През декември направи едно третиране с "BEEVITAL HIVE CLEAN". Опитът ми показва, че ефекта е гарантиран. Предложението на Юри Цветков също е много добро, освен ако не си от отрицателите на конвенционалните антиакарицидни средства.
Преглед за печат
Освен перицин какви препарати за напушване използвате. Ни ми се ще да ги отварям отново
Аз лично не ползвам никакви препарати. Може да ползваш Оксалова к-на или Амитраз. Има много информация по въпроса, сам си прецени.
На изложението в Белград масово се предлагаше Амитраз - ВАРОЛИК и сръбските колеги масово го купуваха, явно се използва много. По тази причина не си купих основи от там. Това е едно много ефективно средство за борба с акара, но е много вредно , като бойно-отровно вещество е и се натрупва във восъка. Но ако се притесняваш много за акара, използвай го, но не прекалявай с него. На лентичка се капват 4-5 капки и лентичката се запалва и започва да пуши и се пъха през прелката. Но трябва да се третира по обед при температури над 10 градуса, защото лекарството принуждава пчелите да направят облитане. В нашите магазини се предлага като ВАРСТОТАТ.
Аз третирах с ОК в края на октомври и направо щях да падна като видях колко много акари имаше на контролните листове, а август третирах с мравчена киселина във вид на гел и то два пъти.
Благодаря и на двамата.
всъщност като се замисля преди 4/5 години слагахме само ленти от сръбските но явно инвазията е голяма затова ще проуча препаратите и ще третирам още един път мисля че ще има подходящо време.
Успех
Тъкмо обратното. От всички твърди химии, само амитраза не е мастно разтворим (восъка е вид мастни киселини). Остават някакви количества от него и от неговите метаболити по восъка, но и дума не може да става за абсорбация или попиването му като гъба от восъка, така както е при мастноразтворимите пестициди.
На правих сироп със йод преди около седмица и го сипах във хранилките.Вчера като отидох те бяха пили малко от него и 70-80 процента от сиропа си седи във хранилките ,Какво да правия със този сироп да го оставя във хранилките зимата или да го махна от хранилките ?
Твърдо си решил да измориш пчелите и не се предаваш. Изхвърли този сироп и ги остави на мира, те вече са в покой и не им трябва нищо друго освен спокойствие. Ако си направил каквото трябва август и септември ще иззимят ако не пролетта почваш от начало, ама зимата прочиташ малко информация а не правиш глупости като сироп през ноември.
Колеги този ноември е доста по различен, вече е 18 ти а средните температури са около 20 градуса. Пчелите не са в покой и дори масово отглеждат пило. Така ,че колегата щом се притеснява за запасите не е проблем пчелите да го вземат. Не гледайте датите от календара а следете времето.