Това е добра новина,лошото е че и тази година ше ни тровят.А имам и съмниния че ще има земеделци които ще пренебрегнат тази забрана
Преглед за печат
Това е добра новина,лошото е че и тази година ше ни тровят.А имам и съмниния че ще има земеделци които ще пренебрегнат тази забрана
Ооо ще има. Сега е важното да се определи как ще се осъществява контрола, На този етап контрол липсва. В момента се подготвя някакъв закон за защита на растенията и още един за защита на животните, но никой не ги е виждал.
а нямали да е най-добре да забранят производството на тези препарати
защото като няма от къде да се купят няма да се ползват
Не забравяй все пак, че това са препарати прроизвеждани от едни големи гиганти. Аз лично мисля, че така както е прието решението е просто едно замазване на положението.
за съжаление съм съгласен
ам тези същите гиганти произвеждат и такивеа препарати които не влиаят на пчелите
Пак в София и само в София:
http://www.dnevnik.bg/zelen/2013/05/...a_na_pchelite/
Само дето организаторите(буталото в двигателя)са от други места :D .Просто аудиторията там е най-многобройна.Фестивала на меда в Несебър ,не случайно е в разгара на туристическия сезон hi; :D cash;
Кво няма да са добре после тея дето имат пчели край морето.Най вече световно известния мошенник Бай Киро-Ментарджията judge; next_mad;
Мда разепи парата.....
Ми разце ми,знате ли че препродава чужд мед,разреждаго,и го кращава за негов,имам познати в полокомерса и жанета в тапия полокомерс прави И ТО САМО ТАМ 2400ЛВ МА МЕСЕЦ!!!В жанета е 14 за сезон,като сложим изложенията и другите му далаверки са над 45 бона на година за менте мед. judge; Той е иначе учител,умен чиляк,знае как да краде без да се труди кавала долен.Търси пчелари и лъжи хората като не им плаща.Пълен нещастник.А,го мислех преди 10 години за свестен.То като се замисля 80% са ментарджии от пчеларите поне спо голяма част която контактувам.един младок ми вика лятото,..кои аз ли да им давам чист мед,за 4лв,хакам гликозата за 170лв кг.и да си мислят че копуват мед.и то по 4-5 тона с 150кош.(кво няма да измират пчелите после).Зимата сащия идиот го слушам на изложенито събралиса около него едни сеерджии и обяснява че не подхранва с гр.захар.Трябваше да се намеся и да кажа захар не слагаш но самосвала не може да свари да ти стоварва гликозата. :D
Може веднага да преместите този култов постинг в онази тема за "Грамотността на..."
Областният управител на Ловеч Милко Недялков: Лаборатория за изследване на мед във всеки град http://pfclitex.com/forum/images/smilies/emote_link.gif
Лаборатории във всеки град има и сега, но на тях въобще не им се занимава с изследване на мед, защото НЯМА КОЙ ДА ГИ ПОРЪЧВА тези изследвания. На пчеларите въобще не им пука какво има в собствения им мед и въобще не го изследват, въпреки че закона ги задължава. Пука им само на преработвателните предприятия, защото вече са имали издънки с върнати ТИР-ове.
За да се разреши този проблем, преработвателните предприятия си организират собствени лаборатории, които не са акредитирани, но за сметка на това могат да направят изследвания от сега за след 1 час. А най-важното изследване е това за антибиотици в меда. Апарата се нарича Charm II 6200 и е единственият в света, който може толкова бързо да направи компютърен анализ на антибиотиците. Произвеждат го американците и цената му е с много много нули. Все още не я знам, но съм направил официално запитване към фирмата производител.
Ето я фирмата: http://www.charm.com
Ето го апарата и другите уреди около него: http://www.charm.com/resource/file/140
Ето ги тестовете, които може да направи: http://www.charm.com/en/products/charm-ii.html
За върнатите тирове са си виновни търговците. Като тръгнат да прецакват сигурните си доставчици, а през това време вървят по села и махали и събират каквото им падне по тенеке две така ще да е, но върнатите тирове не са от антибиотици. Знам за няколко случая, в които вината е в самите преработватели. Освен това има върнати тирове, за които се казва, че е заради антибиотици, но истината е, че е открито ГМО повече от допустимото. А уж в БГ ГМО културите са забранени за отглеждане. Освен всичко друго не са редки случаите в които се откриват и остатъци от пестециди, забранени за употреба в ЕС, но масово използвани за борба с акара.
Не приемай всичко което ти казват преработвателите за чиста монета. В общия случай послъгват за много неща.
В тези градски лаборатории се прави елементарно изследване за огромен срок (поне в Ст. Загора е така) Питам преди няколко дни един от големите изкупвачи, който ми спореше за изкупната цена и ми излизаше с тезата, че не може да ми даде толкова колкото искам, защото имал разходи за изследвания. Питам ако аз си направя изследване в лабораторията в Ст. Загора ще ми даде ли моята цена, но ми отказа категорично защото него го интересували много повече показатели. Дрън дрън, другият пък прави проба в собствена лаборатория над 14 дни.
Специално към господин Матеев: Моля ви да си промените назидателния тон и да престанете да ни обяснявате колко сме прости. Определено има много заблудени хора, има и прости, но от няколко дена се изказвате поставяйки уравниловка между всички и това определено звучи много обидно. Преди няколко дни написахте пост в който нарекохте всички които подкрепиха идеята за асоциация " НИКОЙ" и тогава премълчах, защото си помислих, че това е моментно състояние. После нахокахте всички, че не членували в съществуващите организации и сякаш трябваше да се почустваме като някакви безгръбначни. Сега литнаха някакви обвинения, че никой не си поръчвал изследвания. Хайде стига. Във вашата фирма и семейство може да изпълняват вашите прищявки безукорно, но тук е ФОРУМ и въпреки, че е ваш не ви дава право да се държите така. Ако това пак е някакъв ваш експеримент до къде може да стигнете смятай, че е до ТУК. Възхищавам се на упорството, прецизността ви, богатия управленски опит и т.н. но това няма да ме превърне в мълчаливо форумно кученце което ви гледа в очите и чака команда и е готово да понесе всякакви упреци само стопанина да бъде доволен.
Останах със зяпнала уста..........
Нито за секунда не съм си и помислял да обиждам когото и да било за каквото и да било. Също така обаче не съм си и помислял да лъжа. Ако искате да ви казвам само това, което искате да чуете, то това означава, че ме карате да лъжа. Имам мнение, което понякога се различава от това на останалите, но не съм знаел, че нямам право да го споделям. Истината понякога боли, но това не я прави по-малко истина. Съжалявам....... И се извинявам, въпреки че не разбрах защо.... Може би наистина е по-добре да си мълча...... Още веднъж - извинявам се..........
rosti_sz не си прав. В общия случай преработвателите не ги интересуват показателите, които лабораторията в Стара Загора правят. Те основно се интересуват от отсъствие на антибиотици, тежки метали, изкуствени подсладители, пестециди, та дори и дистаза - все неща, които в момента няма лаборатория (освен централната), която да прави тези изследвания. По интересното е друго. Въпреки че много пари по програмата бяха наляти в централната лаборатория то тя така и не поличи акредитация валидна в ЕС. Това нещо не е случайно. Някой има интерес това да не се случи. Този някой е същия, който ни удари и теслата с наредбата за директните продажби и в се още се опитва да спре въвеждането на системата за добри пчеларски практики.
Матеев е много прав. И в случая се получава ситуацията малко като "гузен негонен бяга"
Абсолютно не разбраих за какво не съм прав. Не си правя изследвания на меда, защото няма смисъл. Сто пъти сме говорили, че като не можем да вдигнем изкупните цени трябва да намалим разходите.
зърнопроизводителите успяха да договорят с правителството национални доплащания за обработваемите площи от 2 лв./дка, което ще струва 60 млн. лв. на бюджета за 2014 г. За заплати в агроминистерството се дават 320 млн. лв. годишно. животновъдите и тютюнопроизводителите също договориха средства за 2013год . Само пчеларите останаха с пръс в устата КЪДЕ СА НАШИТЕ СУБСИДИИ КОИ ГИ ОКРАДЕ?
Ами стойте си в къщи на топло,или си намирайте оправдание да не ходите на пчеларските протести,па после мрънкайте защо сме нямали субсидий или държавно подпомагане.Пролетта оправданието беше,че сме имали много работа по пчелините,затова не сме излезли масово на протест.Е сега повечето сме си зазимили пчелните семейства и ако имаме поне малкото желание да излезем и да си кажем исканията и недоволството,можем да го направим.В тази държава,ако не си настоятелен и нахален,никой няма да ти даде ей така.
Към пчеларите в Република България
инж. Михаил Михайлов /СБП/
Към всички пчелари и пчеларски организации в цялата страна да организираме протести едновременно във всички областни градове и в по-големите общини на 16 октомври /сряда/ 2013 г., а след седмица на 23 остомври т.г. и в София - на национален протест.
.
Пчеларството е доходоноста дейност, с която са заети около 30000 регистрирани пчелари, както и много други нерегистрирани.Това е дейност с висока добавена стойност, в сравнение с другите въдства и с която се добиват безценните природни продукти: пчелен мед, восък, пчелен пращец, пчелно млечице, прополис, пчелна отрова. Тенденцията в развитието на пчеларството за съжаление върви към упадък. С близо 200000 са намаляли пчелните семейства през последните 3 години, въпреки програмите.Пчеларите застаряват въпреки младите хора, включващи се в бранша.Съществува голяма диспропорция в броя на кошерите, притежавани от пчеларите – много на брой дребни пчелари и малък брой едри. Противоречията са налице.
След 26 юни т.г., когато се разбра, че за пчеларите в един дълъг 7 годишен период няма да има директни плащания, поради това, че пчеларството не беше включено за субсидиране в програмата за „Обща селскостопанска политика” /ОСП/ 20/20 г. на страните членки на ЕС, пчеларството застана на кръстопът. Сдружение „Съюз на българските пчелари” /СБП/ чрез своите структури във Варна и Шумен изпрати писма до МС, НС и Президенството с копия до МЗХ с искания за подпомагане на пчеларите и за промени в нормативната уредба. Практика е отговорите от МЗХ да са учтиви и чиновническо – административни по форма, но отрицателни по съдържание. Опитът ни учи, че нашите искания влизат в противоречие с тяхните наредби и че за да се решат проблемите ни трябва нещо кардинално да се промени. Така и сега, след като лятото отмина и чукна есента нашите искания още не са решени. Колко още трябва да чакаме? Положителните отговори така и няма да дойдат и въпросът е какво трябва да се направи за да могат пчеларите да бъдат подпомогнати от държавата. След декларациите на пчеларите от североизточна България и обсъжданията на проблемите в пчеларските форуми в Троян-Беклемето, в Несебър, в София и в Пловдив, се очерта необходимостта от предприемане на по-радикални действия в зашита на нашите интереси и това са протестите. Преди година бяхме казали, че ако пчеларството не бъде включено в ОСП, ще излезем по площадите. Това време настъпи..
Пчеларите от страната искат да получават парични средства за това, че отглеждат пчели; искат да им бъдат провеждани профилактични прегледи и съответно заверявани ветеринарно -ведицинските дневници; искат да не им бъдат тровени пчелите при третирания срещу вредители по растенията и много други.
Нека да видим какво е действителното състояние в сектора и какви са възможните полезни ходове на пчеларите и пчеларските организации:
І. Национална програма за развитие на пчеларството /НПРП/ 2014-2016 г.
Орязан бюджет с над 2 млн. лв.; отпадане на мярката за проверителската дейност от пчелари; плаващ % на субсидиите; рестриктивни мерки за кандидатите: наличие на минимум 20 пчелни семейства, тригодишен стаж като пчелари и едногодишен – като земеделски производители и др. Такава е картинката по програмата, която е основен източник на средства за подпомагане. От тези средства се възползват малък брой пчелари – около 800 до 1000 души. През следващият програмен период броят им ще намалее още, поради наложените ограничения. Програмата, заедно с наредбата към нея си „върви” и там нищо не може да се промени. Единственото положително нещо в нея е ,че приема на документите ще се извършва не в един ден, както досега, а в един по-дълъг период.
ІІ.Програма „de minimis”. По тази програма могат да бъдат подпомагани
пчелари, при заявено от техни организации искане. Така, както направиха СБП и НБО „БПС” през миналата година, когато бяха отпуснати натрупаните за 3 години над 3 млн. лв и на пчеларите бяха предоставени по 12 лв/пч. сем.
През настоящата 2013 г., СБП с докладна записка до министъра на ЗХ поиска средства за подпомагане, но такива не бяха отпуснати. Трябвало и други национални организации да ни подкрепят, но това не направи нито една от тях. Парите по тази програма не са много, тъй като за тях кандидатстват от всички въдства, но може би това е еднствената ни реална възможност за подпомагане.
ІІІ. Схема на национални доплащания /СНД/ . Пчеларството не е включено в тази схема за подпомагане, но е една друга възможност за това. След като директните плащания отпаднаха / през 2017 т., ще има предоговаряне на финансовата рамка и на приоритетите в ОСП/, остават националните доплащания, като възможност пчеларите да получават по 30 евро на пчелно семейство. Това е равностойността на 60 лв/овца, или коза в СНД. Известно е, че по тази схема вече получиха по няколко милиова лева тютюнопроизводителите и зеленчукопроизводителите въпреки, че не са включени в националните доплащания. Може да се гадае как ще бъдем подпомогнати, дали обвързани с реализиран пчелен мед, или без реализация, но ние настояваме пчеларите да получим своето, защото имаме основание. Това включва: ежегодната „вноска” в бюджета на стойност 2-3 млд. лв. от опрашителната дейност на пчелите; производство на 10-12 млн. тона мед/год., от които ¾ ежегодно се изнасят; поддържане на биоразнообразието на растителността в страната; производство на здравословни хранителни добавки и др.
ІV. „Малко земеделско стопанство” – малък земеделски производител. Оказа се, че съществува и такова подпамагане, но критериите са неясни и най-важното – тази форма на подпомагане е доброволна за държавата, т.е ако държавната администрация се съгласи може да има помощ, в противен случай – не. Схемата е нова и не е добре проучена. Не е ясно колко пчелни семейства трябва да притежава пчеларя, за да бъде в категорията малък производител, примерно 1 и.е от 33 пчелни семейства, или повече. От МЗХ не получихме разяснение по този въпрос.
V. Други. Възможни „вратички” за подпомагане на пчеларите има и в „Програмата за развитие на селските райони”: в СЕПП, агроекологически прлощания и др.
Обобщавайки казаното, може да заключим, че проблемите в пчеларството остават нерешени и че на този етап протестите се явяват единствената възможност за въздействие върху администрацията.
Ето защо се обръщам с
Призив
към всички пчелари и пчеларски организации в цялата страна да организираме протести едновременно във всички областни градове и в по-големите общини на 16 октомври /сряда/ 2013 г., а след седмица на 23 остомври т.г. и в София - на национален протест. В тази връзка , няколко препоръки:
1. Протестите да са мирни и законни, т.е с разрешение.
2. Протестите да не са политизирани. Ще отстояваме интересите само на пчеларите.
3. Протестите да не затрудняват движението на хора и превозни средства.
4. Протестите да са пред министерства, общини, областни дирекции
на земеделието и др., т.е пред администрацията, от която зависим.
5. Протестите да са в рамките на 1-2 часа, в интервала 10-14 ч.
6. Протестите да са подготвени от пчелари и от всички национални пчеларски организации.
7. Протестите да бъдат съпроводени с предварително подготвени информационни материали – лозунги, плакати и др.
8. Протестите да завършват с подписването на декларации с исканията на пчеларите.
9. Протестите трябва да покажат на нашите колеги пчелари от страните,членки на ЕС, че е неморално в програмата на ОСП 20/20 да не бъдат предвидени средства за подпомагане на пчеларсството.
10. Да отправим укорителен апел към „тристранката”, която не даде зелена улица на поправката на евродепутат Мария Габриел.
11. Протестите трябва да покажат единството на всички пчелари и пчаларски организации в Р.България, обединени от една цел: здравето и съществуването на пчелите и благоденствието на пчеларит
За някои от промените по програмата някои хора "драха котките" сума ти време за да могат да бъдат приети, хайде сега ще протестираме че това е направено. ( ????)
Парите за тригодишния период са намалени и то с пълно основание. ( Бюджета се формира на база пчелно семейство - по-малко пчелни семейства в БГ - по-малко пари от ЕС). Тук е момента да се протестира не че европейците са ни орязали парите ( неправомерно, т.е. - те са виновни за всичко), а за това че пчелните семейства са намалели. Главни виновници - ........ алчността.
За липсата на директни плащания - същите алчни хора направиха всичко възможно те да не бъдат отпуснати ( действайки пряко против интересите на българските пчелари, чийто "уж" представляват).
и т.н и т.н.....
Вместо да скандират по протести "кой ми ака в гащите?", посочвайки някой друг виновен за проблемите които сами УМИШЛЕНО създават, ако вземат да си подадат оставката всички тези неща ще изчезнат наведнъж като с магическа пръчка. Да обаче е хубаво да има изкупителна жертва, а те да продължават с фарса който играят.
Ама какво се сещам и аз, аз дори не съм пчелар в тази държава.
„Българските пчелни продукти са известни по цял свят и са еталон за безкомпромисно качество. Но докато чакаме да станем приоритети ще изчезнем.Защото ако един отрасъл не се финансира тоест субсидира той УМИРА.Къде са субсидиите за 2013г как за всички останали сектори има плащания а за нас няма? Къде са парите по де мини мис 12лв на семейство? Искаме национални доплащания за произведена продукция. Организации който не работят в интерес на пчеларството и ако нямат отчетена дейност през годината да бъдат ЗАКРИВАНИ .
Абсолютно вярно!
И не мога да разбера, как един председател на официална организация, призовава към такава крайна мярка, като протест?
Не е ли могъл да работи и защитава интересите на отрасъла си по нормалните начини?
И с какви очи ще протестира, ако самият той или негови приближени са сред малкото бенефициенти от досегашните оскъдни бюджети? Не разполагам с конкретни данни, но то рядко замирисва ако някой не е пръднал ... или по-лошо...
Все едно аз да протестирам пред оградата на тъщата, че ракията дето ми я дадоха с тъста и аз я изпих, беше с по-нисък градус и свърши бързо...
Все едно аз да протестирам пред оградата на тъщата, че ракията дето ми я дадоха с тъста и аз я изпих, беше с по-нисък гладус и свърши бързо...
По-лошо ще е ако сте я варили заедно, пък накрая вземеш че обвиниш не тъста ами казанджията. Ей така правят открай време пчеларските "лидери". Лично аз не си спомням от времето на Царя насам, някоя от т.н. народно представени пчеларски организации да е предложила нещо на Министерството, което те да не са изпълнили или са го изпълнили не така както те са искали. ... Иначе за всичко 'се Броксел е виновен.
Защото ако един отрасъл не се финансира тоест субсидира той УМИРА
Брей, ми че то света досега как е оцелял? Подпомагането на един отрасъл идва от паричните излишъци на друг. Ако всеки сам си консумира това което произвежда, няма да има какво да предложи на пазара. ( т.е. ако се субсидира всеки отрасъл, т.е. всеки отрасъл се самосубсидира, такъв който не формира излишъци ще загине).
Лично аз не съм взел и едно евро от тази или която и да е друга страна държавни пари, и не съм я закършил. Мога да ви дам примери и за пчелари ,които в момента само инвентара (машини) им струва милиони, при това е закупен изцяло без държавна помощ. Само в България подобно нещо би било прецедент.
Вместо социални помощи, искайте да ви ПОЗВОЛЯТ да продавате продукцията си. Който има крава може да си продаде теленцето, който има кошер обаче не може да продаде рояк/отводка, майка и т.н.? Обикновенния пчелар е избутан да живурка само в една пазарна ниша - мед, прашец... , прави се класово разделение между привилегировани и "роби" (безправов пчелар). А за пазара на меда не искам да говоря, когато нямаш права, всеки който си иска те прецаква.
Искайте да ви ПОЗВОЛЯТ да намалите себестойността на продукцията, да ви дадат ВЪЗМОЖНОСТ са произвеждате повече и т.н.
Който си мисли че 50 кг средно от кошер е "свръхдобив", е още със разбиранията от времето преди Освобождението. И хората във Сахара вадят толкова, където по принцип е пустиня. А има и райони в БГ, където 50 кг за среден добив само са го сънували. Професионалните пчелари в другите страни вадят 3-4 пъти повече средно от кошер, отколкото е средия добив за страната. Дали това е случайност?
Пчеларството не е включено в националните доплащания за 2013 г.Одобрените схеми за национални доплащания са за земеделска земя, тютюн, говеда, биволи, крави с бозаещи телета, овце-майки и кози-майки ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ ПЧЕЛАРИ ДА ЗАБРАВЯТ ПРОТИВОРЕЧИЯТА И ДА СЕ ВКЛЮЧАТ В СТАЧКАТА НА 23 октомври София - национален протест.
До SCUTELLATOR Стой си в Гърция и не се меси в нашите дела, защото е много лесно отстрани да се говори.Не си я закършил, защото си избягал и работиш за друга държава с европейско заплащане, едва ли плащаш и данъци в България, така че нямаш моралното право да казваш как да живеем ние, които сме останали да работим за тая държава и внасяме данъците си тук. И по-полека с тия милиони, няма инвентар в пчеларството, който да струва милион, та камо ли милиони. Колкото до добивите, произвеждаме истински качествен мед, който се добива само от нектара на растенията, затова средният добив за страната е 18 кг, а наистина 50 кг се постигат чрез храни, но вече не говорим за мед, а за нещо друго, както стана със сиренето от палмово масло.
Национална стачка с този "вожд" - не! Не може да се получи. Още от сега ви казвам, че резултата ще е плачевен, но ще бъде "отчетен".
Аз все с мисля, че преди да започнем да протестираме пред държавните институции, първо трябва да вземем да си почистим собствения двор. И най напред трябва да изметем Ганчо, Мишо, Пламен, Стефан Димо, Младен и Валери и т.н. Това е най- големия проблем на пчеларството. После нещата ще си дойдат на мястото. Няма как някои да се бори със зъби и нокти да ни издейства някакви субсидии, а Ганчовците да обикалят из страната и да обясняват как на пчеларите не им били необходими субсидии, а само пчеларски програми, щото иначе мършта, нямаше да отиде до Киев на програмни разноски. Та по-добре протестите да започнат от офисите на гореизброените и едва след като бъдат изметени, може да се отиде пред МЗХ с конкретни и точно формулирани искания. Субсидииъе сега са най-малкия проблем на пчеларите. Първо трябва да се сложи край на няколкото монопола, които яко смучат пчеларска кръвчица. После да се оптимизира нормативната уредба, да се създадат условия за нормална работа, да спрат да ни тровят , да ни правят на маймуни с ялови майки и болни отводки, а субсидиите са само върха на айсберга.
Напълно заставам зад написаното от Димитър! Аз, който не мога да се нарека "пчелар" в истинският смисъл на самата професия, винаги съм искал честни и доброжелателни отношения в този бранш. В Киев имаше наистина основно два вида български пчелари- "ескурзианти" с торбички, бързащи за метрото за да се явят на туристическата обиколка вечерта и други, облечени в лъскави костюми, "наперени" че ще правят България домакин на Апимондия?!!! Сегашното подскачане не е по различно от едно предишно, когато, министър- председателят тогава- ББ, в ефир попита -А, бе, този защо сте го довели?! Наистина субсидиите са най- малкият проблем на пчеларите- трябва първо да си изчистите къщичката, както обичаше да казва същият ББ- но доколкото си спомням, преди няколко месеца г-н Матеев реши сам да си "превзема" всичките организации отвътре, като си плаща надлежно и навременно членският внос и да чака редовното годишно събрание, г-н Бонев не тръгна да направи Бай Георги- доаен и честен човек, макар и неизрасъл в София- председател, остава Ви един- единствен вариант- регистрирана НПО в обществена полза, около която да се обединят желаещите пчелари, които не желаят да са все от "женската страна". Разчитам, че Димитър Бонев може да предложи варианта за решение и ака има желание и мъдрост пчеларите ще застанат зад него- иначе протест заради самото "шумене" е губене на време!
Cecko96_1, заплатата си я плащам аз, никой друг. Ако си останал с обратното впечатление, вината си е твоя. Просто ми писна да чакам кога ще си оправят законите (никога!- на тях се крепи монопола на ганчо и пламен (нарочно са изписани с малка буква) ) съгласно европейските за да не се чувствам престъпник от това което върша.
За инвентара - :laughing: наистина ти се радвам - невежеството е блаженство, но за съжаление той не се изчерпва с една центрофуга за 1-2-3 хил.лв. и за най-напредналите и машина за разпечатване, както още си мислят 99,99% от пчеларите в БГ. УВИ - не.
Само поточната линия достига до 0,5 - 1млн евро ( можеби и повече), взависимост от това къде е произведена и какъв модел е(най-малката,полуавтоматик на финландците е 50 хил евро). И ТОВА Е БЕЗ транспорта и инсталацията й. А този който ще дойде да ти я инсталира на ЧАС взима колкото твоята месечна заплата, че и повече. НЕ СЕ ШЕГУВАМ.
Машина за восъчни основи ( да, знам колко сме далече) - нека Матеев ти каже - най-евтината - 20 хил.евро.
Машина за армиране на основите - втора употреба (при това не фабрично производство) - 30 хил. евро.
Машините за производство на питки ( стерилизация, омесване, пакетиране....) - 25 хил. евро.
Мотокарче - от 2-3-4хил. евро за втора употреба до 10-20 хил евро за ново. Взависимост колко често искаш да го ремонтираш.
Камионче със стела, автокран, както искаш го наречи. Е тука взависимост какъв е камиона, също понякога надхвърля 1млн. евро. (един камион, два камиона, три камиона?)
И разните му други превозни средства за рахождане на инвентар и пчелари из пчелините.
Ама тоя инвентар на българския пчелар му е излишен. Хората вадят промишлени количества, затова и машините им са такива. За българския пчелар най-подходяща е 3-рамковата центрофуга.
Колкото до добивите, произвеждаме истински качествен мед, който се добива само от нектара на растенията, затова средният добив за страната е 18 кг, а наистина 50 кг се постигат чрез храни, но вече не говорим за мед, а за нещо друго
Досега български мед не е спечелил медал на Апимондия, така че не ми говори колко не е нектарен чуждия мед. Докато продължаваш да разсъждаваш че големите добиви идват от много захар, ще си останеш лаик (или обратното). ДА, това е начин да се постигне такъв добив, но е за некадърници с ниско образование. За хората чийто бизнес е производство на мед, по-важен е пазара, отколкото добива като самоцел( да се похвалиш пред съседа колко повече мед си извадил от него,не ти пълни джоба, ако този мед не става за нищо)
Нека използвам думи на покойния брат Адам - някога среден добив от 4кг.(от разборен кошер) е бил нещо напълно нормално...... Това, което ти се струва невъзможно днес, утре може да се окаже елементарно за теб и да се чудиш как е възможно да си бил толкова глупав тогава.
От прочетените коментари в Интернет, свързани с пчеларството, стигнах до заключението, че пчеларските организации, почти всички, работят против вземането на субсидии в сектор Пчеларство. Искат нещата да си останат по старо му, да изсмукват парите определени за пчеларство чрез разни програми и изложения, с което ощетяват масовите производители на мед. Затова призовавам да бъдат премахнати всички пчеларски организации, да се направи пчеларски събор на който да бъде създаден нов единен пчеларски съюз с нови ръководители, със съвременно мислене, които да защитават интересите на всички пчелари, а не само своите лични интереси.
Много добре. Сега остава да бъдат посочени място и дата и новите лидери. Или ще изчакаме старите да ни ги назначат както се е случвало вече.
Дата -10 ноември- неделя е, има и малко символика.
Място - Пловдив или Стара Загора - заради разположението в центъра на страната.
Лидери - Борис Александров, Матеев, Димитър Бонев - доказано умни и доброжелателни хора.
Аз съм "ЗА"
До SCUTELLATOR Стой си в Гърция и не се меси в нашите дела, защото е много лесно отстрани да се говори.Не си я закършил, защото си избягал и работиш за друга държава с европейско заплащане, едва ли плащаш и данъци в България, така че нямаш моралното право да казваш как да живеем ние, които сме останали да работим за тая държава и внасяме данъците си тук. И по-полека с тия милиони. по-полека моля те.СМЕШЕН СИ
Стига с тази андрешковщина. Глупаво е, когато някой се опитва да покаже, къде са другите и къде сме ния да бъде нахокван. А замислял ли си се защо е отишъл в Гърция? И дали не иска да работи тук? Какво правим ние? Защо сме стигнали до това мизерно състояние? или ни бива само да целуваме ръцете на пчеларските донове. Чакаме някой харисим чичко да дойде да ни "оправи" и после "ОХ". А хората, които мислят като професионалисти и искат освен да отглеждат пчели, да правят и бизнес от това(бизнес в добрия смисъл на думата)да биват нахоквани, нищо, че дават мило и драго да помогнат.
Има една стара приказка. Преди да поискаш нещо помисли какво си дал. Докато всеки не даде достатъчно от себ си, тук не става дума за пари, а за енергия, време и т.н. и т.н. нищо няма да се промени. Ако ще и още 100 организации да направим докато не се промени мисленето и манталитета, нищо добро не ни чака.
За това и смятам, че каузата "единен пчеларски съюз" , на този етап ми изглежда малко или много химера. Причините са най-вече в нас самите. Ето вижам как след като умишлено провокативно поставих въпроса, веднага дойдоха и отговорите, които очаквах. А нещата трябваше да тръгнат в съвсем друга посока. Например, ние в нашия регион се организираме в сдружение и искаме да променим нещата. Какво мислите, че може да се случи ако на 10.11. се съберат 5-10 човека. Едно голямо нищо. Докато на нас пчеларите не ни уврат главите, че трябва сами да си извоюваме превилегиите, пазара, цената, свободата да работим и да печелим от вложения труд и средства то няма смисъл да започваме да правим каквото и да било. Видно е, че дори по общини и населени места не можем да се организираме. Точно от там се тръгва. Я вижте колко са работещите дружества в страната и каква е средната възраст на членовете им. Та по мое мнение най-напред трябва да се създадат сдружения по места. Не е толкова трудно колкото си мислите, но само при положение, че хората проявяват активност и инициативност. Ако се чака на един човек, то става ганчовата. Чак след като сме успели да се организираме по села, градове, общини и региони, то тогава може да се каже, че вече имаме нагласата за нещо по-мащабно.
Вижда се, че протеста, който се организира от СБП е насочил цялата си енергия към субсидиите и програмите. Грешка. Не субсидиите са най-големия проблем на пчеларството. Исканията трябва най-напред да се насочат към смяна на статуквото. И ако трябва да се протестира, то протеста трябва да е насочен към разрушаването на монополите и картелите в пчеларството, промяна на закои, наредби и т.н. и то не в стил пламеноганчо а във вид да помагат за развитието на сектора.
Необходимо ни е нещо повече от евтин популизъм.
http://www.youtube.com/watch?v=cveTMx7nWj0
Нищо ново под старото слънце - само добре забравено старо.
http://beehoneyportal.com/forum/view...hp?f=35&t=3464
Керванът си върви, кучетата лаят а пчеларите са в канала.
И глупав... Обаче, знаеш ли, имаме поне едно нещо общо - и на двамата не ни е мястото в България. И колкото по-рано го осъзнаеш, толкова по-добре за всички останали.
.....и не се меси в нашите дела
Нямаш грижи. Би ли си казал името за да те запиша в черния списък, така ще се погрижа да не ти преча в това да не разбереш колко са ти отнели, преди още да си го имал. Един вид гаранция за това пътищата ни никога да не се пресичат.
..И за да не "изгори" погрешен Iditenti
Изпрати го на лично или на е-пощата ми.
Scutellator, не се ядосвай. Колкото и да правиш добро, все ще се намери някой да те критикува за това. Познато чувство. Това обаче не трябва да те разстройва. Преобладаващото мнозинство във форума те уважават и с удоволствие попиват всяка една дума, написана от тебе. Аз също. Успехи и продължавай в същия дух.
Не се ядосвам, отдавна съм се отказал от собственото си его.
Просто идва тук и се опитва да подведе незнаещите, или нарочно и целенасочено (като подставено лице), или самият той е заблуден (вярващ) и не е наясно с последствията от убежденията си.
Не им обръщай внимание SCUTELLATOR. Ние всички ценим твоите компетентни постове и умерения им тон.
Юри и си прав и не си защото тези който най много лаят за субсидии са именно тези който до момента точеха програмата ....
Сигурно си прав. Крайно време е да се спрат какви то и да са помощи, за отрасъла. И когато това стане, той ще започне да се развива реално, а не да се поддържа като "жив труп", както е сега.
Не че имам нещо против българския пчелар да вземе някой лев отгоре, но държавата (независимо кое правителство) дори и да иска не може да отпусне субсидия за пчелно семейство! - Заварено положение опреди приемането ни в ЕС - каквото е било, не може да се променя вече. Единствената възможност е ако ЕС беше одобрил директната субсидия за пчелен кошер за рамките на целия ЕС (субсидия на кошер за всички държави в ЕС). ТЕЗИ КОИТО "ОРГАНИЗИРАТ" ПРОТЕСТА И ФОРМУЛИРАТ ПОДОБНИ НЕВЪЗМОЖНИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ ИСКАНИЯ МНОГО ДОБРЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО ЗНАЯТ! (И всъчност го знаят). Всеки които е искал такава субсидия е трябвало да протестира напролет (когато се решаваше този въпрос в ЕС), за да може тогавашния (временния) министър да гласува "За", а не "въздържал се" (той откъде да знае че българските пчелари искали субсидии на кошер?) . Сега за какво да протестират, като ти умре магарето пък ходи после го съживявай.
Всичко това организаторите на протеста и "лидерите" го знаят много добре (и са го знаели и преди последните 12 месеца). Нагледен пример за разминаване на намеренията със уж поставени цели. Що заговориха за искане на субсидии, чак когато направиха така че те вече подобно искане да не може да бъде удовлетворено? Просто така им е изгодно. Вмомента цялата тази дандания служи за отвличането на вниманието от по-важните въпроси ( за да могат те да правят каквото си искат междувременно) и за "изпускане на парата" на народното недоволство, което те да предвождат като бели рицари в бляскави доспехи.
Абсолютно си прав. Парадоксалното в случая е това, че всички определят пчеларите, като интелигентни хора (учители, доктори, инженери и т.н.), а не прости овчари (не искам да обиждам никой овцевъд), а всъщност се хващат и вярват на толкова откровени глупости и лъжи, че чак и започват да ги пропагандират.
Не виждам смисъл да протестирам веднага казвам защо и без помощ от държавата се развивам . Само в един момент ми влезе пчелата в главата да кандидатствам за подмяна на някой друг кошер и някой умна тиква предложи 3 години регистриран пчелин и една година ЗП защо не го предлагаха когато те кандидатстваха. Верно който можа взе но за мен лично тези субсидии са най големия бич на пчеларството заради тях се крадат кошери, рамки с пчели. И без това едни и същи взимат всяка година по добре да ги няма тогава ще видим кой как ще оцелее. Мисля че тези който до сега не са взели 1 лев от небето ще са по добре. Не веднъж са ме базикали програмаджий ние еди си с какво третираме какви храни даваме примерно немските храни и препарати и т.н. А да и другото как да подкрепя тези съюзи като до сега някой пчелар усетил ли е тяхната подкрепа, тази година толкова изтровени пчели имаше включая и моите не съм чул някой колега от някой съюз поне да са му са се обадили. Като са такива борци за правда защо не предложат да отпаднат парите за отводки и майки и всичко да отиде за кошери и препарати. Отводки всеки може да си направи но кошери не ... И тези пари за популялизиране на мед 300 или 400 000 бяха направо незнам за какво ги дават, не усетих българина да е почнал да яде повече мед ... Само имитират дейност и се облажват една шепа.
scutellator е много прав. Сега предстои да се почнат да се дискутират промени в закона за пчеларството. По мое мнение целта на статуквото е да отвлече вниманието от тази актуална тема. Закона такъв, какъвто е в момента е в противоречие с редица национални закони и европейски регламенти включително и конституцията и договора на ЕС. Целта на статуквото е колкото се може повече от тези "грешки" да не бъдат поправени. Какво значи забрана за внос на майки. Такова животно няма как да остане в закона, защото е в нарушение да договора на ЕС. Какво значи МЗХ да работи само е една национална организация с точно определено име. Това също е в нарушение на Конституцията и договора на ЕС. Какво значи да се монополизира дейността по отглеждане на пчели от една та дори и две развъдни асоциации. Хайде майките да речем, че там трябва да има контрол (не че в момента има, но това е отговорност на контролните органи), но производството на отводки ? това е само върха на сладоледа. Сега статуквото се опитва да се съхрани. За негова радост ние пчеларите сме достатъчно глупави да се хванем като шаранчета. Ако ще протестираме то протестите трябва да са насочени в две съвсем други направления. Първото еи най-важното е подмяна на статуквото. да се иска тези няколко лидери, които буквално са си присвоили правото да решават от името на пчеларите да бъдат изхвърлени от работните групи към МЗХ. Второ протестите трябва да започнат от техните офиси и чак тогава да стигнат до МЗХ. И не на последно място трябва да се сформира екип от достатъчно компетентни млади хора с достатъчно познания включително и по нормативната уредба, които да изготвят предложения за промяна в нормативната уредба и тези предложения да бъдат подложени на широко обсъждане и в края на краищата да се подкрепят от цялата пчеларска общност. Сега нещата се правят така. Министерството решава, че ще се прави наредба или закон. Мариета Нейкова свиква Ганчо Ганев, Пламен Петров, Стефан Стефанов, Михаил Михайлов и Симеонов, като от време на време канят и научната асоциация. ганчо и Пламен решават другите си казват каво искат и срещу какво ще се продадат и всичко е пито платено.
Жалко ....
А сега като 12-те организации дето не вършат работа и за 5 ст., щото така им е изгодно, се обединят в една "конфедерация" и ще стане "читава", ходи я бутни после.... Как от една дузина "национално представени" организации (нелигитимни) с по 1 член, се прави една легитимна, само факир може да го измисли. После и цяла България да се обедини в една нова организация (да речем щото й е писнало), нейната "тежест" ще е по-малка от тази на "КОНФЕДЕРАЦИЯТА".
Еми то нали всеки се оплаква че проблема ни е че имаме много организации и затова нещата не вървят, сега като се обединят и станат една , нещата направо ще ТРЪГНАТ. Проблема не е че никоя от тях няма ВЪЗМОЖНОСТ да върши нещо полезно, истинския проблем е че никоя от тях няма ЖЕЛАНИЕ за това.
Ей 'тва много хора не могат да го осъзнаят и без да се усещат повтарят думи които са им сложили в устата. Чак ме обзема срам като ги слушам, иде ми да потъна в земята.
Вчера се върнах от Р.Събрия, където посетих 7-8 пчелина в района на Неготин, Кладово, Ниш и Димитровград. При разговорите с домакините, същите казаха, че имат само една пчеларска организация, която е национална. Същата се управлява от един председател и четири секретаря на ротационен и безвъзмезден принцип, като всеки може да се кандидатира. Организацията им е с голямо лоби в това число и в тяхната "скупщина". Цените на меда се договарят направо от тази организация, като за сравнение ще ви кажа, че акацията при тях се е изкупувала тази година на цена от 3,70 евро. Всеки пчелар които иска може да членува в тази организацията, но трябва да е регистриран. При регистрацията от общината му дават табела с баркод, който се слага на всеки един кошер. Годишно общината му изплаща 10 евро за всеки кошер. От тях приспада 1,5 евро, които се дават на ветеринаря. Същият пък е задължен поне веднъж годишно да посети и провери кошери от пчелина. При възникнали проблеми свързани с болести по пчелите се решават от него. Пчелните майки от научно-изследователския им център в гр.Крагуевац се продават по 5 евро/бр. Същите са крайнка. Интересното там е, че при биологичното пчеларство задължително пчелите трябва да са от тази порода. При тях няма проблем да си закупиш и внесеш от където и да било майки. И така там всички пчелари са доволни и не искат да излизат от или да учредяват други съюзи. Та с оглед на горното, както и на подредбата и начина им на работа по пчелините, няма да ги стигнем скоро.
Никой от сегашните съюзи или майкопроизводител няма да иска да изтърве кокала. Или пък субсидия от общината даже си нямах идея че това е възможно. Виж само майките си ги взимат от изследователски център за 5 евро при нас са 9 евро. А да не говорим че има доста от крупните пчелари който с радост участват в поддържането на ниската цена на мед-а ... За това си мисля че няма да се случи при нас дано поне се случи по времето на децата ни..
Като чета какво сте написали все повече се убеждавам, че няма оправия у нас. Пчеларството е само един сектор, който както всеки друг е завладян от мафиоти. На където и да се обърнеш все такава картинка ще видиш. Само дето в зърнопроизводството покрай крупните производители и дребните вземат някой лев. Нашите "лидери" са си чиста проба дребни мошеници, като гледат да се барикадират на чучура и им е през оная работа за който и да е пчелар.
Разправям му аз на синковеца да се маха от това блато ама не ме слуша...
Пчелните майки от научно-изследователския им център в гр.Крагуевац се продават по 5 евро/бр. Същите са крайнка.
Въпросът е колко от майките които произвеждат могат да ги продадат, особенно ако/когато покупката на майки не се субсидира (сравнено с годините когато има такава правителствена субсидия).
...имат само една пчеларска организация, която е национална. Същата се управлява от един председател и четири секретаря на ротационен и безвъзмезден принцип, като всеки може да се кандидатира.
Има една приказка - като правиш бизнес с честен човек и ръкостискане е достатъчно (не е необходим договор), с нечестен човек - и договор няма да помогне. Няма нищо лошо в това да има една пчеларска организация, но повечето забравят че между вълци и овце съюз не може да съществува. Да се кооперираш с Ганчо и да му дадеш още по-голяма власт, обезсмисля всичко. Как в един момент създаваш нова организация, щото видите ли той е "врагът" , а в следващия го каниш да се кооперирате и се превръща в "чист" и добър. Какво кара хората да се заблуждават, че ако един човек е вършил едни неща преди, след като влезе в конфедерацията ще бъде по-различно?
Цялата ни държава с всичките си отрасли участва в едно голямо порно.
...Пчеларството е само един сектор, който както всеки друг е завладян от мафиоти...
Да не обиждаме мафиотите - те не вземат залъка от устата на бедните. Нашите мафиоти са първокласни порно актьори за които на около 4 години, мирно и чинно ходим да ги преизбираме за да можем да им се възхищаваме и следващите няколко сезона.
За заинтересованите колеги.
Срокът за есенните профилактични прегледи е удължен до 15 ноември. https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.n...32980760_n.jpg
Г-н Бонев,съгласен съм с вас,че трябва да се рине на дълбоко.Всичките ни браншовици са за предаване на скраб.Но има ли кой да ги върне?То на младите и кадърни хич не им се занимава с изгубени каузи(тази прилича на такава).Пък и по мои наблюдения(поне в нашия край) младите пчелари по регистрите ги има само защото бащи и чичовци ги пуснаха по програмите да вземат някой лев.Но дори и да се намерят ентусиасти какво ни гарантира,че и тях няма да ги купят?Според мен наред с браншовите организации в работните групи в министерството трябва да присъстват и редови пчелари.Тези пчелари да си ги избираме от всеки град или община и тяхното мнение да се чуе неред с това на браншовиците.Незнам как това може да се реализира но вие познавате законите по добре и ще сме ви(предполагам всички пчелари) благодарни за предложения
[QUOTE=Светозар Каменов;30200]Само дето в зърнопроизводството покрай крупните производители и дребните вземат някой лев.
Само дето забравяте , че голяма част от крупните зърнопроизводители са си баш мутри дето бият мачкат и дерът - за тях няма как да няма да има субсиди.
Случайно да знаете , че вече имаме зърнопроизводитители обработващи около 1 мил.дка.?
Ето до къде те са я докарали - заради субсидиите по големите гледат при продажбата на продукцията като покрият разходите да излязат на 0 и като вземат субсидиите за крупно количество земя , шапка на тояга.
ако знаех как да го направя, щях, но самият аз не знам. А и в МЗХ борбата беше да не ни се наложи съсзакон да имаме само една призната организация, защото познайте кой щеше да я яхне. А за отаналото мисля, че не си прав. Млади и честни хора има и те са тук сред нас.
Някой чувал ли е че, от 01.11.2013 г. за да участваме по разните програми трябва да имаме сключен договор с ветеринарен лекар за обслужване на пчелина, в който договор минималната такса за месец е 15.00 лв. или 180.00 лв за година? Информацията ми е че, това им е сведено на съвещания в областните дирекции вчера или оня ден.
Днес включих договор такова нещо не ми бе казано. Ако имаш достоверен източник провери за да вдигнем патардия
http://video.foxnews.com/v/2803979830001/
Вече системата е напълно функционална и се използва. Подготовката е отнела само 10 години. Добра работа Джери!
Днес ходих при участъковият ветеринар, тъй де от БАБХ ме изпратиха при него, т.е. върнаха ме, аз отидох да регистририм нов животновъден обект(пчелин) и ми казаха, че от 1 ноември имат ново изискване за регистриране на нови пчелини да имаш сключен договор с ветиринарен лекар за обслужване на пчелина. Тъй и тъй отидох при ветиринаря и сключихме договори, за всеки пчелин отделен договор - такса: 0,20лв. на пчелно семейство на месец(или 1,20лв. на година). Без въпросният договор ветиринаря нямял право да ми завери Ветиринарно-медицинският дневник на пчелина за сезонният(есенният) преглед(дето го удължиха до 15/Ноември). За участие в пчеларската програма трябва да е заверен ВМДП за прегледа, иначе дали договорът е задължително условие при допустимостта, трябва да се пита РА(разплащателна агенция), но щом РА е замесена нищо чудно да го изискват...?!?
Като система за котрол на броя на пчелните семейства са го измислили добре до някъде, стига да не се упорочи - типично по български. На база на въпросните договори и броя пчелни семейства в тях, ветиринаря кандидатства пред РА за подпомагане на стойност 1лв. на пчелно семейство - бройт на пчелните семейства го взимат от дневника и от ВетИС. РА могат да проверяват ветеринарните лекари обикаляйки по пчелините и ако се установят несъответствия в бройката - санкционират ветиринаря(това го има в договора), т.е. вменяват им на докторите падарски функции, едва ли не да обикалят и те по пчелините и да следят за бройката - един вид могат да са ни нещо като охрана(в кръга на шегата).
При сключване на договор за обслужване на пчелин един ветеринар иска по 15.00 лв. на месец за пчелин, друг казва че договора е фиктивен и не иска символичната сума вписана в него, трети иска по 0.20 лв. на семейство на месец. Някои има ли информация какво точно трябва да плащаме на ветеринарните при сключване на тези договори защото е ясно че ще трябва да ги сключваме. Друг е въпроса какви прегледи извършват. Някои от тях не са отваряли кошер от студентските си години, други са алергични и не доближават кошерите. Излиза, че за контрола над заболяванията, който самите ние си извършваме /или познати опитни пчелари/ трябва да плащаме на други, които в отделни случаи не знаят даже къде се намират пчелините ни.
Дали ще искат договор от РА не знам ама без заверен дневник от ветеринарния лекар не можеш да участваш. Следователно и договорите са задължителни и трябва да го имаш.
На мен ветиринарят ми обясни, че въпросните цени от 0,20лв. на месец на пчелно семейство са им "спуснати отгоре"(само не разбрах дали от РА или от БАБХ) и принципно недоволстваше че някой друг му ги бил определил тея цени, а не на пазарен принцип. То и за пътните листи неможах да им хвана точната методология на определяне на цените. От един и същ ветиринар взимам ВМС на няколко пъти за една и съща бройка и цените винаги са били различни(но докато са в рамките на нормалното не се и натискам да му хвана методологията щото колеги ми се оплакваха че техните участъкови им искали по левче на майка за ВМС-пътен лист).
За ветеринарните листи таксата е 40лв до 20 семейства и 50 над 20 плюс някакви стотинки на кошер за хартийката. Това лято платих по 44 лв за 20 семейства.
Май ще им субсидии.
http://farmer.bg/33406-Mariya-Gabrie...8918#f30ee4be8
На това твоето в "наше село" му викат " кьорсум табелата"... Не си написал от кой град си, за да ти препоръчам някоя добра местна оптика.
"/21.03.2013 г./ 971 | 2
Мария Габриел: Успяхме да договорим директни плащания на пчелно семейство"
Колега, тая "новина" е от преди повече от 7(седем) месеца и половина(/21.03.2013 г./ - това е дата и означава "двадесет и първи март двехиляди и тринадесета година" - в периода на тазгодишното Добричкото пчеларско изложение) и ако не ти е известно някъде в периода юни/юли на "тристранката" - Европейският парламент, Съвета на министрите и Европейската комисия, ние пчеларите бяхме жестоко порязани за срок от минимум 7(седем) години по въпроса със директното плащане на пчелно семейство. Така че за сега субсидии няма да има...
По-скоро субсидии вече няма да има. Тенденцията е постепенно субсидиите да бъдат спрени след 20-та година.
Уверете се, че не купуват Незаконен мед от Китай
Колеги , ето нещо интересно и поучително.Предварително се извинявам за превода , но е автоматичен от личната ми поща.
Проверете вашия Honey с New Look-Up Tool на www.TrueSourceHoney.com
Washington, DC - 14-ти ноември, 2013 - нова функция за търсене на www.TrueSourceHoney.com позволява американските купувачи да бъдете сигурни, че те не са погрешно купуват мед, който е бил незаконно изпратени от Китай. В една лесна стъпка те могат да спомогнат за осигуряване на безопасността и качеството на меда, в същото време подкрепя американските производители на мед и пчеларите. Освен това, търговците на дребно и производителите са в състояние да се проследи техния продукт обратно към кошера. By ще www.TrueSourceHoney.com и кликнете на звездообразуване в горната част на страницата, потребителите могат да въведете кода UPC на гърба на пакетираните си мед за да видите дали това е вярно Източник Certified ™. милиони лири на незаконно добит мед може да продължи да влиза в САЩ, въпреки продължаващите федерални пляскане надолу усилия. True Source Certification TM помага да се гарантира безопасността и качеството на меда, защото проследява източника на тази мед от кошера до масата. Програмата е аплодиран от лидерите мед промишленост, включително American Honey асоциация на производителите и Американската федерация по пчеларство. "The True Source Certified логото ви казва, че медът, който купувате е етично и законно добита," казва True Source Honey изпълнителен директор Gordon марки. "Ако не виждате логото, попитайте Вашия търговец или фирма, мед, за да се присъединят към програмата. И се уверете, че любимите си храни с мед - от зърнените закуски на закуски -. Са изработени от производител, което купува мед от True Source Certified компания мед " По-рано тази година, две от най-големите доставчици на нацията мед, допуснати до закупуване на незаконно внесени китайски мед, включително някои, които беше подправено с неразрешени антибиотици. Около една трета от меда се продават в Северна Америка днес е сега True Сертифицирани Source. Много от големите търговци на дребно за хранителни стоки и клубни магазини използват само сертифицирани мед за магазините марки, включително Costco (Kirkland Signature) и Target (Market килерче и просто Балансиран). на САЩ внася повече от 60% от меда се нуждае, от други страни. Повечето е от висококачествени, законни източници. Но някои мед брокери и вносители незаконно заобикаляне тарифи и контрол на качеството, продажба на мед на американски компании, че е със съмнителна произход. . Това застрашава мед индустрия в САЩ чрез подбиване на справедливи пазарни цени и доброто име вредно мед за качество и безопасност True Source Honey, LLC е усилие от редица мед компании и вносителите да се защитят потребителите и клиентите от незаконно добит мед, и да подчертае и поддържа законни и прозрачни и етични извор. Инициативата има за цел да допринесе за запазване на репутацията на меда като високо качество, високо ценени храна и по-нататъшно поддържане на мед сектор в САЩ. Посетете www.TrueSourceHoney.com . Последвай ни в Facebook .
Ще си позволя да публикувам още едно писмо . Мисля че само може да се учим от опита на "Големите "
В усилията си за осигуряване на храна произвежда с информация за използването на меда като съставка в продуктите, Националния съвет Honey създали MadeWithHoney.com интерактивни уебсайтове. Тези пет сайтове започнаха да дават на производителите към индустриално-специфични техническа помощ, маркетинг и състав в областта на печене, напитки, захарни изделия, млечни и лека закуска.
Националният съвет Honey насърчава членовете на индустрията да използва информацията и съдържанието, намиращо се на тези уебсайтове, за да остане в крак с датата, на най-новите тенденции на хранителните продукти и иновации, както и най-новите технически данни. За да разберете повече за тези сайтове , Националният съвет Honey ви съветва да посетите MadeWithHoney.com . www.BakingWithHoney.com : Това е информационен сайт съдържа информация за печене с мед, включително на дребно и едро печене формули и технически спецификации. Някои от по-новите технически материали включват Често задавани въпроси от търговията на дребно и на едро печене индустрии, както и информация относно Honey Смяна . www.BeveragesWithHoney.com : Този сайт предлага поглед върху разширяване вкусовата промишленост като произвежда реализира стойността на използване на всички природни подсладител с изключителен вкус и въздействие на пазара. www.CandyWithHoney.com : Този сайт предоставя сладкарски производители с нови идеи за продукти и истории за най-новите тенденции бонбони промишленост. www.DairyWithHoney.com : От сладолед за кисело мляко, този сайт предлага млечни храни и напитка производители-новата информация за мед и млечни продукти, направени с мед. www.SnackingWithHoney.com : онлайн справочник за продукти закуски, направени с мед, както и техническата и маркетингова информация за използването на мед в пикантни и солени закуски.
American Journal Bee.
За шеста поредна година ДФ „Земеделие” прилага европейската програма „Благотворителност”, Фонд „Земеделие” – като администриращ програмата орган, проведе открита процедура по ЗОП за избор на доставчици на заявените хранителни продукти. Отпуснатият бюджет на България за тази година е 19 093 054 евро. Парите се отпускат от Европейския фонд гарантиращ земеделието. Бюджета за доставка на пчелен мед за тази година е 6 825 000 лв без ДДС. И тази година фирмата оператор по тази програма внесе всичките 1429050кг от Китай, въпреки изричното изискване пчелния мед да бъде добит/произведен на територията на ЕС. По страшното е че при разфасоването на меда на етикета вече е записано, че медът е произведен от Катрин и Ко ЕООД, което автоматично го прави с български произход. 330 000 социално слаби ще получат китайски мед със съмнително качество, тъй като цветово той варира от бежав цвят на боза до кафяво-черен с бяла пяна отгоре и ще "благославят"българските пчелари. Не напразно Европейския фонд гарантиращ земеделието изисква пчелният мед да бъде добит/ произведен на територията на ЕС , да може да се стимулират производителите от общността. Приложено ви изпращам част от материала от 24 часа
Съгласно изискванията на документацията за участие „ пчелния мед трябва да е добит/произведен на територията на ЕС”
Сега ще проследим накратно как китайския пчелен мед става става „добит/ произведен на територията на ЕС”:
Фирма ИЙТ УЕЛ АД гр. София вкарва меда от Китай, през порт Варна. Сертификатът,с който влиза меда издаден от Китайската ветеринарна служба е издаден на китайски търговец на мед и е записано единствено” пчелен мед годен за човешка употреба”. Тук започва да възниква съмнението, че след като сертификата е издаден на търговец, никой не знае какъв точно е неговия произход, възможно е примерно да бъде и от Украйна!
От тук започва и „побългаряването” на меда.
Пчелния мед се доставя за разфасоване в производственото предприятие на „Катрин и Ко” ЕООД, находящо се в с. Стряма,обл. Пловдив. И от тук меда, разфасован на кофички по 0,5 кг е вече с етикет, с произход BG потегля към областните складове на БЧК за Програма”Благотворително т”
Кога точно пчелния мед, с вече български произход, става собственост на оператора по тази позиция- „Панда-ИП” ЕООД не става ясно!
При направена справка в Търговския регистър „ИЙТ УЕЛ” АД гр. София е акционерно дружество с акции на приносител, собственост на две търговски дружества, с един и същи собственик на капитала.Въпросното дружество беше закупило документи за участие в същата обществена поръчка, но така и не подаде оферта за участие.В търговските среди са известни близките отношения между двете дружества „ИЙТ УЕЛ” АД и „Панда- ИП” ЕООД.
Тук е мястото да попитаме каква е причината БАБХ да дапуска такова явно нарушение на Наредбата за етикетирането и представянето на храни и да въвежда в заблуждение потребителите- 330 000 социално слаби българи?
Тук е мястото и да попитаме ДФ” Земеделие”- „отговорен да вземе всички необходими мерки, за да гарантира, че планът е правилно приложен, да предвиди и ако има нужда - да санкционира нередности"
ще прекарати ли този фарс и ще изиска ли от „Панда- ИП”ЕООД да доставя пчелен мед, съобразен с всички изисквания на документацията, да подмени меда с „български произход” и да бъде санкциониран, съгласно договора подписан с ДФ”Земеделие”?
Трябва ли отново да бъдем санкционирани от ЕС и да загубим парите за благотворителност, за следващия програмен период и дали поне този път държавнте служители ще имат доблестта да ни обяснят меко казано страните си действия?
Имам от въпросния мед. ПЪЛНА ОТВРАД която няма абсолютно никакъв вкус на мед. От десетина дни се чудя как да задействам институциите да разнищят случая. За сега мисля, че е най-добре да се изпрати мостра от въпросния "мед" в европейски контролен орган. Според цифрите които споменава госпожа Пенчева далаверата е много сериозна. Бих се радвал ако зад тези цифри и факти са налични някакви документи и да действаме. Абсолютно безобразие. Не стига, че не взимат нашия мед ами слагат някакъв бълвоч и го представят като наш мед. Ще бъде безумие ако си замълчим.
Както се вижда китайците се целят не само в големите пазари.Именно заради този мед, внос от Китай страда и вътрешната изкупна цена . Производствената цена е индивидуална и всеки си прави сметката.То май този китайски мед , ще дойде по - опасен и от кърлежа по пчелите.
Цялата статия звучи като от тия неща ще направим ония работи.
http://www.fermer.bg/%D0%B5%D0%BA-%D...-news7995.html Сега е времето пчеларските организации да искат де мини мис за пчеларството. По новия регламент ще можем да искаме по- големи суми, например 60-80лв. на пчелно семейство за изхранване, лекарства, основи, тел, тенекии, ремонт на сандъци и ред други дейности.Трябва пчеларските организации да се обединят и да искат средства, а не министърът да казва, че само една организация е поискала тази година де мини мис, а тя представлява едва 30% от пчеларите в България. За да бъдат отпуснати пари трябва да има постъпило искане от над 50% от пчеларите.
Ето нещо доста интересно.http://sinoptik.bg/news/zashto-uchen...-na-pcheli-956
Този който е написал статията нещо е объркал грамажа. Те пчелите няма да могат да ги влачат тези 5 грама, а какво остава да летят с тях.
Трябва да прощаваме невежеството на репортерите............ За тях грам и милиграм е едно и също. Аз също съм си патил от репортери. Давал съм интервюта и после като прочета статията, падам под масата от смях (или от срам, защото хората си мислят че аз съм казал това). Например киловат-пик при слънчевите централи става киловат-пиксел. Ха-ха... Компютрите стават компоти и обратното ........ Слънчевата радиация става радиоактивност ....... Слънчевите панели нагряват земята под тях - ха-ха - те всъщност я охлаждат. Да сте стоели на сянка и тя да е по-топла отколкото на слънце? Ветрогенераторите убиват птиците - ха-ха - видели 1 умряла птица, а забравят статистиката, че колите убиват 1000 пъти повече птици. И т.н и т.н.
http://www.csiro.au/en/Portals/Media...p-farmers.aspx
Това според мен е меродавния източник. На бърз преглед никаде не видях да се говори за тегло или за намаляване размерите на RFID тага до 1х1мм.
Има обаче много хубави снимки!
Ей дотегна ми от нафталина ,тоя Михайлов що не си дава оставката?Ами като не се справяш - ходи си у дома.Оправдава се като първокласник.Ей таз държавица нашата, пълна с мекерета и сводници.
Не само че няма да си я даде, ами се гласи за голям лидер.
Батио,ами нали ние ще го изберем брее??Как може човек сам да стане лидер.Ами направете протест в Плевен на откриването и си дайте ваш лидер.кво го дъвчете тоя кавал.Ще се ядосам накрая и ше тръгна да паля кошери на ред накрая:mad:!!!! (имам в предвид на такива малоумници дето се слагат за лидери)Той тоя тъпак не може да говори в интервютата,за лидер ми се слага ибахтаа в п.....ла!!!
Аиде народе на ДЕ МИНИМИСА след месец два http://www.fermer.bg/%D0%BC%D0%B8%D0...-news8387.html
де минимиса не е директно плащане така че старт на това плащане не е даден. Още не са започнали преговорите на кое въдство колко парички ще се дават по де минимис, така че скоро няма да е.