Ок.Плодниците не съм ги пипал,с малки изключения, и за сега са добре заредени.А този слънчоглед не е много и е дребен,но ...страх лозе пази!Реших да питам.
Преглед за печат
Ок.Плодниците не съм ги пипал,с малки изключения, и за сега са добре заредени.А този слънчоглед не е много и е дребен,но ...страх лозе пази!Реших да питам.
Ливадния явно червенее на всякъде . Предполагам се дължи на детелината . В равнините части където пашата е само ливадна добивите са слабички , по-слаби от миналата година . За сметка на това в гората се сдобихме с много акация и още по - много манов мед средно 35-40 кг от семейство общо което за региона е доста добър добив за стационарен пчелин .Говоря главно за Кюстендилско . Маната е нож с две остриета особенно за новосъздадените отводки които са се запасили изцяло с мана , така че внимавайте как ще зазимите !!!
Страшни разбойнически групи плячкосват наред. Отглеждам престъпници. Слабите отводки, на по 2-3 рамки едвам удържат фронта. По-слабите - не успяват. Слаб/силен кошер - няма значение, нападат се поголовно. Направо не знам какво да ги правя, стесних всички входове до минимум. Преместих най-слабите отводки извън пчелина, на около 200 метра от него, чудя се колко време ще им трябва да ги надушат и ликвидират. Майките вътре едвам оцеляват и няма никакво пило, а подхранването направо ги унищожава, защото веднага налитат натрапници. Вчера валя, днес само се мръщи, но така или иначе всичко е изгоряло.
Аз мисля да пробвам, с поилки тип обърната кофа,поставени на десеттина метра от кошерите, в които да слагам подсладена вода с малко тимол, за да не вкисва. Така поилките ще привличат крадците и те няма да се завират в по-слабите кошери.
Засега е само идея, която не съм пробвал.
По-добре да е на 100-ина, така ще имитираш паша иначе ще предизвикаш нападения, особенно и с тази миризма на тимол. Недостатъкът е че ще отнеме време на разузнавачките да намерят източника, после няма проблем.
Единственото разрешение на проблема с нападенията е пчела, която умее да си охранява входа (ще ти е полезно и за в бъдеще). Недостатъкът е че тези пчели обикновенно също са крадливи (повече от това с което сте свикнали). А най-лошата комбинация е крадлива пчела, която пък не умее да си защитава гнездото - тогава настава сеч.
А има ли значение разстоянието между кошерите и ако го увелича, дали няма да намаля кражбите?
Друг проблем са хранилките - използвам милерови или табли с отвор в средата и отгоре обикновени пластмасови. И при двата вида, ако рамките не са под отворите на хранилката (за милеровата трябва да са поставени всички рамки в кошера), остава непокрит част от отвора на хранилката от другата страна на преградната дъска. Това допълнително улеснява натрапниците, които като преминат входа, имат директен достъп до сиропа...
Прав си, че по-далече си е по-сигурно, но логиката ми е, че крадците нападат привлечени от миризмата на мед в другите кошери, ако има постоянна залъгалка, която да ги тегли към себе си, еднакво далече от всички кошери, не биха рискували да минават през охраната, дори и тя да е слаба. Освен това кражба би предизвикала една капка сироп върху някой кошер, но една кофа далече от него няма как да насочи крадците в някаква друга посока.
И пак казвам не съм пробвал да правя това, да не се подведе някой. Просто разсъждавам.