www.youtube.com/watch?v=zgBrSyjZMvE
Преглед за печат
Гого, купи ли машината? Доби ли вече някакви впечатления?
Имам абрихт щрайхмус Метабо НС260С и съм изключително доволен.
Колега, stelko, този райдер, който посочваш виждал ли си го наживо и работил ли си с него? Чувал съм за проблеми с прецизността на настройките...
Не, не съм работил с него.
Спрях се на твоето предложение. Реших да взема него, но малко се контузих и реших да изчакам да ми мине, за да не стане да взема машината и само да я гледам.:)
Абрихта и щрайхмуса на 5 операционната ми са ок. С 3 ножа е вала, тежки, здрави чугунени плотове, спокойно минавам отгоре с по-тежките трупи.
Взех го този циркуляр. Има приличен вид. Уширенията на масата не се захващат стабилно и се клатят, т.е. ще си ги преправям.
Режещият диск не е хубав. От едната страна прави гладък ряз, а от другата нащърбен и изгорен/черен. Ако режа максимално вдигнат диска, тънка дъскичка, пораженията са по-малко, но ако реша да използвам максималният разрез, който позволява, а именно 80 мм или пък смъкна диска на ниско, колкото ми е нужно за височина, става грозна гледка. А аз съм го взел специално заради тези 80 мм, понеже от три дъски по 80 мм си получавам един корпус от 240 мм.
Както и да е, явно ще купувам нов диск. Някой може ли да даде съвет какъв да избера. Оборотите ми са 5700, диаметърът на диска е 250.
Четох, че е хубаво да е с по-малко зъби. То аз лесно мога да си избера, само правилната марка да разбера. :)
За марка не мога да се сетя но аз ползвам дискове за алуминий, правят много гладък ряз, все едно минато на абрихт.
След известно търсене и четене по дърводелски форуми, стана ясно, че едни от най-добрите са Freud. Разбира се, в БГ са с надути цени, както стана ясно пак оттам. Поръчах си от ибея: http://www.ebay.co.uk/itm/FREUD-PRO-...item4acbbfffcf
За мен е 250 димаметър с 60 зъба. Има и с 80. Някои казват, че прекалено многото зъби изхвърлят по-трудно дървесината и прегарят дървото. А и се чудих доста дали няма да нацеля някой за алуминий, та взех този с 60-те зъба. Явно и тези за алуминий стават. :) Червените уж били с тефлоново покритие, ама дали е така, ще видим, като пристигне.
Ако някой реши да си поръчва, доставката е 15 паунда. Общо ще ми дойде за 101 лв.
Доколкото гледах цени, хубави дискове с този диаметър има за над 200 лв.
Случайно си намерих една фрезова глава с нож 12 мм, та с нея ще мога да си направя хофмановите уширения, че ми писна да кова тези ламаринки.. Е, повече материал ще отива, но пък по-бързо ще става.
http://prntscr.com/3wy1ex
с какво се прави този улей, отгоре навън, а отдоло на корпуса навътре?????
Много операционна фреза.