Цитат:
Първоначално публикувано от
iskren
Има една книжка на доц. д-р. Боян Първулов - Уроци по пчеларство, върви със диск с филмче, което го няма в нета. Там авторът в един от епизодите е по къси панталонки тип ластични боксерки(като плувки). Особенно по време на медосбора, когато нетароотделянето е интензевно пчелите са миролюбиви, разбира се ако не ги предизвикваме и дразним. Също важна роля играе и селекцията, подборът изисква да се развъждат не само семейства даващи високи добиви на мед но и НЕагресивни такива. Мисля че пчелите, както и кучетата усещат когато човек го е страх - явно тялото ни отделя т.н. феромон на страха, който те усещат и предизвиква известна агресия у тях, да не забравяме колко важни са феромоните за пчелите.
Много важна е и личната хигиена. Ако не си алергичен, след известно време в работата си с пчелите ще се научиш да игнорираш болката от ухапването от пчелите. Важното е в началото като те ухапе пчела да не се панираш и с това да предизвикаш още множество ухапвания.
Аз лично това лято докато времето го позволяваше съм работил в пчелините по къс ракав и патналони над коляното, с изключение на моментите когато съм косил тревата - тогава "пълно бойно снаражение".
:) В книжарницата видях книгата на Боян Първулов, която на края имаше няколко диска - общо около 15 лв. Имаше още няколко и не бързах да избирам. В Календарния справочник има ли същата информация? Предпазни средства като за начало задължително мисля,че ще ми трябват. За да не направя някой фал. Мерси много за помощта.
Относно коментара на колегата koragroup - Ами бях малко неточен. Имах в предвид за далечното бъдеще. Някъде след 5, 10 години за караваните. Първо шофьорските курсове ;) За бизнеса всичко е възможно. Той би трябвало да е вторичен. Човек да изкарва и други доходи. Иначе как мислите? Има европейски програми и ако имаш много кошери на различни места и персонал...
Също така да ви питам. Върви ли си титлата специалист по растителна защита с пчеларството. Пчелите измират и изчезват според мен заради простотията и невежеството на хората, които пръскат и от алчността най-вече.