Е....момци никой ли не иска да даде една ръка
Преглед за печат
Е....момци никой ли не иска да даде една ръка
Извади излишния мед или го разпечатай ако е в плодника, за да го изядат по-бързо. Пролетно време задръстването на майката от обилна паша също може да бъде проблем. Пчелите са малко, а меда е много, и те не успяват да освободят достатъчно килийки за разгръщане на пълноценната яйценосна дейност на майката.
Та не изпадай в този капан със задръстването - контролирай го. Ако има в изобилие нектар и прашец, можеш спокойно да извадиш излишните пити с мед и на тяхно място да сложиш восъчни основи за градеж или директно изградени пити, за по-бързо снасяне на майката. Ако не знаеш - слагат се от двете страни на съществуващото пило.
Благодаря,
Колеги имам един въпрос.До тази година магазините ми зимуваха под плодниците но тази зима ги оставих в склада и за целта ги опуших със сяра.Интересува ме напролет трябва ли да направя някаква манипулация с магазините рамки.В книгите пише че трябва да се изплакнат с вода.Вие как процедирате в този случай.
Да точно така беше миналата година всичко беше ОК не съм имал никакви проблеми в нито един месец от годината. Тогава имах 2 семейства който ми ги подари дядото от тях направих отводка станаха три, но септември началото загубих майките на първите ми 2 семейства и ги подмених с купешки да мога да спася положението успяха да се зазимят горе доле нормално. Сега на пролет дефакто за първи път имам среща с пчелите от тези майки отводката също е правена с купешка майка, но от различни места са копувани.