докато няма обединение така ще се продава без пари да трябва да има единно дружество председател и да се защитават интересите и който има пчели задължително трябва да е член както с адвокатите и строителите имате камери адвокатските и строителите
Преглед за печат
докато няма обединение така ще се продава без пари да трябва да има единно дружество председател и да се защитават интересите и който има пчели задължително трябва да е член както с адвокатите и строителите имате камери адвокатските и строителите
на таблета ми няма кирилица и на високоговорител гугл заради това така се получава приемам забележката
Ники, има раздвижване, прозвъни си фирмите. Няма да споделя повече заради множеството кибици във форума.
Продавам пчелен мед БУКЕТ
гр. Кюстендил, обл. Кюстендил
Публикувана преди 2 дни, Валидна още 27 дни
Цена
4 лв.
Добави в наблюдавани обяви
( 0 потребителя наблюдават обявата )
продавам пчелен мед в тенекии по 25 кг. Чист,без примеси и захар. Цена 4.00 лева за килограм. Доставям до вас безплатно.продавам на едро.
обл.Кюстендил, гр. Кюстендил
погледнете на каква цена се продава мед да му се чудиш на този колега ние търсиме цена
Чешский президент призывает отказаться от неправильного украинского меда из-за антибиотиков в продукте
В Чехии разгорается скандал с поставками украинского мёда. Чешский президент призывает отказаться от украинского мёда, так как этот мёд, по его словам, содержит антибиотики, сообщает чешский Blesk.
В Чехии разгорается скандал с фальсифицированием мёда. Инспекция по качеству продуктов пришла к выводу, что чешский мёд содержит антибиотики. Скандал становится международным потому, что антибиотики попали в чешский продукт после смешивания с украинским мёдом.
Об этом заявил президент Чехии Милош Земан в интервью чешскому телевидению.
«Насколько я знаю, мёд импортируется из Украины, а затем его смешивают с чешским мёдом. Поэтому первая мера будет запрет на импорт из Украины. Вторая мера более честный контроль качества меда», — заявил глава государства.
В Чехии запрещено добавлять антибиотики в мёд, и существуют высокие стандарты пищевого контроля. Напомним, мёд – это фактически единственный украинский продукт, поставки которого в Европу значительно увеличились после вступления в силу Зоны свободной торговли Украины и ЕС.
Также вчера украинский миллиардер Юрий Косюк заявил, что ЗСТ Украины и ЕС – обман, который действует по «принципу нипеля» в пользу ЕС – впускает только в одну сторону.
Тук трябва да се изкаже пропагандатора на ниските изкупни цени и разбивач на митове и легенди.
Според българските търговци вноса на Украински мед в Европа срина изкупните цени у нас. Пропагандатори на този мит имат влияние във форума. Истината е, че квотата на Украйна за 2016 г. е 5000 тона. Това минимално количество не би трябвало да повлияе на пазара. Още повече, Украинците де издъниха. Интересно, ще е мнението по въпроса на истинските пчелари, а не на Троловете.
Още един Ганчовистblush;
Динев, шегувам се, извинявай, не можах да се сдържа. Ама предизвикваш човека, а той сега се занимава с мен в друга тема и ще му станем много.
Сега сериозно.
Не се знае със сигурност дали са разрешени само 5000т или е разрешен изцяло безмитен внос и износ на хранителни продукти за целия ЕС. Появиха са и двете информации и за това има изпратено писмо до евродепутат за да научим информацията от източника (да пием вода от извора). Отговор няма.
Около квотата се завъртя някаква интрига, но е възможно и всичко да се дължи на еврочиновническо безгрижие... Последно, утре ще я решават. Казват, вече са заявени над 10 хил. тона. Май от една полска и една немска фирма имало по над 2000 тона, а българските са трохи на общия фон. Ще видим как ще ги разпределят, но ние не сме при големите играчи.
Ами това което се очакваше се случи ... Втори или трети път "изгърмява" партида с Украйнски мед . Колко ли от нашите търговци в момента и те треперят дали няма да им вземат проби и дали всичкия мед по веригите е чист български мед . Бързо ще се нормализират нещата , хората следят вноса си и качеството му и когато си дават парите искат да знаят точно за какво. А търговците и те ще се замислят кое им е по-евтино , дали да купуват по 2 евро мед без проби и т.н. или от тук с евро нагоре .
"От Съюза на чешките пчелари обявиха, че лабораторно все още не е доказано производството на некачествения мед в Украйна и подготвят съдебен иск спрямо лицата и организациите, участвали в смесването на родния и вносния мед."
Ей,то тва чешкия пчелар много нетолерантен бе...Кога ли и ние ще почнем да браним родното производство със съдебни искове.:fencing:
Павка, ти за чехите си чувал, че им викат "евреите на Европа"? Ще съди и ще брани родното, ама ако може и да припечели нещо от посредничество, не отказва. Иначе тия трикове с "пробите с антибиотици", дето се чакат лабораторните резултати, нали са ви ясни?;)
Ако в България се създаде силна организация, която като питбул с хъс и злоба да защитава интересите си, нещата ще се променят.Имам известно наблюдение и посредством други хора относно качеството на меда на запад.Наред с истинския мед се продава голямо количество фалшив.Притежавам мед, закупен от голяма западна търговска верига, който вече 5 година не иска да направи дори плах опит да кристализира.Същия дори е представен за акациев, но с цвят, който няма общо.Фирми, които се занимават с производството на мед, чудодейно произвеждат тон мед от кошер.Местния мед е значително по-скъп от вносния, поради което го смесват и забравят да го уточнят на етикета.Има фирми, които са коректни и споменават, че става въпрос за смесен, но коректността е до тук.Процентно съотношение никой не ти казва.Пчеларските организации трябва да държат изкъсо предлагания мед в мрежата посредством анализи и да сигнализират на държавата, защото тя ще се намеси само ако не е безопасен продукта, който се предлага за мед.Тоест ако има сигнал за някакви хранителни отравяния в дадена партида.
Колега Saras, общо взето си прав, само леко уточнение. Башка другите хитрини, но липсата на кристализация в меда от големите вериги е следствие на неговата пастьоризация. Нищо чудно да стане задължително в Европата това нещо и сме го коментирали някъде много напред в темата. Дали това е фалшив мед, не знам. А иначе производството и търговията на ерзац хранителни продукти не е българска измишльотина. Просто следваме модните тенденции.
Къде са те, къде сме ние.
Под фалшив мед включвам пастьоризацията.Не знам колко от производителите уведомяват, че меда е бил пастьоризиран, за да може клиента да не бъде умишлено излъган, но лично аз не съм срещал да е споменато на етикет.В Европа по веригите има течен и кристализирал мед.Има и такъв, който преди постъпването в търговската верига се нагрява под 40-45 градуса за да бъде по-привликателен за клиентите.
Прекупвачите са започнали отново да купуват мед, ама цената е пак на долу.
Щели да направят една проба да видят дали ще са съгласни пчеларите.
Да се надяваме че няма да са съгласни, въпреки че не ми се вярва.
В началото на зимата е имало яко изкупуване на мед на 4,60 лв/кг без проби. То на тая цена какви проби да взимат. Нагълтали се яко и потрили ръчички. Този сезон изгубихме битката.
На същата цена и на мен ми казаха на 4.60лв. Имали много мед от Украйна купуван на 3.20лв. и не могат да го пласират.
Да си го наврът в ........... . Пожелавам им пълен антибиотечен букет. БОКЛУЦИ.
Колеги, бях решил тази година да трупам всичкия произведен мед от мен и тогава да търся цена, заради по-голямото количество. Да ама не и то за добре. Получих оферта за рапицата за 4,80 без облагане и го продадох, тъй като имах нужда от средства. В последствие получих цена за акацията на 6 лв. и него продадох. До тук, долу-горе добре. Последваха около 500 кг. липа, което за годината си бе добър добив, но никой не прояви интерес и не взе проби, викам си - ще чакам. От слънчоглед добра реколта, да ама цената пада-пада и в един момент, както писах и в стари постове загуби за хиляди. Е продадох го и липа и слънчоглед на 4,80 лв преди 2 месеца. Инвестирах известна част от средствата, за което не съжалявам. Пиша това, та ако може да бъде в полза на тия, които не си продадоха примерно акацията на 6 лв, защото чакаха цена от 7 лв. Има и куп други примери, за които аз, а и вие знаете предполагам.
И как лъжат само. Лично питах украинците на колко продават и отговора беше на 2 долара = 3,60-3,65лв. Като се вземе предвид, че нашите на са купували директно от пчеларите, са платили още повече, а и са имали допълнителни разходи и после и транспорт. На 3,20 го били взели...... боклуци мръсни.
Във всеки един сектор има кризи и те са;
-малки/приблизително 5 год/ и големи/приблизително10 год/
Последните 10 години цената вървеше нагоре, но не може все да взимаме по много, а в такива години преосмисляш работата си. Всичко това има много плюсове, стига да ги видиш :-) :-) :-). А и все да взимаш не е работа,започваш да алчнееш, затова е хубаво от време на време като започнеш да витаеш в облаците да има някой да те сваля пак на земята:-) :-) :-) :-) :-) .
Ние сами сме си виновни, казаха че пада цената и всички се втурнаха да продават, сякаш държиш бързо разваляща се стока.
Миналата седмица продадох слънчогледа на цена 5.00.
Е не е 5.30 която предлагаха септември но устоях на думата си да не е под 5.00лв.
Няма как да се случи да вземеш най добрата цена за всички партиди, добре беше за рапица-5.30, за акация 7.00, аз съм доволен и от цена и от количество, дай боже повече такива години.
Много от търговците, тяхното изкуство в търговията се определя от лъжата и лицемерието.Прекупвачите на мед, за да спекулират с цената на меда, трябва да всяват страх на пазара, дезинформация.Повечето пчелари нямат възможността да намерят адекватна информация и са лесни за манипулиране.Към това добавим и нуждата от финансови средства, стават лесна плячка за лешоядите.Българският мед е един от най-хубавите ми каза един приятел, професор по пчеларство, преподавател в западен университет.На всички чужденци, на които продадох мед на дребно, бяха много доволни.За моя изненада най-много харесаха рапицовия мед.Определено има за какво да искаме по-висока цена.
Това е така, защото те познават почти само рапицовия мед и могат да направят разликата. В Германия например това е основният добив, само че те не го претопяват преди да го изложат в магазина, а правят кремообразна маса чрез механично разбъркване, т.е. меда остава кристализирал, но разбиват механично големината на кристалите и така става пухкав и за мазане. С ливадата положението е идентично. При тях мед от акация е рядкот и екзотика, а за липа да не говорим.
Украйнският мед внесен в България ще нанесе много вреди. Ако се пусне в мрежата тази отрова ще се консумира от хората, а ако се опита да се изнесе ще има забрана за износ и от България. Няма ли възможност пчеларите с влиание да пуснат писмо с искане държавата да вземе някакви мерки?
Писма има, отговор не! Той чешкия министър, излезе след издънката с украинския мед и си ги каза нещата. Не помня, някой от нашите като направиха тази простотия с тяхния мед илезе ли да защити родния мед? Толкоз, как един не се намери да ореве ортълъка в Европата че от нашия мед по хубав няма? И да защити българското? Ама немската марка пращи от издънки, но Ауди пак с най- големи продажби в Китай! Така е! Гърците им щукнало пак граници да затварят! И както казва Чудомир - и я че изохкам някой ден!
Е, кажи де - не се преструвай! Знаеш, че ценя мнението ти! А, градския даже ще го запише в мемоарите си!
Украински мед се внася в България от доста години. Има една фирма - Рамкомерс....досега не се е оплакала да има открити антибиотици, когато получава такъв мед. За обикновените пчелари е скрито това, което се случва на международните пазари. А относно задкулисните политически игри - можем само да гадаем.
Ами, евала но дали няма да е само прах в очите на електората?
продавам 6 тенекета мед цена по договаряне
Колега - в този форум сме само пчелари и всичките заедно сигурно продаваме не 6, а 60 000 тенекии с мед и с цена по договаряне.
Да попитам .. Защо не направите анкета ,каква цена бихте желали да получавате за килограм мед?
Аз лично като кандидат пчелар цената 5лв ми се вижда ниска ... Знам сега ще кажете: " вие младите...мислите само за пари" и т.н. С годините цената се е покачвала но тук от около 3-4год. е около 4-5лв.
И на 3,60 да са го взели...на 2 евро е пълно с мед навсякъде, готов събран и купажиран, няма нужда тепърва някой да се главоболи да го изкупува. Някой спомена кремообразния мед по-горе - разкошен е, ама направата му, дори и в България, не е никак евтина, та не върви изобщо на нашия пазар, а навън се конкурира с всички останали. Познавам такъв български производител и много ми харесва така обработения мед, но цената изобщо не ми харесва.
http://www.fermer.bg/%D0%BF%D1%87%D0...news15798.html
Струва ми се, че има противоречие в заглавието: "Пчелар: Въпреки ръста на пчелните семейства, изкупните цени са ниски".
Сега ми се обадиха, нова изкупна цена 5лв. На 4.6 никой не е продавал. Мисля да го давам, и още може да се вдигне, но сезона започва.
С договор и фактура ли е?
Коя фирма или телефон за връзка
На 4.60 купуваха без договор (и проби) така че 5 лв с договор е почти същата цена...
Това горе ако е вярно тревогите около меда от Украйна се оказаха ЧИСТА СПЕКУЛАЦИЯ!Цитат:
Увидимся в новом году: Украина за полтора месяца исчерпала годовые квоты на поставку в ЕС мёда и кукурузы
По состоянию на 16 февраля украинские предприятия исчерпали беспошлинные квоты на поставки в Евросоюз кукурузы, мёда, виноградного и яблочного сока.
Об этом сообщает Украинский клуб аграрного бизнеса.
«Согласно условиям Зоны свободной торговли „Украина — ЕС“ и беспошлинных квот, установленных на импорт украинской продукции в страны Европейского Союза, квоты на кукурузу (400 тысяч тонн), виноградный и яблочный соки (10 тысяч тонн), мёд натуральный (5 тысяч тонн) были полностью исчерпаны», — сказано в сообщении.
Това горе е вярно, да. Чисто и просто някои колеги чули-недочули, чели-недочели вдигаха голяма врява назад у темата по повод що е то украински мед и има ли той почва у нас. Иначе фактите са такива каквито са. Украйна е голям производител, а в Полша и някои европейски страни има големи фирми търговци на укр.мед. Заявките за тая квота от 5000 тона са били готови още първия работен ден в годината и бързо са прескочили 10000 тона. Може би е имало нещо и минава време докато решат на кого колко. Това е, дела на Бг фирмите мисля е под 100 тона или там някъде, някой ако иска с точност, да ги пита. Факт е, че предни години квотата се е изчерпвала чак есенно време, после пролетно и те така.
А по повод че украинския мед бил боклук. Оня ден ми донесоха една кофичка, гребната директно от варела. Ами мед като мед - истински, натурален, с крачета вътре и восъчец. По нашите пазари може да намери човек и много по-големи боклуци, за някои хипермаркети пък да не говорим.
П.п. Поста ми се отнася за колегата с украинския цитат.
Точно така, квотата за безмитен внос на украински мед в ЕС е 5000 тона. За внос с начислено мито няма ограничения и годишно от Украйна в ЕС влизат около 30 хил. тона мед. Че квотата свършва на 1-ви януари също е вярно - големите украински преработватели предвидливо си имат регистрирани фирми в Германия и задно с други фирми, най-вече от Полша, вкарват мед на митнически складове на територията на ЕС и в първия възможен момент ги заявяват за освобождаване като част от квотата за безмитен внос. По този начин си слагат митото в размер на 17.3% в джоба за въпросните 5000 тона, а меда от квотата си се продава на цената, на която влизат останалите 30 хил. тона с платеното мито. Тези неща са отдавна ясни и не са тайна за никого.
Прав е и колегата jordanov, че украинския мед си е мед като мед и е време да спрем с тези приказки, че нашето е най-хубаво и видите ли, целият свят тръпне да купи евтино български мед, та да го сложи за подобрител в другите боклуци. Такива приказки повече отиват на баби, обсъждащи чие внуче е най-хубаво, но не и на сериозно хора.
Поздрави и медоносна 2016-та година!
Както Матеев изчисти мненията за надцакването в темата на Апитрейд, така аз държа това мнение на Апитрейд тук в тази тема да бъде изчистено. Може да са специалисти в проценти, мита и Украински мед, ама да съветват производителите да не си хвалят стоката......... Вкараха си автогол.
Нямам претенции, чистете каквото искате. Смятам, че ме разбирате погрешно - българския мед не е лош, но не е и по-добър като цяло от украинския или аржентинския, с които съответно и се търгува на сходни цени. Ние тук можем да се бием в гърдите колкото искаме, нека е така, ако ни кара да се чувстваме по-добре. Но ако си надуваме балони изкуствено и после се чувстваме недооценени, ми се струва малко безсмислено. В бизнеса няма място за сантименти и емоции - има пазар, има изисквания за качество, има цени - или си конкурентен, или не.
До тук говоря за мед, който отговаря на качествените показатели, определени от ЕС. От друга страна, една от големите лаборатории в Германия - Intertek - ежегодно публикува анализ на резултатите с качествени отклонения през годината, структурирайки ги по произход и брой на пробите. Там, за съжаление, нещата стоят по друг начин от нашето мнение за българския мед. Истината е, че виждаме все по-често какви ли не тактики и лектории за сиропи и препарати, забранени в ЕС и това е притеснително.
Толкова от мен - останете със здраве!
Що не посъветвате и Матеев да не си хвали майките пред ония боклуци на доцента?
ДА. АЗ СИ ХВАЛЯ ПРОДУКЦИЯТА И ПРЕТЕНДИРАМ, ЧЕ НЕ ПОЛЗВАМ СИРОПИ, ПОЗВОЛЕНИ И НЕ ПОЗВОЛЕНИ ВЕЩЕСТВА. ДА И СЕ БИЯ В ГЪРДИТЕ.
Аз предлагам да се обединим около идеята, че българо-украинският мед, е най-качественият мед в целиот свет!!
Нали взимате проби качествения мед защо него взимате с разлика в цената от другия. Има доста прекупвачи който го купуват почти на цена на същата като вас без да взимат проби от пчеларя
Тук не съм съгласен.Тази статистика свързана с отколоненията в качеството,не показва че българският мед е не качествен а показва някакъб брой на тарикатите които са правили шашми.Ако говорим за качество без тарикатлъците,за чист натурален мед какъвто произвеждат болшинството от пчеларите,сравнявайки го със съответния еквивалент от други райони и държави,мисля че нашия си е в челните позиции.Да не забравяме също че шашмите ги правят не само определени пчелари но и някой от прекупвачите.
За мен е мноооого интересно участието на Апитрейд в тази тема. Излиза че темата горещо е следена и до сега не е взимано отношение. Интересно.
Статистиките, че все по-голям брой проби не излизат в лабораторията въобще не е показателно за качеството на БГ меда. Господа от Апитрейд, чудесно знаете, че голяма част от фирмите изкупвачи месят ЯКО меда който изкупуват от пчеларите с най-различни бълвочи внесени от къде ли не. След това дават проба на микса.
ВИЕ, ХОРАТА КОИТО КУПУВАТЕ МЕДА ОТ НАС Е КРАЙНО ВРЕМЕ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ БЕЗ НАС ВИЕ ФАЛИРАТЕ. СТИГА ВЕЧЕ С ТЕЗИ ИГРИ. ВИЕ НИ ЕБАВАТЕ НИЕ ВИ ЕБАВАМЕ И ВСИЧКИ СТРАДАМЕ (съжалявам за грубия език).
Колега нищо към теб, ползвам въпроса ти за проблема на българския мед и защо е евтин....
На изложението в Плевен беше един французин заедно с Габриел някакъв председател на научна комисия на Апимондия т.е. на доста високо ниво в индустрията, там колега го попита същото с други думи и човека ни го каза без дори да се замисли че заради такива думи може и да излезе от залата с краката напред.... лошото че такова мнение е насаждано от години за българския мед... а щом на такова високо ниво се шири подобно мнение си представям по-надолу какво.... пазара се диктува от няколко немски и френски фирми.... На мен ми е по-интересно защо немците спряха да купуват нашия мед и за 4 месеца цената се срина от 5,20 на 4,40-4,60 уж заради украйнския мед... а в същото време не спряха да купуват от Румъния... има твърдения от бранша че всъщност няколко немски фирми (най-големите) просто са ни наказали и са казали че само от България няма да купуват... Ако Апитрейд знае да каже или поне някакво мнение по въпроса...
То в момента стана по-изгодно да занеса меда си в Румъния и да го продам като румънски....
Колкото за хубавото, че е добър - добър е, е има и по добри медове .... но като цяло в Европа - БГ меда е сред челната шестица по качества, но след като чух тоя французин какво каза и ... а за това и нашите си имат вина .... неведнъж съм писал че са нищо повече от износители на суровина в най-ниския ценови клас....В България за над 70 % от фирмите преработващи и изнасящи мед е важно да купят какъв да е мед на най-ниската цена и една нищожна част търсят не толкова количество колкото качество на малко по-висока цена... Мен ми любопитно Апитрейд в коя категория се нарежда...
Здравейте,
Относно това, което казах за статистиката на лабораторията- мнението на купувачите се формира частично и на база на тези данни, това е фактор, определящ как се възприема българския мед в най-общ смисъл. Не вярвам някои от останалите износители да слага антибиотици в меда, а после да пуска проби за по няколко стотин евро, за да измери колко точно е сложил. Същото се отнася и за фалшификациите - този, който го прави, предполагам знае какво прави. А и няма как да не си проличи - макар и в норма, стойностите ще се различават от тези на 100% истинския мед. Между другото, в лабораториите вече навлиза една нова и много по-прецизна методика, която по никакъв начин няма да може да бъде заблуждавана, така че издънките ще зачестяват.
Относно написаното за Румъния - не смятам, че ситуацията там се различава от тази тук. Просто пазарна конюктура, сега и реколтите от Южна Америка са в разгара си и вниманието на купувачите е насочено основно натам. Компаниите, на които ние продаваме, не са крайното звено, а отново само част от веригата - предпоследната дума имат супермаркетите, а последната - крайния клиент. Когато крайният клиент не възприема ново увеличение на цената и все по-често посяга към най-евтиния буркан на рафта (най-често бленда с голям процент китайски мед), това рефлектира по обратния път до вас.
Това включване ми е последно в темата, тъй като дискусията и изразните средства в нея са на ниво, което няма нужда от коментар. Ще ви обърна внимание на едно нещо - информацията е ценен ресурс и когато някой ви я дава безплатно - поне не го плюйте. Не ставайте агресивни, когато чувате неща, които не ви харесват, а първо ги анализирайте.
П.С. Във връзка с последното, доколкото си спомням, някои потребители на форума писаха писмо до депутат от Европейския парламент, за да ги питат точно за това, което написах в първото си мнение. Отговор получихте ли? Май г-жа Мария Габриел правилно е постъпила, че тези цветисти изрази с големи букви и нея щяха да застигнат :)
Поздрави
НЕ , не получихме отговор. И вече госпожа Габриел губи нашето доверие.
Няма нужда да се обиждате от главните букви и начина на изразяване. Това не е оплюване, това е сигнал, червена лампа. Не съм работил с вас и не коментирам вашата работа, но болшинството от колегите ви създават мега отрицателни впечатления у нас. Крайно време е като се срещатате изкупвачите и разговаряте да повдигнете и обсъдите въпроса "пчеларите, все още ли ядът доматите с колците или ...." И не ми казвайте, че не се познавате не се срещате и не коментирате разни параметри от вашата работа. Преди няколко дни ваш колега откровено си призна, че се срещате и разговаряте и обсъждате вариант с изготвянето на списък с некоректните пчелари.
И последен въпрос. Като е толкова хубав аржентинския мед, толкова много, и толкова евтин защо не си работите с него ами се занимавате с нас?
Спасението на давещите се е дело на самите давещи се.
Ако си спомняте преди известно време се появи този адрес retrobee.org. Освен някои много интересни статии на които също следва да се обърне внимание има и материали за Българската Пчеларска Централа "Нектаръ". Разпръснати са по всички броеве, преди 9-ти септември са имали същите проблеми(восък, кражби, цена на меда), даже и по-големи и са ги решили задоволително(цена на меда). Цялата кооперация е тръгнала от една сергия за мед в София.Погледнете самия модел на тази кооперация. Всеки може да закупи дялове които вероятно(не е добре изяснено) носят дивидент.
Така доколкото разбирам,пазара и обстоятелствата ни тикат към 2 пътя.
1.Да произвеждаме огромни количества с влошени показатели и да продаваме на ниска цена.
2.Да залагаме на качество и да продаваме на цена каквато ни диктуват.
Матеев спомена нещо че произвеждаме суровина от нисък клас.Ами суровината която прозвеждаме пак се продава като суровина в супермаркета,само че в друга опаковка и с етикетче.От нисък клас предполагам че защото за запада сме хора от ниска класа,ако въобще ни смятат за хора.
Така би трябвало да е и ще се радвам ако стане някога!
На нашите пазари, меда се продава средно по осем лева за буркан с винт. Разбира се, има и за повече и за по- малко. Грамажа също варира. В тоя ред на мисли, аз знам че моя мед е изключителен! Но ако го продавам, примерно за 12 лева- надали ще има опашка. Така че, моята цел е да произведа възможно най- евтин и висококачествен мед. А голямото количество- според търсенето. Така че, моите приоритети са качество и постоянни клиенти!
Аз искам да се извиня от името на много от моите колеги/надявам се/ на представителя на изкупвачите за това, че изразява мнението си и гледната си точка в този форум. Призовавам го да продължи да го прави въпреки, че някои от колегите не го оценяват. Едва ли някой вярва ,че няма колеги които хитруват за наша сметка и влошават имиджа на "уникалния" български мед. Мисля че в тази тема се изкараха данни за цените на меда в конкурентни на нас държави и се равенчаха доста митове. Търговците се съобразяват с пазара. Естествено че искат да спечелят , но понякога губят. Поемат рискове които не всеки от нас могат да поемат. Така че призовавам за малко повече уважение към бранша.
Извинявам се , ама нещо не ми е ясно . Как се съобразяват с пазара , значи се продават само шльокавици навсякъде и за това цената е такава ? . Аз поне така го разбирам - продаваш качество , хората те търсят и цената не е определяща , продаваш измислици цената е ниска. Щом си сигурен във качеството на стоката , няма рискове . Докато не се въведе един контрол на качеството на стоката , ще има милиони прекупвачи който ще си продават боза за сметка на нашето реноме. Смятам че нашия мед е в ТОП 3 на най - качествените в Европа.
Ти това къде го прочете? За определени ведове мед пи говориш или като цяло? Меда кото се продава на едро е купаж от различни производители. Ако имаш нещо уникално ти отиваш на пазара на дребно. Имам познат който продава балканския си мед по 17 лв/кгр и то наведнъж.
[QUOTE=srg;86389]Ти това къде го прочете? За определени ведове мед пи говориш или като цяло? Меда кото се продава на едро е купаж от различни производители. Ако имаш нещо уникално ти отиваш на пазара на дребно. Имам познат който продава балканския си мед по 17 лв/кгр и то наведнъж.[/QUOTE
Никъде не съм го чел , лично мнение базирано на опит (пробвал съм и от други държави). Другите видове мед на запад да не са добити само от кокичета , минзухари , липа и т.н ? Говоря ти за качествен продукт без измислици или май се сетих нито рекламата ни като реклама , нито фирмите ни като фирми ,а да не говорим за отстояване на качество.За това хората ни имат не като 2 а 10 ръка . Даже си мисля че мед от ЦАР ще е по скъп от нашия . За твоя познат радвам се , но защо го продава на такава цена замислял ли си се , а ние защо не можем (като държава ).
http://susherbsbg.eu/bg/medicinal-plants/
Тука е и отговорът на въпроса. Защо балканският мед не е на цената на рапичния?hi;
Ето една пазарна низша чрез която можеш да станеш богат.Събираш каческвени медове и излизаш на международния пазар. Сега поне има ефтини пари. Толква програми от ЕС.
Ама ние искаме държавата да го направи.
Защо 150,250 пчелни семейства не могат да изхранят семейство а се налага да работиш някъде а в същото време не ти стига времето да си свършиш работата в пчелина да не говорим за наемане на работници.Бизнес ли е пчеларството или не ? Защо се подиграват така с демини мис вместо да дадът поне по 50лв на семейство те го раздават на другите сектори който вземат директни субсидии .Пример за ена овца може да се вземе около 160лв,за крава около 1000 а за земята надхвърля 30лвна дк. Превърнато всичко това в икономически еденици показва,че едно пчелно семейство трябва да получи около 80,85лв за да има някаква равнопоставеност. Не може в БЪЛГАРИЯ меда да се изкупува на 2,30евро а да се продава на ГЕРМАНИЯ на цена от 12 евро. Мария Габриел!Алчност и безсрамие от страна на прекупвачите.МОНОПОЛ!!!!!!!
Моят пчелин се намира в полето медът получен пролетта когато цъфти акацията,детелината и кестените е добър даже доста. Но медът от рапица и слънчоглед на мен лично не ми харесва и мисля че такъв мед дали е от България или друга страна няма голяма разлика. Но миналата година закарах 15 кошера в една гора над Врачанския язовир от там получих мед с тъмночервен цвят със страхотен вкус никога до тогава не бях ял такъв мед. Но добива бе средно 7кг. от кошер срещу 27кг. кошерите от полето. Този мед по себестойност многократно надвишава изкупната цена дори да го продам на 2пъти изкупна цена пак щях да съм на загуба естествено този мед остана за моето семейство и близки приятели а другия продадох.След тези добиви попитах колегите в околността колко нормално вадят мед казаха тази година е лоша но средно по 1 магазин на кошер. От тук аз си направих извода че български билков мед едвали се изкарва на пазара за цена от 8лв. или пък на изкопна цена 4-5лв. просто той е за лични нужди а медът продаван в центъра на Враца с тъмен цвят за билков за 8лв. просто е от стари тъмни пити. Тук не коментирам българския липов мед , ливадния и другите получени не от медоносните култури (слънчоглед и рапица) .Мисля че колегата Зуница дава отговора на въпроса много точно. Но аз силно се съмнявам дори и 1 кг. на колегата Зуница да е изследван в германска лаборатория просто не вярвам че и 1кг. от неговия мед е тръгнал по тази пазарна пътека на тази изкупна цена за този вид мед.
Да колега и 10 са достатачни ако си на 1000лв заплата.
Не защитавам монополистите (нещо нормално в една пазарна икономика(между другото чиста пазарна икономика съществува само теоретично )).
Но парите за животни който цитираш сигурен ли си че са за де минимис.
Но това което аз знам е че за овца до 50 бр. е осемдесет и няколко лв. а над 50бр. трийсет и няколко но въпреки всичко те се неколкократно по голями от парите за пчели. Аз мисля че една от целите на конфедерацията е точно за повече пари за пчели и това е една от причините да чатя тук.
Не си съвсем прав.В Добруджа сигурно е така, но не всички живеят там. Колегата Георги 1974 пише за 7кг от кошер и един магазин при нормална година.Сложи си разноските по 200 кошера и транспорта по баирите за тия средно 10 кг. Защото от 200 кошера на един баир и 5 кг от кошер ,ще са постижение.Медоносната база на декар гора не е като на декар рапица или слънчоглед. Продай тия 10кг. по 5 лв. и намери начин да живееш нормално, без мизерия на цялото семейство. Цяла година ще влачиш за една-две софийски заплати. То народът го е казал "На чуждо д..е и сто тояги са малко!". Чуждите сметки винаги излизат ,но да не си на мястото на тоя чиито сметки правиш.
Замислете се
один, два, три, четыре, пять, шесть, семь(Семья), восемь, девять, десять
Почвате ли да долавяте? Използвам руски език понеже е близък до старославянския език. Та така за семейство са нужни поне 7 човека.
Пчелин от 50 кошера изисква инвестиция от около 27500 лв., което означава заем за 10 г. което удвоява сумата. Дори при 5 лв. за 1 кг., смъртност 0%, 35 кг. добив среден от кошер и една отводка, се получава месечен доход от 600 лв.
В момента данъка за жилище в Пловдив + данък към ТЕЦ надхвърля възможностите за оцеляване на човек който работи примерно като пазач.
Така е. На едро отиват по- нискокачесвените медове , а другите отиват за собствена консумация или на пазара.Иначе колегата с 200-те кошера при добив 35кгр/кошер се получава доход около 35 хил. Много му са завишени критериите за нормален живот. Може пък моите да са много занижени ,не знам.
Не се съмнявай.Такава пазарна пътека е силно не ефективна за мене. До месец след изваждането продавам всичко, което съм определил за продажба.Никога предлагането ми не задоволява търсенето.С всяка година търсенето и цената растат.Цената на, която продавам ми възстановява разходите и имам за семейството си колкото душа ни иска неповторим мед. Какво му трябва повече на човек?
А мой мед е попадал в Гърция, Италия и Дания като подарък от мои клиенти за техни приятели.Както са ми споделяли, да се похвалят с това, какви хубави неща имаме в България.:bigsmile: