И никой не им краде запасите на 100%, че и повече.
Преглед за печат
Здравейте,
Извън темата, като допълнение.
В петък един рояк се засели в комина на съседна къща. Направих опит да му "предложа" по-добри условия, но уви. Остана си в харесаното от него жилище.
Поздрави, Г. Георгиев
Не, това значи че някой е ГМО!
Аааа пчелите много обичат тясното то тази пролет се видя колко го обичат тясното, толкова много че хванаха гората.
То той е дълъг и тесен но има обем.Под трите Т аз тясното го разбирам като липса на обем а не като измерение.
Да ама на тия отгоре ще им е светло а на тези отдоли ще им духа. В комина има голямо течение.
Не разбирам това какво отношение има по темата, но важното е лаф да става. И между другото един "стандартен рой първак" е най-много половината от пчелите на роилото се семейство. Ами останалите, а пилото, А хранителните запаси. И тели ще са само на 4 ДБ пити.
И между другото аз не харесвам ДБ, не знам защо само ми го даваш за пример.
Нещо пак не се връзва. Това което си написал го приемаме за вярно (аз съм сигурен) и какво излиза. Рояци не излизат зимата, а когато семейстрото е макс развито. Та 6 кила пчели покриват 30 ДБ пити, значи половината ще покриват 15. КАК ЩЕ ГИ СЪБЕРЕШ НА 4???
Не знам защо ама си мисля че адаша ако бе ги хванал щеше да им е по добре дори и в Дадан Блат отколкото в комина
http://media.snimka.bg/s1/5390/037023639-big.jpg?r=0
Това което си писал/така пише и в книгите/ отговаря ли на твойте кошери?
Цели 6 кг пчели лятно време може би се равняват на 10 етажа на твоят кошер а може и да са малко. Ползвашмли стълба или друго приспособление? Ако е вярно което пише Юрий, че 3 корпуса/10 рамкови ДБ/ са 6 кг пчели, то 90% от пчеларите са със недоразвити семейства.
Моя кошер също е многокорпусен, но особен тип. 9 корпуса е в момента. Кошера е на мой ръст за удобство ползвам стълба да. Но следва да се вземе предвид, че в моя кошер няма рамки и пространството се използва на 100 процента, т.е нямам неизползваемо заради ползване на дървена рамка пространство, това следва да се вземе предвид с оглед на обективността. Предлагам да се мине по темата
Ако твоя кошер стане 6 кг, ще му трябват поне още 5-6 корпусчета, а това вече не е кошер, а комин. За 1 ок, ами ако са 20-50-100, как ли ще работиш с тях.
Ами не съм ги мерил, но съм виждал добре (според мен) развити едномайчини пчелни семейства, които покриват ДБ с 3 магазина или 4-5 ЛР корпуса, та като ги приравня с твоите по размер, ми идва малко като комин.
Ами пожелавам ти искрено да вадиш много мед. Въпроса е че няма как от нещо малко да извадиш нещо голямо. Голямото нещо (много мед) се вади от друго голямо нещо (голям кошер).
Снимката от тази година ли е?
Гошка,от 3 години не съм посещавал мястото и не мога да дам информация.Мисля,че се сещам за коя хралупа става въпрос.Става дума за топола(около 60г) на която ствола е кух с височина на кухината около 5м. с два входа- по средата и отгоре.Иначе тополата е жива и се намира малко след големия детски магазин на Ботевградско в посока Варна.А в района на самия магазин имаше цяла "колонада" от бет.ел. стълбове(8 бр) заредени с рояци(стълбовете вече ги няма).Та самото шосе-магистрала минава на 40м-50м от въпросното дърво-живо и здраво.
Remi снимката е от датата на публикуване на поста.Иначе,почти всяка година подхвърлям снимки-идеи с този "кошер"
Беше ми любопитно дали наистина Вароата ги мори щото вече за много работи виждам че едно пише ама на практика излиза малко по иначе.
Че тези отзад са подготвени още от август 2015.Моята заслуга за 2016 е да им сложа магазините. Иначе имам 12-ци и с 5 магазина.А ,това синичкото е 25р лежак...
Аз обичам шума на меда!