводка на друго място.
Поздрави и благодаря за идеите!
Идеята ми е следната, ако ги разделиш както мислиш то ги заслабваш за определен период от време докато се стабилизират. А точно това е времето(нямаш основна паша), когато ти трябва силно разрастване на семействата. Дори повече като бройка те ще имат доста по малко пило и от там пчели. Напролет семействата се развиват не ги спъвай с това ранно делене.
Колега KACONE - това което си замислил според мен не е добре. Постарай се и бъди щастлив ако можеш от всеки кошер да си направиш по една отводка през годината и да я доразвиеш като семейство до есента.
Работата е там, че напролет ще местя пчелина, на ново място което сега ограждам. И ще ги наредя по един кошер на евро палет - в средата. При това делене ще преместя стария кошер в единия край, а новия до него - така и летящите пчели ще се разпределят. Твоята идея ми харесва, и си прав за развитието но после по същия начин ли ги разпределям летящите при евентуално делене и отново създаване на двумайчини семейства от разделеното двумайчино?
Съвсем се обърках вече. Забравих да спомена, че запасните майки ще ги взема чак началото на април 1-10 /когато е сигурно колко майки няма да са необходими/. А до тази дата аз отдавна ще съм започнал да ги засилвам но едномайчино /за да не губя време/, Понеже по - рано няма от къде да взема оплодени майки. Смятам, че ще са достатъчно добре развити и готови за делене. Но точно когато дойде време за тези манипулации ще преценя как да продължа нататък според прогнозите за времето - дали да ги разделя и веднага дала ги направя двумайчини или да ги направя двумайчини и после да ги разделя и веднага ги правя пак двумайчини? Това въпросът, който ме мъчи от няколко дни и немога да преценя, кое е по-рентабилно. В първия вариянт мога да сложа веднага маточници в треди корпус за оплождане, а във втория ще трябва да почакам да ги разделя и едва тогава нови майки.
Сега ми просветна - мога, примерно към 10.04 да ги направя двумайчини, към 15.04 да почна производство на маточници в друго сем. и към 25-26. 04 да ги разделя с придаване на именно тези маточници в трети корпус - пак чрез налитане и разпределяне на летящите пчели. Като майките, евентуално, по гергьовден ще пронесат и ще имат около месец за развитие - което е предостатъчно!!! Мнения???
Поздрави.
Колкото и на нас да ни се иска нещата да станат на момента, то все пак е необходимо време. Все едно 5 годишно дете да го правиш насила студент, колкото и да го храниш (засилваш), то пак ще си е 5 годишно. Е, малко по дебело.
В цялата тази работа ми се струва, че ще се опариш преди да стигнеш до извода, че толкова бързане не е необходимо, а и няма как да се получи.
За мен варианта е подготвяш силни семейства около 15-20 април и тогава преместваш кошера по надалеч в другия край на пчелина на старото място слагаш една рамка с малко запечатано пило/за да се задържат налетените пчели/и празни пити и оплодена майка и започваш да храниш до паша.Старото преместено семейство около 15-20 май го връщаш до първата направена отводка за да станат 2 кошера на палет и правиш същата процедура кошер,рамка с запечатано пило и майка на старото място и храниш без прекъсване.И най важното имаш учител научи най важното как да си правиш майки защото те са най важното.Тук няма двумайчино семейство няма хамалогия само рамки за градеж ,майки и много захар и труд.
Хайде старият песимист да се обади.Колега ,дори и да се оплоди майката около 5-10 май ,пчели ще се люпят след 21 ден.Какво развитие то този момент?Струва ми се ,че тука пропускаш нещо.Относно разделянето на палета -да така ще стане.Незнам защо колегата Радо се съмнява.
... много пчели, които да градят, а в случая имаме както казваш една рамка с запечатано пило и малко пчели, които ще се върнат на старото място. Ако ще и да ги давиш в сироп за времето от един месец няма да се получи нищо. Но пък защо човек да не си направи експеримент - така се учи.
Целта на питата с малко запечатано пило е да задържи летящите пчели защото ако няма пило няма да останат летящи пчели ,а ще се разпределят по другите кошери при повече пило рискът е по голям защото ако не се налетят много пчели ще изстине много пило ,а след като се приеме майка може да се даде още пило.Преместването се прави при силно семейство с много летящи пчели.
По повод старите /летящи /пчели има изследване ,че живота им се удължава при отводките гол рой защото им се налага да вършат непривична за тях работа /градеж,хранене на ларви /.
Да за разстоянието си прав.Помислих ,че не приемаш този начин за разделяне.
Да, но аз ще ги местя на ново място, което е на 1,6 км. права линия - гугъла. И при самото преместване, ще наредя кошерите по следния начин:
На всяко пале по един в средата и при деленето стария отива в единия край, а новия в другия - тоест симетрично. Ако е по - правилно първо да сложа кошера в единия край и при деленето да го преместя в другия, а на негово място новия - кажете. Не съм го правил и следвам написаното по книгите, но няма да се учудя, ако на практика се получава друго.