Споко братле,аз днес изядох един пресен далак със еднодневни личинки-супер са...
Преглед за печат
Ачка не беше ли леко кисел ?
Ами гледай, а и защо ти е да вадиш от там точно, като има магазини за целта, та дори и от тях може да излети някоя ларва !? Яйца личинки,ларви,прашец ,всичко лети ! Та дори и мед !
Ванка,явно и ти знаеш вкуса на "личинките".Във един от капаните имаше по малко рамки и на празното място изградили 3 далака(за седмица) само с раб.пило.Единия далак около 3дц2 беше осеменен и тук-таме имаше депониран прашец.Личинките бяха,като за прехвърляне-просто деликатес....
Днес бях при пчеличките.На две от отводките маточниците са излюпени, но майки не видях нито пък прясно пило.На третия маточника си стои запечатан.Не знам колко време е необходимо на майката да се излюпи.Маточниците бяха запечатани около 9 април.Гледам, че са залагали други два маточника в същата отводка.Какви са симптомите на търтовка?Благодаря Ви!
http://www.pchelar-probvaisambg.com/.../St112_SN2.jpg
Автор: доц. д-р Б. ПървуловНа новоизлюпената майка са нужни 4-8 дни, за да укрепне и извърши първите си ориентировъчни полети. След това тя е годна за оплождане. Ако по някаква причина при брачния полет семенното й мехурче не се е изпълнило с нужното количество сперма, около 8-10 милиона сперматозоида, тя може да излети на втори оплодителен полет докато се напълни. Три - четири денонощия след оплождането, майката започва да снася оплодени яйца. Първите яйца тя може да снесе и неоплодени, а след това започва да снася оплодените.
Какъв е отвора на таванката към хранилката. Купих си нови кошери с 4,5 мм. а старите ми кошери е 8 или 9 мм
И аз имах същите въпроси колко дни е нужно на майката започне да осеменяване рамките ,но гледам че колегите са ме изпреварили. Има ли значение колко е голяма майката ? Имах около 10 маточника в една отводка зборна която направих ,дадоха ми съвет да премахна по малките маточници . Но те бяха почти един размер ,след около седмица бяха премахнати 5 6 от тях вчера на 24то отворих и точно на 16-я ден се беше излюпила. Гледам доста дребничка има ли някакъв проблем?
Още е девствена затова е дребничка. По голяма е по добре но ниска набита в газъ развита е най добре (има повече яични тръбички) но от друга страна я виж китайците са дребни но що народ са.Важно е после как осеменява.
Диаметъра на майката е в право-пропорционална зависимост от броя на яйчните тръбички. По-тънка майка - по-малко тръбички - по-малко яйцеснасяне.
Ами не е по тънка но е по къса
Сборната отводка ли прави маточниците и колко сборна бешеЦитат:
Имах около 10 маточника в една отводка зборна която направих
Гец 1974 ,кото по компетентен ,дай му съвет на колегата ,с тази къса майка ,какво да прави ,та и аз да знам за напред ????
Миналата година един приятел си взел отводки края на юли месец на бартер на стойност 200лв. на по три рамки обаче си казъл че аз съм малко по умен (не че съм много умен ) и ме викна за акъл. Отивам и какво да видя че бяха 3 рамки да но пчели за 1 и половина пило на няма и една рамка майките едни такива като мен цигуляви, оплешевели абе въобще утрепани от работа и тютюн. Махнахме едната майка обеденихме ги в кошер за обединение и зорлем оцеляха зимата сега са пълна скръб няма и 5 междурамия онзи ден ги гледах.
Та след време се запознах с продавача на отводките и го попитах абе човек какви са тези отводки Гладимор ли са карали в Аушвиц ли са били а тои:
-Що
-Ами що нещо майките слабички старички ми се виждат
-А не млади са
И аз го питам как ги е направил,човека ми обясни че:
-си е оставил старите майки за него а отводките ги е оставил сами да си направят млади хубави майки.
Обясних че съм по склонен да вярвам на обратното защото пчелар с неговия опит не би оставил рамка и половина пчели да правят свищева майка.
Аз като любител използвам роеви най лесно. Самосмяна не правя варварско е работил съм в кланица и не обичам насилието. Свищева само при добро време на много много силен кошер не в главната паша с подхранване.В цитата това подчертаното не го спазвам.
Пчеларски вестник
В пчеларската практика се прилага и отглеждане на свищеви маточници чрез осиротяване. Може да се отгледат не лоши майки ако се спазят някои важни изисквания. Точно след 4 денонощия (4 х 24 = 96 часа) от осиротяването се изрязват всички запечатани маточници. Така заложените от тях върху най-възрастната личинки и най-некачествени се унищожават. При отглеждането на маточници обезателно се спазва вече споменатото правило от залагането им до излюпването да са осигурени оптимални условия за тяхното развитие. Слабо пчелно семейство или такова, разделено на две, като останалото без майка и отслабнало от разделянето си произведе свищева, не може да се очаква да бъде качествена. За да се получат качествени свищеви майки, освен посочените изисквания, веднага след осиротяването семейството се подхранва ежедневно със захарен сироп - една стандартна хранилка в продължение на една седмица. От подготовката и възможностите на пчеларя зависи по какъв начин ежегодно ще обновява майките в пчелина си. Използването на свищевите маточници е една възможност, но работата без пчеларски надзор крие рискове. Освен по външните белези, оставената свищева майка в пчелно семейство се следи внимателно от пчеларя - какви са яйценосните й способности и какво семейство развива. Това е общовалидно правило за всички млади майки, но за свищевите следва да е най-прецизно. Никога не е късно ако младата майка още през активния летен сезон в първата година се окаже некачествена, се сменя. Изчакването до следващата година в сезона, когато майките могат да се сменят е загуба на цяла година в отглеждане на слаби семейства. В пчеларската си практика имам доста случаи, когато свищеви майки развиват силни семейства. Източник:
Е па много са на в момента на сеира .И те са с теранти и никой не иска да ги сваля .
Пчелната майка е единственият полово развит женски индивид в пчелното семейство. Предназначението й е да снася яйца, от които се отглежда поколението. Без нея семейството осиротява и не може да съществува. От нейните качества зависи силата и продуктивността на семейството. Поради това тя е обект на внимание и отчет от страна на пчеларя. Най-продуктивни са майките до 2 годишна възраст и е прието след това да се подменят. Когато по някаква причина майката се изгуби пчелите не допускат осиротялото семейство да загине. Инстинктът за самосъхранение, съществуващ и у тях, ги подбужда бързо да заложат свищевите маточници. За разлика от изпадналите в роево състояние и самосмяна пчелни семейства, при които има подготовка и настроение за това с изобилие от открито пило (яйца и личинки), осиротелите внезапно търсят спасение. При възникналата обстановка понякога пчелите залагат маточници върху по-възрастни личинки, вече хранени за пчели-работнички. Макар че до двудневна възраст и тези личинки също се хранят с пчелно млечице, то не е равностойно по хранителност с това на майката. Различното захранване определя по-нататък качествата на маточника.
Излюпената майка от маточник, който е заложен върху работническа личинка ще има външен вид на пчела с кошнички върху краката, по-дребна на ръст и цвят, подобен на този на пчелите. Но най-важният недостатък на такава майка е намаленият брой яйчни тръбички в яйцепроводите и ограничената й възможност за яйценосливост. От изследвания е доказано, че при пределна възможност на майката да снася до 1000 яйца на денонощие, може да се развие семейство до 35 000 пчели (слабо семейство). Ако тази възможност е до 1500 яйца семейството достига до 52 000 пчели, а при 2000 яйца - 70 000 пчели (силно семейство). От посочените данни се вижда, че майка с такава понижена възможност за яйцеснасяне не е в състояние да развие силно пчелно семейство. Поради това пчелните майки, произведени по този начин, се отричат. Има вариант пчелите да заложат свищеви маточници и на съвсем млади личинки (до 12 часа). Тогава няма основание да се смята, че маточникът ще бъде некачествен. Да се разчита на случайността е неправилно и рисковано, въпреки това в практиката понякога ни се налага да запазим такива майки временно или постоянно.
Ами няма мостове клоня към сборна отводка
да де ама пилото беше фул:bigsmile:
нито една не оцеля зимата
Отвотката беше от 3 пити (2запечатано пило и 1 не запечатано ) майката се отличава от другите пчели по острото и по-дълго коремче ,но взех отводки на които майките са почти 2пъти по дълги от работната пчела . Въпросът ми е дали има значение ДЪЛЖИНАТА на майката.
Външния изглед на майката не е определящ за нейните качества.
Емко аз разбирам че майката не е осеменена и е свищева нека се завърне от брачен полет да почне да осеменява и тогава преценявай ако те притеснява че ще и е малко късо дупето и няма да може да снася в центъра на килийките то не се притеснявай.
Относно свищевата също, то и купените майки са свищеви нито са роеви нито от самосмяна.
купих си роевит някакъв американски имали тук някой да ме посъветва през колко време трябва пак да пръскам по рамките
Емко е в Кнежа ако е преди слънчогледа трябва да подхранва по добре е след слънчогледа но ако е свищева губи 1 месец но ако дръпне старата в нуклеус и после използва пилото и накрая обедини за зимата и младата се върне от сборището всичко ще е точно.
Имам един, може да е смешен въпрос blush; , ама да питам все пак, с какво да си почистя ръцете от прополиса, след като съм ровил по кошерите?
С гореща вода и сапун е мнооого бавно.
:) със спирт.
топла вода и
Почистващ препарат Bingo
Успех !
Ако прежалиш малко ракия става и с нея.
На тебе ли да вярвам или научните трудове на пчеларските учени, които за разлика от тебе са направили ИСТИНСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ и са анализирали корелацията между диаметъра на майката и броя на яйчните тръбички?
Много ми е любопитно как въобще имаш самочувствието да оспорваш научни трудове на базата на една лична субективна преценка, която не се базира на нито един научен подход.
Ха-ха ..... погледна кошера, и вече можеш да твърдиш, че пчеларските учени са некадърници. Ха-ха .....
А направи ли поне едно истинско измерване, посредством което да измериш среднодневната носливост на майката? Ако не знаеш как се прави, мога да те светна. Като за начало трябва да снимаш всяка една пита от кошера, и това трябва да го правиш поне 3 или 4 пъти през 12 дена. Получените няколкостотин снимки се анализират една по една. Разчертават се на квадрати и след това се броят килийките с пило. Резултатите се записват в екселска таблица, и след това по вече известни формули (надявам се че ги знаеш) се смята количеството на пилото, средноденонощната носливост и нейния тренд (нарастване, стабилизиране, намаляване).
Ха-ха ..... и всичко това се прави не върху един кошер, а върху целия пчелин (получават се 5-10 хиляди снимки). Целта е да се направи сравнителен анализ, посредством който да можеш да докажеш различията между отделните майки. И когато всичко това го направиш и определиш кои майки са лидерки в яйцеснасянето, чак тогава можеш да им премериш диаметъра и да установиш има ли корелация между яйцеснасянето (броя на яйчните тръбички) и диаметъра на майката.
Ха-ха ..... и ако наистина откриеш тънка майка, пък рекордьорка - то тогава се готви за Нобелова награда, защото такова чудо в природата няма. Яйчните тръбички си имат диаметър и няма как да вземеш сноп от 400 такива тръбички и да го натъпчеш в тясното тяло на една обикновенна пчела. Ако обаче все пак успееш да го направиш, наистина си кандидат за Нобелова награда и наистина светът трябва да узнае какъв голям откривател (изобретател) си станал.
Така е и не трябва да се прахосва напразно,но ако си се поизцапал и нямаш спирт върши работа.
Днес прегледах отводките.В единия видях майка, но в другите не.Няма яйца.Не знам дали да се притеснявам, че няма?Извадих майка на 05 април и след това със заложените запечатани маточници направих отводки.Не знам дали не трябваше вече да има яйца?
Прикачен файл 6580 Тънка, объсана майка
П.П. Аааа и между другото, не оспорвам труда на никой професор.
Здравейте
Имам два въпроса.И първия е след като им сложих магазин преди 15 дни само на основи и почти всички рамки са изградени и напълнени със нектар обаче крайните са по слабо изградени а средните напълно,мога ли да ги разместя със средните за да доизградят и напълнят крайните?И другия въпрос е мога ли да им бухна втори магазин помежду плодника и този изградения пак на основи или като слагам втория ако може да ги наредя през една със изградените?Системата е ДБ 10,паша още има рапицата все още цъфти има и много кестени а пък скоро и акацията ще тръгне.
Поздрави
И по двата въпроса-може.
Крайните незапълнени може да ги сложиш в средата,а вторият магазин може да сложиш и върху първия отгоре. ако няма да делиш меда на видове. Действай ,че закъсняваш.
До сега това семейство изгради пет плодникови рамки и цял магазин та затова се чудех дали ще могат още и дали е правилно.Инак мисля като слагам магазина да му сложа и още може би две плодникови за градеж понеже съм придвижил към крайщата две стари пити за смяна стига да са ги запечатали или поне така си мисля.Ако някъде греша,поправете ме.
Поздрави
За ДБ -Браво !
Не , няма .
Това е изолиран случай .
Beekeeping Math
Caste Hatch Cap Emerge
Queen 3½ days 8 days +-1 16 days +-2 Laying 28 days +-5 Според това от снасянето на яйцето, което ще става майка до започването й да снася минават между 23 и 33 дни.
Ето нещо съвсем пресно в подкрепа на тезата! :bigsmile:
http://www.vesti.bg/sviat/balkani/sy...yrbiia-6053264
Кога центрофугирате плодниковите пити ,на края не сезона ли ?
А не може ли майката да се качи в магазина и да запълни с пило рамките? Когато първия магазин е с мед, той се явява като медена шапка и майката рядко преминава по нагоре. Другото положително е, че медения венец на рамките в корпуса остава 2-3 см , така се освобождава повече място за снасяне на яйца.
Технологии всякакви имам познат пчелар който върти магазините на 90 градуса слага горе 11 рамки и е супер доволен аз не съм го практикувал че сега съм с 10 рамкови а 12 ги преправям.
На мен идеята е по скоро сега в лошото време да им намеря работа да не се роят,и в същото време да направят малко рамки(инвентар),че нямам абсолютно нищо изградено първа година ми е.А за мед то като гледам времето от две седмици нямат пълен работен ден само един или два бяха такива sweating;
Когато семеиството е силно трябва да се кара бързо и наи малкото забавяне и влиза в бокса,разделянето на плодника от пълния магазин с празен които е само с основи ги активизира и градят бързо не е проблем че маиката че се качи и може да осемени някоя пита ,така ще има работа за всички и няма да има безработни пчели които да мислят за глупости .
К
Да питам понеже при нас вали от 10 ден и ме е страх на няма роене. Моите кошери са на 9 плодникови рамки и една преградна дъска ,ако сложа на место на дъската плоднкивова рамка да градът.Дали ще се предпазя времено от роене ?
Трябва да им създадеш работа, че да не мислят за роене - отнемане на запечатано пило за отводки или подсилване на слабите семейства и слагане на основи, разрояване по Пелет - ти си избираш според ситуацията и според това какво искаш да постигнеш.
Ако махнеш преградната и сложиш основа е добре, но това е само една рамка за градене и може да не ги спре за дълго.
Дано да има ефект и да се качат горе за градеж.
В пчеларската литература се срешат и случаи, в които семейството се рои въпреки магазините.
Здравейте,
Извинявам се предварително за въпросите, сигурно са задавани многократно но все пак ще бъда благодарен на тези които се отзоват. От миналата година се грижа за два кошера система фарар в района има акация , липа, слънчоглед изобщо добра паша според пчеларите.За 2015г. от двата кошера съм извадил около 50кг. мед и ги оставих да презимуват с по 20кг. на семейство. Тази пролет ги развих на три корпуса/дб магазини/ , с цел да си направя отводки след акацията . Преглеждам ги през десетина дена/нямам възможност по-начесто/ , преди две седмици им сложих и ВО и по един магазин. Но преди два дни единият се беше роил. Случайно минавах от там и го видях на пет метра.Прочетох от форума как се хваща рояка и веднага действах.Рояка в момента е прибран благодарение на прочетеното от тук.
Та въпросите са ми : Четох ,че след девет или дванадесет дена ще излети и друг рой от същия кошер, какво мога да направя в случая ? Как да действам при положение , че не мога да бъда там? Благодаря Ви предварително!
В този случай не се чака да излезе втори рояк.
Аз бих разформировал кошера най-малко на три /както е на три корпуса, всеки корпус - отводка/. Така ще е най лесно.
Бих разпределил пилото по равно. Във всеки корпус бих оставил по един-два хубави маточника, а останалите бих унищожил.
Благодаря Ви, за бързия отговор!
И ако не е прекалено да попитам още: Веднага ли трябва да се действа или може да се изчака още три-четири дни /много е лошо времето в момента/. Като ги разделям , новите отводки къде да ги поставя /близо до стария кошер или някъде по-далеч/.И последно мога ли като ги разделя да им придам закупени майки?
Е разделяш ги в първия удобен момент при оправено време. Дотогава може и да се гонят майките извътре. Па и да няма още майки, само маточници, грехота е при туй положение да даваш лев за купешки. Дали ще са близо или надалеч от старото място, зависи от теб, т.е. от целите - какво искаш да правиш със старите пчели. Варианти различни.
При такъв район и при такава периодичност на посещение на пчелина, трябва сериозно да преосмислиш технологията си на работа, евентуално и системата. Това е мое мнение, разбира се. Успех.
Ето още два начина на ловене
http://www.vbox7.com/play:46b4c6ad36
http://www.vbox7.com/play:6e979500e0
Но най хубаво е с кофа пластмасова 10л когато няма роеве събирам джанки за ракия с нея:bigsmile:
Ако гониш бройки ги увеличаваш правиш повече отводки като в всяка да има читав маточник ако имаш късна паша можеш да направиш експеримент рояка яко да го форсираш да се изтощи майката(много восъчни основи+подхранване)след това едната отводка я слагаш над рояка преди главната паша и обединяваш. Звучи просто и е така но трябва да се спазят отстояния грижи и късмет идеята е да създадеш за късната главна паша (при мен става със слънчогледа) едно много яко семейство с млада майка с много запечатано пило със сигорност ще ти даде много повече мед от нормални пчелни семейства.
На 10 дни преглед си е достатъчно да видиш , че са в роево и да не изпускаш да излезе рой. Още година две практика и четене и ще се научиш. Успех.
Дайте съвет, има 2 кошера дадан блат 10. Единия кошер пчелите са се качил и градът магазините , другия няма една печела да се е качила.Защо е станало така и какво да правя?
Ако не е изпаднал в роево състояние,значи още не се развил за магазин..
Имах едно семейство в роево състояние и имаше захранени маточници. Миналата събота отделих майката с 3 рамки запечатано пило и една с мед и перга. Днес прегледах основното семейство и маточниците са запечатани, около 10-тина са, като междувременно взех един от тях за едно от семействата ми, което е без майка. Питането ми е сега като започнат да се излюпват майките, може ли да очаквам да излезе рой? С други суми дали съм прекъснал роевото настроение на останалите в кошерите пчели? Семейството е ЛР на 2 корпуса и един магазин отгоре. На мястото на 4-те рамки, които взех поставих восъчни основи, като днес забележих, че 1-2 от тях са започнали да ги изграждат.
Доколкото знам трябва да се оставят ограничен брой маточници - 2 примерно, но не съм сигурен, че бих могъл да взема по-добре решение от пчелите за това, кои да са те.
Здравейте
Понеже трябваше да мръдна един кошер на 2км. и за да не се върнат пчелите направо го мръднах на 10 километра,но снощи като го отворих веднага след преместването целия кошер почерня от пчела след 30 мин. всичко се успокой.Въпроса е дали е нормално така,и десетина дена на новото място дали ще са достатъчни преди да ги върна на уреченото място?И другия ми въпрос е мога ли да ги отворя днес да прегледам дали всичко е наред или да ги оставя още ден два да се поуспокоят и ориентират с новото място?
Поздрави
Здравейте,днес като сипвах сироп видях че има мравки около хранилката .Това проблем ли е и ако е как се решава.
И аз ги имам теза гадинки .Ходят по стериопора върху таблата ,около хранилката ,но за сега съм нямала някакъв проблем .Ще чакаме съвет от колегите , те са с много по дълъг опит и са компетентни .
Ако са на стоики или крака слагаш кутия със старо машинно масло или както каза колегата краката с грес ако са само около хранилката няма проблем ама ако могат да влизат в кошера май могат и мед да крадът поне така пише в дебелите книги.
МРАВКИ от пчеларски вестник.
Особено неприятно е, когато гнездата на мравките се намират в пчелина, близо до кошерите. Те се хранят предимно със сладки храни - захар, мед, сокове от растения, екскрементите на листните въшки и др., вземат мед от кошерите, а за да се доберат до него, нападат и самите пчели. Мравките изнасят значителни количества от медовите запаси на семействата, а когато те са отслабнали, могат да се заселят в кошера и дори да прогонят пчелите. Увреждат и дървесината на кошера.
Най-важната мярка на профилактиката е да не се допусне влизането на мравки в кошера. За тази цел на пчелина трябва да се държат само силни пчелни семейства. Кошерите да са без цепнатини, големината на гнездото да бъде съобразена със силата на пчелното семейство. В гнездото не бива да има пити с мед, непокрити от пчели. Пчеларят трябва да внимава при работа с пчелните семейства да не извършва дейности, които могат да привлекат мравките - разливане на сироп или накапване с мед по външните стени на кошерите и по земята. За защита на семействата и пчелина от мравки е необходимо кошерите да се разполагат в местности, където няма мравуняци, а краката им да се намазват с машинно масло, нафта или газ. Почвата под кошера се посипва с негасена вар, а във възглавниците може да се поставят миризливи растения, които ги отблъскват /репеленти/ - напр. стебло от домат, дивисил, червен лук, чесън, пелин. Сполучлив резултат се получава и когато с инсектицидна китайска креда се опише кръг около кошера или се нашарят местата, откъдето влизат мравките. Намиращите се в близост до кошерите мравки могат да се унищожат с вряла вода, петрол, машинно масло, нафта. Може да се използват и примамки, приготвени от вода и мед или захарен разтвор с 10% отрова /арсен, парижка зеленина и др./, поставени в кутийки с мрежа. Дейността на мравките в природата е полезна, затова се забранява унищожаването на мравуняците в пчелина.
жоре с ДЕМОР да знаеш всички мравки си отиват
При мен явно се хранят от сиропа .Има удавени мравки в хранилката.В самия кошер не видях.Магазините вече са с изградени пити и мисля да спирам със сиропа.Дано мравките изчезнат пък и не е лошо и малко мед да извадя,че още не съм го опитвал.
дрехи коле слагаш ли ?
Полистирол 5см дебел имам около хранилката
Не се заблуждавайте ,че ще се отървете от мравките .Има ли сироп в хранилките ,ще има мравки ! Слагайте масла ,греси ,отрови и какво ли не .Имаш ли дървета за сянка над кошерите, те са там .Цирковите акробати са нищо пред тях .Така че, споко .Открадват 1/100000 от това което даваш .Пък и те са живинки , искат да папат .Лошо е ако си направят котило под хранилката –тогава пълно унищожение .
Не ми се получи упражнението с придаване на маточници.Не знам къде сбърках.Днес им сложим пити с пило и дано да оправят грешката.Явно придаванетоне е леснаработа.
При лошо време колко често трябва да подхранвам със сироп.От Кюстендил съм тук си превалява всеки ден вече може би от 10 дена.Магазините ми вече са изградени.Слагам сироп през около 4,,,5 дена.Това добре ли е понеже понякога си мисля че е малко понякога че е много.