А ние не лъжем ли също за пчелините си само и само да изкараме някой кирлив лев.Хората се цанят и знаят как да се цанят.По времето на БСП в София имаше ценоразпис за длъжност 20к лв беше шеф на данъчно.
Преглед за печат
А ние не лъжем ли също за пчелините си само и само да изкараме някой кирлив лев.Хората се цанят и знаят как да се цанят.По времето на БСП в София имаше ценоразпис за длъжност 20к лв беше шеф на данъчно.
Аз съм твърдо за субсидии и то от поне 100лв на семейство но да не надхвърлят 50 000лв на стопанство с референтна дата разбира се която да важи за 5год.Също така да имаме право на пасища или гори както имат останалите зс. При някои водещите полукълба са защитени с череп,а при други-с гащи
Минимум 100лв на семейство, може и повече - да искаме поне €60-€70, пък колкото дадат!!!
100лв на семейство, но срещу реализирана продукция да кажем примерно за 150 или 200лв на семейство - нарича се ОБВЪРЗАНА ПОДКРЕПА!!!
То повечето си докарват по 100 лв от кошер, а някой и по малко, язък отидоха им субсидийте. Като се замисля, ако найстина се дадът тия пари пчеларите ще започнат да вадят по 30 кг минимум(демек ще изписват продаден мед, а реално не са произвели толкова, ще стигнем първо място в света по добив на кошер, както сме сега с биото), а колко захар ще има вътре не се знае.
Ако има тия пари куцо и кьораво ще сложи кошер.:bigsmile:Копуваш за 50лв кошер и го обявяваш за субсидия 100лв/егувам се/.;)Ако има субсидия трябва да се дава само при сключен договор с изкупвач за следващата година.Така изкупвачите ще си вържат гащите за следващата година, а ние ще се омажем по брадата.:bigsmile:
Абе аз да вържа стотето лева пък чужбина ще почака.:bigsmile:Веднага инвенстирам за ново 200 бр.:bigsmile:10к лв ще ми останат бонус.
Тогава няма да можеш да продаваш тенекията на черно по 7 лв, а при повече кошери, по голямо количество, тогава ще търсиш големите фирми, но тогава цената ще е паднала на 1 лев килото и няма и да го купуват, защото ще има много. Тогава как ще им падаш на колене за листа хартийка показващ договор с фирма, за да вземеш субсидията.
В момента биологичните семейства получават по 75лв субсидия на семейство която е без ограничение например в Бургас има производител с над 3500 биологични семейства и получава над 262500 субсидия .За това трябва да има ограничения и още, 50евро са нищо представете си един французин как би реагирал на 50е като в момента получава субсидия под една или друга форма на стойност 200е.на семейство.След 2020г ако има директна субсидия за семейство то тя ще бъде еднаква за всички в ЕС ,а не само за България. При някои водещите полукълба са защитени с череп,а при други-с гащи
Атанасов, прочете ли за Бургазлията, аз не знаех да има в нашия край човек с толкова бройки.Знам за един който има над хиляда броя но е към Карнобат и всичко около него е ниви, неможе да е биологичен. Като по информиран ако може да споделиш кой е този колега?
Има един нов към Екзарх Антимово някъде, там разполагат много пчелини из блоковете.
Града е Лозница област Разград. Има 2 000 кошера и фабрика за преработване . И още около 1500 в околностите на Бургас.И ма го в статистиката на био производителите в РА.За субсидията от 50 лв си в грешка. А това ,че има ниви не пречи наскоро имаше обява за био мед от рапица със сертификат за 40кг от кошер не ми е ясно как става така обаче е факт. При някои водещите полукълба са защитени с череп,а при други-с гащи
Навярно пишеш за Стефан Стефанов, но не съм чул да има кошери около Бургас.
За помощта знам това :
" След 2014 подкрепата за биопроизводството се обособи в отделна Мярка 11, а плащанията за био пчеларство бяха диференцирани и нараснаха с най-голям процент, в сравнение с другите направления.Помощта за едно пчелно семейство в преход стана 35 евро, а за вече сертифицирано – 25 евро...."
пп. време е да свалиш гащите от черепа си и да гледаш по-реалистично на нещата.
Амброзия и приятели .Това със водещите полукълба не го приемай лично :)
От где си ги съчинявате тия градски легенди - има си регистри....
В русенска област има едно ЕООД, което има около 1600-1700 пчелни семейства, и след това бройката пада около 500-600...
За голяма бройка съм чувал от доцента(проф. Пл. Петров), че в северозападна България някаква китайска фирма имала около 10хил. пчелни семейста и в западна българия има още една балгарска фирма с няколко хиляди пчелни семейства.
Има ли някакво изискване относно максималния брой пчелни семейства в един регистриран био-пчелин или мога да наджасам 1000-2000 семейства на едно място.
Г-н Трендафил,като не знаете каква захар или инверт използват БОИ пчеларите защо се изказвате неподготвен.:bigsmile:
То, каква да е захар и под левче можеш да намериш.
Ей, ти да не си слжил 4 чифта очила, че май чуждата кокошка в твоите очи не гъска ами като слон изглежда - стига правихте на хората сметката(то само захар ли е, десетки други пера екстра пера има, че и на въпросните пари им се плащат данаци първо), вашата си гледайте - и да излезне най-важното!!!
Г-н Мутафов тя наща няма как да излезне щото все едни и същи богопомазани вземат парите и цените.:bigsmile:
п.п. Имам и захар по 60-70ст по търговиите на буци върнати от веригите магазини като брак.;)
ДЖрумев, няма богопомазани - просто има хора които са поели даден ангажимент, за поемането на който са си платили съответните такси на сертифициращите организации, хора които много години са спазвали ангажимента, ангажимент който е свързан с не малко ограничения, плащали са си за услугата "сертифиционен контрол", защото това и услуга която се предоставя от биосертифициращите организации, и е най-нормалното нещо в един момент да почнат да берат плодовете на дългогодишният си труд!!!
Не ти следя творчеството "от близо", щото голям процент е "чат-спам", но си спомням преди година и нещо, че ти тотално отказваше да минеш под биологичен контрол, защото е свързано с ПЛАЩАНЕ НА ТАКСА(а, ака бъркам и това не е било твое мнение, а нечие друго - то, моля да ме извиниш предварително)...
Ха - след като си толкова принципен, надявам се във всяко едно отношение и по всеки един въпрос да си толкова принципен, и да скачаш така като пружинка за всяка една несправедливост в обществото ни - както тука, щото то е лесно да щракаш по клавиатурата и да нападаш и слагаш под един общ знаменател огромна група от хора, които са изрядни във всяко едно отношение, а страдат от административните неуредици на министерството. Та, ако имаш нещо конкретно - то назови го, а не само да плюеш завоалирано, ако ли не то не е нужно да се правиш на "умрЕла лисица", може да си заровиш главата в пясъка като щраус, или само да я посипеш с пепл(за по-лесно)...
Значи ако не си платя няма и да взема ни цени ни пари така излиза от вашия пост.Аз като съм беден и нямам даже да подхраня трябва да затварям ли кепенеца и да ходя в чужбина за 1600 евра да работя.Аз като по прост човек под субсидии разбирам помощ.Каква помощ трябва да се дава на хора които са си платили и не обявяват смъртност за да могат да си напълнят джоба и да се бият в гърдите ,,вижте ме колко сме големи пчелари".Как да не гледаме в чуждата паница като от това зависи и ние да се занимаваме с пчеларство.
п.п. Тоя пост не се отнася за корекните БИО пчелари.
Не ми е греда или треска. Нито в окото, нито на друго място. Ама като има нещо нередно не мисля, че трябва да остава така. А и като е толкова тежко на био пчеларите да изпълняват изисквания и т.н. що не се откажат. Пробвали са-тежко им е, трудно. Да се откажат.
Ха. Аз само си правих сметка колко излиза тази "помощ" за Биото на обикновения пчелар. Ти какво се закачи и толкова се подпали? Чудна работа.
И като ми наблягаш на "грешката" мислиш ли, че съм сгрешил използвайки друга буква? Погледни си твоя пост и виж ти колко грешки си напапалякъл/направил/.
А, ама не бъркай социалната помощ с компенсаторното плащана, защото парите които се дават за биологичното пчеларство и въобще всички други агроекологични плащания, са компенсаторни плащания за това че се изпълняват някакви поети ангажименти, поемането на въпросните ангажименти е свързано с плащане за дадена услуга.
Та, надявам се да ти е станало ясно и да не се опитваш да тълкуваш нещата като "дявола евангелието"...
Да им имам ангажиментите, нали и те са само на хартия. Ще дойде така , че най ценното в БГ за да си пчелар е да имаш хартия.:bigsmile:
Значи е много лесно и елементарна - ами давай и ти тогава, ставай био не заради субсидията, понеже такава вече няма, то поне да хванеш другият влак - на високите цени, ама що ти е на тебе да продаваш био мед на 6лв, като можеш да си го продадеш без да е био на 7лв, и да продължаваш да виеш като чакал...
;) ;) ;)
Не само това г-н Мутафов,а и какъв трябва да бъда за да ги взема тия пари/Лъжец/.Бай Кънчо рушвета викаш ,,един път дадеш ли цял живот ще даваш".
За това и миналата година не кандидатствах за 13 лв компенсаторното плащане макар, че имах право да взема за 136 броя. Начина не ми хареса как ги даваха.
Е как да не е БИО като ги храня само с мед.:bigsmile:7лв ми е цената благодарение на изкупната на БИО-то даже съм смъкнал 20 ст. , че нямам хартия.
Само се чудя аз,къде бяхте 3 години като ми тровиха пчелите по 6-7 пъти на сезон и виех пак, а сега се появихте когато стана дума за пари, а не за пчели?
Извиниме,за втори път за невежеството, но вече зная.;)А и как да зная като не съм вземал.:bigsmile:
Мисля, че знам.Тях не ги е грижа за пчелите, а за парите.
Е колеги да се пренасочим към 2020г .Новия програмен период ОСП да имали директни субсидии за пчелно семейство в ЕС както са останалите сектори в земеделието.Да или не?
Така е сесko96_1, правилно си се пренасочил. Ден година храни, нощна смяна две.;)
http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4521982/
Интересни неща казва един селскостопански производител. Дали и за него гроздето е кисело, А? Дали можем да направим аналогия с нашия сектор?
Аналогии, колкото щеш. И субсидиите ни разделят в бранша. Четох мнение : ами как ще тръгнем от нулата, без програми.... Ами някои, как тръгнахме. Аз като почвах се учех от хора с 100--150--, даже имаше човек с 240 кошера. На тях кой им даваше. Да, имало идея да се създаде поминък в селските райони, но на практика ... Имаше скоро обява за продажба на 400 кошера, минали преход и вече сертифицирани -БИО. Хайде посмятайте , колко е гушнал собственика. Ама много са тука такива, та обединение ще има на - п....н ден.
И още нещо, като допълнение на твоя пост - това субсидиране се отразява пряко на количеството произведен мед, съответно на пазара. Поне съм чувал, че има зависимост производство - търсене. Когато знака по-голямо е спрямо търсенето - добре, ама в случая се получи обръщане на знака, т.е. предлагането е по-голямо и то благодарение на субсидиите, чрез които семействата (произведения мед) нараснаха по геометрична прогресия. Та както и ти казваш на теб, на мен, кой им е помогнал финансово - никой и пак сме успели да развием нещо, което е на път да се срине и то благодарение на субсидирането, което е изкривено в представите на пчеларите.
Това е според мен пазарния модел. Колегата казва че няма как да се конкурира с поляците, които получават в пъти по-голяма субсидия от него. Аз как да съм равностоен с програмиста взел 25 бона. Купил кошери, 42 рамкова + разпечатваща. КАК ?Да, те не са виновни, дали им-взели. Пиша за системата, като цяло е вредна.
Колеги, не гледайте в чуждото чанче завистливо!!!...казвам Ви - колкото по-далече от Държавата, толкова по-добре - никой, който се е хванал/метнал на държавната пързалка, не е прокопсал, с изключение на големите играчи, но ние сме прости/обикновени хорица....кютайте си там без топка по тъча, както се казва - пък каквото дойде!!..не бъдете лакоми, иначе ще Ви качват на Програмната пързалка, и накрая ще се оглеждате умно като пуцисти.
Ти ползваш думи на твоя градски, предполагам иронично. Не гледаме в чуждото канче, защото канчето стана общо, ама какво канче - оказа се цистерна, която се препълни и ...
Как да се разхождаме по тъча, то вече не знаем къде е тъча, къде центъра - игрището стана толкова голямо, че колко още да отстъпваме. Пак казвам най-лошото е това, че не сме равностойни на пазара, това вече пряко ме касае и то за някакви си "хартийки", които след последните проверки се оказва, че са тинтири-минтири. Не завиждам! Аз, отдавна предположих, че ще стигнем до този момент, в който няма да сме равнопоставени на пазара. Ето това ме бърка вече. И той бачка и аз бачкам, ама той щял да бъде с едни гърди на пред на пазара - ЗАЩО? Защото бил `нам къв.
Сега се дават пари и то много пари, които се разпределят по стъпалата, а в крайна сметка остават малко за бенефициента. Той обаче не може да го осъзнае, защото това за него са пари от лотарията. Добре ама така се влияе на развитието на сектора. Кой ли го е еня. Въпроса е да сгънем парите. Утре? Утре ще има друга далавера.
За туй пчеларството е в упадък.
Това го научиха от циганите.;):bigsmile:И утре е ден все ще излезне нещо.:bigsmile:
Ами лесно - нареждаш се и ти на опашката. Следиш програмите, съставяш стратегията, плащаш на консултантите, събираш точките, печелиш проекта и го изпълняваш. Поемаш и съответните рискове. Ако работиш по истински печеливш бизнеспроект, вече си с едни гърди пред тези, които са го направили само за да усвоят едни пари и след известен период от време ще свият байрака и ще изчезнат от бизнеса.
За който само гледа отстрани и се тюхка, че други вземат, а той не - има един виц. В него Господ е казал - пусни си фиш.
Засега положението е такова и стратегията трябва да съответства на ситуацията. Ние няма да променим политиката на ЕС, така че по-умно ще е да се нагаждаме към ситуацията. Аз поне така смятам да правя, независимо, че не одобрявам политиката на субсидии.
Раздаването на субсидии противоречи на принципите на пазарната икономика, създава предпоставки за корупция, както и допълнителни административни структури, свързани с тяхното разпределение. Образно казано, това е като държавата да вземе пари от едни хора, за да ги раздаде на други. Но ако дава субсидии на някои отрасли и сектори в земеделието и животновъдството, а на други не дава, това създава неравнопоставеност между тях. Също така, създава неравнопоставеност между земеделски производители, които получават субсидии и такива, които не получават.
Уважаеми ждрумев, това как кореспондира с това:
Аз в частния бизнес и в частност в пчеларството не виждам никакво "бачкане за държавата" (като изключим плащането на обществен дан под формата на осигуровки и данъци).
Явно последователността на мисълта и изказа ви е правопропорционална на грамотността ви, уважаеми ждрумев.
Хубави е, че сте забелязали г-н Барабан моята неграмотност.Физиката не ми е била силната страна никога.
Аз разбирам под пограми помощ да създадеш нещо, а под субсидиране помощ да подържаш нещо.
Пишете г-н Барабан,че не се внасят никакви пари освен осигоровки.
Знаете ли на година колко пари се раздават в сектор пчеларство?
Вижда се , че не сте запознат с годишните деклараци много.
Любезни ждрумев, радвам се, че виждате разлика в двата термина (програма и субсидия). Но в контекста на цялата тема се обсъжда НЕравния старт и НЕравните условия на правене на бизнес (пчеларстване) под формата на дотации.
А относно граматиката, аз бих ви предложил да си инсталирате един езиков коректор към браузъра.
Раздават от кой/кои за кой/кои?
Нека поясня, аз съм силно разколебан относно дотирането. Преди време, когато бяхме нови в ЕС, аз бях много ентусиазиран, че ще наваксаме бързо изостаналото ни стопанство спрямо останалите членки. Обаче с годините, със злоупотребите се видя, че дотирането изкривява пазара, равния старт и конкуренцията - не само между страните членки, но и между националните субекти.
До някъде може би сте прав г-н Барабан.Но погледнете и от моята камбанарийка.Вие имате 200 кошера с по 20 кг добив, а аз имам 18кг от 100кошера.
Вие спокойно може да смъкнете цената на 4лв, а моят мед да не може да се продава защото е 8,50лв.Аз не мога да си позволя да смъкна цената защото ще излезна на червено.Затова държавата ми помага да съм конкурентен с вас като ме субсидира и ми дава шанс да съм конкурентен с вас.Друг е въпроса как се раздават тия субсидии и да ли има контрол.
Хубаво написано и казано.
Тук нещо не ви разбирам двамцата.Хем не дават нищо пчеларите на държавата,хем пък вземат от знаещите и можещите.
Проблема не е пак повтарям кой взема, а как се раздават.
Я стига демагогия и глупости, че става много! Нямаш пред себе си деца от кварталната детска градина!
Кой е обобщил, че пчеларите не дават на държавата? Тук маса хора писаха, че са регистрирани като ЕТ или ЗП и си плащат съвестно данъците и осигуровките. Ако един калпав пчелар си е затрил половината кошери от незнание или мързел взема ли субсидии? Взема! Взема ли де минимис? Взема! А от къде идват тия субсидии при ограничен бюджет? Кой ги е вкарал в този бюджет? Парите да не растат по дърветата и сега да ги събират с есенната шума?
Могат ли тези пари да се върнат при знаещите и можещите, които са се развили напред, за да продължат да се развиват? Или трябва да вкарваме отново уравниловката като преди 30 години и някои мързеливи и некадърни хора да живеят цял живот за сметка на знаещите и можещите?
Ех, уважаеми ждрумев, в представите си за правене на бизнес вие сте останал в 80-те. До тогава държавния апарат се грижеше за поделянето на благата между народа. Едни се справяха в това, което правеха (защото имаха качества, знание, трудолюбие, визия) .... други не се справяха (защото нямаха, което имат първите). Обаче държавния апарат "се е грижел" за всички и е взимал от едните и е давал на другите " за да сме равни" (естествено това е обезкуражило част от качествените и те са станали като повечето).
В пазарната икономика, в каквато се предполага, че живеем не е така.
Вие като човек с качества и предприемчив дух и смел да поемете риск, развивате собствено начинание и никой не би трябвало да ви ограничава колко ще спечелите или обратното ако сте бездарник с пари - никой не би трябвало да ви пази, ако ще си "счупите главата" и ще фалирате.
Намесата на регулатор на пазара е пагубно за него.
До някаква степен дотирането (в различните му форми) е намеса и изкривява конкурентоспособността. На едни се дава на други не за една и съща дейност и така получаващите са привилегировани и могат да оцелеят в трудни ситуации - това не ги прави по-добри (пчелари в случая). А другите по-качествени (пчелари в случая) ще фалират и сектора ще загуби и така докато всички те (качествените) зарежат начинанието си (пчеларството) и сектора оставайки на привилегированите в един момент ще умре.
Мисля, че това е сентенцията тази тема.
Г-н Барабан защото ме върнахте в 80 год. ще ви питам, кой се занимаваше и отглеждаше пчели тогава?След като отговорите на тоя въпрос ще разберете и защо има и некъдърни пчелари в БГ.Казвате , че държавата вземала от едните и давала на другите да са равни.За мен това е голяма лъжа.Тогава не е ли било така, ставаш партиен член и имаш хубава работа хубава къща...?На пчеларите тогава не се ли е раздавало захар безвъзмезно/на някои хора само/,не са ли се раздавали майки безвъзмезно/на някои хора само/?Мога да ви дам още примери ако искате.А сега кажете накрая какво се е променило от 80г до сега?
Аз мога да ви кажа, хората загубиха морала, ценностите и традициите.
Незнаещия, уморил семействата си от глад през зимата, защото е бил лаком да не им остави достатъчно мед, ще вземе толкова, колкото и знаещия, на които арендатора непукист му ги е отровил. Тоест - по равно!
Де минимис е това - минимална помощ от държавата. Това не са пари от субсидия или по програма.
Ей Друмев, добре че ти е здрав тила от към пчеларство, икономика и счетоводство, иначе ако остане на теб си като картечница с неограничен брой халосни патрони.:bigsmile:
А, от време на време пуска по някой трасак.
Истината за мен е следната:
Тези който получават субсидии са ЗА!
Останалите твърдо против!