Кошера бучи и се чува от 5метра,като работещ електрожен.
Преглед за печат
Със нафталин някой пробвал ли е да ръси около кошерите за мравки и как се отрязява на семействата ?
Не се занимавайте с глупости,мравките и пчелите са си живели милиони години и не са си пречили.Нормално семейство не пуска мравки в кошера,а ако е ненормално по добре да го няма.
Кошерите да не са ти от захарен памук?
Здравейте, и аз имам проблем с мравките. Въпросът ми е дали някой е ползвам "Добол за мравки" и ако да да сподели мнението си за този препарат и кога може да се пръска около кошерите.
Миналата година, едни едри черни мравки ми надупчиха една хранилка на финландски полистиролен кошер и се заселиха в нея. Предполагам, че във Финландия нямат такива мравки. Мравките не са за подценяване!
Мравките когато са се заселили в кошера върху пчелите се унищожават с горелка. Набляга се на яйцата, че тези които са навън ги събират пак, ако сте ги изхвърлили по земята и отново сформират колонията. Когато се получи пак тъй, се повтаря действието с горелката. Трети път няма. Много разбират от възпитателните методи. Сега в пчелина имам три мравуняка. Два с дребни мравки и един с големи, който гледам понабъбва, но съм ги оставил да чистят пчелина. Особено големите.
Един от кошерите ми, беше отгоре като мравуняк. Като отворя подкапачната и плъзваха навсякъде мравки, и страшно много дразнеха пчелите. Мравките бяха от обикновените черните, но гледаха по една шепа яйца. Горих ги, хвърлях ги на 200-300м от пчелина и не изчезваха. Накрая поръсих отгоре с бялата пудра, против мравки и всичко приключи. Не съм забелязал пчелите да се дразнят от нея.
Ако ми беше казъл някой,че на 750м н.в. на 5 февруари ще има нашествие на мравки щях да го помисля за луд.Толкова много мравки не е имало даже и след дъжд.:bigsmile:Където и да погледне само мравки виждаш...:bigsmile:Не знам за хубаво ли е за лошо ли е?
Преди години, още преди да стана пчелар, ми разказаха една история с мравки и пчели, която съм запомнил трайно. Под капака на кошер се заселили мравки. Жената ги напръскала с мухозол. Загинали както мравките, така и пчелното семейство.
Тия мравки под капаците са черни.Сравнително едри.Семействата са малобройни.Избиват се с ръце и се почиства от яйцата им.Появяват се под капаците само при пчелари, които не ровичкат постоянно из кошерите.Мравки, мравки ама и те искат спокойствие.
По-гадни са горските мравки.Средно големи червеникави и многобройни.Мравуняците са големи купчини.Ако са в двор кокошките разчистват терена.Срещу всички мравки ефикасно и безопасно за топлокръвни е подхранването на мравките със сироп с боракс.
Прикачен файл 10671
.........
Снимайте бързо и да я махам да не види ДД че ми умре далаверата;)
Аз това НЕ съм го пробвал,преди 2 години вземах друг тайфун за варовито пило,но го взех заради "страничните ефекти", а именно взривно нарастване на пчелното семейство.
След като се опитаха да ме убедят по телефона,че от 4 рамки пчели след 2 седмици ще имам корпус пълен с пчели. С моите незначителни познания и тогава по биология на пчелите заключих че няма как да са повече от 8 рамки и то без да умира ни една пчела. "Вземи ,пробвай", вземах пробвах приложих го на група кошери и до тях същите по сила и майки сестри. Правих и снимки след две седмици каквито едните такива и другите, описах в групата резултата, имам право защото съм си платил. Беше ми обяснено ,че "дървото расте нагоре с листата и надолу с корените" от което аз разбрах,че като режеш хляб падат трохи.
Повтарям става въпрос за друг тайфун, въпросния С не съм пробвал, ще се радвам наистина да работи.
Дай боже ако някой има реални резултати да сподели
Как разсъждавам аз? Понеже съм тъп и прост пчелар, според известното светило ТСЦ, искам да знам дали е регистриран тоя препарат като лекарствено средство разрешено за използване в ЕС.С други думи дали някой си е направил труда да го провери що за чудо е.Хич не ми се ще пробите за безвредност и ефективност да ги правя на мой гъ., пчелин. А и някъде ми се мерна нещо турско та се сетих , че турските еко лентички яко рекламирани като такива, съдържаха ФЛУМЕТРИН. Еко флуметрин???
Колеги има си отделна тема.Ай,да си имаме темите...:bigsmile:
Като ви чета, оставам с впечатлението че не е упоменато какво съдържа тоя препарат. Ако е така и при положение, че го дават да се третира пролет, лято и есен, няма начин да не попадне някакво количество и в стоковия мед. Без значение дали е лекарство или добавка, не е ли малко смущаващо ако не знаем какво съдържа? Не че съм се засилил да го ползвам:bigsmile:, но въпроса е принципен. Други пък ще го ползват. Утре баща ми може да си купи от техния мед. И да си увреди здравето примерно(пепел ми на езика) без да разбере, докато някой пази търговската тайна на поредния препарат с чудодеен ефект. Ефект, който и с малко йод би се постигнал:laughing:
п.п. Не че и йода е съвсем безвреден де, но ако не се предозира, би трябвало да е ок
Не думай бре, бих се обзаложил, че Йода и тук и там е с еднакъв ник:ae:
Ма ти ще излезеш по-стиснат и от мен, човека ти го е написал, черно на бяло, че 1 милилитър ти стига за 1-2 години :laughing:
И това, като се има предвид, че точно пък ти, за 4 часа изкарваш около 600лв.
Ти бъзикаш ли се? Досега бях сигурен, че си се шегуваме приятелски, но почвам да се замислям.Тия хора явно са си повярвали
На мен, така ако ми затръшнат вратата пред носа, и то за такова нещо, обезателно ще гледам да не забравя да седна и горко да си поридая поне за час-два...по часовник:laughing: