Дори и на 12 волта?
Преглед за печат
Не знам как е при останалите, при мен, ако задържа повече, материала на основата се разтапя около тела и става по-прозрачен, а още секунда и вече се появяват дупчици покрай телта. Дори и тогава с пръст или длан притискам по някой участък от телта, ако се случи да не е изпънат добре и да стои надигнат. Усещам, че телта е топла, но не чак да ме изгори. Засега съм залепил един кашон основи. Мислех, че като ги изградят, телта ще остане вътре в изграденото и няма да има значение колко здраво съм лепил първоначално. Или се лъжа?
Адапторите за лепене на основи в пчеларските магазини са около 30-на лева? Защо се занимавате с глупости? Моя лепи вече трета година...
Твоя адаптор лепи твоите основи с твоята дължина на телта и с твоята дебелина на телта и с твоето специфично съпротивление на телта, обусловлено от твоята сплав на телта. За съжаление на пазара има различни видове тел с различна дебелина и различна сплав, което предопределя различното им съпротивление. Също така и дължината на телта е различна при различните видове рамки и въобще ВСИЧКО Е РАЗЛИЧНО.
Та бил си късметлия, че твоя адаптор ти е помогнал. Това обаче не е така с всички останали пчелари. На много от тях им белеят главите и не случайно тази тема е достатъчно популярна. Хората имат проблеми, и ти с нищо не им помагаш с твоя постинг. Само ги въвеждаш в заблуждение от позицията на некомпетентноста.
Аз например лепя на 30V 3А, но това също не помага на никого, защото този режим е подходящ само и единствено за моята тел с моята дебелина, дължина и сплав на телта.
Истината е, че напрежението и необходимия ток на адаптора (акумулатора), както и времето за лепене зависят от следните фактори:
1. Дебелина на телта
2. Дължина на телта
3. Сплав на телта, която предопределя специфичното съпротивление на материала на телта.
След това започват едни сметки по закона на Ом, и след тях енергийни изчисления за необходимата мощност, която трябва да се отдели за необходимото време, отдавайки по този начин необходимото количество енергия, достатъчна да повиши температурата на телта до необходимата стойност за необходимото време.
Ето това е ИСТИНАТА !!!
А за неразбиращите материята верният отговор е следния:
Пробвайте с различни напрежения и различни мощности на енергийния ви източник. Необходимото напрежение за вашата тел може да бъде всякакво в диапазона от 1 до до 50V, а необходимия ток - всякакъв в диапазона от 100 до 1 А. Необходимата мощност е от порядъка на 80-100W, за да може необходимото количество енергия да се отдели за 3 до 5 секунди.