Пропускаш странните премествания на руските спътници , които са засечени от американците. Подозирам , че целта е да се насочи кометата към Байкал. Как ще изглежда пълен с водка!?Спирт и природна вода!Най-големия естествен резервоар на водка!drinks;
Преглед за печат
...........................Прикачен файл 5360
сварих и аз преди 2 седмици джибрите...кое ми направи впечатление на казана? - спиртомера на казанджията се оказа, че отчита грешно - завишава с няколко градуса, което е много, и съответно лъже накрая при отсичане на патоките....добре, че наливах ракията в 11 литрови туби от минерална вода, и не успях да я смеся с гадните патоки....при 43-44 градуса по неговия спиртомер, почна да тече мътна, което ме накара веднага да я събирам в друга туба, и така спасих 44 литра качествена гроздова ракия...и се ядосах, и си купих професионален френски спиртомер ALLA за 21,60лв, и ми разпечатаха таблица за поправките в спиртни градуси спрямо температурата на ракията в температурния диапазон 17-25 градуса....оказва се, че ако ракията е с Т 25 градуса, то поправката е минус 2 спиртни градуса, а ако 17гр. поправката е плюс 1 градус....като тече от казана според мен е топла ракията, т.е. трябва от показанията на спиртомера да се вадят поне 2 градуса, за да получим точния градус, и то при верен спиртомер!
Здравейте,
Не че съм "голям" специалист, но може би с напредването на годините ракийката взе да ми се услажда. Относно потапянето на "шапката": ЛОШО!!!!!!!!!!!!!
В зависимост от дневните температури джибрите са готови за около 20-25 дни, т.е. лятото. За гроздето, на 24.09. купих грозде за вино. Тъй като се полакомих и взех повече на сутринта беше тръгнало да ме "търси" (около 4-5л. бяха изтекли по пода в мазата). Извадих две баки от латекс и ги сложих в 80л. бидон. Добавих захарен сироп 1:3, (6кг. захар). Сварих ракията около 27-28.10. Количеството бе малко под 11л.
Относно казана: МНОГО ВАЖЕН ИНСТРУМЕНТ. Навремето си поръчах казан в кооперация "Бенковски". Не питайте колко ми струваше казан 120л. (3 000лв.)
Та тогава "специалиста" с който говорих ме пита от какво ще варя. Писа нещо, смята иииииии заключи: За този казан при варене на гроздови джибри трябва да отделям по спомен около 480мл. първак, от плодове двойно.
Поздрави, и наздраве! Г. Георгиев
Пропуснах за спиртомера, сина ми, ми подари спиртомер със термометър.
Жоро помоли сина ти да ти подари и един захаромер с термометър и когато правиш материал за ракия трябва да гониш захарност на материала между 18-20 %. При 3 към 1 вода захар почти една трета от захарта я губиш.
Здравейте,
Имам захаромер заради виното, по точно сахаромер. Не знаех, че има и захаромери с термометър. Още утре ще "подам" заявката!
Поздрави, Г. Георгиев
Ти, сам си се "светнал", че проблема идва от температурната разлика, и съответно трябва да се преизчислява алкохолният градус спрямо температурата, същото нещо го има и при рефрактометрите с които се мери и водното съдържание в меда, т.е.т. не ти е виновен спиртометъра на казанджията...
Колкото до мътната ракия, тя много лесно се "лекува", на Диониса продават една филтърна хартия, прекарва се през нея и става идеално бистра, аз съм имал мътна над 45-46 градуса, и от магазина ми обясниха, че това се дължало на семките от гроздето, и попадането им в казана(по възможност трябва да не се сипват в казана), от тях се отделяли някакви етерични масла на които се дължи тази матилка. Аз и затова използвам бутилки от 2,5 литра да наливам ракията, и ги номерирам с книжно тиксо(лесно се пише върху него).
Спиртомера който отговаря на изискванията на митниците е тариран от мерки и теглилки, има сертификат,измерва десети от градуса и целия му обхват е от 40 до 50 градуса и струва 160 лв. никой казанджия няма да го даде на клиентите да си мерят ракията. Моя стои в специална кутия и не се пипа по никакъв повод.
В едно домашно вино алкохола трудно надхвърля 10 %. прието е че домашното вино е максимум 11%. В много редки случай може да достигне 12%. В практиката 56% от захарта се превръща в алкохол та сметката е проста при 20% захарност 56% от нея ще станат на алкохол което прави 11.2 алкохолни процента, демек за да се превърне всичката захар на ракия тя не трябва да надхвърля 20% и не е добре да пада под 18% при започване на ферментацията