Моят пчелин се намира в полето медът получен пролетта когато цъфти акацията,детелината и кестените е добър даже доста. Но медът от рапица и слънчоглед на мен лично не ми харесва и мисля че такъв мед дали е от България или друга страна няма голяма разлика. Но миналата година закарах 15 кошера в една гора над Врачанския язовир от там получих мед с тъмночервен цвят със страхотен вкус никога до тогава не бях ял такъв мед. Но добива бе средно 7кг. от кошер срещу 27кг. кошерите от полето. Този мед по себестойност многократно надвишава изкупната цена дори да го продам на 2пъти изкупна цена пак щях да съм на загуба естествено този мед остана за моето семейство и близки приятели а другия продадох.След тези добиви попитах колегите в околността колко нормално вадят мед казаха тази година е лоша но средно по 1 магазин на кошер. От тук аз си направих извода че български билков мед едвали се изкарва на пазара за цена от 8лв. или пък на изкопна цена 4-5лв. просто той е за лични нужди а медът продаван в центъра на Враца с тъмен цвят за билков за 8лв. просто е от стари тъмни пити. Тук не коментирам българския липов мед , ливадния и другите получени не от медоносните култури (слънчоглед и рапица) .Мисля че колегата Зуница дава отговора на въпроса много точно. Но аз силно се съмнявам дори и 1 кг. на колегата Зуница да е изследван в германска лаборатория просто не вярвам че и 1кг. от неговия мед е тръгнал по тази пазарна пътека на тази изкупна цена за този вид мед.

Цитат