Освен стандартната паша за това време на годината, на места акацията започна пак да цъфти :) Скоро може да се очакват кестени, липи и .... май ще се повтаря пчеларският сезон.
Преглед за печат
Освен стандартната паша за това време на годината, на места акацията започна пак да цъфти :) Скоро може да се очакват кестени, липи и .... май ще се повтаря пчеларският сезон.
И при мен има още слънчогледова паша.Днес проверих плодниците на кошерите(бях изцентрофугирал по 3 пити от всеки плодник,за да освободя място на майката да снася)и тези които бяха изцентрофугирани,в някои маиката беше снесла яйца,но в други имаше само мед.Така,че пашата продължава макар и с по-слаби темпове.
Тази люцерна е близо до пчелина, а до нея има по-млада и предполагам ще цъфне след седмица.
Като се започна с кокичета(смешно, но факт), овощни, акация, детелина и треви, слънчоглед и сега за капак на детелината братовчеда.
2014 я записвам перфектна.
Прикачен файл 1902Прикачен файл 1903
Поздрави на всички!
Препоръка към всички - преди да публикувате снимки във форума, предварително ги мащабирайте във формат 1024х768. Аз винаги правя така, защото има посетители на форума с малки дисплеи, при които снимката "разпъва" ширината на цялата страница, заедно с текстовете на постингите, и четенето им се превръща в мъчение.
Последното вадене на мед за този сезон приключи. Друг път по това време на годината медът е главно от софора, но този сезон няма нищо нормално и не се учудвам на резултатите :)
Днес бях на пчелина да храня и хванах един кошер да буйства.
Нямаше нападение и много от пчелите танцуваха на прелката.
След малко всичко се нормализира и започнаха да носят тъмно жълт прашец.
Имате ли идея какво намират по това време на годината, а и количеството не беше малко.
https://www.youtube.com/watch?v=FC5kIH-av18
В момента цъфтят астрите(димитровчета).От тях събират жълт до оранжев на цвят прашец.Цъфти и бръшляна,дървовидна ружа(бял на цвят) и други.Зелените площи които са засяти с късноцъфтящи декоративни растения,са отличен източник на прашец(не съм ги изучил всичките още).След тези дъждове ще има и изненадващо късни цъфтежи на различни растения.До моя пчелин има една драка,която не е спряла да цъфти от юни месец-постоянно расте и открива нови цветове,дори и в момента.
На мен ми изглежда като да е облитане. Няма какво друго да е.
Pavel_Bs, ако може да пишеш как е при теб положението със пилото.Защото при мен пилото е много малко,на 3-4 рамки и то само в долния край на питите колкото юмрук,повечето е запечатано,няма прясно пило.А в някои кошери въобще няма пило,само мед.Предполагам,че майките вече намалят снасянето,нормално ли е това?При теб как е?
Колега,ако искаш персонално информация по-добре ми пиши лично.Моят опит е скромен.Не съм ходил на пчелина от 10 дена поради други ангажименти свързани с лозя,грозде и вино :laughing:.Смятам да ходя в четвъртък и ако имам информация ще споделя.Нека не забравяме и това,че регионите ни са различни.
Днес се поразходих около кошерите и констатирах нещо интересно - пчелите от дървените кошери не се показваха на прелката и за около 40 минути видях само единични бройки да се облитат. Имам един кошер от фибран, където нещата бяха различни - там често се появяваха пчели по прелката, напичаха се на слънчице и се прибираха.
Тези дни, ако се постопли времето, ще отида пак и ще погледна вътре какво се случва.
Днес слънцето хубаво напече и пчелите решиха да свършат малко работа.... От всички кошери се облитаха сериозно. Забелязах търтеи на прелката на един кошер и пчелите не им обърнаха внимание и ги оставиха спокойно да се приберат на топло в кошера. Едно семейство, което преди месец имаше най-много пило, днес носеше прашец!
Направих няколко снимки последния път, но качеството е много лошо, мъглата беше много гъста и се виждахме само до 2м. Може би по снимките става ясно защо казвах, че имам много сериозен проблем с влагата в района.
Общо взето силните кошери имаха в пъти повече подмор от слабите и идеята да се зазимява с не повече от 10-15000 пчели ми изглежда все по-добра.
Ако тази пролет семействата станат близки по сила, то следващия път ще гледам да зазимя по максимум 15 000 пчели и ще почна по-ранно да се подготвям.
Подпокривните вече са хванали мухъл отвън и явно ще се боядисват другата година.
Както и да е...това са наблюденията ми към момента.
Моля, някой друг в моя район да сподели как е при него.
http://s7.postimg.org/763ja6pcn/CAM00509.jpg http://s7.postimg.org/b3qszlc5z/CAM00510.jpg http://s7.postimg.org/rg0upbqhj/CAM00511.jpg
Отваряш ли горната прелка, а хранилката.
Само отвън има мухъл върху страните на подпокривните и ще изгният, а и е грозно.
Горна прелка нямам, но подпокривните са с две големи дупки с PVC вентилационни отвори и странично има 6 дупки с размер 10-12мм(точно на мухъла).
Вътре и около хранилките няма грам влага.
Дизайна се оказа перфектен, но трябваше да боядисам външно подпокривните, а не го направих.
Успях да погледна през PVC отворите с фенер и рамките бяха сухи.
Дъната обаче са мокри в първите 1-2см до отвора и явно влиза малко вода.
Нормално е пред по силните кошери подмора да е по голям, и при мен е така, но не ме притеснява, всяка година е така. Те до по късно гледаха и пило, което не всичко имаше късмет по разбираеми причини да стане качествена пчела.
"Само отвън има мухъл върху страните на подпокривните" Какво имаш в предвид като казваш "подпокривните"? Подпокпивната табла не би трябвало да има външна страна изложена пряко но атмосферните условия. Да не би да имаш в предвид страниците на капака ? Аз оставих няколко магазина не боядисани и ги поставих под плодниците. От тази влага започнаха да позеленяват. На пролет ще следва изсушаване, почистване от плесента и обработка с импрегнатор и боя.
При моя модел подпокривните табли си оправдават името. Намират се под покрива / капака / и той ги скрива напълно, нямат досег с атмосферните условия.
Хранилката колко литра събира.
Бях само за няколко минути на компютъра и нямаше как да ти отговоря.
При мен се скриват под капака и директно или странично няма как да ги вали, а капака е с 1см(отвсяка страна) по-голям от подпокривната. Идеята е цялата влага да излиза през PVC отворите и после през страничните дупки(с мрежата), но директно никога да не духа в кошера. Че идеята работи идеално, но явно няма да мина без боядисване. Вътре около хранилката няма мухъл и е абсолютно сухо, а нали все пак целта е в кошера да няма влага.
Малко над 2 литра.
От къде си ги купувал и цена.
Не само хранилките хващат окото.Ако имам такъв проблем ,бих увеличил вентилацията.1 отделяне на капака около 10мм. над страниците на таванката.2 сваляне на капака на хранилката и поставяне на ,примерно вълнен плат.Незнам колко рамки има вътре и дали входа не е тесен ,но може би има мрежесто дъно.
Аз пък бих направил обратното:
1. Да добавя дълбоко дъно.
2. Да затворя мрежата (ако има) и да огранича входа на макс.
3. Да махна излишните рамки без пчелно покритие.
4. Да запуша всички мрежести отвори в таблата с изключение на един.
5. Да сложа изолационен материал в таблата и под капака. По възможност и около плодника.
6. Да заменя капака на хранилката с плат (тук съм съгласен). Но доколкото виждам конденза от капака на хранилката пада в нея а не в кошера, така че може и без това.
Това бих направил при сегашните климатични условия (от последните 15 дена). От 12 дена външната влага е над 100%.
При други климатични условия естествено друго.
Да му мисли Дамянов.Дай и другата версия ,че виж какво лято дават руснаците по нова година.
Ха ха. Ами другата версия е точно обратната. Когато падне влагата под 75% - отваряш дъното и горните отвори или горната прелка да става движение на въздуха и да се изсуши малко кошера, че много вода нагълтаха насекомите.
Те руснаците много се ошашавиха, преди 2 дена даваха на 4 януари при мен от -11 до -7 а днеска гледам за 4 януари от +6 до +15 градуса. Несериозно ми се струва това gismeteo.ru Може от падащите цени на петрола да е :)
Не че не си прав ,но можеше поне да видиш кошерите.Аз горни прелки и отвори не видях.
А видях ги много добре, моите са почти същите с малки разлики. За горната прелка го казах по принцип, някои имат други не затова. Преди няколко дена един колега сподели, че дупките на горните отвори са ги клеясали и логично.
При плиткото дъно на ДБ при тази влага ми се струва голяма вероятността за мухлясали крайни рамки. А ако има и отворен мед ще стане лошо.
Половината ми магазинни рамки са навън под един навес на комин и след 12 дена на 100% влажност ги погледнах. Започнал е лек мухъл по ръба на килийките.
Доказано е, че при влажност 90% след 4-тия ден питите започват да мухлясват. Не знам дали пчелите го знаят това, но през тези 12 дена в кошерите се държи влага малко под 90%! Какво ли им струва обаче това на пчелите....
Хранилките ги взех от Бий Хаус-Варна. ЗПЗ ул.Перла, База Нова, корабчето, преди Еконт, срещу Янко Костов(ако ти говори нещо), срещу ИТТ(крепежите). Ето линк към сайта им -> ЛИНК
Към 4.80лв бяха с прозрачен капак(имам бележки, но не помня в коя папка са), а с непрозрачен малко по-евтини. Взех малко просто да видя дали ще стават и не съм се интересувал от цената.
Много е дразнещо, че трябва да махаш капака и да му търсиш място като наливаш, а се чупи лесно(пластмаса все пак). Ако кошера има по-голям наклон, то сиропа се събира в единя край на хранилката и пчелите няма как да го вземат докрай, докато не падне поне малко конденз в сиропа.
Цената не ми харесва и ще трябва да намеря по-добра или ще правя някаква друга хранилка, а може и да поръчам на една фирма да ми изработи 500-1000бр. 2л за 5лв нещо куца, а и ако е към 10л ще е по-добре и цената ще е с 1-2лв повече.
Влага вътре в кошера няма, а отвън има мухъл, защото цялата влага се събира по външната страна на подпокривната. Извинявам се, явно не съм го обяснил добре.
Входа е отворен на 2-3см и целта е зимата долу да е малко по-тясно отколкото горе. Трябва да влиза въздух, но никога да не духа директно. Обема в подпокривната трябваше да го намаля(но не го направих) със Стиропор(Полистирен) или нещо друго, защото въздуха не трябва да изстива около хранилката. Ако изстива въздуха, то става конденз и влагата си остава около хранилката. Най-евтиния вариант е намачкани парчета ветник на топчета. Правил съм го и топчетата изсъхват много лесно и бързо или талаш, но после няма махане, а и се сбива и става на питка. Пчелите не са глупави и питите са с идеална форма така, че да се изпарява влагата, а ние само не трябва да пречим.
Водата кондензира в хранилката, а вътре слагам малко 8:2(8 кг захар и 2л вода + витамините и 10г лимонена киселина) сироп и винаги има почти суха захар в хранилка, а като се падне капката вода и пчелите си го вземат. Миналата година хранилките бяха с 1см почти изсъхнала захар и после изчезна.
Както казах има ефект, но пролетта трябва да ги отворя поне на 4-5см, че ще стане събрание на входа като почнат да носят прашеца. Най-важното е въздуха да не изстива в корпуса или подпокривната(доколкото е възможно).
Принципа е като при автомобилния ауспух, ако последната част на системата е прекалено широка или прекалено тясна, то газовете се забавят. :) Извинявам се, но не знам как да го обясна по-разбираемо. :)
Аз съм против голямото проветряване и все пак нали бяхме говорили за CO2.
"Влажност на въздуха във Варна
Средно месечната влажност на въздуха в района не спада под 70% като за зимните месеци тя е по-висока, но рядко надхвърля и то с малко 80%. През обедните часове е характерен спад на относителната влажност."
За една седмица напред го дават между 80 и 100%, но и след това ще е същото. Че тази опция под 75% няма да стане и а безпокоенето на пчелите зимно време не е най-доброто решение.
Дай малко инфо от датчиците :)
Това съм го казал в лично съобщение към колега на 11.07.2014.
Следя времето и тази зима я дават дори леко по-топла от миналата край морето :laughing:, но на моменти малко по-студена и по-влажна.
Никакви ледници и ледникови периоди няма да има. (по наличната информация)
Ами и на теб да ти духа директно и ти ще затвориш прозореца :).
Гледам да съм кратък и ясен, но как да обясниш 100 неща в два реда.
От няколко дена postimage.org дава грешки и снимките не се показват, но ги има из форума.
Инфото от мониторинга последните 15 дена е едно и също. Външна влага 100%, в кошерите около 88%. Днес е малко по-добре:
Прикачен файл 2566
Пробвах какво ли не, долни, горни отвори, различни комбинации, леко затопляне - ефект нулев. Няма как при външна влага 100% да намалиш влагата в кошера. Като последен опит пробвах със силика гел. Взех килограм (поема 300 мл. вода) и го сложих между таблата и капака. Ефекта беше понижение от 6% за около 10 часа. Но това няма практическо приложение, въпреки че гела се суши и ползва многократно. Ще го пробвам и на дъното тъй като външния въздух минава отдолу нагоре, най-вероятно ефекта ще е малко по-добър, но като цяло тези 10-12 часа буфер са много малко.
По мое мнение най-добър вариант си остава дълбоко дъно или магазин отдолу и максимално стеснен вход, без горни отвори. Горните отвори водят до повишена циркулация на влажен въждух и затова ти мухлясва тавичката. Да, помагат срещу конденс, но при тези високи температури конденс няма. Както виждаш при 10 градуса в кошера и 6 градуса навън няма как да има значителен конденс. При нашите меки зими може да се мине само с дишащи табли и/или добра изолация отгоре. Аз за всеки случай (от страх) съм оставил едно мааалко отворче в капака и при първа възможност ще го направя с възможност за отваряне/затваряне за да може при сухо време да усилвам малко вентилацията.
Тавата не мухлясва отвътре, а отвън където е мрежата. :bigsmile:
Можеш да пробваш с готварска сол и най-вероятно ще има ефект, но не знам колко голям.
Входовете са около 3 см2, а горе е под 5 см2 (6 отвора Ф10), но има мрежа и реално е около 4 см2.
През горните отвори би трябвало да е невъзможно да влиза въздух, ако външната температура е по-ниска.
При инфото както си го дал: При 87% влажност на въздуха и температура 10°C, то DEW е около 8°C. Тоест 6°C външна е под точката.
При 100% и 10°C - 10°C
При 95% и 10°C - 9°C
При 90% и 10°C - 8°C
При 85% и 10°C - 8°C
При 80% и 10°C - 7°C
При 75% и 10°C - 6°C
При 70% и 10°C - 5°C
Трябва да мериш температурата на няколко точки в кошера и влагата при тези точки. Иначе при разлика от 1-2°C и може да започне да вали вътре. Най-висока влажност трябва да има в най-високата точка, а най-ниска в най-ниската точка.
Ако искаш ще направя снимки точно къде има влага. Ако успея да снимам точно как излиза влагата от кошера ще е супер, но не ми се вярва да се види на снимката.
Да прав си. Затова изолацията противно на очакванията помага а не спарва. С изолация тази разлика от 4-5 градуса вътре/вън се разпределя плавно в градиент и не се получава като разлика на две съседни повърности.
Но аз разсъждавам така, кошера е като гъба. При 100% влага навън колкото повече въздух прекарваш през него, толкова повече вода ще остане в него.
Виждам, че пчелите държат едни 10% по-ниска влага вътре през цялото време, интересно ми е изцяло на мрежа какво ще стане. В неделя и това ще пробвам да видя какво ще стане.
m_pchelari ако искаш другата година, да ти дам един стиропорен и един пласмасов да се види каква разлика има между тях.
Нищо против нямам. Живот и здраве догодина вместо да се сравнява между силни и слаби, може да се замерват един дървен, един стиропорен, един само на мрежа, с горна вентилация и без горна вентилация.
Може и един такъв да се включи :) Чувалите са пълни със слама.
Прикачен файл 2591
П.С. Между другото този пич прави различни варианти на зазимяване тази есен като е теглил кошерите и се надявам на пролет да сподели за разликата в консумацията.
Е. За това не бях се сетил. :)
Прелките от другата страна ли са? Интересно какво ще е напролет.
Видях чувалите със слама и се сетих,какво ми беше разказвал баща ми.Преди години във Видин е имало опитна станция по пчеларство та там е работел един научен сътрудник мн.начетен мъж,но не се сещам за името му.Та този човек е учил баща ми на пчеларство и двамата са правели кошер от слама правели някакви калъпи след това пресовали сламата и така,но не съм любопитствал за резултатите.Това е било мисля някаде края на 60-те години на мин.век.
m_pchelari, моля, дай линк към сайта на човека със сламените чували.
За кошери от слама, тръстика и папур сме говорили още в началото на форума, даже имаше колеги дето щяха да си правят. Оттатък, при Динко, отвреме навреме се включваше един много симпатичен руснак, Робинзон Крузо, само че май му изчезнаха клиповете. Та той, по спомен, за зимата вкарваше сандъците под навес и им нахлузваше рамки от някакви дъски и между кошера и рамката набива сено. Само че там студът е здрав.
Здравейте,
Гледал съм клип, мисля ,че беше на братята руснаци.
Бяха направили някаква техника от метал, която след като се завърши кошера, се разтваря и пада в страни. Така кошера се вади свободно. Имаше и профилирани дървени летвички с улеи в които влиза снопчето слама, или папур.
Който иска може да се поразрови и да го намери. За съжаление не мога да бъда полезен в тази насока.
Поздрави, Г. Георгиев
Здравейте,
Слънчице пак ме спаси. БЛАГОДАРСКО!
Поздрави, Г. Георгиев
Бяло удялце покри навред. И температурите доста паднаха. Дано не им е студено.Прикачен файл 2753
Пламене по погрешка с палеца извинявай!ПРЕКРАСНО Е!!!
Едва ли! :D ->>> Пламен Керчев
Прикачен файл 2760Днес в 14:00 часа, много тих зимен ден, минус 8 по Целзий. Снега валя без вятър и няма преспи, обикновенно тук при мен всичко е навято и кошерите са затрупани целите от сняг. Нощните температури се очаква да паднат до минус 20, затова съм с полистиролни кошери и спя спокойно.
Браво ! Супер са.Колега ,би ли споделил 2011 и 2012 г. имаше ли зимна смъртност при теб.
Колега Атанасов през сезона 2012 не третирах за акар, само ноември с изпарение на оксалово и за това имах доста загуби, пуснах и проби в БАБХ. През другите сезони с полистиролните кошери не съм имал проблеми - единични бройки. Правих си експеримент първата година с полистиролни, на 01.09.2010 направих отводка с 2 пити пило и стара майка от кошер който правеше самосмяна. Оцеля и се разви, рано пролетта заложиха маточници и смениха майката. Зимата януари- февриари 2010 беше доста тежка и имах доста жертви, но тогава бях с дървени само.
Прикачен файл 2769Ето снимка от януари 2010 година- тежка зима с много студ и силен вятър.
Благодаря за отговора.Не знам точната причина ,но явно 2012 е била лоша и за дървените ,и за полистиролните.До колкото си спомням малко колеги споделиха тогава.Всеки гледа да не се изложи, макар да е ясно. Ако нямаше жертви ,нямаше да има по 12лв.
Здравейте колеги,днес при мен беше хубав слънчев ден.От всички кошери пчелите се облитаха.Много се учудих,когато видях да носят прашец.Почти всяка трета пчела носеше жълт прашец.Някой знае ли какви цветя може да има по това време?
Сега се въртят около фуражомелките.
Клипът е от днес :)
Това семейство ми е любимеца. Майката е на 4-5 години, беше пълен догоре с акар, оцеля зимата и сега работи много добре. Хранилката изобщо не я помирисват, всичко е на паша.
Докато правех клипа, пчелите ме използваха за прелка. Първо кацат на ръката ми, че да им видя прашеца и тогава влизат в кошера. :laughing: Отдел качествен контрол :)
Прашец има и работата кипи :whoo:
https://www.youtube.com/watch?v=XpDjXbFRcdA
Дамянов ,пак грешен ход.Сега някои лоши очи ще урочасат любимеца ти.:laughing: Друг път показвай само отписаните.:bigsmile:
В последните дни е на мода да се показват само "отписаните" и да се реве, а не да се радват! Дамянов не е в крак с модата!
Аз отписаните си ги прибрах преди много време. Нали за това си имам хранилки ;), няма нужда да гледам кражби от умрели.
А за урочасване и дума не може да става - ще паля свещи и ще опушвам с тамян.
За умрелите не съм викал поп или телевизия, но и не съм програмист.
Колеги къде от Варна мога да си закупя Нозевит+ и някой други пчеларски неща?
На ул. Дрин (посока Пикадили център)
Този срещу ХЕИ -> Google Maps
Лега -> Google Maps
Бийхаус -> Google Maps (Влизаш в уличката срещу знака и ти се пада вдясно, ако е заключено звъниш на звънеца. Точно под надписа "База Нова"). Ако не ти се влиза срещу знака, след 50м има портал влизаш, караш напред, ляво след мотокара, караш покрай складовете, пак ляво покрай ПДЧ плоскостите и си там :)
Трябва вече да започнат да ми дават процент :laughing:
За Нозевита трябва някой друг да каже къде го има.
ШШшшш...!!! Шегувам се! :bigsmile:
Не съм се интересувал къде продават Нозевита. По-добре някой друг да питаш.
Може би на ул.Баба Тонка, но изобщо не съм го виждал. Имам много големи съмнения, че ще го има там.
Според мен, Нозевита - зависи каква разфасовка ти е необходима, е най добре да си го поръчаш от гълабари точка ком, по-евтин е, но пък ако е за малка разфасовка, може и да ти излезе по-скъпо с пощенските разноски. Аз лично си го поръчвам от Софрон Софрониев, още по-изгодно го дава и от гълабарите...
http://galabari.com/Za-pchelite-apiv...ld22dgigjgree3
Ако ти трябва инвентар отиди в БийХаус , Пламен е пич и добър дърводелец има интересни неща . За нозевита виж в Лега , но не е сигурно че ще има . А Дамян е завидно изчерпателен и полезен , за което го поздравявам ;-)
При 18 градуса навън - във всички семейства кипеше бурна работа :) Всички събираха прашец, а хранилките бяха пресушени. Днес пак налях мед, разтворен във вода (имах няколко тенекии за измиване). Както е тръгнало - скоро ще им сменя диетата ;) Когато вятърът спре - ще отворя и пилото да погледна.
Днес положението е заспало, аха да излезе малко слънце и след 2 мин започва да вали или да духа. Температурата беше ниска и само някой семейства бяха активни. Пило има много, но прашеца е дефицит и някой семейства са принудени да събират прашец при 8-9 градуса.
Това на снимката е зимното подхранване, другата година изобщо няма да си правя труда - няма смисъл.
http://s16.postimg.org/j4saunxgx/CAM00760.jpg
Тя следващата година може пък от февруари да тръгне с 20 градуса и по това време да вадим акация . Божа работа :)
Вчера , в 13.45 в кошерите имаше запечатано пило на 5-6 пити .
Работят дечурлигата .
Вижте каква прогноза са сложили руснаците
http://www.gismeteo.ru/month/3421/
С тези усмихнати облаци на нас ще ни се дореве . sweating;
Дърветата и цветята цъфнали, а няма един хубав ден, че да се възползват.
Аз се готвя отводки да правя, а тя каква стана. Днес ходих сутринта, че да свърша малко работа, но като започна да духа и бихме отбой.
Спокойно , колега .
Всичко е пред нас .
Както дават половината април да е подмокрен.....вероятно трябва да намеря дъждобрани за пчеличките :)
Хайде стига ,много станахме песимистите.Развалихме времето.При мен вали в момента.crying;
Песимизъм - никога !
Миналата година като валя , валя уж зле, но пък каква трева имаше , видях билки дето не знаех че ги има . Малко преди да стана билкар и трябваше да вадя мед дето не знам още от какво точно е :bigsmile:
Кой знае какво ни чака и тази година ! Но пък ако всичко е както го пише в "календарните справочници" тогава пчеларството ще е егати скучния занаят :bigsmile:
И ще изгрее едно слънце и ще потекат едни реки от нектар та няма да ни стигнат каците . Кво да кажем ние на 700м над морето .
Тези бабини зъби постоянно ги сънувам.Гледах снимки в нета ,виждал съм ги някъде ,ама пусто не помня къде.Голямо търсене ще пада .Ама вие да не милите ,че заради пчелите.:bigsmile:
То за мен е ясно ,ще прежаля там ,колко беше към-25 долара.Идеята е покрай мен да намажат и пчелите.:bigsmile:
Тънкоста на пчеларския занаят е пчеларя да се справя с всяка една ситуация, която му предложи природата. Водещо за пчеларските операции трябва да е състоянието на семейството, а не коя дата сме днес и какво е написал Любен Радоев в календарния си справочник. Напоследък започнах да ги осъзнавам тези азбучни истини и нещата потръгнаха. Започнаха да се получават по-лесно, по предвидимо и с по-малко грешки. Сега вече осъзнавам, че един истински пчелар трябва ДА ЧУВСТВА семейството. Само с един бегъл поглед или кратък 30-секунден преглед трябва да може да разкаже какво се е случило в последните 30 дена и КАКВО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ в следващите 30 дена. Когато се достигне до такова състояние на познание, изведнъж пчеларството придобива смисъл и всичко започва да изглежда много по-лесно и по-ясно. Вече пчеларя не се чуди, а ЗНАЕ какво трябва да се направи. Природните условия са само един от многото фактори, с които пчеларя трябва да се съобразява, но те не са най-важните. Каквото и да предложи природата, винаги си има правилна стратегия какво действие трябва да се предприеме.
Точно казано ,но за себе си виждам ,че съм далеч от това.Да даде дядо живот ,може да наваксам.
КАКВО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ в следващите 30 дена знае само един ,ние само можем да се съобразяваме с неговите прищевки ,колкото и да е добър пчеларя за 1 месец нещата може да се обърнат на 180 градуса в пчеларството 30 дни е много време особено в активния период.
С това изречение визирах способноста на пчеларя да прогнозира колко бързо може да се развие семейството, ползвайки познанията си за броя на дните на яйцето, личинката, какавидата, младите пчели и старите пчели. Например в общия случай развитието от отводка до пълноценно семейство отнема минимум 60 дена, но аз с учудване откривам какви илюзии хранят някои пчелари. Например - купувам отводка на 1-ви май (което е на практика невъзможно) и само след 30 дена тя е пълноценно семейство, което ще донесе 50 кила мед от липата и слънчогледа .... :yahoo:
Реалноста обаче е друга. Пчеларя първо трябва да види каква е площта на запечатаното пило и да си представи, че след 2 седмици ще има млади пчели, заемащи поне 2.5 пъти по-голяма площ. Или пък друго - по общата площ на пилото да си изясни дали майката снася средно по 500 яйца на ден, или по 1500 или дори 2000 яйца. Тази информация трябва да я съпостави със знанията си за сезона (през кой месец се снася повече и през кой - по-малко), и на базата на това моментално да прецени що за майка притежава - дърта кранта, посредствена майка или майка-рекордьорка. Ако предстои паша след 2 седмици например, пчеларя трябва да е в състояние още днес да е наясно кой кошер ще влезе силен в пашата и ще донесе много мед, кой ще се изхитри да се рои още преди пашата или кой ще е слаб за пашата и няма да донесе нищо. Мога да пиша още много, но важното е да се запомни едно - КРАТКОСРОЧНОТО ПРОГНОЗИРАНЕ НА БЪДЕЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА СЕМЕЙСТВОТО Е КЛЮЧОВО за действията, които пчеларя трябва да предприеме ДНЕС (след 30-секундния преглед). Той може да подсили семейството, да го отслаби, да създаде работа на младите пчели, да ротира корпуси и т.н........ и знанието какво трябва да се направи СЕГА зависи от ВЯРНАТА ПРОГНОЗА ЗА БЪДЕЩЕТО.
Така като гледам - пекна слънце, но вятър има. Може и да ни излезе късмета :)
Това аз още не съм установил как да го преценя. Засега най-доброто, което мога да направя е просто да чакам и да видя кой ще заложи маточници и какво ще последва след това.Цитат:
...Ако предстои паша след 2 седмици например, пчеларя трябва да е в състояние още днес да е наясно кой кошер ....ще се изхитри да се рои още преди пашата...
Най-лесният начин да се провери дали едно семейство има склонност (потенциал) да се рои е като се погледнат рамките под най-долния корпус. Ако има висящи гроздове от пчели, то това са именно МЛАДИ ПЧЕЛИ, ОСТАНАЛИ БЕЗ РАБОТА. Точно в тяхната глава ще прещрака релето за роево настроение, и точно те ще започнат изграждане на маточници (подготовка за роене) и точно те ще са отлетелите пчели, когато дойде време за роене (дотогава те вече ще са станали стари летящи пчели).
Та когато писах постинга имах предвид точно това - пчеларя трябва да може да открие дали младите пчели са останали без работа, и веднага да им създаде такава. Например да им даде рамки с основи за градеж. И ако това се направи навреме, има голяма вероятност роенето да се подтисне.
Чакането за маточници наистина дава сигурна информация за роене, но вече е много късно за предприемане на адекватни мерки. Затова аз предпочитам алтернативата с наблюдението за МЛАДИ БЕЗРАБОТНИ ПЧЕЛИ. Информацията е по-ненадеждна, но за сметка на това е много по-ранна (поне 2 седмици преди самото роене).
"Рендосване" на прелката от пчелите.
Защо пчелите стоят на прелката движейки се напред - назад?