http://pchelari.com/forum/showthread.php?t=582
Преглед за печат
До колкото разбирам Преградна Дъска трябва да е винаги на края на кошера .А като направя моя кошер със 10 рамки (моя във момента е със 5 рамки,кошера ми е ДБ със 10 рамки)Поставям Преградна Дъска най открая.
тогава дъската изчезва.
Вие какво слагате във пушалката да опушвате пчелите ?
Аз използвам само кори за яйца
Най-добре е да намериш някоя много стара топола и да се запасиш с няколко чувала.
Слагам дървени стърготини от дърводелския ми цех. Работя предимно с липа, така че сърготините ми са липови. От сега мога да кажа, че това не е най-подходящия материал за пушилките, но какво мога да направя като няма друго, което да го имам в голямо количество.
Доколкото знам от време на време пчеларите ми мъкнат някакви кори и някакви дървесни гъби, които ги събират от тези мои пчелини, които са в гора. Като цяло обаче не знам какво е и от къде го влачат. Ще ги попитам и ще ви кажа.
Здравейте. Аз ползвам дървесни гъби. Намирам, режа на филии и суша. Лесно се разпалва. Паля и при намаляване на пушека, добавям малко гъби. С дървесните гъби паля пушилката само веднъж.blush;
П.С. Това не е реклама. Не продавам гъби...:bigsmile:
И аз ползвам талаш за пушалката, но понякога е много лютив дима (щом аз като пушач се давим, какво ли им е на пчелите :(), четох някъде че някой ползват слънчогледови пелети и били доволни ???
Прикачен файл 4662
За да сме точни, че някой току виж сложил кладница.:bigsmile:
Не различавам дървесните гъби. За мен всички са еднакви и режа наред. Димят много силно и в началото опушвам внимателно. Чел съм, че няма отровни дървесни гъби или може би съм чул. Ще се поразровя, и ще пиша.
За Кладницата пише, че се яде.
Много рядко паля пушалката(вече е и счупена), а още по-рядко я използвам, но...
Използвам изгнило дърво или парчета чам и листа от орех. Листата от орех ако са зелени правят много добър пушек и гори с часове, но трябва да намериш съотношението.
Това изгнило дърво което ползвам, може да ме изкара цял ден. Изгнила круша е, но мравките си бяха направи колония в нея и има мирис на ръжда. Цвета е червен, но нямам снимки на този компютър.
Всеки който се отоплява с дърва може да си спести много труд,като ползва дървесни кори за пушалката си.Единственото условие е да са идеално изсъхнали.В повечето случай,когато са сухи са почнали сами да се отлепват от дървесината.Нарязват се или се начупват на по малки късове и пушалката се пълни малко над половината с тях.Останалата част се пълни с изсъхнала дървесина догоре,за да могат да се разпалят корите.Веднъж разпалени добавяте само кори,колкото са по дебели толкова по дълго изкарва пушалката.Така заредена пушалката издържа поне 1,5-2 часа активно ползване.Ако я напълните с кори догоре след като са се разпалили , и я оставите на място без да я ползвате изкарва и до 4 часа,след което само добавяте кори и продължавате работа.Аз ползвам кори от бяло меше,но може да се експериментира и с други видове.
Черупки от орехи също са добро гориво,но трябва да се разгори с някаква гнила дървесина първо.
Аз във моята пушилка ползвам обикновен картон ПРОГЛЕМ ЛИ Е ?
Здравейте Колеги ,Новак съм в пчелараството и ми се случи следната случка имам отводка на 10 ДБ от юни която храна подхранвам през 3-4 дни със захарен сипор в сравнение с другите ми 3 отводки тя се развива най-добре и Когато отидох миналата сряда на преглед всичко беше добре и сложих 7 рамка да градят и когато отидох в събота на тази рамка имаше заложени маточници ,търсих майката но не е намерих ,та въпроса ми е дали съм задънил кошера като съм го подхранвал а не съм сложил още рамки за градеш и те са решили да се роят или съм наранил майката или просто нещо е станало с нея, в събота сложих 8-ма рамка и вчера отидох по обяд да проверя дали пак ще намеря майката видях че и новата рамка са започнали да градят но майка не видях.Има ли съмнения за притеснение.
Що да е проблем? Ако не те жилят, си е баш добре.
И аз ползвах в началото кори от яйца и парчета велпапе, но след като извадих 30тина жила от себеси, реших да сменя тактиката и вече ползвам изгнило дърво и пчеларски пелети. Пушекът е мнго добър, гъст и много малко трябва, за да се приберат пчелите в корпуса.
Между другото, в английския ибей продават гориво за пушалки - ленти велпапе навити на руло с диаметъра на пушалката...
Батка, я сега да видим - имаш 10 рамков кошер и 7 рамки усвоени, ако имаш и добра паша наоколо, наистина може да си в роево. А майката може и да не я видиш при толкова пчели
Я сега дай малко по-подробно - къде си и каква е пашата, колко рамки с пило имаш, имаш ли незапечатано пило и колко са маточниците
Кошерите се намират в едно село около Бургас там пашата е слънчоглед но леко жълтеят питите иначе са на 500 метра от него 5 са питите може и повече да са запечатани , има и не запечатани а най интересното е гледах на една рамка където има мед в празните килийки и пило имаше снесено , маточниците са около 15
Щом са толкова много маточниците, явно е роево състояние, а щом имаш запечатани, първакът вече е отлетял и най-вероятно семейството е отслабнало. Можеш да разбиеш семейството на отводки и по-късно да ги обединиш, но понеже сме средата на юли, по-добре ще е методът на Демари - слагаш два магазина и качваш горе всички рамки със запечатано пило като унищожаваш маточниците. Долу слагаш основи за градене и оставяш откритото пило ако го има. Между плодника и магазина - задължително ханеманова решетка. И догодина да знаеш - разширяваш навреме с магазини.
Прикачен файл 4716Прикачен файл 4717 Ето снимките от въпростните Маточници, след няколко прегледа установих че майката е няма .Прегледа ги и пчеларя от който ги взех и той мисли че е самосмяна -дали аз съм наранил нещо майката или те сами са я убили не се знае . За момента кошера е добре и чакам първия маточник да се пригризе и да излезе майка.
Според мен не е самосмяна,убил си майката.Толкова маточници на нова пита се правят ,когато пчелите са притеснени от липсата на майка.Огледай питите и ако няма прясно пило моето предположение ще се окаже вярно.
Успех!
Прясно пило няма снимките са от минали петък 10 юли не съм много сигурен може и да греша но питата е слагах в сряда на 8. ако причината е в мен лошо защото тази отводка можеше и мед да изкара ,при мен слънчогледа тепърва почва да пожълтява
Ако пчеличките са толкова малко по всичките пити, колкото са на показаните фотоси,мед не можеш да очакваш.Щом слънчогледа при теб сега започва можеш да се компенсираш с увеличаване на с–вата.Ако искаш.Сега,докато има млада муха/а предстои и да се излюпват/ слагай основи да градят. Външната муха ще ги пълни с нектар, вътрешната ще го преработва/няма пило за да го храни и е свободна/.Така ,че може и да ти даде някой буркан с мед.Появи ли се майката/да започне да снася/ постоянно и осигуряваш терен за снасяне–целта ти е да имаш максимално количество летяща пчела.Имаш ли ги,след това е лесно.
На две новоизградени пити има по малко иначе другите пити има си има пило и пчели
Здравейте, на един от кошерите забелязах, че отпред на дъската се събират по няколко пчели и стоят като препариране. На какво може да се дължи това ?
Слагам и клип за да ги видите.
https://www.youtube.com/watch?v=1PPy9KhP9i4
Аз не виждам нищо не нормално. Вентилират кошера, има 2-3, които се разхождат странно, но обясненията са хиляди. В тия жеги е нормално да има масова вентилация. Не ги прогонвай от прелката. По-скоро пречиш. Ако има възможност отвори прелката още, за да ушесниш вентилацията.
Трябва да я забранят пустата пушалка. Колега, само едно-две облачета стигат, едно отгоре и едно на прелката. Най-много да ги ядосаш още преди да си отворил кошера. Като отваряш кошера, късаш лентата(прополиса), пушалка ЛЕКО и изчакваш 10 сек преди да вдигнеш капака. Леле как са те наплашили старите кучета :laughing:
Пчелите се захващат с крачката и махат с криле - тези са компресора на климатика. Другите които безцелно се разхождат са охраната - като се приближиш по-бързо към кошера, правят крачка към теб или ако направиш някоя простотия започват да се блъскат в главата ти и после червен картон.
Колега Гогол писа ако имаш и на другите пити толкова пчели не очаквай мед и аз му отговарям че само на 2 новоизградени пити има по толкова малко пчели на другите 6 рамки са пълни с пчели и имат запечатано пило
И аз съм новобранец но от опит вече знам че има кошер и кошер...пушалката важи при едните,но при другите и да се сцепя от опушване настава Армагедон и все едно не им влияе по никакъв начин колкото и да опушваш
Здравейте.Днес направих преглед на отводките и положението е следното.Три от тях градят листове и напредват стабилно,но четвъртия който да този момент вървеше като най силен ,вече е на 10 рамки е спрял да гради.Последният лист който съм му сложил е изградил наполовина и е спрял.Има пило на 4 рамки.Преди десетина дена когато го преглеждах за последно в средните рамки имаше люпещо се пило.Вече се е излюпило и всичко са заредили с мед.На една от рамките намерих маточник отстрани който хранеха.Не знам правилно ли е но го разруших.На друга рамка в средата има наченки за два маточника.Нещата приличат на самосмяна на майката .Дали е възможно при положение че е от миналата година,поне по думите на човека от когото купих отводките.
п.п.Иначе по всички външни признаци семейството си работи нормално.И паша има ,а и другото подхранвам с 300-400 през два три дни.
В този момент , не се притеснявай от самосмяна .
Всичко ще е наред .
Не !
Научиха ме , как да гледам на леща .
Причината за да предприемат действия за самосмяна си ТИ. Пишеш че имаш паша бол.А защо тогава храниш?За да си намираш занимавка?Външните пчели носят нектар,вътрешните складират сироп,трябва пространство т.е. килийки за да го сгъстят.Пчелите –домошари не почистват/ полират/ килийките за снасяне,а за нектар.Майката се лута по питите да търси полирани килийки за снасяне,свитата около нея/15–20 пчели/ започват да не харесват работата и.Приемат че има проблеми с яйцеснасянето и залагат маточници.Спри храненето,сложи 1 или 2 кафяви пити с работнически килийки и ще си решиш проблема .Ако искаш нова МАМА,продължавай с допинга.
[QUOTE=ch.atanasov;67771]За това последното ,боб ли хвърля?:laughing:[/QUOа
Не драги !
Хвърлях нахут - В бургаско сте спец по тази култура .
Тази неделя ми идват на гости моите братовчеди от Бургас .
Атанасов , все едно - не съм те разбрал !!!!
Проблема е че нямам налични никакви пити.Нов съм.Ще стане ли да центрофугирам меда от 1-2 пити и веднага да ги върна или да търся от местните пчелари-нещо което хич не ми се иска щото не зная какво ще внеса с тях в кошера.И тези пити къде да поставя-по средата или...
Или може би както казваш-да си намеря две пити от колеги и без да пипам нищо друго да ги поставя при питите с пило и да се надявам майката да си свърши работата.Така няма ли да се преразшири.Естествено ще спра сиропа.
При това положение центрофугираш 2 пити/светлокафяви/,слагаш ги в средата /започваш да се ориентираш,това е добре/.Меда /все още не е мед/го прибираш в фризера:,правиш от него меден сироп като изчезне пашата и тогава храниш.Ако слънчогледа изгори рано/до края на месеца/ не бързай да храниш.Ще гониш септемврийските пчели.Те ти трябват.
Още утре ,тоест днес ще го направя.
Тук няма слънчоглед.1000м.надморска височина и 101 вида ливадна растителност която в момента цъфти:icon_smile:
НЕ ,НЕ СЪМ ХВАЩАЛ !!! ПО ТОВА ВРЕМЕ НОРМАЛНИ РОЯЦИ НЕ СЪМ ХВАЩАЛ.В моя регион това е ненормално,не зная как е в твоя регион /не съм преглеждал профила ти/По това време съм хващал рояци/какви рояци,нормални с–ва ,запълващи 9–10 рамки/,но.о о............ нафъкани с акар.Изолатор,катран, лентички,кошер/8–ак/ ,пити с мед ,прашец,основа и ......готово ,ново с–во.Спирането на градежа? Ще изкажа мнение ,което ще прозвучи като ерес в пчеларството,сигурно ще има много ''разпни го''.Но то си е мое мнение и не ангажира никого.Генетично е заложено в това насекомо ,че когато има много манджа,то да я събира и трупа като изоставя всички други задължения.Не гради,защото има къде да складира/излюпва се пчела,слага се нектар/По този начин се блокира майката.В момента имам кошери на 2 магазина,а долу майката блокирана в/у 3 рамки в плодника,и то на половина.Залагат маточници и като се излюпи пилото ,майката се активизира и те унищожават маточниците.Така за втори път:laughing: .
Човека е на 1000 м.н.в. Същата е височината и в Смолян,този регион имам претенциите че го познавам, има публикувани снимки във фейса,от миналата седмица, за хванати напълно "НОРМАЛНИ РОЯЦИ",да повиша и аз малко тона, така че...И пак повтарям, това са само предположения от няколкото поста на колегата.
п.п.: Не искам да плаша колегата, просто фактите са такива.
Нали гледаш на ,,Райкин боб,, , ха познай ?
Днес отново го отворихме с местен пчелар.По неговите думи семейството се развива отлично.Беше отчетено това ,че съм прекалил със сиропа.Премахнахме още три маточника.Май наистина има желание за рой.Има пило на 4 рамки .Препоръката му е да спра сиропа и преглед след седмица за да видим дали му е минал мерака за роене.Направи и леки размествания на рамки.
Препрочетох си поста.Мисля ,че тона ми е нормален,не повишен.Ако го считаш за повишен–моля,извини ме.Както виждаш ,пиша ти на ''ТИ ''Приемам всички колеги за приятели,защото си помагаме.Пиша на ''Вие'' на единични бройки,мислещи се за капацитети,но нямат покритие.Такива ги игнорирам и с тях съм язвителен в изказа си.Това беше отклонение от същтноста на проблема на колегата,но бях длъжен да го направя.По същество–наистина,при тази височина развитието на с–вата закъснява.Възможни са /а може би е нормално/ и подобни аномалии /за нашата НМВ./Това може да го каже /дали е нормално/ колегата Зуница,той пчеларства на тази НМВ.Ще бъде полезен на колегата със съветите си.
При проверка установих запечатан маточник.Майката си е жива и здрава/зелен маркер/.Ликвидирах маточника.Предполагам че е самосмяна.
Явно ти по-добре от самите пчели преценяваш колко е качествена майката. Успех!
Може и да си прав.Може и да ги оставя на самотек...те сами ще се справят.
Не си хващал щото не си търсил вчера обходих новите територии на които сложих пробно капани Ямболски села около Стефан Караджово всичко е пълно ,като съдя по възраста на пилото влезли са преди 5-6 дена акар нямат обаче са целите жълти имат много слънчоглед ,основите в капаните са също жълто изградени и роевете са на 3-4 рамки пчели.
Зуница е прав , имайки впредвид микроклимата в пчелното семейство.
Когато колегите се питаха за цените на таз годишния акациев мед, при мене акацията, която ползвам за "индикатор" още не беше цъфнала.Две до три седмици си закъснява пашата.И си е основно планински ливади.
За роенето не мога да съм сигурен в тоя случай, защото колегата не пише дали майката е спряла да снася. Като време е напълно възможно да се получи.
Дори и да е имало роево настроение появата на силната паша го е прекъснала.Не разбрах след като е силно семейството , като противороево ,с цел увеличаване на обема, мероприятие, дали са поставили магазин.Един магазин няма да навреди.Може и мед да напълнят, щом колегата е спрял сиропа.
Здравейте,имам един въпрос към по опитните пчелари.В събота отворих една отводка на която майката трябваше да е излязла,забелязах че е почнала да прегризва останалите маточници.Махнах рамката и я сложих на ново създадена отводка в същия момент нова майка излезе.Въпросът ми е каква е вероятноста да не я убият.
Здравейте,
Деби, за мен това което си направил/а/ е грешка. Не ми се връзва. Каква е логиката ти? Щом пчелите са заложили маточник, това трябва да те накара да се замислиш за причината. Най общо, вадиш питата с маточника (без майката) и правиш отводка, при съответните грижи имаш време да се развие. Ако оставиш маточника в кошера и майката се излюпи и оплоди, пак печелиш! Известно време в кошера ще снасят две майки.
Поздрави, Г. Георгиев
Има доста голяма вероятност да я приемат,ако са имали време да разберат,че са осиротели.Все пак отвори утре и прегледай дали е жива майката.Така или иначе ще чакаш да видиш дали ще се върне от оплождане.
Може и да се получи в тази ситуация .
Варианта със слагане на магазин също ми беше предложен,но предвид настъпващата суша нектара със сигурност ще секне.Пък и новобранец като мен няма и една магазинна рамка .В момента водим разговори с човека от когото ги закупих да ми продаде поне 20-25 рамки,останалото за четирите отводки ,листове и да си градят.Но всичко това догодина.След 3-4 дни отново ще погледнем да видим дали е започнал отново да гради и му е минало настроението за рой.А,да Прясно снесени яйца нямаше-в средата преместихме две рамки с люпещо се пило.Вече би трябвало да има и свободни килийки .Човека ми предложи една -две пити от него но отказах.Общо взето бяха почистени 6 маточника които хранеха и поне още толкова наченки за маточници.
Вярно е ! Нямам това свободно време ,което имаш ти, Валко .Много ми е кът времето,а и не си заслужава да бия 120 км. за да хвана 5–10 роя на по 3–4 рамки.Мой приятел ,миналата година си направи пчелин от 85 с–ва от цитирания район от теб. По 9–10 роя на ден,горе ,на краставото кладенче. Но той си е от Караджово. Ако искаш да хванеш повече ,и на по 5–6 рамки,почти целогодишно,забий към Раздел.От 25 април до 31 август,роеве,ройчета бол.Само внимавай с граничните,че не знаят български/понякога липсват преводачи/ и заминаваш директно за Харманли,в лагерчето.Аз съм на доста километри от този благодатен район за теб.Предполагам ,че си от там родом,щом ги залагаш в тяхната кория,или от Г. Крушево.?А си присаден в Бургас.? Аз ги чакам да дойдат ,да разгледат историческите забележителности,да си попълнят туристическата карта ''100 –те национални тур.обекта'',заверявам я–подпис,печат и хайде в новия апартамент. Но най–късно до 20–25 юни.След това–никс.Най рано съм хващал рой на 22 април.Прекрасен рой,в двора на Областната болница.Платих си такса 1 лв.за вход и си го хванах. Това е дереджето при мен и затова се съмнявам за нормални роеве след 30 юни..
Здравейте!
Като начинаещ все още отстранявам недомислените конструкции на закупените от мен кошери тип "Фарар". С някой неща се справям сам по метода "Нагоденко и Пасваев", но ще Ви бъда много благодарен да дадете някой и друг съвет.
1. Както казах кошерите са "Фарар" от 4 корпуса. Тук ханемановата решетка би трябвало да играе важна роля в работата, но се оказва, че като я поставя върху долния корпус питите на горния(в случая поставен като магазин) лягат върху нея и се клатят (отдолу би трябвало да има място). Поради още една недомислица, че корпусите са направени с первази не е удобно поставяне на пластини за отлепване на копрусите, което ме принуждава да надигам с ръка и се получава подскачане на корпуса. В резултат на което една майка загина притисната от долу на рамките. Друг е въпроса какво прави тя там, след като със сигурност беше в долните корпуси и решетката беше поставена както трябва и затворена прелка!!! Та дайте съвет как да реша проблема с разстоянието между долния край на питите и ханемановата решетка.
2. Кошерите са оборудвани с дълбоко дъно. Тук проблема е, че дъската прашецоуловител е изработена с дебелина около 10мм., а на мрежестото дъно летвичките са към 15мм. На местата си влизат сравнително добре, но при поставяне на мрежестото отгоре се оказа, че мястото е малко заради по-голямата дебелина и не влиза. Веднъж вече ги пилих с флекса (защото нямам ренде) отсрани, но сега пък дебелината пречи, защото подпира в горната летва на дъното, влизат, но трудно и мачкам пчели. Ако тръгна да ги рендосвам над 5мм. ще се наложи да ги разглобявам т.е. ще си ги правя отначало пък и нямам подходящи инструменти.
Моля за съвети.
Ами добре дошъл у цирка. ХР трябва да е обрамчена, мери, смятай и изчислявай. Много пъти сме го говорили - пчелата трябва свободно да минава между ХР и горната, съответно и долната летва на рамките. Как се отлепват корпуси с первази, ще питаш Никата.
Здрасти,
защо не пробваш с подковаване на тънки (3-5 мм) летвички (или друг подръчен материал) от долния край на корпусите, би трябвало да се получи дори и ако се наложи да махнеш первазите (огромна недомислица в българския кошер!)... или както казва колегата Йорданов, правиш рамка на ханемановата (за мен е по-сложния вариант ако нямаш оборудване).
За некадърноста на кошеро-производителите е безмислено да говорим, просто съм се изумявал от ''творенията'', които съм виждал! Затова сам си правя оборудването, от дъна през корпуси до рамки с всичко помежду... може да не излизам от работилницата, ама ми е кеф, като знам че всичко е ''както трябва'' и до милиметъра. ;)
със здраве.
С подковаване май не е много удачно, защото когато няма ханеманова решетка разстоянията между корпусите стават големи. Мисля си да направя някаква рамка, но без ханемановата да е закрепена на нея. Просто повдига корпуса, и да служи като водач на ханемановата. Не намерих никъде някаква снимка как трябва да изглежда обрамчена решетка.
Иначе и аз съм решил полека-лека да си спретна една работилничка (живот и здраве), че българчетата сме гяволи и все гледаме да прецакаме някой. И май метода "направи си сам" излиза най-удачен. Пък и няма кого да псуваш после :bigsmile:
Малко теория: значи ако кошера ти е с Top Bee Space (какъвто е в България), т.е. място за пчелите отгоре на рамките, то трабва да е 8-10 мм (според различните му там теории) и на 0 мм от долния ръб на корпуса.
Аз, за по-лесно смятане, го пускам 9 мм отгоре (броено от горния ръб на рамките) и оставям 1 мм отдолу по точно тази причина-надигане на рамките. Или имам 10 мм между горния ръб на долните рамки и долния ръб на горните рамки.
Иначе модели за орамчени ХР коооолкото си искаш:
https://www.google.co.uk/search?q=qu...0Z3QoH#imgrc=_
Най-добре е, разстоянието под и над рамките да е по 5 мм. Решетките задължително обрамчени. Ако не можеш сам, дай ги на някой дърводелец. Ще ти излезе по 5-6 лева предполагам. За дъното не съм убеден че, разбрах какъв точно е проблема. Най-добре пусни някоя снимка.
Трбвя ли да измивам центрофугата след вадене на мед?Някъде бях чувал че се мие преди следващото вадене.Центрофугата ми е алпака.
Мия , подсушавам , и преди , и след ваденето на мед .
Колко добре се изцежда неръждавейката ?
Да я изстикам ли ?
Моята , има мрежа .
За пръв път чувам че, алпаката корозира. Твоята явно е специална.