Първоначално публикувано от
Христо Димитров
Не знам при вас как е положението колеги, но при мен толкова акар не си спомням да е имало доста години.Първо третирах с турските ленти Gold Varoa.Резултата в повечето семейства беше задоволителен , но имах няколко семейства с нито един паднал акар, и като ги прегледах ,видях,че има акар.Викам си щом го виждам значи няма полза от тези ленти.Купих си оксалис и още не бях третирал,ходих на събора на Беклемето и един приятел ми препоръча Furmitom(плаки с мравчена киселина), та взех и от него да го пробвам.Третирах 10 семейства с Фурмитом, а другите с оксалис.Бяха минали два дни и като видях колко акар е паднал ме заболя главата.И от двата препарата падна доста акар.Чистих ги веднъж контролните ленти, но продължава да пада и се чудя дали да не ги мина с ОК, защото акар има.Знам,че едно поколение не се третира 2 пъти с ОК, но имам един приятел, който ги третира поне 4-5 пъти годишно и при него акар няма и ми каза,че няма проблем.
Така или иначе ще ги третирам с ОК октомври в края или началото на ноември когато няма пило.
Моля за съвети.
п.с.видях по земята пълзящи безкрили пчели,което не бях виждал до момента.