Млад кандидат пчелар съм,Дайте някаква информация да прочета общо за пчеларството да влезна малко по навътре във нещата ?
Преглед за печат
Млад кандидат пчелар съм,Дайте някаква информация да прочета общо за пчеларството да влезна малко по навътре във нещата ?
Ами постарай се да прочетеш повечко неща от темите във форума и ако имаш услужлива памет друго ти не трябва.Успех.
Ще се обоснова.Когато започвах събрах от колеги книги и ...голямо четене падна.Ама аз обичам да го правя.После от човека,който ми прави отводки при някои от срещите ни научих повече.Тогава открих тоя сайт и форума и Еврика!И сега чета ама тука става и майтап ,в книгите не.
Какво ще стане,ако отводка се захранва с мед?
Ами от сиропа не може ли?Може!
и какъв е съвета на опитните пчелари? да не храним отводките първата седмица с нищо, докато се появят летящи пчели и се организират ли?....питам, защото преди месец направих 4 отводки с оплодени майки, от които две ги попиляха да ги нападат, едвам ги спасих, докато се позасилят....днес ще направя още три, пак с опл. майки, и се интересувяам наистина как да ги храня отначало, за да не ги нападат, а нямам възможност да ги местя на друго отдалечено място, освен да ги крия в мазата, както стана с едната отводка
Слагай сиропа вечер.
Отводките храня всяка вечер. Моите се намират на пчелина и до сега не съм имала нападения, дори и при най-слабичките. Задължително в една магазинна рамка им наливам и водичка. А що се отнася до меда - при отводката има и една пита с разпечатан мед. Така процедирам и не съм имала проблеми.
Разпечатваш им мед и слагаш и сиропче ,така ли?
Мен ли питаш? Да така правя. + Пита с прашец от другата страна.
Описвам начина по който аз процедирам, но все пак имай предвид, че не съм от опитните пчелари.
Амчи моя опит датира от три години.Аз да не съм опитен.Гледам тука има пчелари с над тридесет години стаж!Поздрави Невенке!
Между другото да те питам тази картина твое дело ли е Невена?
Да. Понякога рисувам.
И аз така. Трябва да си презентирам и аз няколко платна. Ето едно щракнато набързо.
Прикачен файл 4557
Радвам се,че в нашите редици има и художници!
Ей ,Ра голяма си бъзикня!Защо не ми отговори да давам ли на отводките мед?
Соларис по скапана творба не съм виждал!Това е писюрреализъм нали?
При храненето с мед не става въпрос за нападение или не. Да, разпечатания мед наистина има миризма, която увеличава риска от нападение, и ако отводката е в кошер с широко отворена прелка, която не може да защитава, резултатите може да са трагични.
Причината да не се храни с мед е друга. Медът съдържа ВЕЧЕ ИНВЕРТИРАНИ захари, и като такъв той НЕ ВЪЗБУЖДА работата на жлезите на пчелите. Ние обаче се нуждаем точно от обратното. Ако храним с неинвертиран захарен сироп (който е имитация на нектар), ние принуждаваме пчелите да започнат да го инвертират. Тоест ние АКТИВИРАМЕ ТЕХНИТЕ ЖЛЕЗИ, и покрай отделянето на инвертаза се активира и отделянето на пчелно млечице, восък и всичко останало. С млечицето интензивно започва да се храни майката и тя започва да снася интензивно, като снесеното пило пак се храни с пчелно млечице (поне в началото от неговото развитие).
Или логиката е следната:
ХРАНЕНЕ СЪС СИРОП --> ВЪЗПРИЕМА СЕ КАТО НЕКТАР --> АКТИВИРАТ СЕ ЖЛЕЗИ ЗА ПРЕРАБОТКА --> АКТИВИРАТ СЕ И ДРУГИТЕ ЖЛЕЗИ (ЗА ВОСЪК И ЗА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ) --> МАЙКАТА СЕ ХРАНИ ИНТЕНЗИВНО --> ТЯ ЗАПОЧВА ДА СНАСЯ ИНТЕНЗИВНО --> ЗАПОЧВА И ИНТЕНЗИВЕН ГРАДЕЖ НА ВОСЪЧНИ ОСНОВИ .......
Обратната логика е следната:
ХРАНЕНЕ С МЕД ИЛИ С ИНВЕРТИРАН СИРОП --> ПЧЕЛИТЕ ГО ВЪЗПРИЕМАТ КАТО ЗИМЕН ЗАПАС --> СКЛАДИРАТ ГО ДИРЕКТНО ПО КИЛИЙКИТЕ И ГО ЗАПЕЧАТВАТ --> ЖЛЕЗИ НЕ СЕ АКТИВИРАТ --> НЯМА ВОСЪК, НЯМА ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ --> НЯМА ГРАДЕЖ --> МАЙКАТА СНАСЯ СЛАБО .....
Та ако искаме бурно развитие на семейството и градеж на восъчни основи, трябва да храним с неинвертиран захарен сироп. Това се прави през пролетта и през лятото (и при отводките). Ако искаме да щадим пчелите и да им намалим износването, трябва да ги храним с инвертиран захарен сироп или с мед. Това се прави през есента.
Есента започва след 20 септември.Какво сте правили до тогава та тепърва ще почваме подхранване????
Здравейте колеги! 2-3 години се занимавах чисто любителски с 3 кошера! От тази пролет имам общо 15 кошера,12 рамкови дадан-блат! Всичко си върви добре с тях,до днес когато установих голямо нападение от чужди пчели на един от кошерите ми. Докато успея да притворя максимално прелката всичко се прехвърли върху друг кошер и така общо върху 5-6 кошера! Вчера ме нямаше и майка ми,която от време на време наблюдава кошерите от далече ми каза,че е било същото ужасно бръмчене ранния следобед и си мисля,че днес всичко се е повторило. Има ли начин да се справя с това или утре пак да ги очаквам? Благодаря!
Не е облитане! От далеч и аз си помислих така,но след като се приближих се вижда че пчели прииждат от друго място! Имам едно малко рояче което утре смятах да подсиля и на което едвам се виждат на ден няколко пчели да влизат и излизат от кошерчето му. Навреме успях нацяло да му затворя отвора на прелката и около него беше гъмжило от пчели известно време.
;) Не трябваше да питам изобщо!
Лесно се различава нападение, пчелите трябва да се жилят и търкалят на кълбета, не само да бръмчат и да се теглят по прелките. Иначе колега имаше подобрен проблем след първото нападение се прехвърли от кошер на кошер и целия пчелин плана та ги държа 2 седмици затворени, но това стана август при липса на всякаква паша, а сега нещо не ми звучи реално.
И на мен ми прилича на облитане, а тези дни имаше почти всеки следобед. При нападение пред кошера има доста загинали пчели. А обикновено слабите семейства биват нападнати. Силните не позволяват това. Когато има нападение, пчелите нападателки идват и отлитат в една и съща посока и то в тази, където има други кошери наблизо. Относно облитането, един кошер да се облита, веднага след него започват и други, които са наблизо. Възможно е млад пчелар да се обърка.
100% облитане. В събота и аз наблюдавах същия процес, даже начално си помислих, че е начало на роене, но не би. После застанах да гледам за борба на входа, но нямаше, пчелите просто се бутаха при влизането. Имаше голям шум и връщащите се пчели едва влизаха през 4-те входа на кошера, а летящите увличаха все повече. По едно или друго време на деня всички кошери се облетяха. Човек лесно може да се заблуди. Сега няма причини за сбивания. Времето е хубаво, пчелите не обръщат внимание на нищо освен на пашата.
Кражбите се разбират лесно в началния стадий,но после става трудно за разбиране особено когато броя на крадците надвишава тези в кошера.Много пъти и аз съм се обърквал.Крадците идват в кошера с пуснати надолу задни крака,а на облитащите са прибрани нагоре.При облитане се прибират пчели с прашец,а при кражба престават да носят прашец и пчелите с прашеца стават и те пазачи и никоя от тях не тръгва за прашец при атака на кошера.При явна атака от крадци става борба по прелките и по земята,но при скрита кражба това почти не се забелязва.Пък и кражба става във време без паша.Друг момент е,че кражбите започват върху кошери без майки или много слаби.Друг момент е и подхранване с мед или сироп съдържащ мед през време на безпашев период.Тогава сами ги подтикваме към кражба.Това може единствено да става късно следобяд.Следващия момент е при преглед много да не се задържат питите извън кошера,а да се преместват вътрешно.Много опасен момент е когато в близост до вашия пчелин има друг,в който има колега неспазващ правилата против кражбите.Тогава няма как да разберете от къде идват ражбите.Преди време моите кошери бяха силни и удариха нечии други.Ръсих ги с брашно,за да разбера кой от моите крадат,но всичко беше спокойно.След време колега се обади,че някакви бели пчели му разкатали 2 кошера,че и питите чак перфорирали.Затова самия аз превантивно намалявам отворите на прелките в периодите без паша.
Здравейте,днес като проверявах дали да слагам основа за градеж на една отводка на 7 рамки,забелязах че няма яйца и пило на нито една рамка. Беше с 3 маточника на грозд, записъл съм в дневника че съм видял 2 излюпени и един прегризан маточник на 12юни.
На 22.06. съм видял майката и я белязах като ми се стори наедряла и реших, че ще пронесе до няколко дена.
Днес след дълъг новобрански размисъл,при тази липса на яйца, помислих че нещо и има и я вдигнах на втори корпус (със снелгрова дъска) с една рамка пчели с идеята да придам друга майка на останалите в първи корпус.Докато подреждах долните, попаднах на втора майка, небелязана!!!
Оставих я в първия корпус и сложих осеменена рамка от друг кошер.
Но продължавам да се чудя как едната не е убила другата ако са били излюпени заедно на 12 юни.
Дали мога да прибавя към сиропа който давам на отводките по малко Бий Агра или може би стартовит ,според препоръчителните дози на производителя разбира се.И още ,всеки път когато давам сироп или разредено да речем веднъж седмично.Обикновено подхранвам с 200мл. през ден -два.
Трябва да купувам центрофуга.Давайте съвет за какво трябва да внимавам.
Отводките са вече на новото място,10 метра от старото им местоположение.От това което виждам на никого не препоръчвам да мести кошерите си в активния сезон .Въпреки че са отводки и сложих и треви отпред имаше по около стотина пчели от кошер които горките напразно търсеха дома си.Всичко това до късния слесобед на първия ден.Втория ден всичко си беше наред.Днес ги прегледах-едно от семействата видимо вече се развива по-бързо.Вече е на 8 рамки.Другите са съответно на 7 и на 6.
Имам следния въпрос-защо в единия кошер пчелите прояждат основата около телта вместо да я градят.Да не съм избързал със слагането на основа преди да е изградена добре предишната.
Или си го преразширил, или майката не струва, това при положение че има приток на нектар. И аз имам такива 2 мършави майки(пчелите нито мед събират нито основи градят), ама вече съм и скроил капата.
Всъщност подхранвам редовно.По 200 през ден понякога по 400 през 2-3 дни.Като се замисля може би съм преразширил едното семейство.Иначе си градят,както вече казах първите две отводки които купих беше в края на месец май.Едната е изградила 3 основи и днес и сложих четвърта.Другата е изградила 2 основи ,а третата не е завършена и затова не и сложих нова.Другите две отводки ги купих преди седмица и още на са изградили първите основи ,но са почти готови.
п.п.Solaris60 не ми се мисли какъв хаос би настанал ако се направи подобно преместване с развити и силни семейства.
Идеалното подхранване е по 300 грама на ден, всеки ден. Дава се рано сутрин във ВЪНШНИ ХРАНИЛКИ. Идеята е пчелите да излетят от кошера и да се възбудят. Такова малко количество сироп го отнасят за по-малко от половин час, и след това през целия ден са възбудени и летят в близката околност. Като цяло донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако не са възбудени.
Причината за това е в нашата българска раса пчели - Карника или Македоника. Двете раси са почти едно и също с минимални генетични различия и напълно неразличими на външен вид. Общото е, че и двете раси пчели са ИКОНОМИЧНИ ПЧЕЛИ за разлика от Италианката, която е силно разточителна пчела (разхищава ресурсите). Разликата в поведението е в количеството мед, което една пчела слага в стомахчето си преди да излезе на полет. Този мед е горивото за правия полет (от кошера до пашата). Италианката взема много гориво и излита на полет, без да чака разузнавачите да дойдат с конкретни указания за разстоянието до пашата. Така се пилее много мед по време на слаба или поддържаща паша. Разходите на мед (гориво) на италианката при слаба паша са по-големи отколкото приходите. В резултат на това количеството мед в кошера намалява, вместо да се увеличава. Българските пчели за разлика от италианката си седят в кошера и чакат пчелите-разузнавачки да дойдат и да им кажат къде има паша. След това вземат точно толкова гориво (мед), колкото е разстоянието до пашата. Ако няма паша, старите пчели стоят в кошера и бездействуват.
Когато ги възбуждаме сутрин с малко количество паша (сироп), поставен на близки разстояния, те излитат да го приберат, слагайки в стомахчетата си малко количество гориво (мед). След свършване на сиропа продължават да излитат и правят близки полети (по няколко стотин метра) дори и тогава, когато няма върнали се разузнавачки. В резултат на тези полети те донасят повече нектар, отколкото биха донесли ако цял ден си стоят в кошера.
Метода е рискован и при пълно безпашие ще има негативни резултати. Сегашната 2015-та година обаче е мокра и полето е пълно с разпределена (децентрализирана) ливадна паша. В такава година сутрешното ежедневно възбудително подхранване дава много добри резултати. Количеството вложен сироп в такова едно подхранване е по-малко от количеството донесен нектар (мед). Нещо повече - много нектар носят всички семейства, в това число слабите семейства и дори отводките. Не е невъзможно (дори е реално) една 5 рамкова отводка да "направи" една и дори 2 пити с мед. Това го наблюдавахме през май месец преди акациевата паша, като в някои от 14-дневните отводки откривахме по пита, пита и половина със запечатан мед. Чак невероятно, но е факт.
Ха-ха ...... тука навлязохме в зоната на здрача. Казах неща, които може би не трябваше да ги казвам, защото противоречат на всеобщо приетите пчеларски практики. В обяснението ми за логиката на всичко това може би ще откриеш някакви неточни моменти, но в крайния резултат такива няма, защото всичко това е ПРОВЕРЕНО НА ПРАКТИКА.
Ето една снимка, за да се накефиш:
Прикачен файл 4570
Има и доста други моменти в закостенелите пчеларски практики, които аз лично (и здравата логика) ги отричаме, но това не означава, че не са верни. Например всеобщата заблуда, че пролетно време трябва да се слага СТАРТОВИТ в сиропа. Това е една пълна безсмислица и простотия, на която всички пчелари (и пчеларски учени) сляпо вярват, но истината е друга и аз предпочитам да си замълча, за да не ме обявите за глупак. Иначе логиката е много проста - пролетно време ограничител на снасянето на майката се явяват малкото количество млади пчели. При това положение защо да и даваме стартовит да снася повече, след като и без него тя е в състояние да снесе 10 пъти повече пило, но младите пчели го изяждат (изхвърлят), защото не могат да го обслужват.
????????? Не ми стана ясно за какви пари говориш?
Според статията 5 000 пчелари имат 445 000 пчелни семейства. Според Мишо Михайлов в страната има около 30 000 пчелари. Повечето от половината не са регистрирани. Това означава, че пчелните семейства са над 1 милион, а може би и над 1.5 мил.
При тези бройки,колко стартовит се продава пролетно време?
Шашнàх се! Свалям капака на един кошер и от хранилката (от магазина) извират търтеи! Имало е търтеево пило в магазина, който е над ХР. Били са "арестувани" там:).
Нямам никакво друго предположение, имам пчели от 2 месеца, не, от 58 дни. (търтовка в магазина?!)
Преди няколко дни споделих защо ще местя отводките в неподходящо време.И тъй...не зная какво точно се е случило но току що се прибирам. събирам преобърнати кошери.И двата са на по шест рамки.Просто ги изправих и позакрепих.В плодниците не съм пипал,но със сигурност има разместени рамки.Най лошото може би от тук насетне е загуба и на двете майки.Или пък знам ли,може би нещо друго.Какво да правя-още днес да ги отворя или....
"Неподходящото" време не е виновно.Явно на някой и там му пречат-предполагам.Да,отвори ги сами няма да наместят рамките.
Най-лошото от тука нататък е, че си загубил двете си майки в най-неподходящия период от време. Ако оставиш семействата така, те сами ще си направят майки, но това ще отнеме почти 1 месец време до снасянето на първото яйце (по точно най-малко 13+8=21 дена). При това положение обаче всяка една съществуваща пчела в кошера ще е умряла до 10-ти август, и семейството ти ще се превърне в 2 или 3-рамкова отводка, която едва ли ще оцелее през зимата. Хубавата новина е, че такива семейства без майка донасят много повече мед от нормалното. Сам си помисли какво искаш - спасяване на семействата или много донесен мед.
Единственият начин за спасяване на семействата е колкото се може по-бързо да им придадеш нови оплодени майки. Експерименти с маточници се правят само през май месец и началото на юни. Сега вече е късно.
Двете майки са живи и здрави.Има загуби ,малки сред работническия колектив.:)
Кога да спра захарния сироп и да започна да наливам инвентиран
На 12 рамков ДБ колко рамки с пило се очаква да имам.В общи линии при повечето имам пило на 7 и 5 имам мед и прашец.Само на единия на които пчелите са ми доста агресивни питите с мед са в по-голям процент.
каква е вероятноста при заселване на отводки в пчелин, майка с пчели да се засели в сандъче с примамка
Купих си кошери със 5 рамки със пчели сега трябва да ги направя 10 рамки .Казаха ми на всека седмица да слагам по 2 нови рамки ,През това време да ги храня със сироп 1кг вода срещу 1 кг захар през ден сипвам сироп .Изчислих че до края на Юли трябва да съм направил 10 рамки .После какво трябва да правя да слагам магазините ли ? И има ли шанс да извадя мед тази година ?
В кой район си?
Възниква въпроса каква паша ще имаш след края ня Юли месец?
Предполагам нямаш изградени магазинни рамки, за което не си предвидил, че също ще ти е нужно време.
п.п.Предполага се, че системата ти е ДБ, но все пак може да уточниш.
Едно семейство на 5 рамки сега дори и да събере малко мед до края на юли, то това ще си е НЕГОВ СИ МЕД и най-добре е той да не се взема. Дори обратното - семейството трябва допълнително да се подхрани през август.
Според Валери Йорданов, който е пчеларствал 3 години във Финландия и заедно с още 2-3 човека са се грижили за 3000 кошера, в края на юли от семействата се изземва само стоковия мед от 3-тия корпус, а от плодника се вземат само двете крайни пити. Другия мед в плодника си остава за семейството. След това на 1-ви август на това семейство се дават 5 литра инвертиран сироп, и после до края на август - още 2 пъти по 10 литра. Като цяло августовското подхранване е с 25 литра сироп, който ще позволи на семейството да си направи около 15 кила захарен мед. Ако в плодника има още около 5-6 кг., общо стават 20 кг. От тях 7-8 се изяждат през август и септември, и така семейството се зазимява на около 12 кг мед.
Цифрите изглеждат логични, а на Валери аз много му вярвам, защото той е единствения човек в България, който е имал шанса да види как се прави ИНДУСТРИАЛНО ПЧЕЛАРСТВАНЕ с 3000 кошера от само няколко човека (средно 1 човек на 400 кошера).
Около мястото има слъчоглед на около 2км.За магазинните не съм наясно за това ви питам .Те за една седмица по 2 рамки ли ще изграждат като им сипвам по 1 кг сироп през ден?
Да ви питам за правия сиропа 1 кг вода и 1 кг захар и ще подхранвам през ден .Казаха ми че може и 3 кг захар към 1 кг вода и така можело да ги подхранвам през 2-3 дена ?
Изграждането на 2 рамки на седмица от отводка ми се вижда невероятно, но по 1 на седмица със сигурност ще гради. С нарастването на броя на пчелите ще нараства и скороста на градеж, така че до края на юли (още 22 дена) наистина има шанс да се изградят всичките 5 пити. Ако магазините ти са също с неизградени пити, тази година вероятно въобще няма да ги погледнат. Догодина обаче преди и по време на акацията ако са ти силни семействата, има шанс да ги изградят и да ги напълнят с мед.
Ако искаш и на пролет да имаш пчели, забрави да вадиш мед тази година.
Може и догодина да не извадиш мед. Изчакай да стане хубав(силен)кошер, да изкара зимата, да се развие напролет, да сложиш магазина около 6 май и ако е рекъл Господ може и да имаш шанса да извадиш мед. Това е в положителната посока, а има и отрицателна. Когато кошера за много кратко време остава само един сандък пълен с молци.
П.П. Аз пък така те успокоих.:bigsmile:
Да ви питам за правия сиропа 1 кг вода и 1 кг захар и ще подхранвам през ден .Казаха ми че може и 3 кг захар към 1 кг вода и така можело да ги подхранвам през 2-3 дена,защото пътувам по 30 км за да ги нахраня.
Сиропа си го прави 1 към 1, а за храненето може и през няколко дена. Ако имаш по-големи хранилки, може и веднъж седмично.
За една седмица да почнат да градят трета рамка......
Моите градят за седмица по една пита и всеки уикенд слагам по още една за градене.Интересно наблюдение последните две седмици е, че майките не искат да снасят в новоизградените нови пити ,което ми се струва странно.Май и юни беше точно обратното,дори и малко да е изградена питата ,майката отива и осеменява.
Успех в начинанието,но според мен сега гледай да ги зазимиш силни и с достатъчно храна,за да презимуват.Напролет ако се развият добре ще извадиш мед :)
От лани съм пчелар,ама съм много тарикат.Моите пчели градят основа,за един ден.Как става ли.....ами простичко е.Чета им Библията всеки ден,от това стават много набожни,респективно съм им направил параклис,където паля свещ и те отивайки на молитва там си усвояват восъка и прибирайки се в къщи си го полагат на основите.
Ха ха в църквата няма,как да ме анатемосат-всичко си е по канон и както казах чета,а те ме слушат и са с опинчета не с лачени.
Този форум се обърна на седянка, във всяка тема спам. И преди се хвърляше някой майтап, но на напоследък почти няма друго.
Предлагам да се направят спамерски теми и там които му е интересно да се вихри на воля и да се забавлява.
Не бих давал съвети щото съм начинаещ но ето,какво бих направил аз.Не бих си наложил норма,колко рамки трябва да станат.Бих слагал по една основа,като я изградят слагам нова/без да гледам седмиците/.През ден по 200мл.сироп/1към1/.Изградят ли плодниковите бих им пускал по една до градеж магазинна/ако до края на август направят 5-6 добре/.На мед,за мен не бих разчитал,ще съм доволен,ако си набавят запаса и се развият до прилично семейство до зазимяване.Ако греша,а това е твърде възможно,нека някой от опитните колеги ме поправи-така мисля аз.
Че ,то 240 законотворковци си имат тлака/седянка/ ,защо и ние да нямаме?Какво би ни попречило? По–умни сме от тях,не сме мързеливи като тях,вадим си прехраната със Сизифовски труд/не крадем/,не вземаме дивиденти от някой си/т.е. не сме корумпирани / ,не лапаме държавни пари безвъзмездно/апропо,има някои другарчета които лапат,единици/Въобще, ако продължа да изброявам нашите предимства пред техните кусури ,отиде до утре/сутринта/.Така че,имаме си право и на това.Предходния пост беше за да пишем по същество,а не за да спамя темата.Пиша го завоалирано ,защото много колеги се обиждат като им го речнеш директно .
За втори път го пиша. Не от спамаджии ще се съсипе форума, а от мрънкачи, които и погледнато от друга страна са и спамаджии. Защо? Няма да обяснявам, те умните разбират защо, а и много други неща разбират. Като казвам УМНИТЕ имам предвид природно интелигентните, които тук се броят на пръстите на едната ръка, а не зубрачите. Като искате да ви е спокойно идете в Динковия форум. Там е спокойно. От години е пълна тишина. Цари само спокойствие. Оставете форума намира и стига мрънкайте. Така хората спокойно споделят мисли, знания и започват запознанства, които се превръщат и в приятелства. Не превръщайте и този форум в пустиня. Като не искате да ви се спами - четете книги и се образовайте от там, на мен лично знания не ми трябват и затова не разчитам на форума - дали ще го има или не както казвам често ми е през оная работа. Като не ви харесва, че някой казва и нещо странично, то е логично да не го четете, а и да не влизате, ако чак толкова не ви се нрави. Като не ви харесва дадена кръчма - не влизате, като не ви харесва даден филм или театър не влизате да го гледате и не започвате да хулите собственика или клиентите му за това. Хайде малко помислете със закостенелите си мозъци. Никой не ви е длъжен да ви сипе знания и да ви пълни кухите кратуни било със знания по темите от форума, било с житейски такива, които някой и дори не разбират от текста който им се представя и завоалирано им се подсказва. Макар да изглеждат уж интелигентни, но при малко леко подстрекаване показват истинската си същност. Те се сещат кои са - надявам се. Извинявам се, че съм малко рязък. Извинявам се за спама - както вие наричате всеки пост, който не ви е по кефа. Просто се извинявам, извинявам за да не каже някой, че не съм се извинил за нещо. Мрънкачи. Ето затова бях в едни раздели, че защитавах мрънкачите когато Матеев искаше да ги тикне там, а сега неблагодарно изкарват мен шута. Нека да е така. Всички роли в този свят трябва да се играят. Радвам се, че успявам с всяка една. Накрая ще видим кой е шут и кой цар.
Преди години в рибарския форум можеше да прочетеш ,къде ,какво кълве ,кога и т. н.Появиха се "мрънкачи" ,които заявиха ,че не може да се дава такава информация -ей така на готово.Всеки сам трябвало да ходи и да открива къде е рибата и в този дух.За мен сега там почти няма какво да се прочете.Влизаш и виждаш последното мнение от преди седмица.Надявам се тук да не се получи същия сценарий.Според мен ,като не ви е кеф -не четете.
Брей вие се оказахте много обидчиви. Предложих да има теми за спам и теми за пчеларство, така всеки ще е доволен, но щом няма разбиране за мен няма проблеми просто ще игнорирам останалото и ще преглеждам само някой теми който ме интересуват. Лошо е когато търся нещо че има много ровене, но какво да се прави.
Да ви питам имали значения как слагам рамките във плодника,и каква е целта на Преградна Дъска.
Идеята на преградната дъска е да СТЕСНИ СЕМЕЙСТВОТО, като така се подобрява неговия ТЕМПЕРАТУРЕН РЕЖИМ.
Когато едно семейство е слабо и има малко пчели (например отводка), а е сложено в голям корпус, тогава това семейство няма достатъчно ресурси да поддържа оптимален температурен режим на пилото и на майката. Влошения температутен режим води до намалено яйцеснасяне, а при много ниски температури дори и до загиване на пило. Ако всички пити с пило се подредят така, че да са една до друга, и от двете им страни се сложи преградна дъска + найлон отгоре, то тогава температурния режим на семейството силно се подобрява, а това води до по-интензивно развитие.
Тука има два основни момента:
1. Преградната дъска е редно да е от топлоизолационен материал, например от фибран. Много пчелари правят преградни дъски от дърво, но то е много по-лош термоизолатор от фибрана. Ако искате максимален ефект, направете си преградна дъска от фибран. Моите преградни дъски са такива - представляват специална рамка с ширина на летвата 20 mm, отвора на която е запълнен с фибран 20 mm, а от двете страни има 1 мм разпенено PVC. Самата рамка е по-голяма на ширина така, щото до стените на кошера да остават само 1-2 mm разстояние.
2. Преградната дъска не е достатъчна за подобряване на температурния режим, защото вътре в корпуса се получава конвекция на въздуха (въртене), и топлия въздух бяга над рамките, завърта се и се спуска покрай студените стени, където се охлажда. За да се спре тази конвекция, над рамките се слага найлон. Пчелите заклейват този найлон по ръбовете на рамките и така всяко едно междурамие вече задържа топлия въздух при себе си.
За да направите максимално добър температурен режим, трябва ЕДНОВРЕМЕННО да изпълните и двете условия - топлоизолационни преградни дъски и сложен найлон над сектора от рамки, затворени с тези преградни дъски. Някои пчелари практикуват слагането на пилото от едната страна на кошера и заграждане от другата с преградна дъска. Идеята е да се ползва само една преградна дъска, но този вариант е по-лош в топлинно отношение от варианта с пило в средата и две дъски от двете му страни. Този вариант (едностранния) може да се прилага само при кошери и нуклеуси, направени от фибран или полистирен.
Има още една полза от преградните дъски, но тя има много по-слаб ефект от това, което описах по-горе. Идеята е да накараме пчелите да си стоят там при пилото, а не да се разпиляват из целия кошер, като така при пилото да остават по-малко пчели. Този ефект на концентрация на семейството при пилото може да се постигне с преградна дъска от каква да е плоскост, дори и от фазер, но ефекта върху бързото развитие на семейството ще е много по-слаб спрямо описаните по-горе точки 1 и 2.