Ай сИга! То, май сме едни и същи. ;)
Преглед за печат
Това е твое мнение моето не е такова. Общо взето и на едното и на другото място коментиращите са едни и същи. Просто не ми се разтягат лакардии, които не водят до нищо градивно. Времето е идеално за работа и да се свърши това онова. Днес имаше масово облитане. Явно госпожиците усещат че скоро няма да даде време и решиха да се освободят от излишния товар
Аз също ходих да видя как е хавата. Чудесен ден, около 12гр. всички мърдат на прелките и се облитат .Явно добре ги гледам, щом никой не е хванал гората.:bigsmile:
За сега само го гледаме, все още не е готова книгата;)
Пчеларството загивало, къде си ги измисляте тез работи не мога да разбера.:(
"Областната дирекция „Земеделие“ Бургас работи с пчеларите и пчеларските организации на територията на областта вече 7 години, отнасяйки се с огромно уважение към тежкия пчеларски труд, към отговорната и важна мисия на пчеларите да опазят биологичното разнообразие и екологичното равновесие в природата, защото осъзнаваме, че изчезването на пчелите не е тревога само за пчеларите, и защото пчелите отговарят за опрашването и тяхната липса реално ще се отрази на целия отрасъл селско стопанство. В този период организирахме информационни срещи, семинари, изложби с рисунки на деца, обучения на млади пчелари, демонстрационни дни, канихме експерти на академичната общност да обследват проблемите им в техните пчелини. Можем с гордост да отчетем, че на фона на тревожните сигнали от различни части на планетата за изчезването на тези безценни насекоми, в Бургаска област се наблюдава положителна тенденция на увеличаване на пчелните семейства през последните 10 години, достигайки 69 111, което е ръст с почти 31% в сравнение с пчелните семейства през 2009г. - 47694 броя. По този начин Ние сме допринесли за опазването на пчелите, за приносът на пчелите към икономиката ни и за превръщането на пчеларството в достоен и печеливш бизнес на територията на Бургаска област.":bigsmile:
и жив пример :
Димитър Станчев, пчелар с 2 200 кошера, разположени в 30 пчелина, на територията на 3 общини.
Той направо ги е удвоил: http://pcheladobrich.com/art/dimityr...rodukciqta/125 за година!
Малко в страни, но и Матеев имаше такава бройка по спомен, но нещо изчезна от пчеларските среди. Последните му постове за отводки, са от почти две години, а не е влизал в форума от 5 месеца?
Вчера пчелите се облитаха и обикаляйки между кошерите видях много пчели в една автомобилна гума с малко вода вътре. Явно пиеха вода, но се чудя : дали някои гледат пило или водата им трябва за разтваряне на рапичния мед с които зимуват 30 от тях. Някакви идеи.
Имаше ли облитане днес по нашия край?
Колега е отварял семейства в северен централен и вече има люпещо се пило.
Ти пък какви въпроси задаваш! Попитай има ли постъпление по банковите сметки от де минимис, био, мио и т.н. веднага ще получиш отговор. :bigsmile:
Горното за тарикатите, а сега сериозно. Като усещам топлината от въздуха, си мисля, че доволно са се облетели днес. Утре ще имам възможност да надникна какво се случва и предполагам какво ще видя, но съм длъжен да се убедя, защото не чакам да ми се появи от нейде нещо ей тъй.
Да не би да си в грешка? Или това е било само по кетапите. :)
Вчера проверих една отводка,нямяше яйца.Но имаше подготвени килийки по средата.От две години ги следя и установих че след 20.01 почват да снасят.
Обещах да пиша, но няма много за писане. Осем градуса, гаден студен вятър, облачно. Погледнах (отгоре само )две от резервите и няколко от другите- харесаха ми. Имало е облитане, пред всички има по малко изхвърлен подмор и прашуляк от разпечатките.
Нещо за разсейване от нерадостното бъдеще.
Прикачен файл 9894
от мършите.
Прикачен файл 9895
от резервите.
Прикачен файл 9896
от зимуващите на рапица.
пропуснал съм--от 26.01.19 г.са
Каръка на хобито:( : хубаво време, когато е на работа, когато почива-вали.:bigsmile:
https://www.sinoptik.bg/sredets-bulg...731016/10-days
Брей-й-й-й... Видях една пчела с прашец. При мен такова чудо още няма.
Бат Янчо, може ли една приятелска критика?
Може и да не може, и да яма после бой, ама да си кажа. Стар фотограф съм, и много дразни когато правиш видео, да държиш джи-ес-ема си вертикално. Полученото видео е тясноформатно и голяма част от пространството, което снимаш се изразва. Ако искаш видеотата ти се гледат от повече хора, дръж джи-ес-ема си хоризонтално, когато правиш видео. Така заснетият образ ще бъде широкообхватен, ще обхваща целият обем на екрана и ще бъде пределно приятно за окото.
Благодаря за съвета smsi-h
https://www.youtube.com/watch?v=fWy0iG1dy8Q
http://faragency.bg/bg/burgasko-seme...rA1yGib5JO36zM
Каква идилия само. Захласнах се.inlove;
пп. Проекта на бай тошо не успя, но пчеларството ще спаси Странджа.:bigsmile:
Днес ходих да подишам кошерен въздух, та да прочистя малко токсините от най-добрия град за живеене.:bigsmile: Слънчево, около 13*, никакъв полъх, въздуха изпълнен с жужене. Красота. Много ме накефиха и слабаците във фибранките- 4 и 5 рамкови.kiss;
пп. Една жетва, но нищо необичайно. Гладна смърт.:(Последният запис е от дата 08.08. 2018г. --хубаво пило, запас много добре. Нормално такива имат мед за две зими, но при този е станало нещо още есента. Май не са правили кълбо. При облитанията вадеха повече подмор от другите. Две крайни пити на изток са с венци по 6-7 см. мед , другите 6 празни и най-западната с една капачка мед, където са измръзнали последните.
Ех, Ех, какви времена бяха, когато и аз бях профи. :sad:Още януари знаех в кое семейство какво, как, колко, на къде. Сега-мъка.:( Колегите вече мед ще вадят, аз осведомителен преглед още не съм правил.sweating; Мъка, мъка ви казвам.:( Дано синоптика познаят за събота и неделя, та да преброя и аз жертвите.crying;
Еййй, не ще тоз пчеларски народ от югоизтока да пише и това е. :( Сам си пиша, сам си чета, ама хайдеblush;. Два дни се утрепах пак. Чудно време, малко ветровито, но свърших доста работа. Прегледа беше 3 в 1 и следващия ще е при слагане на магазините за рапицата- към 15-ти април. Жертви няма, но установих 4 без майки. Процедурата с резервите е в действие, така че няма проблем. Семействата са бомба, изкарали са с много малко мед и ще пада разпечатване на останалия. Джанките цъфнаха за 24 часа, но май кофти време идва. Абе така е, тежка е съдбата на хобито.:bigsmile:
Не знам какво им правите и какво ги ручкате,но брата с мама вчера прегледаха 100 без да си дават зор за 3 часа.:bigsmile:
Съвсем лежерно и спокойно са ги прегледали - по 50 кошера на човек за 3 часа, демек по 17 кошера на час - средно по около 3 минути и половина за преглед на кошер - нормално си е!! :bigsmile:
Илиев,те тея хора не знаят какво имат в кошерите и след 1 седмица какво могат да очакват да има.:bigsmile:Сега сем се обзаложил на две отводки с едно тарикатче,че до 1 месец време семействата ще ритнат на зад малко.:bigsmile:
п.п.Аз по тела казах какво трябва да направят.:bigsmile:
Аз за 3 мин. само капака и подкапачната свалям :) 15 мин. на кошер е нормално за мен.
Уважаеми колеги при осведомителния преглед на 09.03.2019 установих в един кошер че са заложили маточници за самосмяна които им остават няколко дни да се излюпят майки.Въпроса ми е имали някой подобен случай по това време и майката ще успеели да се оплоди и въобще как процедирате при такъв случай?
Не че толкова си можеш.Преди и аз бях така все гледах майката да на меря или да видя.Сега стигнали до рамка с яйца и спирам.Преди време показах един клип на Модернизатора как работя и той ми да де един съвет да си намаля труда.Ставаше дума за рамките които връщам след като съм прегледал семейството.:bigsmile:
Сега чукнах на елката и дойде около 6 минути на кошер. Като сложа и почивките с по биричка, май ще вляза в норма.:bigsmile:
Щях да ги обединявам днес, но се отказах -реших да експериментирам. Хубаво семейство, доста пчели, има запечатано пило и 3 маточника ( прилични-релефни -свищеви ). Дори и да се оплоди майката, до като се излюпи пило, како ще остане от семейството. Е, аз мога да помогна с пило, пчели, но без помощ ще може ли да се справи. Съмнявам се, но ще видим.
2017 имах подобен случай. Майката пронесе преди края на март. Семейството се числеше по-скоро към средняците цялата година, но чак 2018 смениха майката. Затова като си ги оставил да се оправят, моя съвет е май-юни да смениш пак майката. Иначе в най-добрия вариянт ще си кюта колкото да не е без хич...
Иначе стария все „спасява/дундурка” такива семейства, но аз почнах да ги закривам колкото и да не му е по вкуса... :)
https://www.youtube.com/watch?v=qfHzfshvP2IНякой ще вади мед скоро.;)
Някой ще вадят мед,а някой корпуси гласят https://youtu.be/yscWxITndDU :bigsmile::bigsmile:
Абе вие се бъзикате,ма рапицата вече дава. Хапят като ненормални! Че и дъжд чакаме? Яко са напращели пчеларските проблеми....
При мен е приказка, мечтата на всеки пчелар:bigsmile:. Рапицата цъфти, а вън си вали..вали.
За експеримента -мартенска майка. Провал, извод : става в много редки случай, не си заслужава.
При мен,мартенските самосмени-2 от 2.
Да ти са живи и здрави, от такива случки реших да пробвам. Ако бях придал майка ( има вече месец ), сега щях да имам пълен кошер, а не отводка. Интересното от експеримента е че има още доста пчели. На теория трябваше да са една шепа, тоест само излюпените февруари и началото на март.
Прекрасна майка имах , но през пролетта, не пронесе. Пчелите не намаляваха осезателно, кошера работеше , но нищо не се случваше видимо. Края на април я убих и сложих пита с яйца, отгледаха си нова и кошера оцеля.
Има един руснак, който твърди, че пчелите най-много се изтощават когато гледат пило! Той ограничаваше майката, в кутийка през лятото. Пускаше я да снася, рано на пролет и късно есента. Има го в Ю-туб.
Ако се затвори майката в клетка/кутийка за известно време - не се ли нарушава балансът в пчелното семейство между личинки/млади/стари пчели....и не е ли идеята майката да снася колкото се може повече късното лято и есента, за да се зазими семейството с колкото се може повече млади/неамортизирани пчели - само така си разсъждавам на глас, както се казва, без да споря изобщо.
И аз съм забелязал, че като има късно пило на есен пролетта ако изими е живо умряло.Правил съм опит с майка търтовка 4-5 междурамия юни месец беше на 3 междурамия.
Мисля, че многото пило ги прави да живеят по малко.Има го описано в литературата, но си има тънкости да си направиш пчелите дългоживи но за жалост все още не съм ги изучил тия работи.
Аз мисля,че е ген.Златаришката ми Родопика знае кога да спре самичка.Пролет мед в плодника много ще кажеш, че не си са го яли. Разпределили също аз зимнина в мазата.При жълтурите не е така ядът като за световно и винаги ми умират от глад.:bigsmile:Големия ми проблем е,че и Златаришката Родопика се изроди и почна да сее жълтури.За Курника нямам коментар/никой не ми е подарявал/.:bigsmile:
Така е, пилото амортизира зимна пчела есента и тя не може да добута до пролетта да превърти поколение, а поколението което е отгледала в студените есенни дни и нощи няма нищо общо с зимна пчела. Номера явно е ако гледат пило късно есен, да не спират въобще да гледат зимата, защо после колелото се завърта много трудно, ако спрат.
Добре - приемаме че юлско/августовските пчели се поизтощават гледайки есенни млади пчели....ами нали тези септемврийските пчели ще са запазените/неамортизирани пчели, които ще оцелеят зимата и ще отгледат пило напролет, даже според мен ще поживеят по-дълго пролетта, понеже са се родили с един месец по-късно спрямо августовските.....подариха ми един кошер миналата есен - в началото на октомври имаше 3 рамки с пило, основно запечатано, но имаше даже и открито - в момента е един от силните ми кошери.....бях писал, че не е отварян и третиран с нищо от поне 5 години.
Дака, аз жълтури нямам, но съм чел постове на колеги, че почти не спират с пилото зимата. Ако е така, нама как да не са вечно гладни в студа.
Идеята ми беше друга. Не да коментирам практиката на Янчо, а да се види че не всичко е черо или бяло, а въпрос на вариации. Демек, ако запра майката края на юли излиза март със силно семейство, така и ако почне да се прави зимна пчела октомври пак може да се излиза със силни семейства. Въпрос на усещане и предпочитания и минимално влияние на район.
Е ако беше толкова с кошер да ги направиш дългоживи. В страни където няма зима не спират да снасят, спират ако няма прашец.Но ние имаме зима имаме пчели летни с къс живот и така наречените зимни които са дългоживи/ така ги наричат руснаците/. Правени са опити слагат се в къща на топло не спират със снасянето но са с къс живот и накрая като сметнат приход / разхид не им излиза сметката.Това за Сибир де за тука не знам изгодно ли е!
Има ефект разбира се от PVC или фибрановите кошери, но без начина на работа те са си просто едни сандъци. Иначе почти всеки с малко повечко стаж си е намерил някаква истина и система за работа за него си и трудно се пречупва на друг тертип на работа. Абе важното е да ни е кеф и да ни носи приходи и удволетворение, иначе другото е ала - бала.
Жоре, тез дългоживеещи пчелаци само ги сънуваме с тебе... Трябва да пробваме да им спрем ферментиралия нектар, че белким доживеят до дълбока старост, или пък да минат само на ферментирал ли.... ;)
Най сетне изгря слънце и в моя двор, та да видя имам ли пчели -нямам ли. Сложих някой и друг магазин, сега трябва да търся купувач за 2-3 тона рапица.:bigsmile:
Бях решил този сезон да отварям най-много 3-4 пъти, но днес дойде честитка - излезе рой.
Мешето разлиства и цъфти, на места след дъждовете е въшлясало и гледам се трупат доста пчели там. Ще стане интересна комбинация от рапица и мана :)
Снощи преваля и днес трудно запалиха, но към обед вече се вдигаше пара от кошерите. Ако така я карат, цената на рапицата ще се срине.:bigsmile: