Благодаря за съвета. Ще се възползвам от него.
Може питките да се слагат на кантара направо с пликовете и тогава да се дослагва или отвзема от тях. Матеев защо след като си доволен от Апифондата „отсвири“ Апиинверта (горе долу са на една цена) и започна да си правиш собствен инвертиран сироп? Май и с питките скоро ще стане така, все пак на 6 тона питки разликата никак не е малка?
Цеко не е по добре, защото плика се цапа. А със самата питка ще се борави по-трудно върху кантара. Личен опит !
Цапането на плика е въпрос на рутина, аз от началото се омацвах до ушите, но с течение на времето (омесването на повече кг:laughing:) така започнах да въртя шпаклата че почти нищо не оставаше в съда където замесвах тестото и пликовете си бяха като нови ;) ... и почти не се налагаше да ги тегля на кантара :laughing: . Тъкмо им хванах „цаката“ и вече си бях изпълнил нормата за тая зима...
Матеев мислил ли си за някакъв банциг който да реже филии от блокчето през 10 мм.
За направата на собствени питки все още си нямам собствени машини. Сам разбираш, че при няколко тона не може да си изграя да бъркам и меся на ръка.
Иначе отдавна си търся две машини, но да са на изгодна цена - хромникелова ярмомелка, за да си правя пудра захар, и тестобъркачка. Когато се комплектовам, вероятно и питките ще започна да си ги правя сам. Но всяко едно нещо по реда си .... ха-ха ..... :)
Специално при апифондата няма как да стане - прекалено е мека. Ако искам да използвам някакъв банциг (или високооборотен кръгъл нож), ще се наложи предварително да я замразявам, но тогава пък много трудно ще минава през разточващата машина. Така че в момента ме устройва и ръчното рязане. Ти сам видя, че не отнема кой-знае колко време.
Ако някога реша да стана производител на питки за продан на пазара, тогава естествено ще се оборудвам с модерни машини. Сега обаче при няколко тона на година не си струва. Цялата олелия ще е само няколко дена и ще я повторим чак догодина по това време.