Впрочем не искам да се заяждам но в този пост http://pchelari.com/forum/showthread...4291#post54291 изглеждаш много толерантен.
Преглед за печат
Впрочем не искам да се заяждам но в този пост http://pchelari.com/forum/showthread...4291#post54291 изглеждаш много толерантен.
Аз получих алергична реакция след 3тото ужилване, подух се целия, започнах да се задушвам и едвам се прибрах до града. После бях на кръстопът дали да се отказвам, но не можах. Взех си една аптечка с лекарства и пак на пчелина. От тогава са ме жилили много пъти и нямам проблеми, но може да си идеш като нищо.
Ще ти кажа аз какво направих.Почнах първата година с 10 кошера.Зимата ми умряха 4.На следващата година ги направих 30,като през цялото време постоянно и непрекъснато четях и събирах информация.Не съм взимал акъл от никой и никой не ми е помагал.Правих това,което аз преценя,че е добре за пчелите ми.Сега след няколко години имам 4 пчелина по 150 кошера и продължавам да чета и да събирам информация.
Радо, за съжаление такъв е опитът ми. Виж мнението ми под номер3:
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=371
Погледни и тази тема. Кога е започната с въпрос и дали е поучил отговор този въпрос?
http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=459
Не ми се рови, но има и други примери за "мълчанието" на старите кучета.
Аууу, а ти пък колко си толерантен, цитирайки само част от постинга, и вадейки го по този начин от контекста...
А, и не виждам с какво колегата е нетолерантен, към поредният зов за предоставяне на информация на готово, и то за информация, която я има във форума, и с няколко кликвания на мишката и използване на полето "Search"(горе вдясно) по предназначение, лесно може да бъде намерена...
Благодаря на всички озовали се :-) Имам възможност да започна с 50 кошера,да и с повече.Но нямам дэстатъчно време.За това искам да пробвам с 1-2 бройки като за начало.Да видя дали ще мога да ги опазя :-) така да се изкажа :-) Освен кошери с пчели,къкво друго ще ми е необходимо за работата им,за 1-2 ади или 3 :-) от тук от там разбрах,че най добре е да се почне пролетта :-) а тя наближява :-) Не че казвам утре ще купувам,но може ли да знам от къде,от къкъв човек трябва да ти купя?Другото което е :-) не съм алергичен.
Здравейте, колеги.
И аз съм нов във форума, и това е първият ми пост. Нов съм и в пчеларството, но за това малко по късно ... регистриран съм във този форум на 5 януари тази година и вече съм изчел поне 70 % от постовете във форума (като съм си ги класифицирал по важност за мен и съм определил приоритет кои теми да чета на първо място) и няколко книги на тема пчеларство. Цялостната ми оценка за форума е "много добър", но не мога да дам оценка "отличен" главно заради "лиричните отклонения" от почти всяка тема (за пример вижте последните няколко поста в текущата тема - те с нищо не помагат на icaka78 !). Моите уважения към колегите - имат много интересни постове и много съм научил за този 1 месец през който съм член на форума, но отново подчертавам, че е доста отегчително да четеш нещо което не е по темата, а и не можеш да го пренебрегнеш, защото не знаеш дали е така докато не го прочетеш! И за да не се отклонявам повече и с цел да съм полезен, ще споделя моя опит в пчеларството, а бъдещия колега сам да прецени дали това ще му е от полза.
През 2013 година заедно с брат ми купихме 5 нови кошера ЛР и отводки на по 4 ДБ пити (такива си намерихме). Посещавахме ги рядко (неделно пчеларство през седмица - 2 а понякога и 3), никакъв практически пчеларски опит (само теоретичен) и в резултат зазимихме 1 силно 2 средни и 2 слаби семейства. Иззимуваха само 2 - логично при такова зазимяване. през 2014 година оставих брат ми да се занимава сам с тях, като той ги прмести на по-близко място и си осигури възможност да ги посещава по-често. Направил си е отводки и е зазимил 5 семейства (как, какво и защо е правил не мога да кажа - мисълта ми е, че с практика и четене идват уменията и знанията). В средата на януари е подхранвал с медено-захарни питки и каза, че 4 са в добро състояние а 1 е жертва заради глад. Аз на 20 август 2014 си купих 3 отводки на по 7-8 ДБ покрити с пчели на които на 5-6 пити имаше пило мед и прашец в кошери самоделки (стиропор облечен с фазер отвън и отвътре). Подхранвах ги почти до средата на септември и ги зазимих с добро количество запаси. Прослушвал съм ги периодично и до края на годината и началото на януари тази година звучаха перфектно. Към края на януари като отидох да видя какво е състоянието с готовност да подхраня, ако има нужда установих, че едното семейство е умряло поради навлизане на вода от топящия се сняг в кошера(както споменах самоделен кошер с лошо качество). Другите 2 семейства в идеално състояние - зимно кълбо колкото футболна топка. Цялото това изложение го направих за да обоснова изводите които направих за себе си какво е необходимо да се има впредвид от начинаещ пчелар:
1 - качествено оборудване.
2 - колкото се може по-добра теоретична подготовка.
3 - правилен избор за място за пчеларстване (не само с оглед на наличната паша и метеорологичните условията, а и възможността за своевременно посещение на пчелина)
4 - за алергията към пчелна отрова е ясно ... (дори и с пълна екипировка да си пак нямаш гаранция, че няма да бъдеш ужилен - при януарското подхранване макар и с предпазна мрежа една ми пропълзя в пазвата на топло и ме жилна по ключицата)
5 - разучаване до най-малка подробност физиологията и инстинктите на пчелите с цел правилното им подпомагане в развитието на пчелното семейство, възползване на наличната паша/и и усвояване на продукцията.
6 - избор на система/и кошер и набавянето на отводки или семейства с добро качество (силни и без болести и с добро потекло ... макар че последното едва ли ще е във възможностите на "прохождащ" пчелар - на доверие на продавача и каквото се случи, пък в последствие има как да се коригира това)
7 - разучаване на различни технити за работа със съответния модел кошер с който ще се работи с цел прилагане и адаптиране на най-подходящите за съответните условия на работа.
8 - ...
...винаги има какво още да се научи. Това че съм ги подредил и номерирал не означава, че такъв им е приоритета и че се изчерпват всички аспекти, но нека колегите с опит да допълнят и поправят ако съм сгрешил някъде. И не на последно място както каза в една друга тема г-н Матеев - план за действие. Моят план за 2015 е максимално разширяване и увеличаване броя на пчелните семейства според това колко финанси ще отделя за оборудване (любител съм все пак и нямам намерение да се занимавам професионално в близките години - имам си добра професия - програмист), без добив на мед. Та на тая тема сам колега icaka78 ще трябва да изберете с колко пчелни семейства да започнете - 1,2,5 .. 50 или 500 - според целта, финансите с които разполагате и самочувствието което имате.
Поздрави и успехи на всички!
Христо Кирилов
От форума, има много какво да се научи, но той не е учебник!!! Той е място за споделяне и обменн на информация, както и за забавление - виж, колко много свободни теми(различни от пчеларските има) - за авджии(ловджии), за зайчари, за готвене, май само за секса тема липсва, въпреки че мернах някакъв виц преди малко в темата за шегите... Тъй, че няма как във всеки постин да се сервира на готово "сдъфката" информация, постоянно все някой отплавя призиви такава информация да му се предостави едва ли не като някаква справка, и то за информация която я има във форума и лесно може да бъде намерена, с малко усилия. Лиричните отклонения се получават от самосебе си, и без тях може би форума, щеше да е някак си по-сухарски, но не ги бъркай със спама - да, ако си тука само и единственно да намериш някаква конкретна информация "набързо", може би "лиричните отклонения" ти звучат като спам... Изчел си много от форума, ами погледни темата за статистиката на форума, и май Рости е доста прав да се сърди, че само някои само "чакалят" и да се оттегля в "тихият ъгъл", нещо което се случва с доста потребители, но той си е откровен и го заявява, а доста се оттеглиха без много шум...
Добро утро на всички. Изчетох темата и мисля че съм много подходящ за нея да споделя и аз моето начало. Едва ли от мен някой може да научи нещо или ще му бъда от полза. От дълги години винаги съм се възхищавал от хора който отглеждат пчели, но никога не съм знаел нищо за тях. Всичко започна май месец през 2014г. Един мой добър приятел хвана един рояк и го настани в кошер. Съответно и аз да не остана по назад от него тъй като сме нещо от сорта на дупе и гащи, запретнах ръкави и с много усилия за кратко време разчистих едно старо лозе което вече от дъги години не се поддържа което беше занемарено обрасло във високи треви и храсти. Та на 10.06.2014г. Си купих 4 бр. отводки който настаних в кошери ДБ. Всяка събота и неделя бях при тях, не че имах кой знае колко работа по семействата но довършвах мястото: почистване, косене, доизкусоряване, с една дума намирах си работа. В края на месец 08.2014г. и купих от един човек който заминаваше за чужбина 11 кошера ДБ с пчели. Настаних си ги на моето местенце. След около 2 седмици, едното семейство бе унищожено от восъчен молец, опитах се да го спася но не успях. Направо сърцето ме болеше по тази причина. През всичкото това време четях и литература, стремях се да прилагам всичко както е описано в нея, но това в последствие ми изигра много лоша шега. Благодарени на един приятел който за жалост виждам твърде рядко, имам в момента отселели кошери, неговите съвети как и какво да променя за в бъдеще ми помогнаха много. През месец септември при преглед на семействата, установих че единия кошер е много слаб за разлика от преди 2 седмици както го бях проверил. Оказа се че нещо се е случило с майката и има пчела търтовка. Видя ми се прекалено сложно в литературата да го присъединя към друг кошер, макар и късно му предадох нова майка която след 2-3 дни приеха. След още 4-5 дни вече майката работеше и беше почнала да снася. Като настъпи и времето за третиране. Въпреки че им бях сложил екостоп /май беше/ с моя приятел си купихме и фогър с който реших да ги опуша с тимол и течен парафин. Когато опуших въпросния слаб кошер на прелката се измикна от вътре един стършел който беше замаян и седеше на прелката, въпреки капаните който бях окичил по мрежата и бяха пълни със доста вече умрели стършели, смачках го със крак и отворих кошера в който намерих само умрели пчели без ни една жива. Тогава за втори път ми се сви сърцето и ми бе трудно да прежаля още един загинал кошер. В края на месец 11.14г. въпреки добрите запаси от мед който им бях оставил им сложих и по една медена питка който си бях направил сам. На 01.02.15г отново им сложих медени питки на всеки по един, питките са отново собствено производство от пудра захар и мед и още някой неща. За момента нямам друг загинал кошер и дано така стартирам на пролет. Тази година първата или най късно втората седмица на месец 05.15г. мисля вместо да чакам да се роят, да си направя отводки и да си размножа кошерите, като съм си приготвил освен ДБ и кошери ЛР 10 рамкови. Има още много, много неща да уча, но определено имам по големи знания за разлика от миналата година и имам някой виждания сам за себе си тази година как ще процедирам. Като моята цел е да си направя пчелин със 50 кошера, +/- 4-5бр. тъй като за толкоз имам време, и да си заслужава претърчането до пчелина. Може би звучи смешно за човек без знания, но полагам всички усилия и прилагам всички знания който имам за момента за тяхното благоприятно развитие.
Колега, iskren.
Както споменах в предния си пост, съм изчел една никак не малка част от форума и сам съм си сдъвкал информацията която съм търсил/намерил, и до сега не съм задал нитоп един въпрос с очакване на готова "сдъфкана" информация. като написах "лирични отклонения", имах предвид точно постове като твоя и моя в момента, а те в тази тема са си чист спам (в съответна тема не би бил такъв) и нека модераторите да преценят какво да го правят. Не упреквам никого от колегите за това къде и какво постват, Просто изказах моето менние и се аргументорах защо не мога да дам оценка "отличен".
п.п. ще прочета темата за статистиката за да разбера какво точно имаш предвид.
Поздрави,
Христо Кирилов.