Браво действай. Забелязал съм те, ти си мислещ човек!
Преглед за печат
Браво действай. Забелязал съм те, ти си мислещ човек!
Да бе колегата много си прав... Това го бях забравил, че го има, гледал съм го този материал!
Хайде като ще спазваме съществуващото законодателство да видим колко "лицензирани" майкопроизводителни пчелина са законни? Едните ще се чудят какво да го правят този мед, и как се вдигат тези ЛР корпуси от по 30 кг., другите с китайската шпатулка личинки пренасят и КЯРАТ като за световно?
Аз мисля с Тракториско образование,а тук има много по мислещи от мен пчелари.Законите трябва да се създават от юристи и компетентни хора.Не може една точка да отменя друга точка,а тя да си противорече с третата.Как казва професора от Хасково:
Много пчелари юристи има които могат да помогнат да се напише един закон.Просто трябва да се мотивират да го направят.
Такива като мен могат само да споделят проблемите в сектора защото всяка година ги изпитват на гърба си.
А основните не са много.Нерегламентираните пръскания и цената меда.Според мен над тия двете трябва да се обърне най голямо внимание в новия закон.
Ако си мислиш, че с майкопроизводство ще се напечелиш, ами стани лицензиран майкопроизводител. Кой ти пречи да го направиш това? Освен собствения ти мързел да си размърдаш задника, и да кандидатстваш да те приемат в една от двете развъдни асоциации, аз друга причина не виждам.
И после ви идва някой дето ви разправя как в Чили, Аржентина, Канада, Украйна меда го взимат за по 2$. Ама поропускат да ви кажат, че Чили, Аржентина и Канада(тук пък е само рапица) са царството на ГМО. Пропускат да ви кажат, че в Украйна заплатите са ниски, няма и работни места. И най-вече пропускат да ви кажат, че и в четирите страни търговията с пчели никога не е била ограничавана! А ние глупаците си мислим, че там имат ултра развито пчеларство, и знаят някакви кой знае какви похвати. Похвата им е, че излизат на сметка понеже се занимават не само с пчелен мед.
Може да се помисли и по въпроса със "сиренето" .
Със закона за пчеларството най-вероятно няма да се постигне нещо подобно , но мисля, че много от потребителите не четат етикета, виждат само ниската цена която е от порядъка на 3-4 лв. и бум в кошницата,а натуралния пчелен мед остава на рафта.
Как може да се отделят на щанда имитиращите от натуралните продукти?
Вчера в магазина гледам наредени имитиращи "медове"кристално чисти,една жена погледна натуралния погледна и другото и каза на мъжа си: Ето..безбожници едни го продават по 9лв буркана а този по 4лв.
Останах стаписан и и казах: Госпожо това не е мед, прочетете етикета. За мое учудване,тя го прочете и го остави. Взе си друг.
Отговорът е малко дълъг но ще се опитам възможно най-кратко. Принципно бъгарското законодателство т.е писането и приемането на закони е едно от най-усложнените и бюрократични в Европа. Ние имаме закони от по 20-30 страници за нещо което може да се разпише в закон не по дълаг от 2-3 страници....
В ЕС - много от пчеларските закони са разписани само основни положения и понятия, и са дълги не повече от 1-2 странички. Всичко останало е разписано подробно в Наредби и Правилници.
Но има едно важно нещо и то е че те имат малко по различна култура и мислене от нашата. Ние губим повече време и влагаме повече енергия в това как да заобиколим даден закон отколкото би ни отнело да го направим по него... докато например във Франция пчеларя дори едно бурканче с мед да продаде на комшията си го описва в книгата за продажби и си го декларира в данъчното в края на годината ...
Контролът е на няколко нива - пчеларски дружества - пчеларския съюз - държавните пчелари по области (райони) - ветеринари - разбира се всички работят заедно като добре смазана машина
Данъци плащат всички
Междодругото в Френското законодателство - се регистрирва задължително всеки един кошер може да имаш и 1 тръвна но се регистрирва - не го ли направиш този пчелин се счита за изоставен независимо че не е на практика и ветеринарите го конфискуват и имаш срок от месец да влезнеш в час да си платиш глобата (разходите по конфискация) ако не се унищожава. Страната е забравих но ще я намеря - пчелар които не си регистрира пчелните семейства се глобява с 5 000 евро и се осъжда на 7 дни затвор (обществен труд)...
Еееей, много тарикатско това нещо. Малеей, значи аз макар и от 100 години съм там, а идва някой и ме преебава, че е тарикат. Ха, ха... добре. Затрива ми пчелина, построен с много труд, а той се настанява като кукувица и започва да става богаташ с неговите пчелини. Ха, ха...като започна да му ги тровя се чудя къде в закона пише как ще ме хванат, че го правя. Ще види мед от пчелините си, ама на кукуво лято. Да не казвам други прийоми с които ще му се стъжне и меда ще му стане горчив, който дори няма и да го изкара. Затова и новия закон няма да уреди нищо, че все се намират тарикати, че да го заобикалят и пчеларството пак ще е един батак. Поста е примерен. Не визирам никой. Артистите са измислени.;)
Я виж ти какви мисли, как добре ти върви мисълта? Ти ли, ти ли? За втори път ти го казвам, че ако видя още един път постове като предишните, от които ми се протърка пръста да трия и местя, отделно времето което ми загуби - просто забрави да си в този форум. Втора Коледа няма да има.
Аз вчера точно това писах ако си спомняш.Всяко едно наше предложение ако се приеме до какво ще последва.Закона на Нютон:bigsmile:
Здравейте,
По въпроса с продажбата на отводки.
Който от нас иска да се занимава "професионално" с производството на майки и отводки с цел да подобри приходите си нека да се регистрира по съответният начин. Но ако имам, по ред причини /мои/ и съм направил две три отводки, които са ми в повече, защо да не мога да ги продам. Съответно това може да се контролира, и декларира. И в сегашният закон, при преместване на пчели трябва подпис от ветеринар. Нямам никакво намерение да ставам конкурент на която и да е развъдна!
Имам питане, в новият закон, как стои въпроса с използването на антибиотици от майко производителите?
И друго, имам регистриран пчелин. В момента имам 10 кошера. В регистрацията ми пише 100. На това как ще се гледа по новите правила?
Поздрави, Г. Георгиев
Всеки пчелар в определен момент е имал излишък от роеве или семейства и трябва да има правото свободно и законно да ги продаде . Ако на някого му се изроят пчелите и получи един куп нови семейства , които не може да обслужва какво трябва да ги направи ? Да ги унищожи ли ? Не е ли най логично да може да ги продаде по някакъв законен начин. Тук не говорим за някой , които иска да си изкарва хляба основно с продажба на семейства и майки, такива могат да си се регистрират в която искат развъдна асоциация , говорим за обикновения пчелар , които разчита основно на добива от мед , а отводки са му допълнителен доход в определени години.
Вероятно нарекохте мошенници 80-90 процента от пчеларите , затова че им се е наложило да продадат някоя и друга отводка без да са лицензирани , понеже в закона за пчеларство не им е позволено.
Според мен може да се въведе текст в закона , които позволява на нелицензирани пчелари да продават отводки до определена бройка , според количеството пчелни семейства , които са регистрирали. Примерно има регистрирани 100 пчелни семейства , има правото да продаде законно 30 отводки. Поне да може да си продаде ненужните семейства(отводки). За здравословният статус на пчелините си има ветеринарни доктори , които всички знаем до каква степен си вършат работата , но това не зависи от нас, няма как да ги вкарам насила в пчелина ми. Все пак преди продажбата на съответните нелицензирани отводки може да се издава документ от местният ветеринарен доктор , че пчелинът от който произхождат новосъздадените семейства няма заболявания . За здравословният статус на лицензираните майкопроизводители също отговарят ветеринарни доктори предполагам, но самият факт , че е позволено майкопроизводителите да ползват антибиотици сам говори за себе си . Би трябвало използването на антибиотици да е забранено за всички , особенно за лицензираните майкопроизводители , понеже това е предпоставка за разпространение на болести в големи мащаби.
Запазил си си място,брой семейства и паша в твоето село. Аз така го разбирам.
Понятието землище в нашата община означава доста кошери, но понятието гъстота вече е друго. След няколко дена и моя пчелин ще е регистриран с капацитет 100бр.
И аз ко да направя, че комшията не ги е регистрирал...та той пенсионер човек от 30 през годините му останали 2 семейства благодарение на пръскане и т.н.
Да му кажа съжалявам, но махай пчелите,че да има паша за моите.
Макар и с малко пчеларски стаж ще си позволя да дам един пример основан на размисли по проектите
Представете си.
Един дядо, вехт и със скъсани галоши.
Има 5 кошера и припечелва нещо от комшиите да доглави някой лев към пенсията, че рецептата е дълга и пусти пари все не стигат.
Чел, недочел закона, ама чул че за регистрации се говори.
Тръгва той до ОДБХ, а там му се сервира:
Какъв пчелин, нямаш право там вече има дефицит на мястото:
Какво трябва да направи стария пчелар?
1. Да тегли една дълга и широка на ОДБХ и на този закон.
2. Да продаде семействата на крупните пчелари запазили ред и място.
3. Да събере 2лв за газ и да пипа горелката.
4. Да продължи да отглежда семействата скришом, че да не го изкажат във ветеринарното и я добавил някой лев я не.
5. Да пие един изпОтен буркан с вино вместо студената вода и да се чеши на едното място.
6. 1+4+5
Искам да кажа че някои хора ще изгорят с кошерите.Не е хубаво това.
То хубаво да са регистрирани всички ама всички знаят че доста народ не ги е регистрирал.
Според некомпетентното ми мнение Законът би трябвало да създава условия и да стимулира пчеларите и сектора да произвеждат качествени продукти които да търгуват свободно на вътрешния и външния пазар. И уж сега е момента да го направим. Вместо това под лозунга за вас го правим - получаваме още повече бюрокрация, и пречки да работим и да изхранваме семействата си...
Понеже не съм компетентен надявам се онези които са и могат и пишат този закон да чуят и обърнат внимание на всяко мнение и в крайна сметка да направят един Закон за пчеларите а не само за определени кръгове.
Чл. 2. Не е ли по-добре да се определи че пчеларството е от национален интерес във връзка с опазването на околната среда и развитието на селското стопанство. И да се направи по кратък.
Към Чл. 4. Научноизследователската и образователната дейност в областта на пчеларството се извършват от научни институти, опитни научни станции по пчеларство, лаборатории и висши училища.
- да се добави – че Пчеларските дружества осъществяват неформално образование в областта на пчеларството чрез организиране на курсове, пчеларски училища и часове в училищата.
Това от една страна би позволило пчеларските дружества да привличат пчелари към тях, да получават някакви допълнителни средства за издръжка и да развиват обучителна дейност. От друга страна би позволило на много начинаещи пчелари да преминат основно обучение по пчеларство и да придобият знания.
Освен това почти в цял свят именно пчеларските дружества са първите които обучават пчеларите (вече онези които искат да им е професия отиват да учат в подходящо висше училище). Навсякъде пчеларските дружества имат три програми и издават признати от държавата сертификати за преминало обучение – начинаещ, напреднал и майстор пчелар.
В някой страни например без преминат курс по пчеларство към дадено пчеларско дружество не може да се регистрираш като пчелар при ветеринаря.
Чл. 5. Според мен е твърде усложнен и твърде много бюрокрация. А много от изброените дори не се признават от пчеларите за техни представители.
В доста ЕС страни има създадени Обществени консултантски съвети които състоят от представители на министерствата на земеделието, външните работи, финанси, образованието (основно от техните университети катедри по пчеларство), пчеларски съюз. Основната им работа е как да рекламират техният пчелен мед и продукти на международния пазар и какви условия да създават на пчеларите и стимули за да изнасят меда. Разбира се решават и вътрешни проблеми
- консултации в областта на технологиите, икономиката и безопасността на храните;
- консултиране при разработването на плановете за развитие на пчеларството;
- консултиране по прилагането на мерките от Общата селскостопанска политика в областта на пчеларството;
- консултиране относно организацията и дейността на организациите на производители или групите производители;
- консултиране при подготовката на нормативни актове в областта на пчеларството;
- участие в подготовката на програми за развитие на пчеларството;
- повишаване на информираността на младите хора и на широката общественост за значението на пчеларството;
- други консултантски задачи в пчеларството.
Лошото е че ние имаме една дузина пчеларски съюзи и няма механизъм които да ги отсее или направо да ги закрие и да се създаде само един общ и силен пчеларски съюз.
Чл, 6 Прекалено раздут може да се сведе и до 8-те тирета от чл. 5
Глава трета. РЕГИСТРИРАНЕ И НАСТАНЯВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Цялата глава също е много раздута и вместо да се улеснява бюрокрацията се задълбочава.
Навсякъде в европа има регистри (версии на Ветис) но се извършва регистрация на пчеларя а не на пчелина, всичко става електронно с попълване на нужната бланка която ветеринаря въвежда в системата. Уредено е и дори данъчно като пчеларя посочва дали иска да извършва търговия или не с пчелният мед т.е. ще продава ли по пазари, магазинчета и т.н. това автоматично се отразява и при данъчните. За онези които не искат електронно подават на хартия към ветеринаря или съответната земеделска служба. Без да е нужна за всяка анкетна карта да обикалят и да събират печати от различни служби и да се разхождат из службите по няколко пъти. Регистрациите са безплатни а промените се извършват по всяко време със подаване на информация до ветеринаря. Също всеки пчелар има достъп до своята регистрация във системата като може да преглежда дали данните са коректно въведени и навременно. Данните са публични с изключение на лични данни като ЕГН, адрес и т.н. Географските координати на пчелините се публикуват само ако пчеларя е отбелязал че е съгласен.
Ако пчеларят е подал грешна информация и при една проверка това се установи му скъсват задника…
Френско законодателство – Всеки пчелар е длъжен да се регистрира с регистрацията си той получава два номера NAPI и SIRET.
NAPI номерът е уникален за всеки пчелар и не се повтаря никога. Издава се от ветеринарната служба. Под този номер той съществува в тяхната система (все едно Ветис). Получаването на този номер става единствено по електронен път като се изпраща копие на личната карта и адрес на пчелина. Номера остава активен докато се занимавaте с пчеларство т.е. сами не се обадите че примерно се отказвате от пчелите и един вид "умирате". Когато контактувате с ветеринаря единственото което трябва да се направи е да се укаже NAPI номера. Ветеринаря влиза в системата и въвежда информацията която пчеларя му е предоставил. Независимо колко често си контактувал с ветеринаря веднъж годишно между 1 септември и 31 декември пчеларя е длъжен да предостави подробен отчет. С последните промени задължиха дори хора с един кошер да си извадят NAPI номер без оглед дали си хоби или професионалист.
SIRET номера е задължителен ако ще продаваш мед без значение дали на сергийка на пазара или на бурканче на комшийте. Ако нямаш такъв номер се приема че меда е само за твоя консумация и на семейството. Продаваш без SIRET номер и те хванат данъчните по добре да не знаете последствията може да има хора със слаби сърца....
Маркировката - Кошерите или самия пчелин като цяло задължително се маркирва с NAPI номера на пчеларя. Маркировката трябва да е 8 см високи и 5 см широки и трябва да бъде поставена на 10 % от кошерите или на табела до самия пчелин. Ако обаче са в двора на пчеларя в които той живее постоянно може да не се маркирват. Маркировката обичайно е "жигосване" т.е. прогаряне на NAPI номера на място по избор на кошера или всякаква друга която отговаря на изискването за височина и широчина. Само ако се маркирва на 100 % пчелина т.е. всички кошери височината на маркировката е 3 см. Особеното е че пчелин които не е регистриран с NAPI номер на пчеларя и няма съответна маркировка се счита за изоставен и бива конфискуван от ветеринарите.
Чл. 11 до чл. 16 – всичко това е регулирано много просто в Европейското законодателство – всеки може да си настанява на собствен имот пчелите стига да не пречи на съседите си т.е.да има отстояние от 3-5 м до 10 м (във всяка страна е различно). Разбира се ограда.
На държавна земя или общинска чл. 11 ал 2 е достатъчно защо е нужно в един закон да се пояснява толкова подробно за целта си има наредба 10 за идентификация и регистрация на кошерите да се обясни там .
Чл 17 в нито една ЕС държава не се регламентира опрашването по този начин още по малко заплащане . В повечето закони за пчеларството Опрашването е основно положение – всички признават опрашването от пчелите за национален интерес или от особен обществен интерес….
Глава четвърта.
ОТГЛЕЖДАНЕ, ПРОИЗВОДСТВО И ТЪРГОВИЯ С ПЧЕЛНИ МАЙКИ, СЕМЕЙСТВА И РОЯЦИ
Цялата секция е много лобистка и може да се отдели в наредба за дейността на развъдните асоциации. В нито една страна на ЕС не фигурира забрана за продажба на пчелни семейства от пчелар на пчелар без да е нужно той да се регистрира като развъдчик/селекционер и т.н. това противоречи на всички търговски практики.Разбира се нека да става както си му е реда със сертификат от ветеринаря които пък го отразява във Ветис или друга система до която данъчните да имат достъп и следят тези неща. Ако искам да си закупя елитни майки и отводки ще отида при развъдна асоциация и тогава съм готов да заплатя и по 200-300 лв за майка но насреща да получа качество и гаранция че купувам наистина елит.
Глава пета.
ПРОИЗВОДСТВО, ТЪРГОВИЯ И КОНТРОЛ НА ПЧЕЛНИ ПРОДУКТИ
Чл. 22 не може да се забрани смесването на пчелен мед – едни от най-реномираните марки пчелен мед са резултат от смесването на няколко вида пчелен мед. Разбира се има и от монофлорни…
А според регламент Регламент (ЕС) № 1169/2011, при етикирането се изисква да е изписано
а/ Смес от мед от страни от ЕС"
б) "Смес от мед от страни извън ЕС"
в) "Смес от мед от страни от ЕС и държави извън ЕС
чл 27. Определение на Пчелен мед по Германския закон за меда - Медът е естественият подсладител, произвеждан от медоносните пчели, чрез който пчелите абсорбират нектар от растения или секрети от живи части от растения или от екскременти на смучещи растения насекоми върху живите части на растенията, като ги комбинират със собствените си специфични вещества. дехидратират и съхраняват в пчелните пити на кошера и зрели.
Медът се състои основно от различни захари, особено фруктоза и глюкоза, както и органични киселини, ензими и твърди частици, взети по време на събирането на нектара. Цветът на меда варира от почти безцветно до тъмно кафяво. Тя може да бъде течна, вискозна или частично до напълно кристална. Разликите в вкуса и аромата се определят от съответния ботанически произход.
След него има 9 определения за видове мед плюс изисквания за качество но всичко това е формулирано в съвсем отделен закон а в повечето ес страни в отделни наредби или регламенти.
Глава шеста. ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛИНИТЕ И ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА
Глава седма. АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
Дори и не ми се пише вече би трябвало да ги няма или изцяло да се преработят
" Така че от наша гледна точка нещата стоят така - промяна на Закона за пчеларството ще има със или без нашето съгласие, но от нас зависи дали тази промяна ще е в правилна или в грешна посока. Тоест даден ни е златния шанс сами да си напишем текста на промяната и да го съгласуваме с всички пчеларски организации, но трябва да побързаме. "
Уж пчелари го пишат закона, пък щели да го приемат без наше съгласие( демек, дори и да сме против). Сами си пишем текста, ама той май против нашите интереси, (като се изключат популистките и неосъществими предложения ). Такива ми са мислите. Предлагам:
1. Някой да каже какво налага промяна на съществуващия закон.
2. Автора да внесе яснота тук-там , защо променя ( дописва ) членове и алинеи, каква е идеята и с какво ще се подобрят нещата.
3. Може да пуснете една анкета: ЗА/Против.
пп. Ясно е че това, което сте решили ще го прокарате, ама малко се потрудете поне.hi;
"ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
Чл. 1. С този закон се уреждат обществените отношения, свързани със:
1. опазване на основните опрашители в природата – пчелите;"
Чл.1 т.1 - Вмъкната и измества всички стари точки на чл.1 с +1
Какъв е смисъла на тази точка?
Кои са опрашителите в природата??? Някой знае ли? :laughing:
Къде в предложените промени по-доло се забелязва загриженост за "опрашителите в природата"? :laughing:
Може ли чак толкова евтино?
Не мислите ли, че може да обидите някой?
Май настъпва ерата на същинските пчеларски протести! Не мисли те ли?:laughing:
Четох, четох и си трая, за да видя още какви бисери, ще се родят в главите на всеки един. :bigsmile:
Всеки се напъва, поглеждайки от неговата камбанария - нормално. И се сещам за моя "приятел" - инджинерина, който май ще се окаже прав. Първоначално трябва да се класифицират пчеларите:
- любител пчелар е до ен броя бр. пчелни семейства или кошери
- ........;
- ..........
- професионален пчелар е над ен брой .....
За първата категория пчелари, основни изисквания, болести, третирания, лекарства и т.н.
За всяка следваща категория, изискванията да стават все по-сериозни. Като по-висшите категории ще могат да се възползват от т.н. европейски помощи.
В такъв вариант и контрола ще е необходимо да бъде сериозен от страна на държавата, а не от някакви си частни дружества, както сега с биото.
Един елементарен пример: Гледаш 30-40-50 кокошки, никой не ти влиза в двора, ако имаш проблеми викаш ветеринара, продаваш си яйцата на комшии, познати, по-пазари като производител. Някой друг петел по петльов ден на познати. Квачката излюпила пиленца - продаваш (подаряваш) на приятел. Нямаш право да го правиш в търговската мрежа. Та така и с любителите пчелари, продават си някой друг буркан мед, майка, отводка и т.н. Да се върна пак на кокошките - във всяка селска къща има кокошки, които обаче не са конкуренция нито на селекционните центрове, нито на птицецентрове за носачки или центрова за угояване на пилета (кокошки) и т.н. Стига толкова, че сценария много се удължи. Та така, който иска да се занимава професионално с пчеларство, да отговаря на куп изисквания, за което ще има възможност да се възползва от държавна - европейска помощ, който иска да е от по-долна категория, ще има възможност да си пласира стоката, но няма да има помощи.
Здравейте,
Малко тъп въпрос, ама....
Дали закона /новия/, може ли да ни задължи да имаме една пчеларска организация!
Тези мои мисли са продиктувани от това:
В момента ако не се лъжа, има много /17/, и всяка е създадена с определена цел. Та в този ред на мисли, всяка ще дърпа "чергата" към своя интерес. Какво ще стане, да се надяваме, към по-добро ама надали!
Всички съществуващи в "небитието", и отново на старта за избор на новият "лок. машинист"
Поздрави, Г. Георгиев
Разнопосочни мнения чета, но в крайна сметка, аз съм за тотална промяна в закона, като се наблегне на по-горе казаното от мен. Няма как да се мери с един аршин, защото всеки има различни щения. Да, трябва да се въведе ред - законов, но такъв, който да не ощетява нито "дребния", нито "едрия" пчелар. А да, аз съм от средните. Естествено и тях. Според мен обаче, както каза и Матеев, това не може да се случи за ден два, а си трябва време, да се обмисли, да се съгласува с юристи, а от то на сетне обществено обсъждане, комисии в НС, първо, второ и т.н. четене, абе процедури, които си искат време.
Тази картинка със закона, започваща още от протеста до сега и след време, ми се струва, че е нарисувана от доста некадърен художник. Има някакъв голям замисъл, но е скрит от дебел слой, лошо размазана боя.;) Лошото в случая, че билета за изложбата ще го плати страничния любител.
- Предложение.
Чл. 18. (1) В Република България се отглеждат само местни отродия пчели и/или вътрелинейните им и междулинейните кръстоски.
Това е рестрикция, която защитава интересите на фалшивите майко производители.
Защо не спрем свободното движение на хора – те разнасят болести, вируси, наркотици и др. полезни и не чак толкова полезни неща. Защо не се отглеждат само български породи, кокошки свине, крави, кози……. Защо не се отглеждат само земеделски култури, които са доказано Български сортове…. Майко производителите, да не излизат с номерата, че видите ли, вноса на майки от чужбина или производство и отглеждането на други породи в България са предпоставка за разпространението на блести.
Нека производителите на местни породи пчели да докажат високата ефективност на предлаганите си стока. Аз мога да докажа с моите пчели, каквито и да са те, колко продукция съм произвел за един сезон, която е далеч над 20 килограма от пчелно семейство... Докажете го и Вие (майко производителите на "елитната" месна порода).
Този член да се трансформира в:
Чл. 18. (1) В Република България може да се отглеждат всякакви породи пчели и техните отродия.
- Предложение.
От производителите на етерично маслени култури да се удържа 1% данък след тяхната реализация (продажба). Удържаните средства да се разпределят към пчеларите за продаден килограм мед от съответната култура.
Пр:
Ако Иван Иванов Иванов е регистрирал, че е продал 100 кг пчелен мед от рапица, то на него му се полагат 100 лв бенефициент + отделно, каквато е цената на меда.
Ползи от файдата:
- 1% данък, удържани от производителя на рапица, слънчоглед или друга етерично маслена култура е нищо (ухапало го бълха). Колкото по-добро е опрашването, толкова повече добив на зърно ще се регистрира и съответно - повече печалба.
- Пчеларя е стимулиран да:
- Регистрира продадения мед от рапица – държавата печели, защото ще има данък;
- Произведе повече мед от етерично маслените култури и съответно да го реализира на пазара.
Ако има недостиг (парите не достигнат), то трябва да се допълнят от държавния бюджет (за какви ли не глупости се отделят средства…).
Ако има излишък (остават парични средства) – остатъка да се раздаде за залесяване на нектароотделящи дървета. Парите да се разпределят по региони (кметства).
- Предложение.
Да се наложи защитно мито на внасяни мед.
Цената на внасяния пчелен мед + митото, да е равна на минималните изкупни цени.
Много ми хареса предложението, минималната изкупната цена да е 1% от минималната работна заплата.
- Предложение.
Уличен в злоупотреба производител, преработвате или търговец (физическото или юридическото лице) в умишлено фалшифициране на пчелен мед – ДОЖИВОТНО да му се забрани да разпространява пчелни продукти.
- Предложение.
- Да се спрат всички програми за кошери, пчелни майки, препарати и други от този род глупости и простотии.
- Да се бенифицират само юридически или физически лица, които предлагат програми за:
- - популяризиране позите от консумация на пчелни продукти;
- - разпространение и продажба на пчелни продукти на територията на България.
Целта на тази гимнастика е да се увеличи вътрешната консумация на нашите продукти.
Каква е досегашната практика.
Фирма X, не е успяла да си реализира фалшификата на Европейския или световния пазар, поради лоши химико-физични показатели и СВОБОДНО, без каквото и да е притеснение, го разпространява в големите вериги магазини, социални домове или училища. Защото те (големите хранителни вериги магазини или другите "хаизи") не изискват, каквито и да са изследвания за каквото и да е качество на предлаганата продукция. За тях е важно, само цената да е ниска и да я реализират (да спечелят), колкото се може повече от „гениалните“ си ходове, но както и да е…
- Да се финансира изграждането на лаборатории за проверка и изследване на пчелни продукти.
- Да се дават сертификати за Био производители на пчелни продукти, само на пчелари които:
- периметъра на пчелите им, нямат достъп до технически култури;
- далеко са от химически предприятия, птицеферми и др. евентуални замърсители, които биха оказали негативно влияние върху произведения пчелен мед.
Обръщение към хората, от които зависи промяната на закона за пчеларството:
- Направете така, че закона да е работещ за пчеларите, а не само да облагодетелства определени кръгове, кръвопиещи кръвопийци;
- Като пишете, градите или обсъждате бъдещи промени, имайте предвид, че все пак сме в 21 век и сме част от Европа и цивилизования свят. Че и ние сме „ора“ и не сме чак толкова "залюпени", колкото си мислете че сме. Отнасяйте се с еднакво уважение към всички пчелари, без значение, колко пчели отглеждат - 5, 50 или 500;
- Бъдете мъдри в помислите си, а не само да мислите за хартийките, защото това все повече и повече прозира…и някой ден, ако все още, това пренебрежително и алчно отношение продължава да продължава, трябва с нетърпение и притеснение да очаквате, топките на някой низвергнат, да Ви създаде неприятно топло усещане, дълбоко, дълбоко в ненаситните Ви гърла.
Може и да си прав, както има вероятност и да не си. Нека да ги въведат въпросните написани правила, пък да видим. Просто си мисля, че няма как да ни смачкат, по-дребните.
Пак ще се върна на селския двор. Едно време, може би, когато влязохме в Европа-та, се разнесе мълвата, че всички добитъци ще бъдат изнесени извън селата. Това не се случи заради евродирективите, а просто, защото селата оредяха, а големите вериги предложиха евтино месо. Да, вероятно нещата са несравними, но... знае ли човек утре какво ще стане. Ако някой си, в случая Евден (не го познавам лично човека) е решил и намерил начин да прокара законови правила, без да се съобрази, че ще засегне масата - жалко. Масата обаче ще намери начин (надявам се) да заобиколи тия правила, които явно ще се узаконят в нечия полза.
Относно последното изречение:
Майките на деца с увреждания, май престанаха да заобикалят "правила".
Жалко за пчеларите които се надяват да заобикалят правила.
Правилата трябва да дават възможност на хората да работят, произвеждат, продават и да живеят нормално, и да не се налага да бъдат заобикаляни.
Въпроса е кой определя правилата?
За заобикалянето на правила, имах предвид това, че както се тиражира, те - правилата, които биха засегнали НЕпрофитата, ще бъдат въведени дали или не искаме - ще ги заобикаляме, защото инак няма как да оцелеем. Но както ти призоваваt за "революция", едва ли ще се случи.
Разбирам те напълно.
Когато човек няма друг избор заобикаля.
Мушенниците ( в България се наричат умни ) заобикалят правилата за да живеят на чужд гръб - паразитират.
Едрите мушеници определят правила, така, че да не си правят труда да ги заобикалят.
Ние които работим и нямаме за цел да паразитираме, не можем ли да определяме правила?
Защо?
Заобикаляйки правилата зададени в някакъв закон ни прави моментално нарушители. Защо обаче АЗ, трябва вечно да се чувствам нарушител, че някой пише тъпи закони. Както каза и колегата по - горе - закона трябва да е в моя услуга, а не да ме спъва и пречи да живея нормално в глупавата ни държавичка.
Защо!? Ами защото правилата по принцип се определят от властимащите. А последните са лоби на финансиращите. С това знам, че си запознат, но просто го написах.
Защото е такъв света бе Гоше. И аз си задавам много пъти въпроса - "Защо", но стигам до извода, че няма смисъл да се хабя.
Четете и правете предложения върху Ver.4 от 29.01.2019г., не си губете времето с по-старите предложения, голяма част от които са изчистени!!!
https://www.youtube.com/watch?v=sgm4arVyQtA
Матеев предлага правила: гледай след 4м. и 15с.:yahoo:
Хубави правила. Нека да го подкрепим. Ама внимавайте да не промени правилата в движение.;)
След 4м. и 50с. :yahoo:
Е защо пак трябва да се променя към по-лошо, бе г-н Матеев?
Или смисъла на понятията „по-добро” и „по-лошо” се промени?:mad:
Ще измислим нов български език ей!!! https://www.youtube.com/watch?v=x2fvg5NRd5s
:laughing::laughing::laughing:
Пчеларска информация
Пчеларски регион:Южен централен
Пчеларски район:общ.Стара Загора, общ. Павел баня, общ.Мъглиж, общ.Никол
Брой пчелини:2
Брой кошери:240
Система кошери:Лангстрот-Рут, Многокорпусен
Пчеларски стаж в години:6
Ако обичате малко повече инфо относно:
Брой пчелини 2 , а пчеларски райони....:bigsmile:
Аз зор нямам,а и бързата работа срам за Майстора,да не забравяме и сляпата кучка какви ги ражда.:bigsmile:Шегувам се разбира се.
Сега сериозно.Какъвто и закон да направите мога да се обзаложа с теб,че до една седмица ще намерим вратичка да го заобиколим и си направим схема.
Та последно ( за тази вечер ):
1. Решил някой да прави промени в закона.:whoo:
2. Промените щели да бъдат направени, независимо от социалната група, засегната от закона или промените.:yo:
3. На това му викам демокрация!:welcome:
4. Има нещо фълшиво в цялата тая работа.:spy:
5. До къде ли ще го докараме?:tres:
През 2016 се произведе по документи огромно количество тикви. Заради раздаваната субсидия естествено. Разчу се и спряха субсидията. Тиквите се върнаха към нормалното си равнище. За 2018 пак дават субсидии за зеленчукопроизводство и площите с картофи са нараснали четворно. Пак се разчу, ще се вземали мерки. Защо ми се струва, че сега се гласи опрашването да застане на мястото на картофите?
http://m.fermer.bg/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D 0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0-news28789.html
Ограниченията в броя на кошерите не са случайни - целта е само ограничен кръг, които са "завзели" територията предварително, да са законни кандидати за поредната схема. Останалите, които не са се усетили навреме - да са се усетили, кой им е крив, че не знаят схемите.:icon_mrgreen:
Нищо лошо няма в това да се регламентира опрашването като полезна дейност. Но да се регламентира по начин, предполагащ бъдещи схеми за избрани "предприемчиви" пчелари, някои от които депутати, ми се види нещо нефелен. Не че няма да прилича на повечето от нещата в държавата де.
Нищо лошо няма в това всички пчелари да са регистрирани в БАБХ или МЗХГ и да плащат данък върху дохода, ако дохода достигне облагаемо количество. В НАП отдавна са си направили сметката, че отчитането и облагането на микроскопични количества стоки, търгувани между гражданите не е рентабилно да се администрира. Видно е, че никой не се и опитва да го прави. Но регистрацията следва да я има по ред причини.
Относно предложението на нова чл.4 на чл.29 в проекта на ЗИД на Закона за пчеларството: „Държавата, чрез Министърът на земеделието, храните и горите и Министърът на финансите осигуряват условия за реализация на български полифлорен пчелен мед от пчеларите-производители, произведен в съответствие с чл.22, чл.24 и наредбата по чл.17, ал.5, на цени за един килограм български пчелен мед, не по-малка от един процент от определената действаща минимална работна заплата за страната.“
Идеята за създаване на тази нова алинея е: ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА УСЛОВИЯ за РЕАЛИЗАЦИЯ на цени над 1% от МРЗ (5.60лв./кг. за 2019г.), а този текст реално препраща към ЗАКОН ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОБЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 99 ОТ 2013 Г.) В сила от 01.01.2007 г. https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135538966
Обърнете особено внимание на пръвите членове на ЗПООПЗП и най-вече на:
„Раздел I. Внос и износ на земеделски и преработени земеделски продукти
Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г., в сила от 16.10.2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 99 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Към министъра на земеделието, храните и горите се създава постоянна междуведомствена консултативна комисия по вноса и износа на земеделски продукти, свързани с прилагането на ОСП на Европейския съюз. В комисията участват представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на икономиката, Министерството на финансите, включително представители на Агенция "Митници" и Разплащателната агенция.
(2) Комисията осъществява текущ анализ на дейностите по прилагане на вноса и износа на земеделски продукти в Република България и изготвя предложения за промени в законодателството.“
Големият въпрос е: Какво реално прави и е направила постоянна междуведомствена консултативна комисия по вноса и износа на земеделски продукти, свързани с прилагането на ОСП на Европейския съюз. В комисията участват представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Министерството на икономиката, Министерството на финансите, включително представители на Агенция "Митници" и Разплащателната агенция по чл.8 от ЗАКОН ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ОБЩАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОДУКТИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 99 ОТ 2013 Г.) в сила от 01.01.2007 г. ??? (Препратка към цитирания закон: https://www.lex.bg/laws/ldoc/2135538966 )
Ето реалните цени на натурален украински пчелен мед от пристанище в Одеса (цената е за поръчки над 20 тона, FOB ОДЕСА)
https://www.alibaba.com/product-deta...11864e58Q7YM1R
Цена 2.40 usd/kg. х 1.70 лв./usd = 4.08лв./кг + добавяме МИТНИТЕ СБОРОВЕ за внос от трети страни: вносно мито за ЕС в размер на 17.3% и ДДС в размер на 20% и се получава ЦЕНА на ГРАНИЦАТА на БЪЛГАРИЯ и ЕС = 5.74лв./кг, сега някой да ми докаже 1% от МРЗ (5.60лв. за 2019г.), по-висока ли е от цената на тази реална към днешна дата калкулация или има някъкви други врътки на границата или някъкво негласно споразумение сред изкупвачите на българсикя пчелен мен???
Ето ви и един мотивите за необходимостта от промени в Закона ни за пчеларството.
Превода е малко кофти, защото автоматичен на ГУГЪЛ, но ще разберете смисъл на статията със сигурност!
https://translate.google.bg/translat...EPRiZNIh7a-ap5
Това е оргигиналния линк на английски: https://www.handelsblatt.com/today/c...EPRiZNIh7a-ap5
Основните цели на новите промени трябва да са: 1. ОПРАШВАНЕТО - неговото справедливо остойностяване и заплащане. 2. ОТРАВЯНИЯТА - тяхното доказване и обезщетяване. 3. НЕЛОЛНАТА КОНКУРЕНЦИЯ в СЕКТОР ПЧЕЛАРСТОВО, КАЧЕСТВО и ПРОИЗХОД на ПЧЕЛНИЯ МЕД и ЗАЩИТА НА ДОБИТИЯ В БЪЛГАРИЯ ПЧЕЛЕН МЕД.
Всички останали промени, можем и с тях и без тях!
А за гъстота на кошерите и свободна продажба на майки и отводки нищо не казвате, каква е логиката.
Не съм икономист, но мисля, че сметката е грешна. Защо ? Ами при цена -внос 5.74лв. и изкупна цена в БГ- 4.50лв.( примерно ) нямаше да остане капка мед неизкупен. Фирмите щяха да се избиват ,коя по-напред да купува. Да, ама -НЕ.
пп. Няма как да задължите фирмите да купуват на определени със закон цени. Навярно си умират от смях, като ви четат.
Финансовият министър и той, как ли се чувства, мислейки как да отдели 20-30 милиона за дотиране на меда.:)
4. Минимална концентрация на пчелни семейства на територията на землището на едно кметство, с цел подсигуряване опрашване за поддържане на биологичното разнообразие и качеството на екосистемите, не може да е по-малко от едно пчелно семейство на всеки десет хектара площ от общата
Това е писано за благозвучност на ограничението на ( максималния )брой семейства. Е, ще задоволите нечии интереси, с тавана, ама минимума -как ще го постигнете.
пп. В пленарната зала, ако са заспали, може и да мине.:bigsmile:
Далаверата е в глава опрашване, ама кой ни е крив, че сме слаби в схемите. Както писа агрото, ще е нещо, като при тиквите, гъските и т.н. Почина е :който свари-натовари. Доста хора слухтят и потриват ръце, белким се облажат и те, нищо, че с другите алинеи и членове ги закопават.
пп. Предизборните закони се сменят за всеки нов вот, явно при нас ще е на всяка НПРП.:(
Сектор не се развива с ограничения.
Ще намаляваме броя на кошерите в селата?На някой му падал добива от новодошли?
Чудя се кой ги измисля тези неща?Ми то тогава да се определи колко плод-зеленчука да се падат на квартал,и при регистрирано такова магазинче на съседният новопостроен хипермаркет да му се забрани продажбата на зеленчуци.Ама веднага!
Продажбата на майки и отводки:само аз ли си спомням кой измисли термина "малко пчелно семейство",когато не можеше да бъде приет в развъдната асоциация и му беше забранено да продава отводки легално?
Обявата още стои в този форум.Нищо ,че след регистрацията на втората развъдна асоциация някой "натисна"сайтовете за продажби и обявите на пчелари на собствени отводки бяха забранени.И още са!
Но който желае да продава ще намери начин да го прави.Дали МПС,рояк или нещо ново,не можеш да го спреш!
Меда от Украйна пристига в склад в България,хомогенизиран,във варели с анализи на цена 3.60лв. Видял съм го с очите си,а не с линк от интернет.
Относно минималната цена:Пазарната икономика не търпи ограничения в цената.Нито надолу,нито нагоре.Представете си максимална цена от например 10 лв/с цел защита на бедните социални слоеве/.Как ви се струва?
А за идеята държавата да спонсорира пчеларите за сметка на зърнопроизводителите даже няма да я коментирам.Направете опит само да вземете от тях и този "идея за закон" ще потъне скоропостижно.
Нека се премахне ограничението на наредба 26 за продажба на дребно на само 40% от меда,да се стимулира продажбата на мед от производителя на търговци на дребно и едро без фабрика за преработване за опаковане и етикиране.
https://www.youtube.com/watch?v=y3dTAlLkBGg
Попаднах на клипчето случайно! Сигурен съм, че много от вас са гледали подобни клипове, в които се улавят рояци на терасите в жилищен блок, на покрива и на други нетрадиционни места. Зачетох и в Закона за пчеларството -
"Чл. 8. (1) В кметствата се води регистър на пчелините, включително пчелните семейства.
(2) Собствениците на пчелни семейства в 15-дневен срок от тяхното придобиване подават заявление за регистрация по ал. 1."
И се замислих - ако си хвана рой на терасата, трябва ли да регистрирам пчелин с адрес на апартамента ми? Защото по смисъла на чл.10 ал.2 от ЗП, аз съм собственик на пчелно семейство!
"Чл. 10. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рояк.
(2) Когато пчелният рояк е заседнал в чужд имот, собственик на пчелния рояк е собственикът на имота. Във всички останали случаи собственик на пчелния рояк е лицето, което го е намерило."
Хайде и аз да кажа нещо.
Според ето тук:
http://www.worldstopexports.com/top-...ts-by-country/
Най-големите износителки на живи пчели (пчелни майки, отводки, пчелопакети и пчелни семейства) в ЕС са:
Словакия - $11млн износ
Белгия - $8млн износ
Холандия - $4млн износ
Според същия сайт най-големите пазари на живи пчели в ЕС са:
Испания -$7млн внос
UK -$2,5 млн внос
Франция - $2,5 млн. внос
Финландия -$400 хил. внос
Швейцария - $400 хил. внос
Още малко статистика:
UK ОФИЦИАЛНО годишно внася около 14 000 майки и 1000 пчелопакета
http://www.nationalbeeunit.com/publi....cfm?year=2018
Всеки може да види и статистиката по държави
Откакто през 2013 се открива МКБ в Италия, годишният износ на пчелопакети от Италия от 20 000 на година пада на... няколко хиляди. Има ли смисъл да казвам, че вносът на пчелни
майки и пакети от Южна Америка към ЕС оттогава насам се е увеличил.
Вие преценете какви действия са необходими за да може България да е конкурентен доставчик на живи пчели за ЕС. Южното географско положение е налице, значи не е това. Хайде и някой да ми обясни защо вождовете са се закелешили на тоя местен пазар на майки и отводки като някое бебе на биберон-залъгалка?
Ниската цена на меда на Световните пазари е факт и няма изгледи някога да има драстична промяна ( за сравнение през 2001, когато започнах, 1 кг мед на едро се продаваше за 4лв). Ако не можем да влияем на цените (които са еднакво ниски НАВСЯКЪДЕ по света), какво можем да променим за да сме конкурентноспособни на пазара? Понеже не искам да обиждам никого, няма как да обясня как при цена на меда $6-8/кг и $20 хил/месец разходи само за гориво и заплати на 4 работника, в САЩ и Канада успяват да свързват двата края.
Това няма да е проблем, обаче ако решиш да го продадеш, трябва да имаш и втора регистрация.blush;
Логиката е да не се накърнят нечии интереси. Лично аз по тези точки очаквам само мълчание от хората подготвящи новият закон. Матеев го видяхме в клипчето качено по горе да се възмущава от рестрикциите в закона за пчеларство , и по точно това как може обикновения пчелар ДА НЯМА ПРАВОТО СВОБОДНО ДА ПРОДАВА ОТВОДКИ . На въпроса ми дали смята за справедливо всеки пчелар да има правото свободно и законно да продава пчелни майки и отводки , отговорът беше :
Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
"Не ми стана ясно защо ако някой иска да продава майки и отводки, не отиде при някоя от двете развъдни асоциации, и не се лицензира? Какъв му е проблема? Или тука навлизаме в сферата на мошенгиите и тарикатлъка на някои пчелари, които искат да КРИЯТ ДАНЪЦИ, и дори не се крият, а нагло се хвалят по форумите.
Колкото до самите майкопроизводители - те не са МОНОПОЛИСТИ, защото вече има втора развъдна асоциация (тоест има конкуренция), и освен това който не е поискал, той не е станал майкопроизводител. Така че ще помоля малко да се сдържате в определенията си. Ако сте мошеници и криете данъци, не си мислете, че всички хора са като вас. Майкопроизводителите са просто пчелари, които са решили ДА СПАЗВАТ СЪЩЕСТВУВАЩОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО - добро или лошо. Всички останали, които незаконно продават майки и отводки, са МОШЕНИЦИ и ЗАКОНОНАРУШИТЕЛИ.
Въпрос на личен избор е човек в коя от двете категории ще попадне. Всеки сам решава дали ще се занимава с мошенгии или честно и почтено ще спазва законите. И на мене ми е много чудно защо има такива НАГЛИ МОШЕНИЦИ, които дори не се крият, а публично популяризират във форума методите за измама на законите в тази държава. "
Лично аз съм възмутен от подобно отношение,( като се замисля е имало мигове когато съм се възхищавал от този човек ) вероятно , ако не ме грозеше заплахата от бан бих използвал други думи , но все пак уважавам правилата на форума и ще запазя благоприличие.
Нека колегата Евден , който се е нагърбил с нелеката задача да подготвя новият закон да покаже , че има чувство за справедливост , и да се опита да направи необходимите корекции в часта от закона за пчеларство касаещи продажбата на отводки , за да може обикновенния пчелар да не бъде квалифициран като "МОШЕННИК" .
Нещо което ще допълни картината:
Цитата е от темата:”Отношения началник-работник” пост No 98
https://pchelari.com/forum/showthrea...l=1#post110891
crying;
Те затова ли ще променят закона? За да станем накрая работници( пчелари) на техните пчелини. Щото наши няма да има.sweating;
Не може да се сравнява изкупна цена с цена на едро на вече заготвен на партиди опакован мед. Дори да е вярна горепосочената цена за легален внос /а аз мисля, че не е/, от това следва само, че изкупната ще е доста по-ниска. Изкупвача трябва да обикаля да взема проби /разходи/, да направи изследванията /кеш пари/, да обиколи да събере стоката /разходи/, да поддържа склад и цех с персонал, отговарящи на изискванията /разходи/, да купажира и опакова стоката /разходи/, да има необходимия оборотен капитал /разходи/, да може да издържи, като му върнат някоя партида за доста пари /ядове и непредвидени разходи/, да си плати данъците, да рискува капитала си постоянно и чак накрая евентуално да прибере печалбата. Колко надценка върху изкупната цена е това, за мен е загадка, но няма да е малка.
Как ще се определи това със закон? По какви критерии? И защо не определяме така цената на сиренето или месото? Ако се определи скъпо - никой няма да иска да плаща и ако е насила, ще се превърне в данък. А хората не обичат данъците. Ако е евтино - пчеларите няма да се занимават с допълнителни главоболия около него. Колко земеделци досега са поискали такава услуга срещу заплащане? И колко ще поискат, ако е записано в закона - пак толкова. Един вид - изкуствено натрапваме на евентуалния потребител нещо, което самият той не е поискал. От тази трънка заек няма да изскочи. Накрая, като някой толкова иска да наложи платеното опрашване, ще допре до даване на готови пари /субсидия/. Но предварително е ясно, че няма да са парите на този някой, а ще настоява да са чужди пари /в класическия случай - от общите/. А който раздава чужди пари в България знаем как го прави /справка - тиквите/. За това е и цялата борба като че ли. Или поне на мен така ми се струва. Оставете пчеларите на мира да си гледат пчелите и да си продават продукцията, без да им се пречи. Който реализира печалба - приберете му данъка и толкоз. А ако ветеринарите не се занимават и не разбират болестите на пчелите, никакви лаборатории, координатори и прочее хрантутници няма да помогнат. Просто пчеларите/които оцелеят/ ще се превърнат във ветеринари по неволя.
Много точно казано... Просто безупречна логика. Промени в закона, изсмукани от пръстите, за да се облажат "наште хора". Тъй-тъй, не случайно България е по челните места по корупция в света, ама челно място е държавата с нейните чиновници. Слугинажа само пише законите по поръчка на "висшите" и ги изпълнява в тяхна угода и в тяхна полза, за справка Оруел - "1984", "Животинската ферма". Горко му на слугинажа, нали исус го е казал, "прости им Господи, те не знаят, какво вършат".
Колеги, не смятате ли, че назря времето да се създаде нова тема с анкета с примерен въпрос дали не трябва в новия закон да се узакони продажбата на майки, отводки и пакети пчели от всички пчелари, както е навсякъде по света? По мненията на болшинството изказали се, личи, че в момента съществува явна несправедливост насочена към всички нас. Така бихме дали добра насока на Евден как да оформя членовете в проектопредложението. Примерно въпросът би могъл да е следния: Трябва ли в новия закон да бъде изрично упоменато правото за продажба на майки, отводки и пакети от всички пчелари, а не само от майкопроизводителите?
Полека лека ще стигнем до същината на готвените промени. Едната безспорно е бетонирането на двете развъдник асоциации и по лошото всеки дръзнал да им прави конкуренция е престъпник. И другата основна цел е продиктувана от сформиране на ЕКСП от хора пчелари а не.............
Притеснява ме мълчанието на колегата Евден. Във форума ако не се лъжа Rosty sz изказа мнение , че познавал човека и по груб спомен го определи като читав човек , ентусиазиран да направи нещо за пчеларството.
Колега Евден виждаш мненията на масата пчелари и недоволството им от това , че не могат свободно да продават отводки и роеве , нещо което в другите държави е напълно законно . Сега имаш уникалната възможност да помогнеш един доста наболял от години проблем да се разреши , и обикновеният пчелар да се освободи от рестрикциите на досега действащият лобистки закон касаещ продажбата на отводки и роеве . Майкоразвъдните асоциации винаги могат да си продават отводките и майките на пчелари участващи по пчеларската или други програми , но не може обикновеният пчелар да няма правото законно да продаде излишни новосъздадени семейства. Доводи за това има премного в предстоящите постове . Ако някой има притеснения , че някой с 50 кошера може да тръгне да бълва стотици отводки за продажба , може да има някви ограничения, примерно нелицензиран пчелар да може да продава новосъздадени пчелни семейства до 30 % от регистрирания брой кошери в пчелина си , ако в пчелина няма констатирани заболявания .
Някак си е несериозно да се каже , че най големите проблеми в пчеларството са само опрашването , нелоялната конкуренция в пчеларството и произхода на пчелния мед , и че другите проблеми са маловажни. Нали в крайна сметка искате обсъждане с пчеларите за необходимите промени в закона за пчеларството , а в крайна сметка оставяте едно впечатление , че не искате да чуете един доста наболял проблем засягащ не шепа пчелари , а всички такива.
Колега Евден чакаме някакъв коментар от ваша страна по проблема засягащ свободната продажба на майки и отводки. Покажете , че наблюдавате темата, (личните ви съобщения , като наблюдател май са изключени) , която беше създадена именно , за да могат пчеларите да обменят идеи и предложения с вас .
От вас зависи дали ще се запомните сред пчеларското общество , като човекът , които направи много за общото благо на пчеларите , или като човекът подкрепил и закрепил още по здраво лобистките и рестриктивни точки в закона за пчеларството.
Колеги, като си купувате майки от лицензирани майкопрозводители, които не са по НПП дават ли ви документ (касова бележка,фактура) за продажбата. Щото на мен не са давали, а доста майки съм купил!crying;
Наистина ли вярвате че ще си вкарат закон против тях.... Ако някой иска да се промени със сигурност няма да стане с помощта на двете развъдни организации.
Няма значение чии член е Евден , въпроса е да е обективен и да има някаква съвест , да работи за всички пчелари , а не за собствен интерес или интерес на лица около него. Хората са отваратени от схеми , лобистки закони и всякакви подобни гнусотии ставащи в тази държава.
Чл. 18. (1) В Република България се отглеждат само местни отродия пчели и/или вътрелинейните им и междулинейните кръстоски.(2) Селекцията и репродукцията в пчеларството се извършва от развъдни асоциации, получили разрешение по чл. 29, ал. 1 от Закона за животновъдството.(3) Развъдните асоциации по ал. 2 извършват дейностите си под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.Глава четвърта.
Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 8 от 2011 г., в сила от 25.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2017 г., в сила от 18.07.2017 г.) Министърът на земеделието, храните и горите определя с наредба правилата за производство и търговия с елитни и племенни пчелни майки и отводки (рояци) и реда за водене на регистър.
и така на татъка.......
Навсякъде излиза я червен , я син шрифт, само тук всичко е в черно. Явно колегата Николов е пропуснал тая глава.:bigsmile:
Не съм продавал нито майки, нито отводки, нито семейства, та се замислих по тия членове и алинеи. Някой може ли да посочи къде се забранява тяхната продажба , та да е ясно и на мен.:sad:
Така ще е докато не си промените мисленето. Когато платиш данъка на колата или апартамент си искаш фактурата, а когато плащаш майки не искаш защо? Това е един от начините да изкараш на светло продавача, а би трябвало щом продават продукт, стока да има и гаранция.
Чл. 20. (1) Забраняват се:
1. вносът, разпространението и отглеждането на пчелни майки, семейства и рояци извън определените по чл. 18, ал. 1;
2. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) търговията и превозването на пчелни майки и рояци без сертификат за произход, издаден от развъдна организация, получила разрешение по смисъла на чл. 29а от Закона за животновъдството;
Това сигурно е по моето питане.
3. (нова - ДВ, бр. 26 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г.) търговията и превозването на пчелни майки, семейства и рояци без ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване/транспортиране на животни.
Това как се тълкува? Освен сертификат трябва и ВМС?
А тълкувание за продажба на майки и отводки пак нищо.
Що ми се чини, че за тях вече сте си решили и там промяна няма да има blush;
Да, абсолютно си прав, само че едно е квалификация, друго е класификация. Та като каза за шофьорите, тия с най-ниска квалификация, притежават право да управляват леки автомобили, но са участници в движението, освен това критериите, на които трябва да отговарят по медицински показатели са минимални - очен лекар. Тия, с по голяма квалификация, само през гинеколог дето не минават.
Та, пак казвам - неможе с един аршин да се мерят всички пчелари, именно за това трябва да има класифициране. За всички трябва да важат основни правила, а всяка следващата група, да отговаря и на допълнителни. Да не се повтарям, вече съм написал достатъчно в предходен пост от темата. Добре би било тази класификация да се упомене в закона, а с подзаконовите нормативни актове да се определят изискванията, на които да отговарят и спазват.
Аз призовава Евден Николов да обясни накратко мотивите за всяка една промяна. Благодаря му предварително.
Чл. 41. (1) Който наруши разпоредбите на чл. 20, ал. 1, се наказва с глоба от 800 до 1000в размер на 100 лв. за всяка единица. Внесените пчелни майки, рояци и пчелни семейства се отнемат в полза на държавата и се унищожават.
Сладури. kiss;Ми то няма година в която да не е променян любимия ни закон, да са питали някой. Не виждам санкции по ал. 2 и 3 на член 20. Като няма санкция, къде е проблема .Опс, само да не дам лоша идея за включване на червен шрифт.:bigsmile:
Можеш да си продаваш майките и отводите свободно, само ако не са елитни и имат необходимите документи от ветеринар,
а колкото до това,
Чл. 18. (1) В Република България се отглеждат само местни отродия пчели и/или вътрелинейните им и междулинейните кръстоски.(2) Селекцията и репродукцията в пчеларството се извършва от развъдни асоциации, получили разрешение по чл. 29, ал. 1 от Закона за животновъдството.(3) Развъдните асоциации по ал. 2 извършват дейностите си под контрола на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството.
е лобиско и противоречи на европейски регламент за расите пчели в европейската общност, България не е извън европейски съюз за съжаление на майкопроизводителите.
Чл. 20. (1)
2. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) търговията и превозването на пчелни майки и рояци без сертификат за произход, издаден от развъдна организация, получила разрешение по смисъла на чл. 29а от Закона за животновъдството;
Ето това дразни бранша, -махнете го. Всички ще повярват, че се работи за пчеларя, а не за ...-знаеш кой.
Ами ето едно примерно предложение. Всеки пчелар с регистрация да има право да продава собствени отводки, рояци и пчелни майки, получени в следствие на естествената склонност за роене на пчелите или в следствие на противороеви мерки и които са му в излишък до 40% от броя на регистрираните кошери в пчелина.
Законопроект
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97...B5%D0%BA%D1%82
Според Закона за нормативните актове в България изработването на всеки законопроект се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност. Всеки законопроект с мотивите към него се публикува, за да бъде подложен на обществено обсъждане за предложения и становища по него от суверена.
Мотивите към законопроекта задължително трябва да съдържат:
- причините, които налагат приемането;
- целите, които се поставят;
- финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба;
- очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива;
- анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.
Законопроект без мотиви или без задължителен реквизит не се подлага на обсъждане, съответно не може да бъде приет.
Интернета се скапа, не ми се отварят страници извън България ,но чел съм го регламента преди 2-3 години,в европейски съюз са разрешени за отглеждане,разпространени и придвижване
Apis m.,кавказка,италианка,карни а,карпатка и в това число и бъкфаст ,нека някой ме поправи ако съм изпуснал някоя раса.
Няма такива работи - "има право". Всичко, което не е забранено, е разрешено. Друг е въпроса, че с доста алинеи, без да пише "забранява се", всъщност се отнемат права. Ако текстовете се напишат ясно, ще изглеждат примерно така: "забранява се продажба и транспорт на майки и отводки без сертификат..." , забранява се създаване на нов пчелин или увеличаване броя кошери на съществуващите пчелини на територии, където концентрацията на кошери е..." и така нататък. Само че, за да няма голям рев, текстовете са написани увъртяно, така, че да не е интуитивно ясно на обикновения пчелар какво следва при прилагането им.
А всъщност протеста за какво беше? Това предложение за закон ли е резултата от него?
Агро, ние казваме какво искаме, на законотворците им е работа да облекат смисъла в правни норми.
Ние сме пчелари, какво очакваш, да напишем закона буква по буква в готов вариант ли?
Протеста беше за проблемите в пчеларството и това е един от тях. Заедно с пръскането и де минимис, опрашване и т.н.
Такъв трябва да е и закона за пчеларите. Та оттук идвам пак на моята мисъл, която съм я казвал много пъти. Всички спазват закона, без значение кой с колко кошера е, и всички получават облаги, пак без значение кой с колко кошера е. Един - един, хиляда - хиляда. Единия получава 5 лв. за един кошер, другия получава 5000 лв.
Ако ще има подпомагане то да бъде на еденица продукция, а не на брой отглеждани семейства.
Декларираш х кг. продаден мед, плащаш си данъците и получаваш подпомагане за х кг. пч. мед.
Колко мед ще произведеш? С какво качество? Продажна цена? това ще определя и подпомагането.
От тук стремежа ще бъде не само към количество, но и към качество, и към продажна цена.
От това ще печелят и потребителите и пчеларите, но само тези пчелари, които работят с мерак, с достойнство и не търсят "хранилка", т.е. могат и без подпомагане.
По същия начин трябва да се подпомага и производството на прашец, восък, прополис, както и на пчелни майки и отводки.
Който произвежда по-качествена стока, на по-достъпна цена, ще има повече продажби и от там повече подпомагане.
Така ще се стимулира трудолюбието и качеството, и ще се елиминират паразитите.
Няма да стане лесно! Живеем в България.
Много е просто: Планирани са близо 3 млрд. лева за подпомагане в земеделието през 2019 г. http://www.dfz.bg/bg/prescentar/novini/-3-2019-/
Като за пчеларството по НПП 2019 са предвидени около 4,8 млн.лв (или това е 0,2 % от целия бюджет за подпомагане, въпреки стократно по-големия принос, който има пчеларството за земеделието на страната) !!!