То, че става става ама дали си заслужава масрафа
Преглед за печат
Многоктатно съм писал,а и чел...ще направя сравнението така:
Отричането на захарта(пудрата),е все едно да отречеш виното през зимата.....
При,преработката на захар,пчелата отделя повече топлина и не изразходва каталаза...
Дали питката изтущава пчелите......ха-ха....НЕпомня да съм пропускал януарската питка....
Чък Норис влязъл на концерт на AC/DC с фланелка на Милко Калайджиев и те засвирили: "Я елате пиленца при батко"...
70-80 кошера. Миналата седмица се отбих до пчеларският магазин да си поговорим и мина някакъв, каза че 500 кошера са му умряли. Не го познавам и не знам колко е вярно. Около мен също има голяма смъртност на тези малките пчелини, с големите не съм говорил и не знам при тях как е. При мен 2 запсни майки са умряли, прибрах рамките и гледам са имали по 2 рамки пило колкото длан и не са могли да затворят кълбата, направили са нещо като полумесец от задната страна на пилото и са умряли.
Страшно много акар тази година. А чета за някаква нова гад от Азия....
Tropilaelaps е вече в Европа, тропическия акар с промяната на климата превзема нови територии. Паразитира освен върху пчели и върху топлокръвни / гризачи, птици /, които спомагат за неговото пренасяне на огромни разстояния. Все по-скъпо ще става хобито пчеларство в Европа. Стягайте се, борбата ще бъде още по-трудна от тази с Вароа.
Днес погледнах да видя как вървят нещата. Тия лами почти са ударили 1кг. питка за 12 дена. Бяха натиснали крайните рамки дето им сложих и теглят мед и от тях. Изглежда е било много празно около кълбата. Само се надявам да пренасят а не да гледат пило, че колегите по морето казват че е много пилото в момента, но при нас 1 месец студено и гадно време и се надявам да нямат много пило.
При мен около 70% гледат пило,и активно се хранят( хранилките са пълни с конденз). Питка от 1 кг гладен я прибира за 3 дни към момента. Преди няколко дни сутринта на -2 излизаха и се прибираха след няколко кръгчета.
А това какво е ?
Эти полчища поджидают на цветках жертву #Shorts #Шортс - YouTube
Уф,ситуацията от миналия януари , когато около 20-ти, силните кошери бяха нацвъкали на 2 половини рамки двустранно запечатано пило, разликата сега е, че е на 1/4.С още толкова отворих дъната, малко да се ,,запрат".Температурите мин. 0-минус 1, макс 18 гр.Ужас, вперил съм поглед нагоре към началника,защото друго не мога да направя.
Да, за съжаление си прав за новата напаст...
https://youtu.be/j0wKJzpu8Cw
Впрочем надеждата от Кутията на Пандора нали е последна.Та и аз се надявам,наближаващото застудяване, да не е по рано от 10 дни.Пилото е зряло и се надявам да се промъкнат през този прозорец от положението, в които се навряха/опс в което аз ги наврях/
Аз печката я паля когато е студено, за да преодолея студа, ама сега /и не само/ когато е топло я гася, за да не се обезводнявам от потенето.;)
Защо пчелите палят "печката" сега, през топлите дни, а когато застуди до -10, -15*С, пилото е не-повече от една кибритена кутия?
Защо пролетта и лятото аз гася печката, а пчелите засилват пилото-печката до макс?
Колко струва на пчелите, да изхранят "печката" до запечатване и дали ползата от това, не е доста по малка, особено ако застуди рязко, пилото загине и после трябва да чистят мършата?
Въпросите ти не са към мен, ама теорията ти за печката ми изглежда, меко казано "свежа":laughing:, та не можах да се сдържа.
Относно Tropilaelaps, да питам вие прочетохте ли за какво става въпрос, та започнахте да се притеснявате и да шашкате колегите? Ми недейте така бе колеги, някой по-лабилен току виж си посегнал! Хайде по-спокойно го давайте и без излишна паника! Мен примерно, много по ме е страх и съм къде по-притеснен относно бъдещето на суджуците от снимките, дето ги бяха показали Ачката, Краз и другите. С това топло време дано да не се бастиса материала... Като стана въпрос, ако се наложи бърза консумация, винаги може да се разчита на стабилната помощ от страна на СК!;)
Да прочел съм и ето материал от 2017 г. Това е най-пълния и полезен бюлетин в интернет, на ветеринарната служба на Обединеното кралство, снимки и текст. Минали са пет години от тогава, може да се види карта с разпространението на тропическия акар, а днес 2023 г. вече е превзел още територии.
Споко братле,споко!Да не ви хване перитонит:laughing:
Тъй де!От стабилно бързане,да се пукне накоя карантийка ииии,ето ти перитонита:bigsmile:
Има хладилници,фризери..Хората са измислили и вакумни машинки.Таа,няма да допуснем зянлък.
Иначе знаем,че сте стабилни и може да се разчита на Вас.
Като стане домАтето на Чичо Гошо,можем да спреднем една седянка,някъде си..
Благодаря за информацията, както си и мислех, няма повод за притеснение:
прибирам си въжето с примката за по-лоши временаЦитат:
Limiting factors
Tropilaelaps cannot feed on adult bees because
their mouthparts are unable to pierce the body
wall membrane. As a result they are completely
dependent on the softer developmental stages
of their host species for food. All species of
Tropilaelaps have an absolute requirement for
year-round presence of brood within infected
bee colonies in order to survive and spread.
Ачка, имаш палец нагоре:bigsmile:
Няма нужда от примки, има нужда от информация и споделен опит с тропито. Дано не ти идва ято пчелояди инфектирано с тропи на пчелина. Недалеч от Варна отдругата страна на морето в Сочи, Леонид споделя опита си с тропито.
О миграции клеща Тропилаелапсоз - YouTube
Первый опыт лечения пчел от тропилаелапсоза - YouTube
(1) причина гибели пчел летом / Тропилелапсоз / Сочи - YouTube
Да са здрави и щастливи всички живи същества във Вселената!!!!
Прикачен файл 11909Прикачен файл 11910
П.П.За мен ще е чест и удоволствие!
Домашните добре поработиха днес.Със сигурност "колелото се завъртя",но невярвам да пръснат пилото на повече от две рамки..Вчера почиствах рами и едно парче с мед паднало и днес...ще го вкарат с восъка..
Днес 06.02 температурата -2, но при опита за питката на спокойствието,трудно ми бе да я сложа.hi;
От понеделник,градските пчели,започнаха да носят бял прашец.Един от ясените е започнал да цъфти.Хубаво е,че ще цъфти поне 20 дена,в зависимост от мястото и възръста на дървото....таз година избърза със седмица от миналата.....
Да се похваля!
Хванах рояк!От моите.:laughing:
Закъснях с магазините иииии, на по-силните им отеснело в 12дб.Към закъснението с магазините,добавям и закъснялото рязане на далаци(трети път),демек мн търтеи пред излюпване..Нямам рапица,няма овошни градини.Освен три пъти рязане на СР,са изградили и по 4 плодникови рамки......
Какво съм направил с руилия кошер и рояка,не ми се пиши.До акацията има поне 3 седмици.
Иначе вс получиха по 2-3 плодникови рамни с ВО и магазин с ВО.В магазините има и по две рамки без во......следващите магазини ще са с изградени рамки..,.....
До акацията сигурно ще понапълнят първи магазин ......ей от това
Колеги, какво е положението с рояците при вас. Аз последния го хванах...вчера.
Друго, което искам да споделя е, че заради сушата вече има нападения (информацията е от приятели-пчелари), та особено начинаещите колеги да внимават и да не се бавят излишно при прегледите и ваденето на мед.
И при мен в север-център е същото положението, явно жегата е прекратила отделянето на нектар от растенията и налитат да се крадат в момента в който отвориш кошер. Изкарахме малко мед в Събота от два кошера и приключихме бързо-бързо. По няколко пъти проверявам дали навсякъде всичко приляга и не е останала някоя цепка...
...аз моите капани ги "зазимих" още в началото на месеца, поздравления за рояка, малък ли беше?
Рояка може и сянка да си прави:laughing:
Късно-късно,колко да е късно-сред лято е.Самосмяната по време на слънчоглед,като нищо може едната майка да руи,ако маточниците са повече от един...
Фибрана работи и в двете посоки!!! Ако няма мрежа на дъното, никак не им е лесно в него без тази опция. Дори и два стандартни кръгли отвора не стигат и пчелите излизат в тези жеги навън. Вън въздуха е с температура 35-38° примерно. Такъв влиза и през прелката. Какво да правят вътре? Зарязват пилото и излизат. А кой го храни през това време, не знам... Съвсем скоро наблюдавах такива неща. Имам такъв шестак от фибран, без мрежа. Прехвърлих го в десетак с мрежа изцяло на дъното и всички се прибраха. Нищо, че е дървен. Вътре имаше две рамки с отворено пило(млада майка) без нито една пчела на него.
Ами айде и днес да изкарат, много кофти е времето. Дават го рязко захлаждане от утре и после нормализиране на темпраратурите. Дано да падне и малко дъждец. При мен вчера на поилките нямаше място.
Капана го "оборудвах" набързо, след като видях рояка да се върти високо над главата ми. Възможно е и да съм пръснал малко повечко по стените отвън. Не се бях сетил за това... Мед съм му сложил. Забравих да спомена, че за пръв път сложих на рояк пита с открито пило ( с меден венец), щото мислех, че ще "офейка"...
А за роевия период, не смятам, че чак толкова отдавна мина (говоря за тази година, а не по принцип). Само до преди две седмици капаните по нашия край си бяха масово "посещавани"...
Имах предчувствия че ще стане нещо, заради тези фронтове, но не очаквах това което ще ни сполети. Аз съм на 40 години но такава градушка не е минавала тук на 5 км от плевен. Баща ми каза че 1963та е имало подобно нещо. Може да ви пусна клипове. Но горе долу да го кажа така, нищо не остана. Лозето само пръчките. Дърветата стърчат. Големите дървета като орехите са без орехи и шума, има малко останали. Това е .. Като минавах покрай кошерите след бурята, пчелите директно ме нападаха, толкова се бяха стресирали.
Отдавна никой нищо не е писал за нашия регион, може би защото засега състоянието на пчелните семейства не дава повод за притеснения...
И при мен всичко е нормално, с изключение на две семейства, които не че са зле, но е странно, че са залепили найлона (отгоре) към корпуса с... гума! (Със сигурност гума, а не асфалт или нещо друго черно и лепкаво) Предполагам са я домъкнали нейде от селото. Интересно е защо са я предпочели пред клея, който в другите кошери е в изобилие. Може би са по-мързеливи...или по- модерни?...:crazy:
Днес ходих до село, та погледнах и пчеличките.
От всички кошери хвърчаха весело и жизнерадостно, а немалко носеха и прашец...
А сме 15 ноември...
Днес (след снега, който вече се стопи) отново много топло време (15-16 °С).
Пчеличките отново здраво летят,
а мъкненето на прашец продължава...
Прикачен файл 12351
Първи опит за тази година...
Добро утро, явно са ви много кротки пчелите, като гледам тази снимка с голи ръце, мойте ще ме изядът, ако се весна тъй crying;
Вероятно са раздразнени от нещо, за да са толкоз агресивни. Трябва да откриете причината. Едва ли е само от гена (разбира се, че и той има значение). Имах два кошера в града, които бяха доста агресивни. Преместих ги при другите на село и точно след два дни бяха кротки като тях (разбира се, аз също бях много учуден). В града бяха на десетина метра от оживен път и го отдавам на това. Иначе ще си призная, че колкото и агресивни да са пчелите, аз просто не мога да работя с ръкавици. А от няколко години почти не ползвам и було. Пушалка само в краен случай- паля я но просто стои в готовност (разбира се и булото е под ръка:), Колкото и да са кротки все пак са си пчели и са възможни изненади). Никакво "подпушване" на входа преди отваряне на кошера, както обикновено пише по книгите. Ползвам пушалката само ако има опасност да смачкам пчели или когато са наистина раздразнени ... (Като гледам в ютуб как понякога някои опушват пчелите пак и пак и пак и то абсолютно без нужда, направо се вбесявам...) Смея да твърдя, че пчелите "оценят" това "доверие" и се държат много по-спокойно отколкото, ако ги опушваш за щяло и не щяло...
Колеги, как сте с рояците?
Аз днес хванах третия (два от които мои)...blush;
тез дни,самолетите работиха наоколо,та интереса,към капаните секна.Дрмек,чуешли селскостопански самолет,да знаеш,че е анти роева мярка:laughing:
Прикачен файл 12396Днес 16 декември, в 10:30 часа, при температура малко над 9°C...
Брей,все едно чироз са яли...:bigsmile:
Днес втори пореден ден слънчево и топло време.
Пчеличките, естестено, не се кротнаха до привечер.
Забелязах, че носят и доста прашец...
Прикачен файл 12399
Днес отидох на пчелина за "ревизия" след студовете. Горе-долу останах доволен: три загинали от ония слабичките, които и аз се чудя защо ги зазимявам (ама всеки път си викам "хайде да видим тоя път какво ще стане...":laughing:). Останалите са добре. Има няколко много силни, повечето са средна хубост...
До към обяд времето беше мрачно и пчелите почти не излизаха навън, но към един часа...
Прикачен файл 12409Прикачен файл 12410
а малко по- късно...
Прикачен файл 12411Прикачен файл 12412Прикачен файл 12413
Супер, при вас е топло. Вчера при мен имаше движение но само на камерата видях. Днес времето не е добро и не летяха много много. Следващата седмица към края вече идват високите температури и работата. Около 7-8 март. По натам го дават топло поне една седмица, ама да видим, че има време.
Днес (всъщност вече вчера) отново "луднаха"...
Прикачен файл 12414
Прикачен файл 12415
Прикачен файл 12417
Пчелите явно са решили днес да бъде "Ден на прашеца"... :)
Прикачен файл 12418
Не знам защо вече много хора не пишат но знам, че на много хора им измряха та може би затова да не им се пише а и вече кой знае каква доходност от пчелите май няма.
Не само защо ни измряха пчелите, ами не остава вече време за писане!
При мен ми измряха пчелите, от не хранене основно!
Днес и аз "открих сезона" що се отнася до рояците (за разлика от колеги, които вече имат хванати по няколко). Бях решил да не се "нахвърлям" много на рояци тази пролет, ама като се завъртя над пчелина ( и над главата ми), как да го оставя?! Знаете как е...
Така и не разбрах от моите ли е (което е доста вероятно) или долетя от нейде, ама няма значение, беше посрещнат и настанен както се полага...
Снимки не съм правил, че нямаше никакво време. Трябваше да се реагира бързо...