А колко хубаво би било из форумите да няма ъгли и да може всеки спокойно да надава глас.... ;)
Преглед за печат
А колко хубаво би било из форумите да няма ъгли и да може всеки спокойно да надава глас.... ;)
Досега не е имало МКБ в Европа, иначе щеше да дойде много бързо и при нас.Цитат:
....затова и исках да кажеш какво се случва в евространите с МКБ...
Пчеларството няма да загине - ето една Австралия, ето Хавай, ето за пример южните щати. Едно е ясно обаче - то никога няма да бъде вече същото. Ще бъде доста по-"забавно" да си пчелар.
Вследствие на трахейния акар, в началото на миналия век само (за три години) загиват 99% от пчелите във Великобритания, с напредването си в Европа, загива и по-голямата част от популацията на Apis Mellifera Mellifera и линията Nigra (една от многото причини за изоставянето й), с навлизането си на о. Крит преди 30-ина години Критските местни пчели (A.m. adami) биват опустошени и към момента са изчезнал вид, изчезват и светложълтите вариететни форми на италианските пчели.
Малкия кошерен бръмбар също ще промени картата на местообитанията и разпределението на различните пчелни раси в Европа. Напълно е възможно някой популации да загинат, но като цяло пчеларстото ще продължи да съществува.
Добре де при по-малък обем на кошера, няма ли да е по-лесно опазването му, както от акар така и от мкб... говоря за 6-7-8 рамкови кошери, било то дб или лр....
А, при всички случаи организационните мерки включват сериозно преосмисляне на инвентара - обеми, височини, ширини хофманови ламаринки по рамките, дълбоки дъна, прелки разни, мрежите отдолу Скутелатора ги спомена, стиропори и фибрани разни и т. н. Може и няко размери рамки да са неподходяши, не знам...Прашецоуловителите... Силни семейства на първо място...
Колега при поразитозите няма значение обема на колонията/ семейството/.МКБ си е паразит от значение е колко ще ни е здрав джоба за препарати. До колкото знам и се уверих с учите си ЧЕКМАЙТ + се прилага успешно та който до сега не си купувал чекмайт ще си купи пак ще ги чуем как ще вият после за цената ама дано тая тъпа три годишна програма спре и ще си проличи кой е стопанин и кой чака за стинки пред разплащателна.
Колега, нещо не схванах. Бръмбър при нас няма, а къде и с какво ти се увери - (очите или ушите?), че въпросния препарат се прилага успешно? И каква е връзката с тригодишната програма? И защо има разлика между добрия стопанин и този който има акъл да работи с чужди пари?
Да не би и тая година лозето да е родило кисело грозде?
По-здрави и успех.
Бръмбара да се надяваме, че го няма и никога да не идва, но пък лекции и материали в пространството - бол, как колегата се е убедил, той си знае. Иначе връзката на чекмейта с НПП е тясна, доста е скъпичак и точно това предполагам, че има в предвид колегата, че много хора не са си го купували, или не биха си го купили освен ако не е по пчеларската програма - да се надяваме, че скоро няма да ни трябва в промишлени количества...
Инспекциите в Италия:
https://www.youtube.com/watch?v=gC9zezMfL9k
https://www.youtube.com/watch?v=wFb9EZeIIzc
Ами много лошо,няма какво да се добави!
и ко шъ праим с тоя бръмбар с тоя темп на размножаване и с контрола на наща държава незнам господ да ни пази
Тази гад дано не обича зимата.
Ааами, презимуват си вътре в пчелното кълбо, зимата не им пречи чак толкова.
Въпреки всичко аз смятам, че за вас това са добри новини - белким МКБ ви отърве най-после от "автохтонната българска" медоносна пчела.
Хер, проявите ти на аристократизъм са общо взето забавни. Напъните ти към елитаризъм обаче са разтърсващо смешни. На твоите години вече е хубаво по-често да стъпваш на земята. Нали не си решил че всички хора на които тук говориш ядат доматите с колчетата?
Това ми напомня на началника, той така ми вика ще те накажа като ти взема 100 лева от заплатата, ама това е за твое добро да се развиваш в работата. Аз му викам ако обича за в бъдеше да не ми прави добро.
Така и с бръмбара добре ще ни отърве пчелите, ама дали ще върне заемите по банките е въпроса. И после ходи обяснявай в банката че едно малко бръмбарче ти е изпапало заема :)
Eдин е брат(бог) Адам и единствен негов пророк е scutellator!:laughing: Да пребъде царството му "Бъкфаст".:bigsmile:
автохтонен - местен, първичен.
Мисля че тези статики ще е полезно да се погледнат относно тази гадинка.
http://beetime.eu/low-cost-green-sma...now-available/
http://www.omafra.gov.on.ca/english/...shb-report.htm
Има ли нещо ново за този МКБ ? Имам подозрения, че вече е при мен.
Прикачен файл 9418 Прикачен файл 9419 Прикачен файл 9420 Прикачен файл 9421 Ето това е. Дано не се появи, че само той ни липсва.
Въпроса е друг - дали това, което той вижда съответства на показаното от теб?
Колегата явно е видял някой Колорадски бръмбар. :bigsmile:Иначе нямаше да има подозрения, а щеше да е сигурен. Щеше да има и вой, много преди да се появи в Шуменско.
Е, виждал съм фазите на колорадския бръмбър.
Това го намерих и в четирите кошера, които проверих. Не са черни, не им стърчат дупенцата, но антенките са им почти същите, щъкат бързо и си крият точно в цепнатините.
Отварям кошера и изсипвам дъното на един бял капак и започвам да разглеждам. Восъчни разпечатки, трупове на оси, пчели, пеперуда, акари (вероятно от есенното третиране) и единствените живи твари са тези бръмбърчета и мравки.
Прикачен файл 9427Прикачен файл 9428Прикачен файл 9429
https://www.google.com/search?q=%D0%...w=1536&bih=729
Виж тук колко бръмбари има и половината приличат на твоя от снимките.
Проумявам, че проблемите трябват да се споделят, а не да се крият, за да не спрат поръчките.
Трендафиле, ако се вгледаш внимателно, съвсем сам ще установиш, че нито едно гугълските бръмбърчета НЕ прилича на моето. И аз търсих там и като не намерих, реших да питам точните хора като вас.
Ами тези бръмбари, трябва де изпратят в катедрите по пчеларство, в Пловдиския или Старозагорския институт. Това е мое мнение.
За прескачането от Италия до България на бръмбара, никак вече не трудно с този развит транспорт. Вече всеки си внася майки, от някъде си, защото чуждото е най- хубаво, а нашето не струва!
Уважаеми Дончев,какъвто и да е този бръмбар,ако той е сътворил тази картина,той е ...опасен.
Здравейте, момчета! От института по пчеларство в Стара Загора ме успокоиха, че това не е онова. Дишайте дълбоко и не забравяйте мерките срещу МКБ.