Не всичко с две бузи е лице. Някои държат именно с него, с другото, да ни се представят.:laughing:
Преглед за печат
Не всичко с две бузи е лице. Някои държат именно с него, с другото, да ни се представят.:laughing:
От втория етаж към нашествието на демократите
Костадин Чакъров
https://books.google.bg/books?id=PIR...%D0%BB&f=false
https://knizhen-pazar.net/books/236/23648/2364854.jpg
Не е един дето цвъка където му падне.
По темата. Още преди време ви казах, че тая работа с парите за опрашване е напълно безмислена, споредм мен. Единствено овошките останаха да зависят от опрашване от пчели. Всичко друго е самоупрашващи се хибриди. Тенденцията е нещата да се променят. От хибриди да станат ГМО култури.
Имам приятели земеделци, които де на шега де на истина ми казват "дреме ми на оная работа за пчелите, хората искат ренти".
Корчев, това го знаем за земеделците, но в един момент ще е - дреме ми за земеделеца, че има ренти. Но няма да има пчели, а следователно и пчелари. Ще ходят да търсят материал, че да я създават, както сега създават какво ли не. Оффф. Забравих, че има китайци-опрашители. Ще внесем.;)
Проблемът с липсата на пчели вследствие на отравянията е само индикатор за голямата катастрофа която ни чака.Унищожават се цели видове насекоми.Изчезват видове диви растения. Химикалите в земята променят бактериалния фон там. Почвата почва да се променя. Накрая алчността на земеделците ще докара нещата до хидропонно отглеждане на храни.Тогава ще ги питам какво ще продават. Изкуствени заместители на почва? Съдбата на пчелите е онова нещо което трябва да стресне мислещите хора. А то иначе пълно с "ЕнтИлИгентни" паразити(ТСЦ-та) дето ръсят акъл навсякъде.
Голяма катастрофа наистина ни чака, но не от отравянията. Отравянията са бял кахър на фона на измененията в климата. Към бързи такива изменения флората и фауната няма да успеят да се приспособят. Докато се наместят нещата и пчелите ще пострадат съществено. Обработваемата земя все пак е само 32% от територията ни. Влияе и на останалата територия, но климатът пък обхваща 100% от територията.
Зуница, това казвам и аз. Всички рипат срещу пестицидите. Ама малко осъзнават, че хербицидите са в пъти по страшни. Писах преди време и какви бяха реакциите? Ти си луд... няма да стане...не е това проблема... + логорея от дежурните спамери.
И аз ви казвам. МАЙНАТА ИМ НА ПЧЕЛИТЕ. Те ще се оправят. Виж пчеларите и децата им и внуците им всички напред до девето коляно, тежко им и горко!
Знаеш ли защо влязох тия дни във форума? За да видя каква е реакцията на пчеларите относно осигурителния доход. И какво видях? Нищо. Или по точно, същото. Дъра-бъра от хора със самочувствие. Без покритие.
Днес написах едно писмо до министъра на финансите и министър председателя, относно малките земеделски производители, които подобен осигурителен доход ще смачка и убие. Утре ще го изпратя. И нищо да не стане, ще съм опитал.
Ай със здраве!
Трябва да си знаем ръста и възможностите. "Всяко жаба да си знае гьола." "Видяла жабата , че подковават коня и тя вдигнала крак". Климатът не ни е по ръста , но да си сложим ред в земеделието ни е по възможностите. Като разводняваме проблемите които можем да решим само ги задълбочаваме. Пример прословутата "Система за оповестяване". Изместване на реалния проблем .Липсата на контрол и санкции за отравяния бяха хитро подменени с куха система за оповестяване. За това да се концентрираме върху това, което можем да променим.
Когато казвам , че пчеларите спряха да влизат във форума ,точно това имам предвид. Пчеларските проблеми се изместиха от болните амбиции на един екземпляр.
Не знам дали ще те успокои, но моделът на българското земеделие не е ориентиран към средни и дребни производители. Всички плащания от държавата отиват в малка групичка едри далавераджии. А парите трябва да идват от някъде и дребните са на мушката. Резултатът е обезлюдяване на селата и държавата като цяло.blush;
Ако попитат дребните земеделски производители трябва ли да се осигуряват, те ще отговорят с "не", нали така? Ако им дадат свобода да избират, няма да внасят осигуровки. Но, когато дойде време за пенсия, ще поискат такава, даже и ще протестират, ако е ниска. Останалите балъци, внасящи осигуровки и плащащи данъци, ще трябва да им я осигурят. Ако не си дал, нямаш право да искаш, /според мен/, оставяш на "ако ти дадат".
какво напиасах на министъра:
"...Надявам се разбирате как изглеждат нещата реално за хората. Тези хора се бъхтят от понеделник до петък, за едни пари, които са по малко от половината от средната заплата в София. През почивните дни, търчат по родните села на родителите си, за да нагледат наследените от тях малки стопанства (било то пчелини, градини или нивичка с лавандула). Правят го, за да не умре поминъка, заради корена си забит в българската земя. Решили са да го направят легално! Регистрирали са дейността си за разлика от много други, за да могат легално да продават продукцията си. Да бъдат едни от малкото, които произвеждат продукт от България, а не да внасят препродават какви ли не болкуци. И накрая? Осигуровките по две. Данъка на края на годината и той чака. И защо да го правят? Защото две години осигуряване като ЗП се броят като една за стаж за пенсия? Според вас един човек, който работи 6-7 дена в седмицата ще изкара ли до пенсия? Също така, внасяйки осигуровки два пъти, ще получа ли по добро здравеопазване от тези, които не го правят? Ще имам ли право да не доплащам за лечението си в болница? Не мисля.
...
Честно да Ви кажа, аз се надявах точно на обратното. Промяната да доведе върху фокус върху малките данъкоплатци. За тези които плащат осигуровки като служители и плащат и като микро производители. Данъците върху приходите да си стоят, но поне дублирането на осигуровките да отпадне..."
Сребрин Илиев писал днес на министъра /май на земеделието беше /, като представител на тоя-оня, ти кого представляваш?
"Правят го, за да не умре поминъка, заради корена си забит в българската земя. "
пп. направо ще ги разчувстваш, представям си кокорчо, какви крокодилски сълзи рони. :bigsmile:
"Честно да Ви кажа, аз се надявах точно на обратното. "
Това ти е проблема : грешни и свръх очаквания.
Представлявам само "оня-моя".
Още един цитат:
Вероятно това е в страни от Вашите наблюдения, но пчеларството е изправено пред огромни предизвикателства (разбирай на ръба на оцеляването е). Променящата се околна среда, модерното земеделие, липсата на адекватна политика спрямо бранша от досегашното управление (подвеждано от материално заинтересовани „пчеларски организации“) и не на последно място недалновидността на пчеларите, които са като коне с капаци, са изправили този поминък пред дилемата „да бъдеш или не“. При това положение, ръстът на „осигуровките“ със 70% ще вземе окончателното решение."
Очаквания нямам. Каквот съм могъл, направил съм. Какво ще стане зависи дали съм "една птичка"...
Икономическите закони са безмилостни - почне ли да не ти излиза сметката, значи е време да пускаш кепенците. Независимо дали гледаш пчели или овце. Закъсал машиностроител, дето не му върви стоката, кой му помага? Светът се променя, законите и те, Навремето чушкопеците бяха дефицит, пробвайте сега да печелите от производството им.
Виновни са чушките. Не стават за печене. Няма европейски стандарт както за краставиците. Нито са прави. Нито с определена дължина и дебелина. Иди ги печи в чушкопек. На ламарината пред блока вече не е европейско. Както шкембето и домашната ракия. Ето за това ще фалират производителите на чушкопеци.:laughing:
Икономическите (и не само те) закони са безмилостни, ама друг път. Преди много,много време сигурно би било 100% вярно такова твърдение, но в модерния свят реалностите са съвсем различни. Валидността на законите е различна според големината на субекта. Замисли се! Колкото си по-голям, толкова по-малко релевантен е които и да било закон и обратното, колкото си по-дребен, толкова по-силно усещаш силата му.
В поста ти разбирам смисъла на термина релевантен, но ако приемем значението му като приспособим, то мога да ти кажа, че има толкова много "дребни", които са достатъчно приспособими, че закон не ги лови. Надявам се знаеш защо сме толкова приспособими българЕте.
За триене!