Извинявам се за отклонението но 150-200 семейства са повече от достатъчни да си издържаш семейството.... дори и 50 стигат ...
Преглед за печат
Да колега и 10 са достатачни ако си на 1000лв заплата.
Не защитавам монополистите (нещо нормално в една пазарна икономика(между другото чиста пазарна икономика съществува само теоретично )).
Но парите за животни който цитираш сигурен ли си че са за де минимис.
Но това което аз знам е че за овца до 50 бр. е осемдесет и няколко лв. а над 50бр. трийсет и няколко но въпреки всичко те се неколкократно по голями от парите за пчели. Аз мисля че една от целите на конфедерацията е точно за повече пари за пчели и това е една от причините да чатя тук.
Не си съвсем прав.В Добруджа сигурно е така, но не всички живеят там. Колегата Георги 1974 пише за 7кг от кошер и един магазин при нормална година.Сложи си разноските по 200 кошера и транспорта по баирите за тия средно 10 кг. Защото от 200 кошера на един баир и 5 кг от кошер ,ще са постижение.Медоносната база на декар гора не е като на декар рапица или слънчоглед. Продай тия 10кг. по 5 лв. и намери начин да живееш нормално, без мизерия на цялото семейство. Цяла година ще влачиш за една-две софийски заплати. То народът го е казал "На чуждо д..е и сто тояги са малко!". Чуждите сметки винаги излизат ,но да не си на мястото на тоя чиито сметки правиш.
Замислете се
один, два, три, четыре, пять, шесть, семь(Семья), восемь, девять, десять
Почвате ли да долавяте? Използвам руски език понеже е близък до старославянския език. Та така за семейство са нужни поне 7 човека.
Пчелин от 50 кошера изисква инвестиция от около 27500 лв., което означава заем за 10 г. което удвоява сумата. Дори при 5 лв. за 1 кг., смъртност 0%, 35 кг. добив среден от кошер и една отводка, се получава месечен доход от 600 лв.
В момента данъка за жилище в Пловдив + данък към ТЕЦ надхвърля възможностите за оцеляване на човек който работи примерно като пазач.
Така е. На едро отиват по- нискокачесвените медове , а другите отиват за собствена консумация или на пазара.Иначе колегата с 200-те кошера при добив 35кгр/кошер се получава доход около 35 хил. Много му са завишени критериите за нормален живот. Може пък моите да са много занижени ,не знам.
Не се съмнявай.Такава пазарна пътека е силно не ефективна за мене. До месец след изваждането продавам всичко, което съм определил за продажба.Никога предлагането ми не задоволява търсенето.С всяка година търсенето и цената растат.Цената на, която продавам ми възстановява разходите и имам за семейството си колкото душа ни иска неповторим мед. Какво му трябва повече на човек?
А мой мед е попадал в Гърция, Италия и Дания като подарък от мои клиенти за техни приятели.Както са ми споделяли, да се похвалят с това, какви хубави неща имаме в България.:bigsmile: