Моите са едно до друго и прелките им са през 20 см. До сега объркване на майките не е имало. Всички са с един цвят.
Преглед за печат
Ако се направи нук с 1/2 5бр ЛР. с отделни корпусчета от фибран с фибранови капаци и дървени дъна. Така че по-време на сезона едното рамче се маха и се слага вътрешна хранилка с твурда храна. А за зимата се добавя рамче и се събират по 2 нука един над друг за да зимуват, хем за запасни майки хем да не ги ядат молци и за по-лесно зареждане на пролет. ... Това си мисля аз че ще е добър вариянт за малки стопанства 50-100 кошера. Ще ти трябват не повече от 20 нуклеуса за да си покриеш годината с оплодени майки и да имаш в запас.
Чуденето и маенето беше докато ме осени идеята за нуклеус -тип Кения.Ще го ползвам само за оплождане.За оплождане и в същото време за зимуване на запасни майки, ще правя нуклеус на стандартна рамка -тип Матеев. Имам 5 рамкови, но новите ще бъдат от фибран.
Предполагам само г-н Матеев е запознат, ако желае да каже: как стои въпроса с номерирането на фибранените сандъчета в пчелина? Като отделни пчелни семейства ли се водят в регистъра на БАБХ? Нищо, че са с по-малко брой рамки, с различни размери, от друг материал направени и т.н. П.П. Ще се допитам и до общинския ветеринар, ама рекох и тук да попитам.
Нуклеусите в оплодния пункт също си имат номера, все едно че са пчелни семейства. С тези номера те се вписват в зоотехническата документация, която се води от лицензираните майкопроизводители.
Нямат номера само отводките, които се правят с цел продажба. Ако обаче тези отводки са предназначени да останат за собствени нужди, трябва да се номерират.
Благодаря.