Юрка,май прилетяха до мен.Ако си ги познаваш,заповядай.Тъкмо да почерпиш.Иначе,точно на това място,за последните 4 години,това е 6 рояк.А за таз година втория.
Преглед за печат
Дали не съм местил, целият пчелин е разхвърлян. Местене, цепене, ротиране, стръскване нищо няма ефект. Правя отводка на 5 рамки и тя се рои, цели 5 броя. И за това ги оставих да правят каквото искат. Сега е тръгнала някаква паша и след 10 дена ще видя къде какво е станало и започвам да обединявам.
Изчакай с обединението.Направи го,когато започне да отваря слънчогледа.Иначе в момента има мн глушина,комунига,аморфа(ак има),драката и тя от 3-4 дена цъфти,но "истината" е в слънчогледа.
Ще обединявам тези без майки първо, после за всеки кошер ще преценявам на място. Сега в това влажно време очаквам бум на акара като 2014г. и може да мина едно контролно с ОК.
Метода на Таранов. https://www.youtube.com/watch?v=7tjmGlRtVws
Не съм прилагал този метод. Може ли някой да сподели до колко е ефективен. Направи ми впечатление и че не премахнаха маточниците и да оставят един. Ако роевите пчели са останали със старата майка би следвало сами да си разрушат излишните маточници, но дали в действителност става така?
Според мен този метод доказва че рояка е от млади пчели предполагам че е ефективен защото се описва в много пчеларски книги ама ми се вижда трудоемък и не знам дали няма да се разсърдят пчелите много при прилагането му.
http://beehoneyportal.com/forum/view...php?f=1&t=2330
Това е метод при,който изкуствено се отделя роя от семейството.Демек не се изчаква неговото излитане,а се действа превантивно.Да,метода работи,но по друг начин стои въпроса с излизането на основното семейство от роево състояние.Ако времето е,като таз година,без да се разрушават маточниците,едва ли,роевото състояние ще бъде овладяно.
На снимката,а и на яве се вижда,че окраската им е друга.Но,това не отменя почерпката за издигането в "ранг".
О, непременнно.
Колеги, от няколко дни набирам смелост да задам въпрос и реших да е точно в тази тема, т.к. съм от този район. Имам намерение да сменя 20 майки, като за целта ще произведа маточници чрез пренасяне на личинки. Моля предложете изпитани от вас варианти как това да стане преди или по време на слънчогледовата паша. Преди три години опитах с маточници в магазините на шест кошера, като и шестте се излюпиха нормално, но впоследствие само три майки бяха сменени. За мен нямаше отговор на въпроса кое помогна тези три стари майки да бъдат сменени. Работя с Дадан блат - 12-рамкови и към момента съм напълнил всички сандъчета с отводки.
А, може ли да знам защо смяташ,че кошерите са неспособни сами да си произведат майки?
Смятам, че грешиш!
Гоше, вариант за качествени майки има само един. Винаги след паша. Така са ме учили моите учители де, не знам за чуждите?
Бих им давал няколко дни сироп. След това щях да изкарам майките в отводки. И да продължа със сиропчето.
По статистика смяна на майката по време на паша намалява медосбора с едни сериозни проценти това е стрес за семейството а и се губят пак по статистика доста пчели при смяна на майката по време на активния сезон.
Но това е все пак статистика
Не е задължително, става всяка паша особено овошки и ливадна.
Брат Адам си е сменял майките рано на пролет с такива презимували в отводки. Това не значи, че по друго време не могат да се сменят .
Няма да се прекъсва работното състояние на семейството. Нали то си има пило, разновъзрастово от старата? С новата майка ще получи по- силни феромони и евентуално повече пило.
Колеги липата пусна първите цветове как е при вас?
Днес прегледах какво е положението след роевата треска.
Започвам и първия без майка, втория без майка, третия без майка. Мисля си очаквах да е зле ама това е прекалено, но от там на татък 41 кошера всички с работещи майки и нито един в роево. След това прегледах как върви оплождането на новите майки и там още по добре от 39 броя, 32 оплодени 6 неоплодени и 1 търтовка.
Не помня от кога не съм се прибирал доволен от пчелина, но днес съм яко на кеф. Има добър принос наслагали са нектар в магазините, тези който бяха в роево са поотслабвали, но ще се оправят до слънчогледа.
Започнал си ги от грешния край:laughing:. Миналата седмица се бях отчаял че ще умрат от глад и обмислях вариант за масово спасително подхранване, но днеска установих че от ливадата има доста добър принос и се надявам до липата да се запасят и ако времето е благосклонно и за мен да донесат нещо (специално за това ходих в близкия манастир и палих свещи) :(
Прикачен файл 6803
Прикачен файл 6804
Тц тц... търпение нямаха, отвориха се първите пъпки на най-долните клонове и веднага ги нападнаха :)
Remi, дано не си прав. При мен липата е само поддържаща паша. Има разлика с акацията, която се състои в това, че липата цъфти повече време, тъй като има няколко сорта липи и цъфтят на периоди. Гледам си записките от миналата година - първата липа е цъфнала на 29 Май, а последните са прецъфтяли в началото на Юли.
Заради лошото време явно цъфтежа на всички култури си влезе в нормалния график, след като рапицата цъфна почти месец по-рано в сравнение с други години. И така чакаме слънчогледа, както обикновено в началото на Юли.
http://www.accuweather.com/bg/bg/lov...onyr=6/01/2016
тоя сайт малко не е верен колега
силно се надявам да не е верен, ето още един
https://www.gismeteo.com/month/3414/
Успех в търсенето на верни метеорологични сайтове, но според мен шанса е нулев, особено за по дългосрочна прогноза.
http://www.accuweather.com познаха за времето по време на акацията, значи е време да сбъркат. Това за мен е сайта който има 50% истина, другите са много зле а руснаците са пълна боза.
не се заяждам просто видях прогнозата при нас и какво беше времето днес
Времето при нас във Търновска област от четвъртък до неделя със сигурност валежи,приятел синоптик имам в нова телевизия:)
До края на седмицата ще цъфне,с това смотаното време дето идва не знам какво ще стане с липата
Дано че съм заредил магазините на старите котури 3бр.поне да оцапам центрофугата.
Липата е много чуствителна на температурни колебания миналата година мъкнах по нощите 12 кошера по едни пущиняци в местност наречена липака че липа имаше имаше ама мед нямаше при мен застудя там а на 25 -30км. от там в полето не се отрази така негативно но пак прецъфтя за няма и седмица,
Липата е най не сигурната паша. Меда е супер ароматен и мега недооценен в бг.
Не искам да съм лош пророк ама с тази прогноза......
Ние от 3 години вадим мед само август.Кръстил съм го от ,,камъни,,:bigsmile:
Аз казвам за мед безцена по нашия край не че търся цена:bigsmile:
Днес имаше приток в магазините.
... ама това което си събраха за 1-2 дена хубаво време, пък и преди това си го изядоха. От подготвените един го изпуснах, та рой. На другите им охлабих мерака и станаха новодомци, та сега 2-3 седмици по-късно покриват по 7-8 рамки. В слънчогледа ще ги чакам да се отчетат. В момента наблягам сериозно на рамките.
При мен тази година е годината на крайностите. След уникалния глад и липсата на градеж, в момента има невероятен градеж и много добър принос от поддържаща паша. Има едно разстение подобно на боб с лилави цветчета, пораснало е по високо от мен и пелите гъмжат на него а има в изобилие. Въпреки отслабването на семействата за дни има грубо по 1 корпус нектар.
Това нещо ако го видиш пролетта, че тръгва по ливадите, смятай че ще има мед. 2014 та го имаше над метър високо и имаше мед, но и яко роене. 2015 та го нямаше и също така и мед нямаше. Тази година го има, за радост на пчеличките и на пчеларя. Пчелите заработиха вече, пълнят магазините и градят с един супер бял восък.
От минала седмица е така при мен.Липата почна и тя да се пука.Само че неми харесва термометъра,но пък жабите крякат
Днеска бях във Русе на центъра липата цъфнала и как ухае само,направо на мен ми идваше да събирам мед:)))
Да глушина е и отделя яко. Целия блок от рапица е лилав от нея, до къщата има едно поле и е по висока от мен.
След работа отскочих до пчелина и разхвърлях бързи 70 рамки с основи. За 5-6 дена се вижда напредък от към запаси в семействата. Градят бързо, качествено и с бял восък сякаш цъфти акацията. За тези няколко дни са "позагладили косъма" и са направили венци около пилото, а някой са пръснали и над него. Силните и средните семейства масово забелват рамки. Ако нещата продължават в същия дух, може да се нацапат центрофугите преди слънчогледа.
Конското ребро цъфти и в бяло. На комунигите стъблата са “клечави“, а дивия фий поляга. Това няма как да се сбърка......
Много хубави (големи) майки станаха тази година, вчера щях ги маркирам, но маркера се оказа сив и не личи. Купих го от Плевен, но на капачката върху сивия цвят лепната бяла точка. То си пише на него, но в бутаницата там кой да чете, та са ме прецакали. Важното, е че на 99% майките се оплодиха и ще подменя почти всички.
Днес прегледах отводките от тази година. Правих ги със зрели маточници, понеже нямах готови майки. От 23 / 22 са се оплодили и върнали. Успях да маркирам всички. С един има проблем, но е станал при придаването на маточника или веднага след това, понеже са си заложили собствени такива. Имах идея да ги махна и след 2-3 часа им придам оплодена майка от рошфусовите, но така и не се стигна до това. Такъв дъжд ме пра, че докато нахраня отводките и им затворя капаците, толкова вода попих, че чак в Видин си я докарах :bigsmile:
Вчера съсипах една млада майка и много ме е яд. Започнах да маркирам и всичко вървеше добре до едно семейство обединено преди 2 дни. Не се съобразих и хванах да маркирам и неговата майка, но след като и сложих точката и я пуснах на питата стана чудо, всички пчели върху майката, разбутах ги и сложих майката в клетка, но нямаше ефект. След няколко часа проверих какво става и върху клетката голямо кълбо от пчели. Така ги оставих, но не вярвам да се оправят, след 2 дена ще ходя да махна клетката.
Колеги как е липата при вас?
И при нас започнаха да цъфтят липите. Има пчели по тях макар и не на сто процента. Дано времето да се пооправи тия дни и да се вдигнат градусите!
Това е прясно нацапана хубавица.
И при нас тази година майките са супер едри и красиви и редят пилото по конец. Успех колеги дано наваксаме от слънчогледа
Ако се сетя при следващо отваряне на отводките ще снимам как са наредили пилото, пити от край до край всички нови майки. Тази година друго може да не върви, ама поне отводките и новите майки са супер в същото време колеги се оплакват, че няма от къде да си купят майки понеже имало много нисък процент на оплождане.
Абе добре те одялахме тука и сега като дялан камък - за всичко ставаш, даже и за майкопроизводител. Стягай се сериозно и продавай и други работи освен мед.
От отводките общо 3 броя търтовки останалото оплодено. И за ви кажа както направих с търтовките, и 3те ги сложих в един кошер + една стара но добра майка. Резултата след 2 дена - 2 шепи пчели умрели на дъното и работещ кошер на 2 корпуса.
Е това вече е професионален подход.