Ооооо небеса! Най после един пост който да ме грабне. Издържан от всяка една страна. Това ти ли си, не си ли? Май не си? Браво.
Преглед за печат
Ще те разочаровам аз съм. Аз извършвам всекидневни наблюдения и си правя анализи, това което казвам че за часове се изменя драстично го наблюдавах и днес както и през други дни многократно. Ако бях правил видео от вчерашния летеж, адаша щеще да каже че кошера ми има половин ДБ рамка пчели, ама няма как да е така.
Понякога очевидните неща не се оказват много верни. Наистина малко странно, но намерих още едно по обобщено изследване с почти същите резултати. Сравнение на летящите пчели между африкански и европейски пчели. Процентите пак са до 10%.
https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-00890686/document
Може би това, че пчелата е стара не означава непремено че е летяща и носи нектар. Не знам, странно наистина.
Според моето скромно мнение истината се корени в последното ти изречение. При необходимост старата пчела летяща става кошерна и обратното млада кошерна става летяща в зависимост къде е необходим ресурс в кошерната работа или външната работа на пчелите по осигуряване на притока на храна. Кое диктува необходимостта това са различните фактори, които съм изброил в долния си пост.
Покрай тази насока на разговора почвате ли да долавяте защо ЯК/АК е доста правилен кошер?
Хайде последно, с което казуса за мен приключва. Благодарско на колегата Йосифов и 212х, че ме накараха да се замисля.
Процентен състав на пчелите в кошера.
Прикачен файл 6097
E - яйце
L - ларва
P - пупа
H - кошерна
F - летяща
T - общ брой пчели.
При 30 000 пчели 11% процента летящи (около 3 000 пчели), при 82 000 пчели 25% процента летящи (около 20 000 пчели).
Какви са изводите?
Източник:
http://journals.plos.org/plosone/art...l.pone.0130966
Логиката е следната. Винаги имаме поне 30% летящи пчели. Обаче не всички летящи пчели излизат да събират прашец или нектар. Има нещо което ги задържа в кошера и това е поддържане на необходима температура. Колкото кошера е с по-голям обем толкова повече пчели са ангажирани в тази и сродни дейности. Още много може да се напише по тази тема, и доста е писано вече назад.