Аз третирам целогодишно. Август-екстракт лютова мента-4 пъти.Септември, йод или нозевит.Декември,ОК или Оксалис. От средата на Март до когато градят , СР .Мрежесто дъно целогодишно. И въпреки всичко, ми се щеше да вляза във Февруари с по-малко пило.
Преглед за печат
Аз третирам целогодишно. Август-екстракт лютова мента-4 пъти.Септември, йод или нозевит.Декември,ОК или Оксалис. От средата на Март до когато градят , СР .Мрежесто дъно целогодишно. И въпреки всичко, ми се щеше да вляза във Февруари с по-малко пило.
Всичко, което правиш е екстра ! Изключи оксалиса, че тази зима чух много неприятни резултати следствие на него от мои приятели-пчелари.Може да го ползваш за доизчистване, но като основно средство за борба с акара според мен си позлвай киселини. Но на пчелите не се бъркай, те си знаят работата. Знам какви са ти мотивите за малкото пило, но пак казвам, те си знаят работата !
Колкото до СР и аз я ползвам няколко завъртания рано напролет, но после не ми се занимава да вдигам и слагам магазините!
Хайде до утре, че ще ставам рано,да храня овцете.
Може ли инфо за оксалиса, не е ефективен или някакви странични ефекти, че и ние го използвахме 2 години като единствен препарат. Миналата година пуснаха пак австрийския хайв клийн, но тази година може да го няма. Общо взето тези препарати стимулират естествените функций за хигиена при пчелите, а не морят акара и са неоправдано скъпи за състава си, но ние караме само с тях за сега, не сме имали странични ефекти, както и пълно ликвидиране на акара.
Скъп е защото се води биологично средство, т.е. може да се използва при биопчеларството. Аз също го използвам като основно средство, не съм правил контроли колко акар пада, но не съм и имал досега загуби вследствие на акара. Ползвам го от две години, имам само три кошера и извадката не е особено голяма, но все пак да споделя и моя опит с Оксалис. Да, препаратите за конвенционално пчеларство може да имат по-голяма ефективност на момента, но активните вещества които остават в питите след това, не са за подценяване.
Точно флуметринът се натрупва в питите, и ако се изследва стара пита от третирано семейство с флуметрин, ще се установи многократно завишаване на стойностите от това вещество. Както на всички ни е ясно, такъв восък не е годен за консумация, но също има данни, че може да влияе негативно на пчелите и по-важно на майката. Същото се отнася и за другите вещества от този тип. При оксаловата и мравчената киселина го няма това натрупване, но трябва да се внимава с дозите, според силата на семейството и външната температура, за да няма странични ефекти. За млечната киселина, трябва да чета допълнително, че не съм запознат.
Като чета за спазване на дозите на ОК. Малко трудно ще се спазват, че трудно се определя количеството на пчелите в семейството. Мисля си, че по важното е да не попада разтвор в/у майката. Ако се случи това я пиши бегала. А оттук и загубата на цялото семейство, но се дава илюзия, че е от количеството разтвор, което пък от своя страна води до некачествено третиране от страх за предозиране.
Нещо не вдявам, не съм в час, или пък ми бяга логиката, която пък може въобще да я няма. В случай на натрупване на противоакарни химикали във восъка не би ли следвало дълго време в кошерите да не присъстват акари, защото акарите не могат да се развиват в среда, в която има присъствие на отравящите ги вещества? Обаче, в реалната действителност не наблюдаваме такова явление. От което следва извода, че акарите доста бързо се приспособяват към дадения химикал и придобиват резистентност, или пък, че за ефективното действие на химическия препарат, е просто необходимо присъствие на химикала във въздушната среда на кошера за някакво кратко време, в което препарата действа на акарите, а не натрупан във восъка за дълго време. А сега де?...
То майките бягат от кошерите и по време на вадене на мед. Рецептата на Скутелатор е перфектна. Вече няколко години, при годишно трикратно третиране на семействата с ОК не ми е избягала нито една майка и нито едно семейство не е имало наченки да излиза масово през прелката. Въпросът е да се използва пулверизатор, а не да се прилага "нормалното" накапване. Сега, за да не питаш, на кого по колко, ще се повторя, че съм писал за това и преди. На най-силните, по рецепта на Скутелатор, по 25 милилитра, на по слабите /нуклеуси/ от 15 до 20 милилитра според количеството пчели, като на трирамковите нуклеуси, директно, без да се замислям, изпръсквам по 15 милилитра, без никакви вредни последствия. Но под 15 милилитра ОК няма никакъв ефект.
Няма значение чак толкова количеството, защото рецептата е сравнително занижена. Та, затова питам на кого и по колко? Могат да се ползват и по - силни разтвори. Майката за да се предпази се изважда и поставя в клетка докато трае манипулацията. И рецептата на Скутелатор изобщо не е на Скутелатор. Защо му се преписва, като негова?
Ако са 5 -10 кошера става да се извади майката и да се третира с ОК.,ама като са повече от това си е много време и е трудоемко.По-добрият вариянт е 2% разствор на ОК. и пръскане с пулверизатор при всяко отваряне на кошера в/у рамките и м/у тях по- Кемеровската с/ма на Кашковски.
Не по-рамките ,а м/у тях и в/у тях.Иначе ще вреди естествено ако е директно.От двете злини избирам аз лично по-малката.Иначе поне частично свалям акара,и ноември използвам 3,5% разтвор чрез накапване за последно за сезона когато вече няма почти пило.Използвам тази която всички я наричат че е на Скутелатора,или Немската рецепта.
Винаги следя колко акар пада след третиранията и на някои семейства броят ме плаши, други контроли не правиме, защото не смятаме да използваме други средства. Тук също има около 200 семейства в радиус до 1,5 километра, поне толкова са ни известни и третиранията доста ни се разминават. С тези с които съм говорила третират края на август, началото на септември. Всяка година се оплакват от голяма смъртност.От 2014 г. работим така, дори се надявам един ден да имаме смелостта да преминем напълно без купешките препарати, по примера на Майстора, иначе използвам билки, когато слагам сироп по някакъв повод всякакви билки които бера за лична употреба, в това число и пелин и борови връхчета, нищо не е 100 процента ефективно, но от всичко по-малко поддържа баланса, СР напролет. Единственият много голям плюс на района ни е, че наяма земеделие. Във поилките също винаги слагам от есента до ранна пролет йод, а лятото тимол. Пак се увлякох, съжалявам за дългия пост.
Я, "странна работа " , на вън "пак " навалял 1 см. сняг!
Какво ще бъде времето през март?
Месецът е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето, посочват от НИМХ
Най-ниските температури през март у нас ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 22 и 27 градуса, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.
Средната месечна температура през март в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините - между 60 и 90 литра на квадратен метър.
През първото десетдневие от месеца температурите ще бъдат около климатичната норма. Месецът ще започне със сравнително студено време, облачността ще е предимно значителна, на 1 март в североизточните райони и в планините ще превали слаб сняг. На 2 март ще е почти без валежи. През следващите дни ще бъде предимно слънчево, температурите ще се повишат. Около средата на десетдневието облачността ще се увеличи, валежи ще има около 7 март и в края на десетдневието. Температурите ще останат близки до обичайните.
През първата половина от второто десетдневие температурите ще бъдат около нормата. Времето ще бъде динамично, с условия за валежи, предимно от дъжд, но с краткотрайни понижения на температурите, в Северна България и в планинските райони дъждът ще преминава в сняг. През втората половина от десетдневието има по-голяма вероятност температурите да се повишат и да са над нормата, а динамиката на атмосферните процеси да се запази и често да има валежи от дъжд, в по-високите планински части - от сняг.
През третото десетдневие остава тенденцията за сравнително високи температури и за чести превалявания. След средата на десетдневието има относително по-голяма вероятност и за дни, в които да преобладава слънчево време.
През март се осъществява преходът от зимата към пролетта, посочват от НИМХ. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.
Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.
Сега гледах прогнозата за времето за моя край, днес времето е добро, но от утре захлаждане до петък, от събота натам пак запролетяване. Тоест 4 дни пчелите ще си стоят в кошерите. :)
Голямото затопляне ще е след 23
https://m.24chasa.bg/novini/article/9586050
Пак се развали времето, а като гледам 10-дневната прогноза, не се вижда светлината в тунела. (Може би след 24-ти)
Не го пожелавам на никого, но ми се струва, че след тез 10-15 дни "лошо време " , за някои светлината ще е от идващ влак. И ако есента, зимата ,има много фактори за смъртност и можем да си развихрим фантазията, то специално сега, фактора ще е човешка грешка. (Според мен).
Зазимих пчелите .Време е да сложа и киселото зеле.А Април напира.
След седмица или малко повече, ще видим резултатите от това застудяване, дано да е само лек спад в развитието на пчелните семейства и после пак нагоре ;)
П.П. Само дето в прогнозата за март месец казаха, че през втората половина на март ще е по-топло, пък то какво излезе.
Това застудяване ще забави развитието на овошките. Има вероятност да няма пострадали от късни слани. При мен, най-често орехите стават тяхна жертва. Джанките - малко по-рядко. Ябълки и круши - никога. Пчелни семейства - никога.
Снегът е три пръста при назе...:bigsmile:Тая вечер ги надникнах.Хрупат в хранилката всите.;)
Преди малко гледах прогнозата за времето по телевизията. Замислих се върху един израз на Н. Василковски - " ...няма лошо време, има лоши хора...".?
За цялата изминала зима, валя 7-8 пъти сняг. А днес валя 9 пъти!? Както е тръгнало, след някоя и друга година, сигурно мед ще се върти през декември, а април ще се зазимява....?!
Сняг вали, вали...
Толкова лошо време през март не е било няколко години. На фона на меката зима и слабите семейства като цяло, ще има трудна пролет. Очаквам загубите навсякъде да се увеличат!
Този сезон, още не съм добавял или размествал рамки. Предпочитам, колкото е възможно по-малко да ги пипам.
Правилна стратегия като цяло,но където има нужда не може без да се пипне.При мен на всяко отваряне имаше по някой гладен и прехвърлях пити. Сега съм на такова положение, че вече няма откъде да взема и преместя. Утре пак мисля да ги прегледам дали има поражения след толкова продължителни студове.
Очаквах вчера и днес сутринта да бъде по-студено, вчера около -2, -3, днес в 8 сутринта беше +1, но е било малко под нулата. Утре сутринта ако има нещо под нулата пак и край. Това е за района на Софийското поле.
Не се знае, може и през Април да има някакви изненади, ще видим, но поне до другата събота и неделя, гледам температурите само нагоре ще вървят.
А да но,ама....След точно 10 дена затвор,пчелите са свободни, и с радост са на вън.Интересно им е какво е положението извън кошерите.На мен пък ми е интересно какво е положението и в кошерите.Пролетта най после дойде, и връщане назад няма.Само дано Април ни пожали, и не приложи коронният си номер - късната слана.
Пчели,лети в момента умират по време на летеж и всичко отслабва,
Днес ходих да си прегледам семействата след продължителния студ.Опасенията ми, че ще имам проблеми се оказаха безпочвени. Намерих един без майка, който обединих с един от слабаците. Всички са налице, и не мисля,че от тук насетне ще има проблеми,защото го дават повече от 10 дни топло. Като цяло семействата са добре.Много са им намаляли запасите от мед, и се скъсах да местя пити от където има.Лошото е, че вече няма от къде да местя. Голямо носене на прашец днес и то три вида. Видях, че има доста пчели по джанките. Сезона започва, колеги! Да е успешен сезона колеги на всички!
При топло време и стъден вятър,особено след обед. десетки пчели не могат да се приберат.Вземам в ръката,духам и топло и тя си излита.Видях не един път това нещо. Днес и аз ги прегледах още един без маика,но всичко е наред явно подхранването с питки от февруари до сега е свършиломработа.За разлика от2020 от 90 45 а сега от 55 60 44 оцелели като повечето са присъединени към осиротяли.И явно сме успяли да завъртим пчеличките .Питките си ги бърках сам тоъи път апинверт пудра и прашец .но ние сме до морето и снега не ни превзе така имаше които бяха без мед около пилото та е било исвършваща питка въпрос на 2 3 дена студ. късмет на всички и нека кои какво иска да му се даде.
Това ми беше първата мисъл като го видях, защото е силен сравнително и ще си произведе. Но точно този преди него беше слаб и си викам "я наедно" пък каквото ще да става :) Заложих на куцо май, защото предния си беше основно семейство, от което вадих мед миналата година и за да е толкова слаб майката явно не става вече. Но ще видим дали съм сбъркал!