За мен са дъждовете които са уж от Сахара,но не изключвам и последния студ който обърка възрастовия баланс и зимната пчела изчезна от раз.
Преглед за печат
При мен няма слънчоглед, но явлението го има както и го описах.
Нали трябва да изкарваме колкото си може повече от кошер? А и не изкара точно сметката. 600 - кошер, 500 печалба, пчели 200 както каза и колко стана? Значи продаваш с кошера и напролет с нови кошери, а и на теб ти ги дават с отстъпка или не е така? Абе далаверата ти излиза без пари - само на печалба. :bigsmile:
Работните пчели след 10-15 излитания в слнчогледа не се завръщат.Добре ,че тая година вали иначе щеше да е по зле.Които има възможност да дава рядък сироп по малко през вечер да разрежда нектара от слънчогледа.Това е мое мнение и го знам от опит.
Качеството пада,но имаш бол пчели.
Тези умения помагат ли при рояците?;)
Точно това са неоникотиноидите. Остават и в земята от там и в пшеницата и т.н. После ние ги ядем на олио, на хляб, на банички и децата зарадваме с бисквити кроасани и т.н. Заслужаваме си го. Да виждаме с очите си за каква отрова иде реч и да си мълчим като пънове. Тази година в половин България, а следващата в цялата страна. Честито.
Качих този клип в темата за южен централен, но е много актуален за разговора тук. Клипа е от тази сутрин
https://youtu.be/-LWWdJ4MtiA
В смисъл -,,Паднали от Луната,, ?
Разтълкувай .
Ясно се вижда, че са млади пчели. Взех няколко и ги огледах внимателно, нищо необичайно. Стиснах коремчетата на няколко да видя стомашното съдържимо, нищо необочайно. На клипа не се вижда , но пчелите са по агресивни от обикновено. Извадих няколко стари корпуса за ремонт от бараката и веднага бяха нападнати да им свалят прополиса. Има доста прополис и в самите кошери. Всичко води към отравяне с бавно действие и дезориентация.
Ще премахвам цели постове, ако продължавате да пишете с главни букви. Без значение колко е важна информацията в тях. Модератор
Аз лично имам достатъчно работа, че да заделям време да давам на пчелите през ден по - малко сироп. Да е кошер два - добре, но да хамалувам няма как да стане. Другото което е, че съм маняк на чистия мед, затова и тук няма как да стане. Не искам обаче докато аз се бъхтам умствено и физически за тая държава, тя да ми трови пчелите в лицето на зърнари, кравари и ред други. Да си намери начини с които да им помага, но да не убива нас като пчелари, а и като живи хора. Все пак ние консумираме тази продукция.
В цяла Добруджа положението беше същото и пчелата намаля изведнъж добивите от слънчоглед ще са наполовина
За сметките си прав.Питах- небило толкова,но каза къде да питам.Сега вземат от Украйна.Тия дни ще пиша каква е отровата с която обезаразяват семената и каква е разликата в цените.
Не всички употребяват такива семена,но последствията ,ако са третира с тях се виждт ясно.
При рапицата е същото пак-пчелите губят ориентация.Пак пиша,че зависи с какво се пръска,това е най важното,а контрол няма как да се упражни спрямо тях.
И при тях не е добре . https://www.youtube.com/watch?v=S_-6vWsaI88
Да не са ви напръскали там по Южна България за тая чума по добитъка и да не знаете ами слънчогледа стана виновен.
Едва ли е една отровата. Всеки прави каквото и както си иска. Никой не упражнява контрол и няма никаква информация. Сещам се за картофите ми тази година. С какво ли са третирани (не вярвам да са селектирани) за да няма досега по тях колорадски бръмбар? При нас пролетта имаше мор, който със сигурност не беше от рапица.
Той и този е бир парче чифчия, ама незнае още тънкостите на дребния земеделец.
Потвърждавам в пълна степен това, за отровите от Турция. От там им излиза значително по-евтино, но препаратите са неразрешени за употреба в Евросъюза и неконтролируеми. Инак препаратите в България, до като стигнат до крайния потребител, се завишават с 10 до 15 процента. Всичко това е достоверна информация, която имам от мой братовчед с основен бизнес - търговия с препарати за растителна защита на едро.
1.Валентин получава един месец БАН.
2. След като поставя БАН на даден потребител и ми се появи на следващия ден с нов ник ще го премахвам от форума изцяло.
Не е само от там проблема Модернизаторе.Сахара,Сахар а.:bigsmile:От дет и да погледнеш излиза Сахара.:bigsmile:Смея се аз, но това което го казват колегите е вярно и аз го имам.Смяхте ми се за две -три майки в кошер,но първо тия кошери фира дават.26 станаха при мен добре ,че ручкам всяка седмица ,че да подържам баланса на пилото.;)Отново анти пчеларство.:bigsmile:
Преди 10 дена ми се излюпиха две майки в оплодни садъчета.Едната беше с парализиран крак и днес видях че сакатата майка почнала да снася.И другата кат че ли е наедряла малко,но яйца не видях.Споделям го за колегите,които се притесняват за неоплодените майки по това време на годината.Успех!
Може пък да са неоплодени.Знам ли!?
Дааа. И аз имам подобен случай. В края на август, забелязах едно семейство си гласи самосмяна. Първата половина септември нямах възможност да погледна какво се случва. На 16.09 поглеждам - изклюпена майка, няма пило, ни яйца. На 23.09 поглеждам, пак нищо. Рекох си, слагам от запасните, ама не намерих майката, за да я премахна. Днес отварям отново, за да сложа отводка със запасна майка и о чудеса, не само яйца, а и открито пило с много млечице. Да, не мога да преценя, дали не са търтееви, но едва ли, като гледам яйцата, си мисля, че е пчелно пило. Другата събота ще стане ясно. Та мисълта ми е, че досега не ми се е случвало по това време такива неща и не вярвах, че може да се оплоди майка по това време. Друг е въпроса, доколко ще е читава, но ще разбера . ;)
Може да е по - читава от всяка друга. Само не мога да разбера, как като отворите кошер и не можете да видите майката? Аз съм с три диоптъра очила, а днес тъй като ги забутах някъде ми се наложи да търся майка. Е, познайте - намерих я - без очила. Та Калинчо, - вземи се в ръце бе човек. ;) Янчо ще ни се смее.:bigsmile:
Ами набързо го "прехвърлих" два пъти семейството, за да не губя време, защото трябваше да третирам за акара. Пък Янчо нека се смее, ама така и не каза с колко магазини е работил. То толкова и работил май, щом .... знаем какво му се е случило с даданите. Ама сегаа, сега е най-гУлемия пчелар. И то какъв? Проф. :bigsmile:
До къде стигна разследването на отровния слънчоглед?
Заземявах, заземявах с 6 кв., но ми свърши и довърших с 4 кв. Дали ще има някакъв проблем.sweating;
Ако си зазЕмявал,важни са омовете,а ако си заЗимявал важни са хранителните запаси.
За отровния слънчоглед по Бургаско -ни вопъл, ни стон. Хайде едно питане към цялата аудитория: защо моя слънчогледов мед е с цвят на мед, примерно от кориандър, няма изобщо аромат и вкус на слънчогледов и защо 80 дни не кристализира?
Най-вероятно са го омешали с нещо.И при мен слънчогледа излезе тъмен,но вече се забелязват наченки на кристализация..
Според мен, за забавянето на кристализацията е виновна влагата. Въпреки, че бе запечатан, меда видимо бе по-рядък от обичайното. Това го отдавам на времето. Имам предвид това, че влажността на въздуха по време на пашата бе голяма.
ПП При нас по време на акацията бе така - уж акацията цъфти и събират, но това което течеше от центрофугата, не бе типичен акациев мед, както и вкуса му. В последствие и пробите потвърдиха усета ми.
Чудя се дали изобщо има нектар от слънчоглед в него. Хайванчетата работиха като луди по време на цъфтежа му , беше не море, а океан от слънчоглед. По едно време си викам : мале ще текне от прелките . Да, ама не. crying;Сещам се за лавандула, но незнам какъв е меда от нея.
Като стана дума за цвят.
Прикачен файл 9751 Прикачен файл 9752
Прикачен файл 9753 Прикачен файл 9754
Прикачен файл 9755
Та какъв цвят е според българските пчелари лавандуловия мед?
Опитвал съм доста чист лавандулов мед със странен вкус на сироп за кашлица от близкото минало. Кошерите бяха насред сериозен блок. Цветът, сивкаво кафеникъв.
И аз чаках слънчогледов мед, а то излезе някакъв късен букет. Даже до последно си мислех, че съм се объркал ама и на вкус и след изследването нещата се потвърдиха. Този мед нямам идея от какво го събраха, защото е доста добро количество. Като предположение имам бодил, метличина, детелина и пришница, която по едно време заля поляните. Отделно от някъде събраха и мед за зимните запаси. Такава луда година не е имало.
Дано не се повтаря, тая година.
Моя слънчоглед си е слънчоглед от всякъде и на вкус и на цвят и отдавна е на "камък" само дето е малко.
2004-2005 г. баща ми гледаше три кошера в едно село до гр. Свищов, там гледаха около 400-500дка. лавандула, меда който извадихме беше златист, но имаше лют (леко пикантен) вкус. След това спря да гледа кошери и повече такъв мед не съм опитвал, та си мисля, че лавандуловия мед е леко пикантен.
"Във връзка с решение на Управителния съвет на Пчеларско сдружение Бургас, бяха дадени проби за изследване на хранителните запаси на два пчелина. Изследването извърши проф. д-р Пламен Петров!
Проба едно : Цихалотрин (Ламбда Цихалотрин) Токсичност за пчели от 0.038-0.91 микрограма! Проба 0.39 мк/кг
Проба две: Флуметрилин: Токсичен за пчели!"
Янев, да не си обиден на форума. :sad:Пусни и останалото.
Видях, че и двата са пиретроиди. В слънчогледов мед ли са намерени или в друг, знае ли се от кои растения са дошли?
Търсейки флуметрилин, намерих само флуметрин. Дали семействата, от които е взета пробата са третирани с флуметрин или е дошъл само от нектара по растенията?
Кой да ти каже. Като мрази мен, да го направи за вас. Кавал.:bigsmile:
"Флуметрилинна е синтетичен регулатор на растежа на растенията с хербецидна активност, използва се за регулиране на растежа на аксиларни пъпки при тютюна. По отношение на медоносните пчели той проявява средно остра токсичност.Използва се в растителна защита."
пп. от проф. Пламен Петров
Колко хубав е препарата КУМАФОС но е разрешен и на хубава цена по НПП
Чанко радвам се че следиш делата на Пчеларско сдружение Бургас , но поне да беше копирал и останалата част в което се пояснява кое как . Но ще го свърша вместо теб, вярвам че неволно си го пропуснал. Малко пояснение за другите нещата открити, защото както се очаква позната на повечето колеги е думата Кумафос и за нея се хващат!
Проба едно : Цихалотрин (Ламбда Цихалотрин) Токсичност за пчели от 0.038-0.91 микрограма! Проба 0.39 мк/кг
Проба две: Флуметрилин: Токсичен за пчели!
Извинявай, странно защо не ми излезе а само снимката. Още веднъж се извинявам! В форума все по рядко и рядко влизам и коментирам. Обикновено го правя когато си струва. Иначе по темата повече няма да коментирам. Пробитите са взети от слънчогледовата паша