Това ми се върти от 2-3 години в главата. Идеята ми е на всеки 3 или 5 години, в края на последната главна паша, семействата де се прехвърлят в чисто нови кошери (може и обеззаразени ) на рамки с основи.
Преглед за печат
Напълно подкрепям идеята за голия рой на няколко години.За да го направя обаче,ми трябва опит иначе зимъска ще броя голите рамки на голите роеве.
От 2 години правя отвотки само на гол рой. Един два дни преди да се запечата първото пило третирам за акар с ОК. Мога да кажа, че така акара умира на едно 95%.
Покани го и на нивата,може да ти покаже нещо новаторско.
Вие нямате ли си пчели да пробвате някой кошер,не ви ли е любопитно дали ще успеете сами.Във всеки район е различно,даже през 10-15 километра има разлика в природата.Ако продължавате така,комшията ще трябва да Ви върши и другата работа :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) .
Аз не съм казал, че не може всеки да опита, а че Матеев има възможността да го направи в по голям мащаб и резултатите ще са по - точни. Но след като мислиш, че е заяждане и така може. Ще викнем Матеев и другата работа да ни свърши след като е необходимо. Надявам се човека няма да откаже и ще се отзове на драго сърце. Матеев, какво ще кажеш?
Радо аз говоря за гол рой-отводка направена само от стари пчели+снасяща майка.Извесно е,че пчелите които събират акацията е най амортизираната генерация и живеят най малко.Не виждам такъв рой да се справи без подсилване с млада пчела.А каква е възраста на пчелите в медовите корпуси?