Някой знае ли какво има в бялата прах, на тоя джигит, с която приспива пчелите?
Преглед за печат
Не съм го чел никъде, такива са ми наблюденията. Когато маточниците са отворени старата майка е там, а когато са запечатани съм изпуснал 1вия рой. Нещо като ориентир, не точно на 1вия запечатан матоник. Но разбира се има и много изключения. Защо четеш буквално, пчеларството не е математика, тук няма нищо точно. Да не говорим, че всеки район е различен и година с година не си прилича.
Нещо трябва да накара майката да напусне кошера. А какво е то? Много пъти съм го писал и не, че съм чел буквално книгите, а защото съм ги чел задълбочено, осланям се на опита си, разсъждавам логично и оттам идвам до извода, че майката не може да напусне кошера без да има някаква причина. Запечатване на първия маточник не е от основателните причини. Случват се невероятни неща в кошерите, но все пак те са провокирани от някакви обстоятелства.
Нещата са компексни и ние само може да гадаем. Пречините за роевото изглежда още са мистрия в пчеларството. Липса на обем, пише в големите книги а колеги гледат фарари на 8-10 рмаки плодник и казват че няма роео. Запечатано поло, а тогава защо и слабите рояват? Но като цяло съм видял, има ли роево значи годината е добра.
"Първият рой „първак” излиза със старата майка веднага, след като пчелите запечатат първите маточници, т.е на деветия ден от тяхното залагане. Когато времето е неблагоприятно излизането може да се забави за няколко дни. "
Във всяка пчеларска книга го пише.hi;
Хората са слагали пчелни семейтва в стъклени кошери маркирали са пчели и са наблюдавали какви ги вършат пчелите след това са го написали та да може такива като мен и теб да не развиват философии от абсолютния вакум а да го прочетат наготово!
В зелено съм маркирал млади или стари са. А ако искаш прочети целия текст от първоизточника и си го преведи че на тоя преводач де ползвах нещо не е баш като ората;
Журнала "Пчеловодство"
Влияние пчел на поведение маток в период роения
https://beejournal.ru/v-mire/723-vli...period-roeniya
,,По време на подготовката за роене, вибрациите и звуковите сигнали работят едновременно. Първите физиологично подготвят матката за отпътуване, докато вторите са фактор, който кара роя да излезе директно. В роевата купчина и двата вида сигнали действат едновременно и преобладаването на вибрационните сигнали предизвиква масивен старт „да летят“ при пчелите. Все още не е ясно защо са необходими вибрационни и звукови сигнали за напускане на рояка, докато в процеса на роене се използват само звукови сигнали, за да се накара матката да излети с роя. Не е ясно защо пчелите изпълняват размахващ танц върху роево грозде, за да подготвят рояка за полет на ново място, често след кратко време докосват царицата с антените си, след което бързо бягат.Пчелите сигнализират за ново място с танц, както и възпроизвеждат звукови и вибрационни сигнали и са полетни пчели. Това означава, че през сезона на роенето старите пчели участват в регулирането на поведението на царицата, която в други моменти рядко влиза в контакт с царицата. Те играят решаваща роля при избора на ново място и при подготовката на напускането на целия рой.,,
С теб е грешка да се спори, но ще опитам.Хората са правили изследвания, наблюдения и книги са писали. Това дали ти си съгласен не важи. От практиката : на 12.05 .21г. хващам роя -първак, на 16.05.21 г. правя отводки от същия кошер със запечатани маточници. На 30.05.21г. -хващам втори рой с млада майка. При проверката намирам излюпени маточници и неизлюпени. Майката пронася на 12.06.21г. Майката във вторака пронася на 8.06.21г. В една от отвоките направени на 16.05.21г. майката пронася на28.05.21г.Сметките оставям на аудиторията.
Майката е важен фактор в пчелното семейство без нея не може ама тя е безгласна буква как и се мазнат пчелите така ще я сритат като футболна топка ако не върви в правия път.
Това "казват" е като махленски приказки по комшийските седянки по оно време,когато хурката,вретеното и къделята овча вълна са били като сегашните машинки–компютри,лаптопи, аблети,айфони и други джунджурии.Всичко се е научавало на тези седянки/тлаки/. Ама за пчелите трябва да се говори само от сигурна позиция т.е. да е проверено на практика. Веднага опровергавам това което го "казват" изискване за роене–с–вото да е над 4 кг.,т.е. над 40000 бр.пчели. Това е илюзия за тези които го казват,фантасмагория.
Ти си на Фарар и поне веднъж досега би трябвало да си го видял през тези години че не е вярно.
Аз със закъснение да докладвам - при разделянето се оказа, че пренесох старата майка в отводка. Тоест - била е в кошера, макар че в този момент се излюпваха множество роеви маточници. В отводката, където вероятно пренесох старата майка, още следващата седмица имаше снесени яйца. В другата отводка и в кошера на старото място яйца се появиха чак след месец, вече се бях притеснил, че съм окепазил работата. Та специално в този случай майката не беше отлетяла с рой-първак, то си личеше и от количеството пчели - корпусите преливаха.
Ройли са излюпените майки, за това са закъснели . От запечатаните маточници при деленето са се излюпили сегашните мами.