6,50-7,00 лв
Преглед за печат
Васко обилното не означава качество.Многото нектар не означава висока захарност.
Опитай това : http://pchelari.com/forum/showthread...ll=1#post63355
В някои от пчеларските книги съм чел, че в Унгария са създали различни сортове акация с различно време на цъфтеж. Така, акациевата паша се удължава, без да се ползва подвижно пчеларство. Дали е възможно у нас да се намерят такива акации?
В кой район на България пчеларстваш?
Не са различни сортове акациите.В продължение на много години са направили селекция на ранноцъфтящи и късноцъфтящи акации които се срещат в природата.Впоследствие създават масиви и те така...
В продължение коментара на Павката, една статия публикувана в бр.23 на "Пчела и кошер", 2000г. Автор е д-р Кънчо Калмуков от Опитната станция в Свищов. Държавна политика - да, но дребен детайл е, че това става под натиска на пчеларите и съответния съюз, разбира се.
Прикачен файл 6862
Здравейте,да попитам на правилното място и с правилно зададен въпрос.Тук при нас има една акация,която цъфти жълта.Мисля,че я наричат китайска или японска,но не съм сигурен.Има ли тук писано нещо за нея? Интересува ме по кое време цъфти?Мисля,че съм виждал жълти цветове и през есента.Благодаря предварително.
не съм казвал че цъфти в жълто, но семената и "жълтеят" през есента Прикачен файл 7845, и човека пита за "корейско-японска" акация с жълти цветове през есента !
След като "така наречените" жълта акация(Caragana arborescens) или (LABURNUM) не цъфтят през есента, ти какво би го посъветвал в такъв случай?
Цветовете на софората леееко се различават от акациевите. Бих казал,че имат леко жълтеникав отенък. Едва забележим все пак. Цъфти през лятото, досега не съм забелязал да цъфти 2 пъти през годината. Обикновената акация даже до 3 пъти съм виждал да цъфти.:yo:
Здравейте.не знам как се казва,но е като нашета акация и е жълта на цвят.Две неща ми направиха впечатление.Първото,че дърветата са много високи,спрямо нашата акация.И второто не беше по времето,когато цъфти нашата.Беше вече хладно и за това ми е направило впечатление.
Снимай, така наизуст не става! Аз съм на 90 % сигурен че говориш за Софора.
Ето това е Софора или японска акация. http://www.zdrava.bg/bilki/sofora/
Ако batipej4o разпознае растението, може да каже.
Прочетох това във форума:Японска акация Sophora japonica 27. VІ - VIII(IX) нектар и прашец
Това,кето е качил Тената е същото.И на мен ми направи впечатление ,че листата му не са като на нашата акация
.https://www.google.bg/search?q=%D0%B...espdAI#imgrc=_
Ще кача снимки в какво е това растение.Снимките са от днес,
Само за информация.Тук климата е мек и зимни гуми не се ползват.
http://www.img-share.eu/f/images/511...4701_thumb.jpg Екшъна продължава 3 ти ден. Полени на меда 25.
Не се отпускай,маната тръгнала.:bigsmile:
Прикачен файл 9495
Я те моите същите. Само че били от рапица. Тц тц.
Ей и да не си мислите че е акация. А-ма Ха.
А утре ще снимам и аз.:bigsmile:Само ,че букет е моя:bigsmile:8лв/кг върви за сега тенекето.
п.п. От цялата страна ми пишат по вайбъра и месинжира и са доволни много,питат ще има ли още.:bigsmile:
Не те ли страх да се разсипят.:bigsmile:Щегувам се. Браво,да но всеки колега има това в склада най малко. Само цени дето никой не обявява.:bigsmile:
Не е ли забранено обявяването на цени?
Чух за прекупвач от Варна, който дава цена 7 лева за килограм акация реколта 2018, но това за съжаление е непроверена информация и не е ясно за био ли става въпрос или за конвенционално добит пчелен мед.
Който има повече информация, може да сподели.
Колеги акацията пуска ли прашец и какъв му е цвета ако ,дава,
Благодаря за отговорите,споря с един колега лаладжия,които предлага черен прашец най вероятно от мак за прашец от акация.Дано проумее че акацията нектар дава но прашец не.
За коя акация спорите?
Черната дава и нектар и прашец, ама аз не знам какъв е цвета на прашеца.
https://www.youtube.com/watch?v=7BPDQ5ZnWQ0
аморфата има русоляв до бледооранжев цвят.
Трябва да извадя една книга, в нея са описаните видове акации. Ние разбираме обикновената бяла акация. Аз съм срещал и жълта, която ми прилича точно на бялата. Явно има и други но не знам в кои райони има в България. По плевенско съм виждал само бялата акация, която дава само нектар.
Калоянски ..ей сме земляци, баща ми, Бог да го прости е от с.Одърне, Плевенско...имам батчеди и братчедти от Плевен...но откъдето жената, там и родата...а пък майка ми е от Руситу!!!
Ами аз съм виждал само бяла акация :) ние му викаме по нашему салкъм. Чак като порастнах разбрах че се казва акация. Баща ми е казвал, че като е бил дете и хранели кравите с цвят от акацията и млякото било уникални на мирис. Одърне ми е по-далеч, аз съм съвсем близо до Плевен. Иначе аз поръчах капаните, но имах проблеми с картите. Моята банка директно отхвърли транзакцията, а другата коят ми е виртуална също отряза, но после я одобрих и стана. Сега чакам да видя кога ще получа каквото и да е и кога ще стане.
Огрява ,тъмен и много силен оранжев цвят,без да ходя по синорите разбирам по светещите краченца на пчелите,кога е цъфнала аморфата.
А някой да е виждал РОЗОВА акация? Или да притежава лично?
Ще ми се да засядя фиданка - две на пчелина. Ей тъй, за разнообразие в асортимента.
Същата като бялата (листа, бодли и т.н.) само цветовете били розови.
И аз само 'Чувам' за розовата акация. Има. По разни онлайн градини предлагат фиданки с различна цена.
Интернет казва, че била с по-големи цветове от бялата. Както всички дървета от 'акациев' род ще е медонос.
Ама така зададен въпроса ти Melifero ... Ако има декари гора до пчелина ще има и мед. С едно дръвче в кишето до оградата ... само врабците ще кацат.
Била готина, ефектна, по-декоративно привлекателна от бялата. Ако си виждал ДИВ РОЖКОВ - нещо подобно (по цвят).
Както писах - за асортимент само. Не за тонове.
Ето една нагледна полза от присъствието на акация по пчелина.
Доста стара снимка (2020г.) на 3 годишно дръвче
Прикачен файл 12378
Повечето са саморасли от "майчин корен". След почистването на терена останаха заровени кореняци и за да не пръскам с препарати и/или сеч - подбор на място на хубави фиданки и кастрене на страничните израстъци ей-това е резултата.
Де е забутана тазгодишната снимка ... кой да знае.