След това става само за капани за оси.
Преглед за печат
Колега dankov64 питки избягвам да слагам но искам да съм подготвен при нужда да имам да реагирам.Моята практика през зимата е рядко практикувана - може би около 15-20% от пчеларите и затова ще има много несъгласни но аз съм се учил от практиката а не толкова от теорията в книгите.Около средата на януари правя всичко възможно да направя пренареждане на питите с мед в тих и слънчев ден при тем. около 8-10гр. /правил съм и при по ниски/След това съм спокоен до края на февруари и така не ми се налага да слагам разни питки.Но ако времето се задържи така студено целият месец а и февруари и не успея да пренаредя може би ще се наложи на някой семейства да се сложат спасителни питки въпреки че мед има достатъчно но той ще е в страни от кълбото и в тези ниски темп. няма и да то пипнат.А меда на средните рамки с появата на декемврийското пило в някой сем. съвсем е намалял
Руснака прави "помадка".Рецептите за това "чудо" са колкото пчеларите. Основното му "предимство" е , че се прави без пудра захар." Помадка"-та се вари докато не добие показаната гъстота.Капката при изстиването си не трябва да се разтваря във водата.Топлата "помадка" се налива в пликове и охладена е с жилава консистенция.
Как се разтича, когато овлагне и се подгрее от кълбото , бедна ви е фантазията. За мене не си заслужава труда. Но не е лошо и сам човек да се поомаже и да си изгуби малко време в интерес на науката.А ХМФ на колегите в Русия им е като ползването на лекарства с остатъчни химикали в пчелните продукти. Много , много не ги вълнуват такива "дреболии".То и у нас май си е така?!
Интересно е да се знае наистина какъв процент от пчеларите не използват питки, което тук във форума трудно можем да се установи, защото си мисля, че голяма част от тези пчелари са практици и не търсят източници за обогатяване на познанията си за живота на пчелите.
Малко пред история за произхода на моята теория.-От 12год. имам пчели като първите 5-6г.бяха 20семеиства в дадан блатови кошери. Това беше периода когато гледах на пчеларството като на любимо хоби и училище да отглеждаш това уникално творение на природата. В този период най неприятното нещо беше ваденето на мед. Много пъти съм се замислял каква технология да приложа и как да се наслаждавам на удоволствието от хобито си без да се налага да вадя мед. Много хамалска работа, ангажиране на семейството във времето за отдих. Тука трябва да кажа, че по професия съм практикуваш ветеринарен лекар и стратегията която бях предприел е да се стремя да не се меся много във живота на пчелите, да не ги третирам с препарати без да има обективна причина за това и понеже не ми се вадеше мед не давах никаква захар. Резултата от тази моя стратегия беше отлично пролетно развитие кошерите преливат от пчели, които в един момент няма какво да правят и аз започнах да усвоявам антироеви техники. В един момент, когато вече имах студентка си казах че трябва да увелича бр.на кошерите и студентката да не закача семейният бюджет трябва да се вади мед, хобито да се превърне в бизнес а бизнеса печеливш.
Единственият липсваш елемент от пъзела беше пашата. За сверяване на часовника първите 2год. се прикрепих към колеги практикуващи подвижно хамалско пчеларство, товарене и разтоварване на ръка и резултатът беше впечатляваш. Вече трета година работя по въпроса да закарам Мохамед при планината но цивилизовано с техника и съм на финалната права.
Малко бях дългословен, но нямаше как да изложа разбираемо моята теория без тези пояснения. А тя е - Пчеличките са много по умни от нас, когато става въпрос за съвместно съществуване и гледам по никакъв начин да не им обременявам живота с моите налудничеви хрумвания за - кражба на зимните им запаси, подреждане на гнездото, подаване на неизвестни гърмящи смеси за подхранване и лечение на ? , саниране на жилища и още безброи много вредни вмешателства в техния живот. Най важното нещо забравих- Майката му е майката.