Г-н Керчев, а емулсията от тимол сам ли я правите ?
Преглед за печат
Г-н Керчев, а емулсията от тимол сам ли я правите ?
Колеги миналата година септември третирах с темол 70гр Темол разреден в 100гр спирт и в 1 литър парафин.4 пъти през 7 дена след това не третирах с нищо и имах голям проблем през зимата.Половина ми семеиства измряха.Според мен рецептата не е добра.Мой колега беше сложил по 2 лентички на кошер след което и неговите ги опушихме но при него смъртноста беше 0.Според мен с Темол не е хубаво да се пръска.Темола го закупих от фирма Алфахим.
Бихте ли споделил как ?
Ето и рецептата:
Отмерват се 30 гр. тимол и 5 гр. изопропилов алкохол (изопропанол), поставят се в буркан и се ратворят на водна баня
В друг буркан се отмерват 1 чаена лъжичка лецитинови гранули и 140 мл. вряла вода, които също се оставят на водна баня. Разбърква около 10 минути се докато се разтвори. Прецежда се за да се премахнат всички гранули които може да не са се разтворили напълно.
Разтворения тимол просто се добавя към разтворения лицетин, буркана се затваря и се разбърква добре. Субстанцията става млечнобяла. От тук нататък към всеки литър сироп се добавя по 1 мл.
Благодаря.Ако имате път към Бургас ще почерпя !
Аз недогледах и взех от лецитина, който е в желатинови капсули и е течен. С него не ми се получиха нещата. Купете си лецитин на ГРАНУЛИ.
Аз използвам този
http://www.nutrim.bg/product/1/34-Pure-Lecithin
Здравейте прегледах целият форум за ТИМОЛ и се извинявам че нищо не разбрах ГРАМ , МИЛИГРАМ , ЛИТЪР , МИЛИЛИТЪР ???? Мога да ви разкажа за ТИМОЛ който го ползвам 3-4 години .Против ферментация на захарен сироп д-р Желязкова дава от гр. до гр. и половина на 10 л. захарен сироп. В някой чужди сайтове дават против ферментация до 2 гр. , а за борба срещу НОЗЕМАТОЗА , ТРАХЕЕН АКАР от 5 гр. до 7 гр.Лично аз опитах до 3 гр. на 10 л. , много издава силна миризма и се страхувах от кражба. До колкото смесването на ТИМОЛ със захарен сироп , някой не разбърква както трябва. Разтвора се приготвя предварително в затоплен спирт , след разтопяването на захарта , разтворът се изсипва в сиропа на много тънка струйка и се разбърква със дрелка на максимални обороти . Матеев извинявай за да разбереш дали сиропът ще ферментира в хранилката , ще трябва да знаеш колко литра един силен кошер може да ти донесе на ден и колко е консумацията на пилото, (това го пише в книгите) и тогава ще разбереш дали меда ще замирише на тимол. С уважение първия приятел на пчелите МУХОЗОЛ- ха-ха-ха
Провери на следващия ден в хранилката. Липсата на мазни петна ще е сигурен белег за успех.
А иначе колкото по-високи са оборотите толкова по малки и невидими са частиците на емулсията която се получава.Затова и времето на покой ще покаже доколко постигнатото е разтвор и доколко емулсия.
Сипах от 300до 500 мл.в зависимост от силата на семейството, до другата вечер почти на всякъде бяха вдигнали половината сироп.Не забелязах да има петна отгоре.
И все пак ако има не разтворен тимол в сиропа той се изпарява и попада в гнездото и сигурно вреди на акара?? НЕ ЗНАМ ПРОВЕРЕТЕ МОЖЕ БИ ИМА НЯКАКВА ЛОГИКА!!!
Ако пускаш опитни плъхове от височина 50 метра върху циментова настилка, вероятно това ще причини смърт на всеки един от тях.
Ако височината е 25 метра, вероятно ще загинат само половината от тях.
Ако височината е само 2 метра, какъв процент от тях биха загинали?
Просто scutellator-а иска да каже по неговия си начин, че ДОЗАТА определя дали един препарат е ЛЕКАРСТВО или ОТРОВА.
Почти всяко едно лекарство в аптеките е ОТРОВА, ако изгълташ цяла опаковка. Също така при голяма доза отрова стават и много от подправките, например готварска сол или оцет. Отрова е и алкохола, ако прекалиш с дозата.
Mateev закачам се .Опитвам се да накарам хората които четат и пишат тук да се замислят а не само да бърборят не искам да обидя никои.Третиране на акар с тимол е чрез изпаряване полезно. Тимол в захарен сироп не добре разтворен тимол изпарява се дали е полезно???? До колкото знам гъбички не се лекуват с антибиотик но без него не може. Тимол помага но трябва да има и нещо друго към него???
Верига магазини за козметика,хр.добавки и др.Има ги в моловете.
[QUOTE=kapanec;62669]Преведи ако обичаш това "Ако си купиш от лецитина в Д и М " от кой магазин или сайт се купува!
На Български звучи така !!!!!! ДИЕМ !!!!!! Сещаш ли се :)
www.dm-drogeriemarkt.bg
А дали някъде може да се намери готова емулсия на тимол?
Надали,но не смятам че ще те затрудни чак толкова много?
След случилото се в Странджа, не ви ли хрумва че, упражнението с тимола е напълно безсмислено?
Недей така бе човек,така се случваше че бях все зает с нещо.Ама до средата на септември съм на линия,предлагам даже да вземем да се уговорим тези дни.
Иначе тимол си взех от една пловдивска фирма по 55 лв половин кило без ДДС,тези дни ще пробвам да забъркам.Искам да питам вместо с изопропилен дали може да се разтвори с чист спирт?
Дали може да е фалшив!
От тук го взех
http://www.rai-him.com/viewpro.html?cat=8
И оксалова си взех от тук
Всичко е възможно. На мен ми прави впечатление, че на ценоразписа излиза тимол - 500гр 55лв, но не пише ч.з.а или каквото и да било.
Най-вероятно изобщо нямат документи за химикала или чистотата му е ниска или има нещо друго нередно с него.
Сега проверих в една чужда фирма с име и цената е 335лв / 500гр с чистота 99.9%
Ами общо взето почти навсякъде му е такава цената.Само при една фирма срещнах цена от 330 лв за кг.
Тимола, за сега, е само 2 вида и няколко подвид:
- Тимол добит по химичен път - евтин вариант
- Тимол извлек от мащерка - скъп вариант
- маслен извлек по химичен път -скъп
- етерично масло от дестилат - много скъп
- етерично био масло студено пресовано - най-скъп
Въпросът е от кой вид има най-голям ефект
това вече е гатанка,или ще играем на тото
Колеги,аз от миналата година се опитвам да практикувам пчеларство.Тази година за първи път третирах с тимол на 18.08.2015г и споделих със СТАРИТЕ ПЧЕЛАРИ.Те скочиха и ме нападнаха ТИ СИ ЛУД ЩЕ ТИ ИЗМРАТ КОШЕРИТЕ САМО ЛЕНТИЧКИ НИЩО ДРУГО!!!Мисля да третирам още един път с тимол,а после два пъти с мравчена кесилина.Какво да правя?
А после може и 6 пъти с оксалова киселина, 9 пъти Екостоп, 11 пъти с АпиЛайф Вар и накрая за всеки случай 13 пъти с Перицин!!! А напролет ще прочетем коментара "Нещо имам голям подмор." Кому е нужно подобно издевателстване над горките създания, колега? Ти замислял ли си се, че въпреки, че са насекоми все пак са живи същества? Използването на киселини и препарати (пък били те и с природен произход) не е чак толкова безвредно. Каква е целта на 3546546 третирания, които планираш? Имаш сериозна инвазия на акар или просто третираш "за всеки случай"? Правил ли си контрола на някой кошер за наличие на акар? Моля те недей така! Щом гледаш от скоро, прочети малко има 1000 теми в този форум за борба с акара. Изчети ги и тогава реши с кое колко и как да третираш.
Благодаря колега,но изгледай това и ще говорим тогава!https://www.youtube.com/watch?v=oKi-fzQAgnw
Остави го тоя какво говори. Не го познавам, но като видях на 6та минута как казва, че ако на ден падали на дъното повече от два акара се налага третиране изгубих желание да го гледам. Скутелатор (и него не го познавам, но от писаното оставам с впечатление, че е много навътре в нещата) има една много добра статия писана от него, потърси я във форума.
п.п Прикачам файла
На базата на събраната информация,решението какво да правиш трябва да го вземеш ти.Не се притеснявай да сгрешиш.Една грешка може да ти бъде по-полезна от 10 правилни съвета които си спазил.Със времето ще си изградиш подходяща за теб стратегия и начин на работа.Чети,мисли и пробвай,не се доверявай на всичко чуто и не го приемай за 100 % истина и правилно.
Колеги,здравейте.От къде мога да си купя тимол?Имам предвид по голямо количество от 30гр.,примерно 100 или 200гр.
Изчетох доста за третирането с тимол и останах с впечатление, че няма ефект. Бях решил да опушвам с тимол, но се разколебах и като знам как патих от екостоп май ще трябва да използвам друг вариант. Или да опуша и да видя дали пада нещо?
Все пак реших да третирам с тимол, но ефекта е никакъв след 30 часа по 1-5 акарара от кошер, колкото и малко акари да има няма начин да са толкова малко. Дайте някаква работеща рацепта!
Тази някой пробва ли я? (Ето една руска рецепта за фогър:
15 г ОК се разтваря в 100мл мед.спирт(96% ) загрят на 40-50 С. След пълното и разтваряне се добавят 15 г тимол. Дозата е за 25 кошера. Гарантирано не запушва серпентината и дюзата на фогъра.)
Ако имаш средно по 4-6 рамки запечатано пило,най -добре е с мр.кисилина-плаки .Чрез опушване ефект има САМО амитраза.Колкото до тимола ,съм водил разговори с Десетки колеги(имащи стотици кошери из цяла Б-я ) които са на мнение,че опушването с тимол и добрите резултати от него са самозаблуда,положителният ефект си идва от самото семейство.Пиша ти тези неща защото му сърбах попората( а и не само аз) на тимола,в тоя ред на мисли желаещите да си купят фогари-пушалки да не се харчат за нови а да се разровят из обявите за употребявани , ха-ха и то еднократно.
Аз тази есен им сложих от тези плаки с тимол.
Прикачен файл 4974
Някой има ли наблюдения от тези. Досега не съм използвал тимол, а само синтетични.
Дай подробности, какъв е тимола, каква е пропорцията. Аз пробвах с малко повече тимол от рецептата купен направо от дистрибутора и нямаше ефект, след 2 дена пробвах с пудра захар и паднаха 20 акара което значи че има акари но тимола няма ефект. Всички колеги в района опушват с амитраз и са много доволни от ефекта а пробите винаги са абсолютно чисти, даже пролетта продадоха акацията на по висока цена заради качеството, в интернет пише съвсем друго та знае ли човек на какво да вярва.
Един познат ползва апи лайф вар на основата на тимол, ефект има но цената му е много висока.
Дали има значение как се опушва? След като пусна дима в кошера пчелите веднага издухват всичко обратно през прелката на дъното, понеже пилото е предимно във втори корпус и пчелите с акара са там не знам дали достига нещо. При ДБ предполагам има ефект, но при ЛР почти нищо не стига да 2ри корпус. Така си мисля аз, дали е така? Чудя се дали няма да е по ефикасно да се пуши през горната прелка, но ме е страх да не направя беля, евентуално да убия майката. Ако взема една тръба 50см. и я вкарам през дупката и пускам дима в нея да е по далече горещата тръба от кошера. Дайте мнение!
Няма никакво значение как се опушва,ефекта клони към нула.Миналата година и аз опушвах с тимол по голяма концентрация вместо 50-70гр.на1000мл.парафин сложих 100гр.На пролет 50% смъртност.Други двама приятели и при тях същата работа,на единият от 80-15 останаха на другият от 70-8 живи.А колегата които опуши с амитраза нямаше загинало семейство, пчелинът му е на 1,5км.разстояние от моят.Май месец той вади мед от акация пък ние тимолъджийте се чудихме как да вдигнем това което остана живо.Сигурно има и други изпатили но не казват,кой от срам кой от яд,че се е прекарал.Това са моите наблюдения от тимола чрез опушване с прехваления фолгър.Между другото на панаира в Добрич говорих с Рени(вносителка на фолгърите)и тя каза,че и те имат голяма смъртност.
Аз пък миналата година третирах с бипин, което си е амитраз, чрез накапване и от 30 кошера есента, пролетта останах с 4бр. От тези 4 само от 1 вадих акация и после от още един извадих един магазин с липа и ливада. Сега август третирах с МК и началото на октомври ще третирам с Bee Vital / Hive Clean и ще видим какъв ще е резултата.
Hive Clean / Bee Vital
Напушването бе миналата есен не тази.Да сигурно е имало голяма опаразитеност тогава, но идеята ми да напиша този пост бе по повод твърдението , че нямало никакъв ефект от напушването , и помолих да ми обяснят от какво са паднали акарите на контролата?
Само да споделя, че тогава третирах с тимол и парафин и на пролет нямаше подмор никакъв.
Аз , смъртност нямам.
Нека да те попитам следното - казваш голяма смъртност, семействата които бяха умрели погледна ли дали сред подмора има майка?
Лично аз, имам наблюдение , че ако превишиш дозата на тимола във сместта убиват майката в кошера.
Кое те навява на мисълта , че подмора при теб се дължи именно на инвазия на акара?
Като се сетя от достата четения из форума до скоро бяхме готови да вземем библията в ръце и да се закълнем , че синдрома на празния кошер се дължи на употребата на синтетичните акарациди.
И сега ако кажеш,че цяла седмица падаха по педесет на ден може и да ти повярвам в ефекта му.
Минах и с ОК с напръсквамне с рецептата на Дони и пак не падна нищо за 2 дена по 1-2 акара на кошер. Минах отново контролно с пудра захар и не падна нито един акар. Не знам дали е възможно да има толкова малко акари?
Чак пък че те са били основната причина .... НО някои акарициди наистина влошават значително (други - по-малко) здравословното състояние и способността на пчелите да се справят с различни патогени. Тъй че определено могат да допринесат за превишаване на прага на поносимост, който би довел до смърт на смейството.
А наред с другите възможни обяснения, би могло и всички акари да са се намирали в пилото.Цитат:
Минах и с ОК с напръсквамне с рецептата на Дони и пак не падна нищо за 2 дена по 1-2 акара на кошер. Минах отново контролно с пудра захар и не падна нито един акар. Не знам дали е възможно да има толкова малко акари?
Мен ако питаш, щом не се забелязват пчели с деформирани крила и семейството изглежда здраво и жизнено, независимо колко акари има по пчелите, има доста голям шанс то да оцелее. Истинския проблем са вирусите, които следват акарите (или алтернативно нозематозата) и щом едно семейство проявява симтоми на влошено здравословно състояние (дори и при ниски нива на акари), то ще му бъдат необходими допълнителни грижи за да му се повиши шанса за оцеляване (смяна на майката, допълнително третиране за акари/нозематоза, подмяна на всички пити......)
Миналата година екостопа го бяха заклеили а като сложа малко тимол в пиклата се избиват да ходят на нея. Също един ден бях забравил пакета на кладенеца и беше пълен с пчели.
Най-вероятно пиклата е поилка.
Да поилка е, като пиша от телефона трудно целя буквите че са много малки.
Моите не пипнаха поилката, макар да сложих тимол във водата.
През ноември пак ли ще третираш?
Прочетох цялата тема ,но малко през ред ,та да попитам. На килограм инвертиран сироп се слага 0.17 -0.2 грама тимол - ок. Тимолът е на кристали, как да го разтвориме за да го прибавиме към сиропа.
Подробното описание е в пост № 58 на Скутелатор, а ако нямаш необходимите съставки, в етилов спирт се разтваря в пропорция 1:1
Да, намирали са отнякъде вода .Бара,малко мръсничка но......течаща.Какво значи ''мръсничка'' ? Мътна ,планинска или фекална,осапунена ?И едната и другата ще се предпочетат от гадинките пред застоялата вода с миризма на отвратителен тимол в поилката.Водата е течаща,носи минерали и какво ли не,които им са необходими.Тимола го давай с повечко сладко,щом имаш течаща вода .Лично мнение.
Статия и за Тимола:
Тимол
Тимолът е естествен продукт, който се намира в мащерката. Продава се под формата на бели кристали. Предимство на тимола е че убива акара в запечатаното пило.
Тимолът го добавям към сиропа по всяко време на годината когато се налага подхранване, с изключение през размножителния период на пчелите.
Стандартната доза е 8-12 гр. тимол на кристали, който се поставя в кошера завит в салфетка. Лошото е че изпаряването на тимола на кристали зависи силно от температурата. Тимолът на кристали може да се изпари много бързо при топло време, и убива пилото и пчелите, тъй като смъртоносната доза за пчелите е около 2-4 пъти по-висока от тази която убива акарите.
- може да предизвика малка загуба на пило, убива го;
- предизвиква стрес в пчелите и потискане на снасянето на яйца.
При класическата рецепта тимолът се разтваря предварително в алкохол, след което във сиропа. По този начин обаче много от вас ще забележат че по-голямата част от тимола остава на повърхността на сиропа и не е еднакво разтворена в цялото количество. Затова Питър Литъл от UK препоръчва следната рецепта.
Рецептата на Питър Литъл за тимол на емулсия:
Отмерват се 30 гр. тимол и 5 гр. изопропилов алкохол (изопропанол), поставят се в буркан и се разтварят на водна баня.
В друг буркан се отмерват 1 чаена лъжичка лецитинови гранули и 140 мл вряла вода, които също се оставят на водна баня. Разбърква се около 10 минути, докато се разтвори. Прецежда се за да се премахнат всички гранули които може да не са се разтворили напълно.
Разтворения тимол просто се добавя към разтворения лицетин, буркана се затваря и се разбърква добре. Субстанцията става млечнобяла. От тук нататък към всеки литър сироп се добавя по 1 мл. Сиропът от прозрачен става млечнобял.
Ако след съхранение субстанцията образува кристали просто трябва да се загрее, след което е готова отново за употреба. „Готварските” дейности е добре да се направят на открито и проветриво място.
Винаги при употребата на който и да е препарат, бил той синтетичен или биологичен, си има предимства и недостатъци. Биологичните поне не замърсяват восъка с вещества, от които после е невъзможно да се отървеш. Компромис винаги има и всеки един от нас трябва да избира.
Продава се с наименования ApiguardТМ гел и Apilife VarTM.
Apilife VarTM
Произвежда се в Италия. Съдържа 74% тимол, 16% евкалиптол, 3,7% ментол и 3,7% камфор. Представлява напоени подобни на крехки вафли структури, затворени в найлонов плик.
Дразни кожата и очите, трябва да се работи с ръкавици. Пчелите не харесват миризмата и се стресират, като могат да напуснат кошера. Не трябва да се ползва при температури над 30 градуса, защото много бързо се изпарява.
Apiguard®
Произвежда се в Англия. Състои се от 25% тимол разтворен в гел на полиакрилова киселина. Гелът има две функции: регулира изпаряването на тимола при различни температури, и служи като носител на тимол - пчелите го разнасят из целия кошер. Не трябва да се ползва в горещо време
Здравейте.Нов съм и във форума и като пчелар.Купих си от фирма Валерус някои неща влючително 1 литър изопропилов алкохол (изопропанол).Та на някой ако му трябва да свирка аз съм от София.