https://www.youtube.com/watch?v=qnbEeKGdFDo
Преглед за печат
Майката, когато пее, спира,прилепва плътно на питата и започва да трепти като издава и звуци/пеене/.
В тази статия пише за пеещи майки в транспортни клетки!
https://www.google.bg/url?
Как да не. Самия факт че не си чувал пееща майка, при положение че си разпратил вече стотици е достатъчно показателен. Така че ако чуеш някоя да пее в клетката по-добре я бракувай.
Ха-ха ..... ако чуя някоя майка да пее, първата ми работа ще е да я снимам с камерата и да запиша концерта, за да го пусна във форума в темата "Каква музика слушате". :)
Да, ама досега не съм го имал този късмет. Интересното е, че преди около месец се заигравах много с неплодни пчелни майки, излюпени в инкубатор. Дори и тогава не чух нито една от тях да "пее". Явно късмета ми никакъв го няма ...... :)
Пеят роевите. Инстинкти. Осъзнай го. Свищевите не пеят. Ако искаш концерт докарай си някой кошер да рои........
След горе прочетеното един въпрос.
Да очаквамли кошера ми с пеещата майка да рои?
Днес го преглеждах и бяха много спокойни,даже не ме нападнаха,ха ха. Майката се разхождаше спокойно,маточници няма.
Аз съм чувал двегодишна майка, затворена в клетка, също да пее. Верно, звуците са по-различни от по време на роене, но си е маткане отвсякъде.
Чувал/виждал съм и работнички да маткат, когато са нападнати от паразити (има дни ларви на един клас мухи, които се люпят върху растението, отиват на цвета му (или се групират за да имитират цвят на растение) и се качват на стоп до трезора с мед.
Виждал съм работнички да маткат и в други случаи, но без да мога видимо да установя причината.
https://www.youtube.com/watch?v=LVYYCLJDuqw Някъде в Еконт.hi;
Време ми е и аз да си напиша мнението за майка от Матеев! Придадох я на новосвормирана отводка от 3 кошера с по две рамки с пчели и пило,събрах ги в един нов кошер и сложих майката.
Това беше преди 15 дни и вчера най накрая намерих време да я проверя. Притеснявах се дали изобщо е приета,а то се оказа,че и осеменила пет от шестте пити и се разхождаше съвсем спокойно.
Мога да кажа,че се справя доста по добре от моите любителски майки. Промени ми се мнението за майкопроизводството специално на Матеев, тъй като съм купувал доста пъти от различни такива производители и всеки път беше катастрофа и се заричах че ще ми е за последно!
Аз съм с любителски пчелин 30 кошера в момента и тъй като нямам много време за тях и ми е по рентабилно да си сменя майките поетапно с купени,но досега не вярвах на старите утвърдени майкопроизводители /да уточня,все пак не съм копувал от всички/!
Тази майка определено ме спечели и със сигурност ще си поръчам майки напролет!
Знае г-н Матеев на кого да подари майки.Браво колега хубава работа си направил да но иззимува добре
благодаря на колегата Матеев , изключително точен и коректен
Аз също благодаря на г-н Матеев за подарената майка, на която пое и куриерските разходи. Точен и щедър.
Хубаво е че благодарите ама имаше едно условие да ви се направи този подарък. Вземе и драснете няколко реда за майките. Как изглеждат? Как се справят? и т.н.
Само да уточня, моята майка подарък, беше изпратена на мястото на друга, закупена от г-н Матеев, която уж не снасяше след придаването й. Споделих с г-н Матеев, че майката закъснява със снасянето и той още същият ден ми изпрати новата майка. Но когато отворих да ги сменя, старата беше пронесла, а новата я сложих на друг кошер. Настоявах да си заплатя майката, но г-н Матеев категорично отказа. Така се присъединих към клуб "Подарени майки". Всички 5 майки от г-н Матеев се представят отлично. Още веднъж му благодаря.
Здравейте Г-н Матеев . вече от няколко мои колеги пчелари чувам хубави отзиви за вас. Искам да попитам дали все още имате някоя майка за подаряване , защото имам едно семейство рояк , което с настани в мой кошер , но е останало без майка. След тези дълги суши в България и слаба година в всяко едно отношение при мен и загубите , които понесох от изминалите две зими. Сега от останалите ми пет кошера ще извадя около 10 кг. от магазините. Отглеждам ги в планински район за уточнение. Ако имате все още ще съм ви сърдечно благодарен. Догодина малко по малко ще се опитвам да си възстановявам изгубените семейства. Тел за контакт 0885833381 Веселин Йорданов от гр. Сливен
За съжаление вече нямам майки за подаряване. Сезонът вече приключи и малкото на брой нови оплодени майки не ми достигат дори и на мене.
Залагай личинките, защото сега ще има една последна вълна на търсене. Има доста провалени късни самосмени.
Абе то все още поимва оплодени майки, но се оплождат все по трудно и по-бавно. При отваряне на нуклеусите се забелязва все по-голям процент неоплодени майки, и е въпрос на време някоя сутрин да отворя поредната партида и да не открия нито една оплодена майка. Големите нуклеуси от една седмица вече ги закривам планово група по група, и продължавам да поддържам само малките оплодни сандъчета, за които не ми е жал, че ще загубя семействата и пчелите.
Да попитам , кога евентуално ще продавате оплодени пчелни майки ? Трябва ми само една майка за тази година . Догодина ще купя повече от вас .
Ами ако ти трябва, завънни ми и си поръчай. По принцип масовите продажби ги приключвам от утре, но за единични бройки ще правя и ще продавам дотогава, докато има търтеи. Това може да означава още 3 дена или още 3 месеца.
"Приключвам" означава, че преди 10 дена намалих залагането на нови маточници от 400 на ден до 200 на ден, а от утре - по 100 на ден. Но тези 100 на ден ще ги въртя дотогава, докато има търтеи.
ПС: Точно в момента зад гърба ми има 33 майки, и те в момента хвърлят боб и гадаят кой ще е техния нов собственик. 21 от тях не знаят, че съдбата им вече е предрешена, а новия им собствени вече доволно потрива ръце. :)
Вчера ми остана малко време и отворих един кошер с майка от Матеев(освен подарената си купих две към нея).Зарадва ме, има пило на 5 рамки.Семейството в което я сложих буксуваше и беше набелязано за подмяна на майка, сега има повече пчели от момента на придаването на новата майка(май бе средата на юли).
https://s11.postimg.org/7rz84hqnj/IM...5_110237_2.jpg
Преди два дни зазимих кошера с подарената майка. Семейството е по-силно от средно, а когато поставих майката беше по-слабо от средното ниво. Майката беше спряла да снася (нямаше никакво пило) и ми направи впечатление, че площите от излюпеното пило са почти изцяло залети с незапечатан мед. Или няма пило от доста време или инстинкта за запасяване край кълбото е много добър. Доволен съм. Дано презимува успешно и на пролет отново ще изпълня ангажимента да ви държа в течение.
Прави ми впечатление,че отводката с подарената майка в дните в който останалите кошери имат много вял летеж и то кошери които са много по силни от тази отводка,в тези дни в отводката летежа е много динамичен и до преди няколко седмици интензивно носеха прашец.Вероятно се дължи на някаква селекция ли и аз незнам.Ако има такава колегата Матеев,ако не е фирмена тайна може да сподели.А другите кошери съм ги купувал от 3-4 места.
Амии да се пресрамя аз първи и да докладвам за загинала майка /пеещата в Еконт/ от подарените.В кошера имаше много умрели пчели,венец от по около един пръст мед над кълбото /три рамки/ и една пита с мед и прашец през една пита от установеното кълбо.И сега изненадааа два прегризани и един нормално отворен маточник на една от рамките.На 5.01.17г. след бърз повърхностен преглед установих от седем кошера един излетял да се пързаля някъде,другите бяха на лице живи и здрави,като два получиха питка,че ме чакаха под таванката. На 05.02. единия с питката и този с подарената майка бяха заминали във вечните медни поля. Амии това е,живи и здрави и успешен сезон на всички.
Експеримента с мои майки го правя и аз самия .... :)
През миналата година подмених над 40% от всичките си майки с такива, произведени от мен. Естествено спазвах изискванията за полови алели, като ги размесвах из различните пчелини. :)
Към днешна дата мога да кажа, че зимната ми смъртност е на ниво 8-10% в различните пчелини. Миналата година (а и всички предишни години) зимната ми смъртност стоеше на стабилни нива от порядъка на 14-16%. Тази година зимната ми смъртност е по-малка, но и зимата все още не е свършила, така че пилците ще ги броим след 1 месец. :)
Едно доуточнение - зимната смъртност на слабите семейтва е по-висока - 25-26%. Говорим за нуклеусния парк, при който бяха зазимени семейства на по 2-3 рамки. Най-слабите от тях естествено се споминаха. Причината за това е и дълбокия сняг (над 1 метър), който буквало загроби под себе си ниско сложените на палети нуклеуси. Тези нуклеуси, които бяха повдигнато на 50 сантиметрови стойки, имат смъртност, съизмерима с тази на големите семейства (16-18%).
Големите студове и дълбокия сняг спомогнаха за това, че в продължение на повече от 2-2 месеца нямах никакъв достъп до някои от пчелините си. Така те просто бяха оставени на произвола на съдбата. Останалите ги наглеждахме и хранехме, но тези с труден достъп сега ги посещаваме за първи път след началото на декември.
Най-интересното е, че през различните години пробвах различни методи от пчеларската митология. Имах година, в която бях зазимил свръх-силни семейства. Имах и години, със зазимени много слаби семейства. Имах години, в които есента бях избил акара до крак (Чекмайт). Имах и години, в които едва ли не го бях оставил да си живее и разпространява на воля (първата година). Имах години, в които редовно хранех. Имах години, в които не им дадох нито една питка. Крайният резултат - зимната смъртност като закована стабилно си стои на нива от порядъка на 15% и това е. Чак започвам да се чудя кои са действителните фактори, които и влияят.
Колега търся да закупя 2 пчелни майки при наличие моля ви се пишете ми
Първи впечатления от майките на г_н Матеев.Три броя,една подарена идве закупени.Всьщност две,една от закупените беше убита при предаването.Подарената придадена в нормално семейство с отнета двугодишна майка.Добро натрупване на зимни пчели ,нормален подмор,отличен хигиенен инстинкт,доста ранно активизиране на пчелите,добро развитие ..Втората придадена в одводка ,поради появата на варовито пило.Сменената майка е собствено производство.Варовитото пило изчезна,но след около 10дена заложиха маточници за самосмяна и майката бе сменена.И отводводката изимува успешно естествено доста слабичка почти без подмор.Следващи впечатления след около месец
Имате ли от тези ?Прикачен файл 8473
Моите са живи ( на фона на повишената смъртност) и са добре. Интересно ми е, а сигурно и Матеев чака отзиви, как са при вас.
Днес разширявах семейството с майката от Матеев. Семейството е добре. Когато предадох майката беше средно по сила. Такова беше и в края на февруари. Сега пак е такова . Пилото е компактно, добре подредено. За сега оценката ми е добра. Най-интересното предстои.
Моите майки, които ми бяха подарени от Матеев /7/ и Янчо /2/, се оказаха доста твърдоглави, и макар късно сформираните отводки - няма да казвам кога, че имаше и след август, преживяха добре. Въпреки големия мор, който ме уби тотално, те останаха живи. Благодаря ви момчета - добър ви е материала. drinks; Да сте живи и здрави.
Днес отново отворих семейството с майката от Матеев. Останах много приятно изненадан. Семейството от средно вече е силно и имаше сериозен потенциал да избухне - 9 пити пило (7 запечатано и 2 открито). Нямаше заложени чашки и не се предполагаха изненади, но бяха предприети противороеви мерки. Мога да кажа, че майката е отлична.
Само не разбрах,като имате толкова много кошери и си произвеждате майки,защо се натискате да ви подаряват майки.Предполагам,че 22.00 лв. не са проблем.:(
Да де, но бяха ограничено количество.:bigsmile:
Защото освен че си произвеждам си купувам по 100+ майки на година. Аз съм добър потенциален клиент и промоцията беше насочена точно към такива като мен. Това не е благотворителен жест, а рекламен похват.
Да си жив и здрав.Само да ти кажа ,че има ОЛХ - за термометри,скутери и други.
Точно казано Рости !
Добра майка от Матеев .Благодаря ,От средно по сила есента сега е супер със 6 плътни рамки пило.ще се възползвам за в бъдеще.
Майката получих в средата на юли и с нея замених майката на едно средно по сила семейство. Майката е едра и семейство я прие безпроблемно. Намирам се в североизточна България и зимата при нас тази година беше студена и продължителна. В края на април беше изпълнило два корпуса с пчели.Зимува на плътно дъно и в края на зимата дъното "светеше", което говори за добри хигиенни качества. Пилото е компактно и пролетта много добре го обграждат с нектар и прашец. От медодобива съм доволен, представи се над средното за пчелина.