Богата биография за тази Христова възраст.:yo: Щом за две години утроява кошерите, значи е оправен -бизнесмен.
Преглед за печат
Информирам те предварително, за да ни вмъкнеш в натоварената си програма ;) Майтапа на страна Заповядай
За всички членове на дружеството лекцията си е абсолютно безплатна. А за колеги който не са членове на дружеството входна такса 5 лв. За Янчо незнам как ще седят нещата. Но ако дойдеш аз ще ти платя входа ;)
Това е въпросния кошер .
Прикачен файл 9217
Това е част от запаса.
Прикачен файл 9218
Августовските пчели презимуват най-добре, и най-голям процент.
Септември и Октомври пилото намалява. Имал съм кошери на 5-7 Септември само със запечатено пило. Презимуваха си перфектно.
Така го дават учените, така го наблюдавам и при мен. Нищо ненормално. За южните райони нямам представа.
За сега мислим да не снимаме или ако го правим ще е само 5-10 мин от лекцията. Колега Ковалски ела ако искаш с буркана ще пробваме да го продадем пред входа а ти ще си прибереш разликата ;)
Аз пък на 19.01 намерих една изхвърлена майка пред един кошер.Вчера пчелите от този кошер носеха вода при 6 градуса.Не можах да ги проверя в какво състояние са.
Колега , утре или в сряда ще погледнеш в кошера и ще ни осведомиш за положението .
На мен ми се върти една мисъл в главата , но да видим .
Днес подхраних къде по кило, къде по половин. Защото някъде не бяха пипнали предните питките, запасите на са мръднали. Имам една жертва но нея си е чаках и не ме изненада нейната съдба, още 3-4 по слаби но останалите са на ниво. Рамки вдигнах само на един единствен кошер и то от въпросните слаби и имаше пило колкото цигарена кутия запечатано. Доволен съм как зимуват но зимата е още пред нас, така че да не бързаме с оценките
Най вероятно ще е след четвъртък,ако позволи времето,но ми направи впечатление че само от този кошер пчелите кацаха на поилката.Може би това е ключа на проблема.
Това е едно много Елегантно решение на изолатор:https://www.youtube.com/watch?v=3UvxhOHJ-Ng.Заслужава си гледането,а аз стягам за изпитване на Хмара фабрични,на Малихин в разните варианти и струва ми се,че на Миленин ще е най-доброто попадение...Поздрави и благопожелания!
Късна самосмяна?
В семейството е имало 2 майки (майка и дъщеря) и на старата и е дошло времето.
Днес пореден прекрасен ден. Правих бърз преглед ( поглед от горе ) за положението с питките и получиха лекинко, профилактично третиране за нозема. Хапват не се шегуват, кълбата са напълно разпуснати и шетат по крайните рамки. Слаби ли са силни ли са незнам, но много си ги харесвам. Носят мижави топчета прашец ли ярма ли, но имаше и такива с доста жълт цвят.
Прикачен файл 9221
Като гледам пчели няма, пък омахали фондата.:bigsmile:
И при мен положението е подобно. Една загинало "семейство", писах семейство в кавички, защото беше една тартовка на която бутнах майка ноември месец и въпреки че имаше пчели (вероятно стари) е умряло. Иначе си бяха приели майката и бяха изяли и те един килограм храна но както се казва естествен подбор. Всички останали са на ниво имам 3-4 между 3-4 междурамия но ще избутат. Едно от тях проверих за пило и имаше колкото цигарена кутия. Сложих им още малко храна, въпреки че не беше нужно защото запасите им ще позволят да изкарат още една зима. Мисля повече да не ги бутам и да си пия виното ( добре че заредих скоро) ;)
За първа година слагам от нея но за момента съм доволен как е взимат. Прави впечатление че кристала и е много фин, като брашно. За мен е на едно ниво с Апи фондата, а мен лично ме спечели и с това, че има пакет и от 1 кг. Няма разтичане, повечето семейства са изконсумирали по 1 кг. Това семейство на снимката е малко на страни от питката защото в деня в който ги слагах бяха разпуснати кълбата и ги слагах на "око". Първата партида е получиха на 30 декември, което го отчитам като грешка с оглед на запасите им тогава и времето което им позволява да си пренасят но бях закарал храната до пчелина и не ми се връщаше обратно. Щях да им заложа за първи път сега, какво да се прави страх лозе пази ...
На 07.02.2018 година Лекция на д-р Димитър Желязков, в сградата на Областна Управа Бургас!
https://www.youtube.com/watch?v=hW7xpEXJU2s
И аз за първа зима я давам,някои са опапали\свалили 2,5 кг от 21.12. до тази сутрин,и другите я взимат доста добре.(което е зле-ще тряа пак да се ръся...)
Това е много за 45 дена–може би венците от мед са били символични есента или не са преставали да гледат пило.А след като си сложил храната си ги стимулирал да го увеличат драстично.Беше хубаво да поразровиш един от отличниците във вземането на питките и да видиш къде отива тази храна–дали на склад или се превръща в пило.Тогава сигурно щеше да знаеш как да процедираш.При вас дават ново застудяване–ако са на пило трябва да им дадеш поне половинка скоро за да не се разделят на две,ако продължи това застудяване.
И от мен положително мнение за FondaBee u FondaBeeFruc. И аз за първа година я ползвам, но виждам, че пчелите я приемат добре.
На 14.02.2018 година 18:00 часа, Лекция на Председателя на сдружение "Пчела Добрич 1946" Добрин Добрев, в сградата на Областна Управа Бургас
https://www.youtube.com/watch?v=E3UbVCElIec
Вчера видях един умрял търтей пред един кошер.Явно е останал от миналата година.Вие как мислите?
Бях забелязъл търтей пред два кошера и двата се оказаха търтовки. Това беше ноември месец, и на двете придадох по една майка, едното семейство оцеля и няма ядове. Другото си прие майката но липсата на млади пчели му реши съдбата и това ми е единствената жертва до момента. Дано така и да си остане
Днес ходих да си дадем прошка с моите робчета, преди зимния апокалипсис. :bigsmile:При такива застудявания и сняг, над Бургас цяла нощ се чуват ята гъски, а по нивите наоколо пасът милиони. Днес не видях дори една. Та в тази връзка : в север-североизтока -как е ? Пристигнаха ли тази година или за ден-два , няма да се хабят да летят до БГ.:bigsmile:
Чанко, камерата ми прати сутринта снимка със записани -4° на пчелина, при тая температура сега следващите дни наистина може да стигне - 15°-20° , а тогава какви гъски чакаш.
Патки няма. Беше топло през деня около 3-4 градуса, тихо. В момента температурата е -3 с вятър и сняг.
Днес въпреки противното време,успях на около 60 крайно нуждаещи се да сложа по една питка!Пък каквото ще да става.Положението при мен е от 1пита колкото длан яйца,до 5 пити пило.Основно са на 3 пити с диаметър около 20см!
!
По точно половината,ако има значение!
Не виждам лошо , и на всички да си сложил питки .
Ей тоя бат Севдо - пчеларското гуру на североизтока. :bigsmile:
Еми конкретизирай си питането. Не разбрах горните данни за какъв период от време са(години)
Като ровичкаш в нета, може да откриеш същата скала и за нашия район. Инак абсолютната минимална е измерена през февруари и е -26,8, при вас през януари -21,6
Уааа. :icon_eek:Гледам прогнозата за 1.03. при мен отишла на - 16 градуса. В момента вали ситен снежец и почва да побелява. За утре дават 32 мм. валежи и май ще загрубеят нещата. То на Бургас колко му трябва - 2-3см. сняг и живота спира.:(
Виж в Троянът колко ще е следващите дни : https://www.sinoptik.bg/troyan-bulga...726320/10-days
Преди време си правих разни стратегии за предстоящи добиви мед , евентуални отводки за продажба и т.н , но в един момент осъзнах , че няма как да планирам неща , които не зависят изцяло от мен. Оттогава някак си ми е по леко , когато не тая огромни надежди за супер добиви и богати години. За тия студове дето се очакват по никое време , за мен важи лафа " надявай се на най доброто , но бъди готов и за най лошото " . Успех на всички !
Баба ви Марта е изперкала нацяло. :bigsmile:Не е за вярване, но тук вали обилен сняг и всичко е побеляло. По колите има 5-6 санта. Под терасата има 4 цъфнали джанки, ще ги следя дали ще вържат плод.
Не се кахърете , моите пчели от снега мед правят ,мед сладолед се нарича,
сега сериозно ,1 милион години пчелите са на планетата , а не се знае да ли не са и от преди това ,живота на планетата е на 1,6 милиарда години според учените, колко катаклизми са преживяли ,та ледников период, та изригване на вулкани ,катаклизми които ,не сме и сънували ,ако не е пчеларя да ги умори ......, ще надживеят човечеството.
Може пък да са били разработка на военните от онова време. :)
Джанките, за втори път ги затрупа тази седмица.
Прикачен файл 9374
Иначе температурата е около 1 градус.
пп. Трите долу и две отсреща.
И при мене се появиха едни черни пълзящи пчели,но не знам да ли е от старост или някой ги е напръскал с някакъв препарат заедно с овошките.
Готови за медосбор. Друмев, сметни още колко инвертар трябва да купиш, за да ме стигнеш https://www.youtube.com/watch?v=8SfoiEUo-y4&t=34s
Слаба работа са Бат Янчо.Днеска каквото видях в УЛ направо няма да повярваш.:bigsmile:Сега ми отвори работа да ти върна камъните.:bigsmile:
Готов за манатаПрикачен файл 9527
Застанал съм от задната страна на кошера хихих затова не виждаш пчели, но от къде да знаеш къде е хихихи. Повтарям се, но ако имаш път към морето заповядай да ги видиш на живо и това е само с една майка. Това за дъщерите не го разбирам, за добро или лошо е?
Декември ти се чудих на акъля как ги зобеше с кофата.:bigsmile:Тази година разбрах.:bigsmile:Бат Янчо според мен втория плодник след някой друга седмица трябва да го махаш.:bigsmile:по ще ти е далавера една отводчица.:bigsmile:Вярно сега е горната граница на майката,но пък нали трябва и да я сменяш.:bigsmile:
Вече от няколко колеги чувам, че точно преди цъфтежа на слънчогледа кошерите са били пълни със пчели( плодник и два магазина) и 10 дена след цъфтежа свалят магазините( празни), защото няма пчели в кошерите, останали са по 6-7 покрити рамки в плодниците.
Само летящата я нама при нас. Тоя път е по малко 1 магазин само.Отводките с еднородно пило са на 100% долу или ограбени или пчелите ги нама само меда стои.Интересно е в случая,че не го грабят,а налитат на слабите.Без да отварям кошерите зная кой е слаб/с проблеми/нужно е само да видя де се пробвата да пробият.Цял сезон не сме падали под 8 рамки пило и все няма пчели в пашата.
За сметка на пчелите, молеца е много активен.
И слънчогледовия мед е боклук. Тц Тц Тц
Тоя мит се носи от уста на уста, но никой не е виждал изследването. Със сигурност за единия ми пчелин слънчогледа няма вина. Със сигурност пчелите започнаха да изчезват преди слънчогледа, но към днешна дата колеги споделят за ужасно слаби семейства. Страх ме е да ида да видя как са моите на слънчогледа, но утре съм решил да ида да погледна.
Разбира му на търтея цафарата.....от празни сандъци.
Баси що народ сме изтровили с тоя слънчогледов мед да го еа. Нема ли кой да вземе да ни осъди.