Мисълта ми е, защо след като пчелите се стараят да замазват максимум отворите, много колеги ги оставят на мрежести дъна? Отговора е: зимуват по - добре, а така ли е? Въпроса е задаван и друг път, но така и не се получи конкретен отговор.
Преглед за печат
Мисълта ми е, защо след като пчелите се стараят да замазват максимум отворите, много колеги ги оставят на мрежести дъна? Отговора е: зимуват по - добре, а така ли е? Въпроса е задаван и друг път, но така и не се получи конкретен отговор.
Прикачен файл 9087
Нагледно.
- :bigsmile:
Затварят входовете есента не зимата. Намаляването на входа няма нищо общо със ограничаването на притока на въздух, това е препазна мярка от нападение есента кагато притока на нектар е ограничен. Това е моето мнение, ако не е така, как се обяснява факта че при мен кошерите на мрежести дъна зимуват по добре.
И аз съм доеолен от зимуване на отворено дъно.
Всичките ми кошери изимуваха миналата студена зима на изцяло мрежесто дъно.Загуби 5-6%.
Аз не работя по книга а на принципа проба - грешка. И не обичам да давам съвети защото според мен всеки район е коренно различен и това че се получава нещо при мен не значи че ще се получи при друг. Аз просто казвам как работя и мисля аз и ако това е от помощ на някой ще се радвам. Всеки може да пробва и да види резултата.
При мен входовете са напълно отворени целогодишно, но от 3 години вместо мишепредпазители слагам Ханеманова решетка между мрежестото дъно и първия корпус. Затворен е само входа на горния корпус. Досега нямам проблеми с гризачите.
С две ръце за мрежесто дъно!На тези които имат съмнения ще кажа по-лесно е да си смените дъната отколкото мисленето!Затова сменете дъната с мрежести и ползата от тях ще Ви се открие!
При отворено дъно отавям само долната прелка независимо от това дали са 1,2 корпуса или два с магазин под тях!На силните семества 10-12 см,на нуклеуси 3см.
То май така стана. След като взех кошерите спрях да чета, просто няма време. Кошери, работа, дете, рабора кога време за мен :)
Иначе много обичам да чета. Но всеки пчелар описва методите на пчеларстване в неговия район и трябва да видиш става ли това и при теб. Без съмнение от всяка книга можеш да научиш нещо полезно, но не и да я следваш на сляпо.
Прелките са стесняват като свърши пашата за предпазване от нападение,зимата няма никакво значение ,това е мое мнение.
Аз от три години практикувам така:края на септември,началото на октомври затварям прелката на дъното изцяло и ги оставям само на дупките на корпусите. След две седмици затварям прелките на долните два корпуса и оставям отворена само на 3 корпус-най горният.Причината-вечер семейставата образуват кълба и не могат да защитават прелката на дъното.Осите влизат и излизат на общо основание.Така загубих няколко семейства.Сега имат само един вход-там където е семейството.
Минусът е ,че не могат да чистят подмора, но това го правя аз напролет.
Кошерите са ЛР на 3 корпуса,дъното е мрежа.
Аз не мога да изкажа мнение,моите ДБ-10 са само със мрежесто дъно,миналата зима от 14кошера оцеляха всичките,сега ще видя от 36бр.дано оцелеят пак всичките.Единственото което направих в тежката зима миналата година беше,малко да поразчистя снега,нямаше намиране на кошерите:)
Но пък имам друго наблюдение през сезона имам 4кошера на прошарена сянка от асмите,и са по-силни и повече мед носят от другите.
Ще оцелеят и още как.Изградил съм си мнение за теб,че си перфекционист.Изпипваш нещата.
Нормално е това което си наблюдавал при тези 4 кошера и не трябва да те учудва.Прошарената сянка им освобождава много пчели–вместо да вентилират отвън и вътре в кошера,те носят нектар или гледат пило.А те не са малко,особено през големите жеги миналия сезон.
Само да допълня Гогол, че асмата не пречи на пролетното развитие, тъй като няма листа по студа, а после само помага със сянката си. Виж с пръскането на асмата не знам как се справяш обаче?
Пръскайте ги след залез! :ae:
Пръскаме късно вечер и нямаме проблем засега.Хем пчеличките живи и здрави,а сега зимата си пийваме червено винце:)Тази година мисля да засадя и някое плодниково дръвче да позасиля малко сянката между кошерите но все още се чудя какво да е.
Кошерите ми са насред градината. Точно в тази й част са праскови, които имат най-много пръскания. Пръскане там много рано сутрин, като се стремим да пазим сандъците. Най-важното по-време на цъфтеж: само Протеус като инсектицид...и те така...
За прелките и аз практикувам както колегата Радо. Имам обаче един въпрос към всички колеги и той е следният: Кога според вас се затваря мрежестото дъно на кошерите през зимния сезон?
Имам предвид след появата на пилото(края на декември или началото на януари), изобщо не се затваря, рано напролет когато все още времето е студено и има много пило?
Само ще споделя, че миналата зима оставих 3 кошера на изцяло мрежесто и не съм ги затварял, а напролет бяха доста жизнени и се развиха бързо.
Въпроса ми е продиктуван от споделено мнение на уважаван т мен колега, който ми каза,че ги затваря при поява на първото пило!
Весели празници на всички колеги, както и на семействата Ви!
Аз мисля че е се затварят когато стане много пилото за да могат по лесно да го топлят, някъде февруари. Но аз, както писах напред в темета съм оставял кошери изцяло на мрежа цялата година и развитието беше уникално. Тази година ще оставя 10 кошера отново и ако ефета е същия вече няма да ги затварям.
Весели празници!!!
Не съм затварял досега мрежестото дъно,но това е идея ще пробвам на някой по слаб кошер когато почне да снася майката.Мисля че при нормално и силно семейство топленето не е проблем.
ЧЕСТИТА КОЛЕДА НА ВСИЧКИ И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ:)))
Здравейте!
Мрежестото дъно не съм го затварял вече втора година.Миналата година семействата презимуваха много добре на отворено дъно,само отворът на прелката бях стеснил на 50%.По принцип кошерите ми са направени така че мога да затворя дъната много бързо,но и тази година нямам намерение да го правя.Семействата се развиват много добре.
Поздрави:Цветан Димитров
И аз миналата първа зима не затворих дъната,смъртност от 12-13%,от зазимените на по 2-3 рамки.Малка част даже и оцеляха.