Боядисани всички по този начин, пчелите не се ли бъркат? Майките не се ли губят?
Харесва ми как изглеждат и се замислям дали да не боядисам новите по същия начин.
Преглед за печат
Здравейте,
трябва да боядисам няколко нови кошера, а никога не съм се занимавал с боядисване,изчетох всички мнения и малко съм объркан,но се спрях на вариант с водоразтворима боя на сократес,виждам има доволни от нея. Та искам да попитам кое е по - добрия вариант и по - дълготраен, боята сократес или автоемайллак?
И ако импрегнирам и боядисам със сократес и накрая лакирам с лазурен лак пак на сократес ще има ли по - добър ефект,изобщо може ли да се лакира върху боята?
Кошерите, които мислиш да боядисваш, имат ли някакво покритие или са от необработена дървесина?
Лазурният лак е предназначен да се нанася направо върху дървесината (Някои от производителите добавят отровни вещества, които убиват дървоядите). Този лак подчертава текстурата на дървото - без значение дали е безцветен или с добавен цвят. За запечатване може да се използва яхтен лак. Ако използваш автоемайл - върху него няма смисъл да се слага друго. Боята на Сократес също няма нужда от запечатване. Важна е основата, върху която се полага покритието!
Благодаря за бързия отговор!
Кошерите са необработени. Доколкото разбрах от форумите импрегнант за основа и после боя,но си мислех и за безцветен лак за по-голяма защита.
Ти лично какво ще ми препоръчаш за по-голяма издражливост сократес или автоемайл?
Старите ми кошери (дървени) са обработени с два слоя ленен безир и върху тях е нанесена блажна боя (на алкидна основа). По този начин издържат минимум 2-3 години.
Новите ми кошери (екструдиран полистирен XPS) са минати на една ръка с импрегниращ грунд (розовият грунд на Оргахим) и върху него съм боядисвал с фасаген. Минала е една година от нанасяне на боята и сега няма никакви следи от поражения.
Други дървени повърхности съм обработвал пак с безир и върху него съм нанасял различни видове бои - на алкидна или нитроцелулозна основа. Боядисвал съм дърво и с автоемайл лак (врати и прозорци). Най-важно е основата да е добра, а боята върху нея е само допълнение. Друго нещо, с което трябва да се съобразиш - каква еластичност има боята. Автоемайлът е много здрава и качествена боя, но има малка еластичност. При голямо свиване или разширяване на дървесината - може да се появят цепнатини в покритието. Затова има бои за дърво и такива за метал.
Акрилатните бои също се полагат върху вече импрегнирана повърхност.
За импрегниране има различни варианти - безир, грунд за дърво.....
Това е накратко :)
Много благодаря за бързите и изчерпателни отговори!
Здравей, миналата година ние боядисахме нашите кошери по следният начин, два слоя импрегнант, след това два слоя боя на водна основа, ползвахме на Левис, скъпа е но покрива много добре, с изключение на жълтия цвят, и най-отгоре положихме лак на водна основа, има такъв и на Сократес, това го направихме с цел за защитим основно боята, но ми се струва, че не запечатва кой знае колко, понеже при опит да изчистя останал тебешир гъбичката ми се оцвети с цвета на боята под лака. Външно няма абсолютно никакви измемения, но все пак е минала само година. Имай впредвид, че лака леко променя цвета на боята, но като се покрие цялата повърхност, не личи. Сега купих от боите на Сократес, цветовете са много наситени и покриват добре, но още не е тествана на атмосферни влияния, по-принцип е качествена боя. Препоръчвам ти боите на водна основа, тъй като са най подходящи за пчелните жилища и другото им предимство , че не миришат и съхнат много бързо. Успех
Както казват китайците "важно е самото пътуване, а не дестинацията".
Та и с пчеларството е така - кошери като мебели, скъпи бои, стъклопакети, изолации, финтифлюшки и т.н. Но понякога ирационалните неща, които правим, също ни носят удоволствие.
Абсолютно съм съгласен, но трябва да направим едно малко уточнение и разграничение - пчеларството като хоби и пчеларството като бизнес. Едва ли пчелар, комуто това е бизнес, би си позволил такива разходи на средства и още повече на време за такова боядисване. За любителят пчелар това си е част от удоволствието да пчеларстваш.