няма проблеми , но аз питам как да го познаем на пчелната пита ;)
Преглед за печат
В момента тече мана от широколистните видове,не само от дъба.Тече и не само в Странджа,но е в малки количества.Хубавото е,че лъже достатъчно пчелите и малко се кротнаха.Иначе вкусовете според мен варират между сладко за сливи и карамел:laughing:.
Брейййййй, тук се опитва да вали! Паднаха няколко капки дъжд! А дано се отпуши, та накваси тая сухата земя. Ако я напои хубаво Дядо Боже, ще икономисам от захарта? Пък току виж от радост и аз съм се наквасил:laughing: ...
Ако не е от радост, направиго от мъка. Трябва ли ти специален повод?
Абе аз минах от там по миналия месец, но нямах време. Живот и здраве следващия път.
Айде от втория опит стана работата! Най- накрая и при нас дойде хубав дъжд. Обикновено става така, и с него приключва морето. Но за пчелите ще е супер. Защото изядоха доста мед. А освен сиропец ще имат нужда и от белтъчини.
Прашец си носеха обилно и без дъжда,до 10 часа всяка 3 пчела е с пълни колесари сега ще тръгне нектара колкото за тях да не барат от запасите.
В района на Царевска общ. няма и капка дъжд ТРЕТИ месец.Та на 15.08 за някой празник за някой (мен) беше 2-ро вадене(поберки един вид) на меда над плодника,е количеството не е много, НО за това пък качеството е ПРЕЦЕДЕНТ за района и в страната.За това ще постна снимка с пробата,който разбира знае за какво говоря.Прикачен файл 7303
Прикачен файл 7318
Нямало пило! Има и пило и мед!
Прикачен файл 7322
Не им стигнали два магазина, и половин плодник.......После се чудя, защо понякога капаците падат от кошерите.....:laughing:
Най-после заваля - след 4 месеца суша ...
Ще напука гроздето,ще падне градуса,мъка,мъка...Добре,че моето е в буретата и се инвертира,да не ми навреди на пищеварителната система зимъска.Мезето ще го мислим и него скоро.
Да споделя и аз нещо, което не съм виждал за 15 год пчеларстване/ все пак да не забравяме,че съм хоби пчелар/. Днес към 11,30 се разбръмча някакъв рояк и ми изкара ангелите, бяха писали, че към Хасково им се роят в момента и като го чух си рекох айде и мойте ги прихвана лудите. Тръгнах да ги обикалям да разбера от кой кошер са излетели, но не мога да видя такъв, всичките кошери с по малко пазачи отпред и тук таме да литне някоя за вода а продължавам да чувам жуженето на рояк и летенето на доста пчели между дърветата. Гледах клоните да ли ще се хване някаде, но няма никаде пчели да се събират на група. След малко летящите пчели се посъбраха над два кошера и започнаха да кацат по тях а кошери са пълни с пчели, на първия веднага са започна битка и аз грабнах пушалката и започнах да ги подпушвам да не се бият. Една шепа пчели се захванаха на лицевата страна на кошера и отидох да видя втория кошер и там две шепи пчели но се разпределили на горната и долната прелка и стояттам без да влизат. Отвътре се показваха други пчели почваха да пощят някой от новодошлите но много рядко се сбиваха и затова се върнах на първия. Тъкмо отивам и виждам майката/млада/ да се опитва да влезе но отпред я пресрещнаха три пчели и едната и скочи веднага да я жили, затова ги подпуших веднага и пчелите се разбягха настрани, майката със завидни спринтьорски умения взема 10 см за един дъх и се мушна вътре, останалите пчели си стояха на кълбо отгоре входа. Върнах се обратно на втория, но там си продължаваха да се пощят и колкото да гледах, друга майка не видях. След три часа всичките се бяха прибрали като имаше по двайсетина пчели умрели и пред двата кошера. Един въпрос към пчеларите с по голям опит, случвало ли се е на някой друг да види рояк да се заселва в пълен с пчели кошер и то след като рояка се разцепи на две и влезе в два кошера, само не разбрах с една или две майки е бил рояка?
Добре де, но този рой не е от мой кошер, дойде от някъде другаде. А при пчелин със над 100 бр семейства трудно ще се завърти рояк за да остане. Останах с осещането, че рояка/ общо три шепи пчели/е напуснал хралупата или клоните кадето е бил и дойдоха, се навряха в кошерите с пчели/ имам и празни кошери в момента/ за да могат да оцелеят зимата. Прав ли съм или има друга причина?
Аз съм виждал няколко пъти чужди рояци да се опитват да влязат в мои пълни кошери. Не съм виждал успешен опит за сега.
Аз за пръв път виждам и започнах да се чудя, природата ли се обърква тотално, майко производителите ли произвеждат с нов ген майки/ сами да се обединяват/:-):-):-), от пръскането с пестициди ли се получава или пчелите са започнали да разсъждават :-):-):-):-) незнам.
Аз съм виждал подобни топки с пчели при нападения.Виждал съм как майка я изкарват на прелката и я убиват.
При мен тази пролет се случи следното.Излезе един рои хванете на клона на едно дърво на около 25 м. от кошера след половин час висене се върна обратно в същият кошер .Казах на баща ми които гледа вече 45 год . пчели,тои се чуди такова нещо за първи път чувал но знае,че аз никога няма да го излъжа ,така ,че пчелите винаги могат да ни изненадат независимо от колко години се занимаваме с тях
Тази година хванах три такива рояка (с повече от една майка) и никъде не се случи, казаното от теб. Първия ден стояха на купчинки по срещуположните страни на кошера, а на втория ден се бяха скупчили на едно, явно при победителката от сражението, но сеч между пчелите нямаше изобщо.
Днес при 25 градуса, носеха прашец. Пролет пукна!
Днес пътувам си с колата... Айтос - Бургас и толкова жега, че си пуснах климатика... да днес 8.11.2016 в 10:00 часа
А снощи какво беше, много силен топъл вятър, мислех че е литнал някой капак но нямаше проблем ...
Точно това се притеснявам, мисля да посетя пчелина следобед. Такива пориви на вятъра, ужас, вече съм един прозорец назад... тъкмо му се канех да го сменям :D
Маната си излиза и по това време, малко по трудно, но все пак излиза.Прикачен файл 7959
Едно изказване за ситуацията в района:http://burgasdream.com/biznes-2/1749...zvoditelite-si
Моля тези по високите бълкани да споделят какво се предприема в това време, защото от петък го дават най лошо времето при нас в югоизточна българия. В момента има около 50 см сняг при мен, а към Малко Търново е над метър и се очакват нови валежи със минусови температури.
Няма да се плашиш:
<<Пра-прастарата българска поговорка за дебелия сняг и големия комат не е единствена сред богатата съкровищница народни мъдрости. Към нея могат да се прибавят още "Ако през януари вали сняг, годината ще е плодородна", "Замръзнат ли на Богоявление кръстът и китката, с която ръси попът, годината ще е здрава и берекетлия" и най-после: "Кишоват януари, година без плод, а от топъл януари, да те пази Бог".>>
http://www.imoti.net/imoti-net-%C4%E...E--nno754.html
п.п. Аз не съм по високите балкани, само на 150метра надморска височина съм, имаме 10-тина см сняг, надяваме се поне на още 50-60, ама и 100 да дойдат - няма да ги върнем...
При мен в момента е слънце и топличко. Според мен може да се развали времето, ама чак пък толкова колкото ни плашат по медиите, не вярвам. Според мен покрай празниците, управниците (кметове, министри т.н.) се издъниха като бяха оставили държавата на самотек и сега си “връзват гащите“ и плашат народа. Иначе е добре да вали, водата е живот.:yo:
Снега е добър изолатор от сибирските температури от порядъка на -15 до -25. Като мине бурята се прави дупка да отвориш отвора на прелката, друго нищо. Той ще се стопи, като около кошера се отваря фуга като се затопли. Моите са били затупани напълно не се виждат изобщо, доста дълъг период 10-12 дни докато направя отвор на прелката. Аз съм на 440 м. надморско равнище с много тежки зими преди години, сега зимите омекнаха, малко сняг много вятър.
На моя пчелин нещата се подобриха. Прогнозата от - 17 падна на -12 градуса. Свещите ми свършили, за това си сипах един пелин и пия за тяхното здраве.drinks;
Благодаря за отговора, но аз и без това не мога да стигна до тях. Природата ще отсее по качествените семейства. Въпроса ми е най вече как да си запълня времето, че при такъв студ и сняг няма да се излиза няколко дена поне. Вино имам благодарение на Венци( много сгрява) пържоли днес смятам да купя от магазина, но все се чудя как ще издържа няколко дена затворен в къщи?
Утре пак няма да знам коя кола е моя :-):-):-), както е заваляло май градския транспорт ще спират. До колкото чета из нета, затворили са всички пътища извън Бургас.
Тарту, то и така се чудиш какво да правиш ми очисти колите на улицата - поне комшийте ще те споменават с добро
Бургас. През 60-те години баща ми е работил на Нефтохима (на строежа), казва че за 7 години не е валяло сняг. Последно ходих 2007г. Мръсни улици и много турци, това за комплекс Славейков.
Колега от Плевенско ,10гд. е много време.Не съм съгласна степ.Ние имаме кмет който преобрази града за теза години и няма нищо общо с твоето мнение .Нито улиците са мръсни ,нито Славейков е малцинство.
Точно от тогава във ВХТИ започнаха да прииждат на талази от турското малцинство да учат, колко са добри в ученето незнам, но всеки е подкрепен от партията ДПС. Плащат им училищата, пари на ръка им дават само и само да се образоват. Така партията си създава кадри, които със времето стават зависими от тях, а и обвързват и семействата им в тяхна изгода. За бъдещето сам може да се сетиш от тук насетне на каде вървим.
Да Приморски ,наясно ми е много добре на къде вървим ,но ставаше въпрос за Бургас ,знаеш преди какво беше ,и сега какво е .Аз не съм привърженичка на градския живот ,въпреки ,че там живея .Предпочитам си моят крой Балканския ,но орисия ,а и повечето време съм там .
Освободи се едно.място за Плевен, тръгваме утре от Бургас с преспиване, ако иска някой да дойде да пише. Цена 15 лв и спане 20 лв.
Да не изпуснете, такива лектори няма и в Софето.:bigsmile:
http://www.burgas.bg/bg/news/details/1/29888
Ако може да качите после някоя лекция за да я видим и ние,които няма да можем да отидем.Ще ви бъдем много брагодарни!
Поздрави:Цветан Димитров
Тази става ли.
Почитане празника на пчеларите "Свети Харалампи". Разискване на темите за обучение. Осведомителни прегледи.
Лектор: Ботъо Ботев, председател на Областен браншови съюз на пчеларите.
или тази.
Новости в развитието на пчеларството.
Лектор: Ганчо Ганев.
Аз съм от Бургас,днес бях в Габрово,там не е друга България-там е друг свят.
Атанасов,нямам нищо напротив да посетя лекциите,но ми е много далече и да стоя там 8-10 дни.Затова попитах.
tarty как е времето към вашия край, тук в русенско не е сирало да вали цял ден и в момента продължава. Аз също мислех да пътувам четвъртък за изложението, но малко се притеснявам като знам как се чистят пътищата....
Извинявам се на модераторите, че не съм твърде по темата :(
Спи се, при майсторите пчелари за толкова. Тази година като влезеш в А група с 200 ли, забравих колко искаше да напълниш кошера. И ти ще спиш. Ама въпроса е можеш ли да носиш на пиене и часове плещене за пчели? Щото вярвай- в момента всички са спиртомери?
Благодаря!
Минзухара цъфнал и пчелите събират прашец и то на 5°.
Да раздвижем малко темата. Вчера им сипах сироп с Нозевит+ за сефте тази година. Цъфна и бадема и джанката вече. Внасят доста прашец с една дума почва развитието на семействата. Стягайте се в кръста колеги:)
Какво да стягаме на 12-14 °, още не съм ги отворил да видя какво има вътре :-):-):-)
Защо се чудиш?Въпрос на практика и стратегия.Не знам колко пъти си ги отварял досега откакто си ги зазимил.И какво констатира? Как реагира на констатациите?Той го прави веднъж/защото знае какво е оставил вътре есента/ и сега действа радикално,НО ВЕДНЪЖ. Намали хамалогията,увеличи добива!!!
Не, не съм и днес не ми остана време. За първи път се стоплих днес, вдигна 18 °, но до обяд се заиграх да направя питки и сироп, минах да гласувам и в 13 часа бях на пчелите. Видях обаче в телефона да го дават дъжд и познаха. Мислех си поне да ги нахраня, но уви в 15 часа ме заваля и си хванах пътя.
Днес нахраних и останалите, но температурата не се качи над 9°. Има много слаб летеж за прашец и вода, няколко кошера налетяха да жилят защото има едни бамбуси(жълто на черно и едни чисто черни) ,който се опитват да влизат в кошерите и настава война. Тези натрапници летят в по студеното и най вече посещават мъртва коприва(мисля, че така се казваше).
От месец е така с тия банбуси при мен.Някой каза ,че се пробват на определрни семейства но аз наблюдавах че се пробват на всякъде да влезнат.
Е...ех,ама колко сме тънко обидни само,та ме запрати чак в Русията.Необятна е,а и е много далече за мен.Ти ме прати там,друг колега директно написа че съм руснак.По права линия/въздух/ м/у нас/ с теб/ е около 25–30 км. Но ти си на завет,а при мен е фуния от двата Бакаджика.Започва да духа около 10 ч. и полу–затихва около20.00 часа. Това е целогодишно,с малки изключения.Днес –температура 12–13 гр. ,вятъра ми отнесе кирзовите/руски/ ботуши.Тук–там някой повдигнат капак.Просто идилия.Така,че не се сърди на учудването ми за топлото при теб.Погледни Северо–Запада–от 20 –тина дена нямат по–ниска температура от 16*.Аз ги сънувам.
Сняг, овошките заминаха! Събота го дават -4 пак няма да има акация! Грешка за северозападния регион!
Край Българово пръскат рапицата,затворете си пчелите момчета!
Въпреки премеждията който имах медосбора почти приключи! Паша има но е оскъдна нямаше проблем при ваденето на рамките но при връщането малко се газираха и се дебнаха, на помещението за центрофугиране имаше едно рояче пчели но всичко мина нормално. На по слабичките стесних прелките. Минах след два часа всичко беше нормално и намаше нападения
Колега Янев,не зная къде са ти кошерите,но ако имаш възможност да ги транспортираш до с.СВЕТЛИНА,сега цъфти кориандър/от 4–5 дена/Днес пътувах до Бургас и го видях.Огромен блок–тръгва от стопанския двор,отива към корията, посока запад,а тясната му страна стига до чешмата по посока Загорци.Ако има колеги с подвижно, да ги карат там ако нямат паша като теб.Да не говорим и за слънчогледа който също сега е цъфнал.Има и хубави местенца за дислоциране на платформите.При мен,първа фаза слънчоглед прецъфтя.Втора фаза е наполовина,очаквам да има и трета.Този слаб дъждец може и да напълни 2 магазина.Дано,че кориандъра се отчита много слабо.Да наваксаме.
Запалиха пчелина на бургазлия, разположен до "Кроношпан" https://www.burgas24.bg/novini/burga...noshpan-738970
https://www.youtube.com/watch?v=469Jw2R57ME&t=7914s
Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!!!!
Доктор по призвание, меркантил по душа...
Жалко - баща му и дядо му бяха читави - ашламата е станала калпаво...
п.п.
"Пък ако ми дадете две ройчета" е съвършения край на "лекцията"!
Обещал съм на мода да спазвам приличие, та ще спра до тук... :)
Някой знае ли гърка реално къде изкупува мед тоест къде му е маршрута и къде най често купува, защото два три пъти му звъня и все ме пуска по пързалката нещо?
Казва, че ще дойде към моят край и още идва де:)
Шеташе в Ямболско още в началото на септември.
Вчера времето еше супер топло и ходих да проверя пчелите.Отворих 3 кошера.Пило не видях,намерих майките,имаха и мед.Затворих ги доволно и днес удари зимата.Поне ще съм спокоен.
Има ли някой около каблешково, порой, медово ... как е времето сега
От два дни се каня да навестя пчелите, но нали са празници, та отложих за утре. Как е при вас -хвъркат ли ?
Днес трябваше да е 15 градуса, но не мина и 10. Нямаше облитане, но по изхвърления подмор си личеше, че е имало тези дни. Почти всички щъкаха на прелките. Няколко не даваха признак на живот, нямаше и изхвърлени на вън. Викам си : първите жертви, но при почукване дружно ми теглиха по една. Нуковете плюс още няколко, получиха по 200г. апифонда в хранилките. Имам едно, което спря пилото още края на август и смятах да видя какво става вътре, но отложих за догодина. Важно е, че за сега -мърда.
Вчера отворих всички семейства. Като цяло състоянието им е повече от добро. Нищо общо с миналата година. Жертви за сега нямам но имам 3-4 по слаби като две от тях може би няма да иззимят. Ако не бях закарал питките до пчелина вероятно нямаше да слагам въобще. Запасите не са им мръднали, ще им стигнат за още една зима, изключение направи един осмак който имаше шест рамки пчели и почти беше останал без мед. То получи килограм и половина питка. За пило не съм ги ровил, най много да убия някой майка за това не ”ровя” по това време. И това ще се окаже фатално за даденото семейство. Но в повечето семейства имаше конденз в хранилките. Като цяло е рано за каквито и да е оценки защото зимата тепърва започва. Но за сега съм доволен
При мен положението е като при Янев. За сега съм доволен от пчелите.
п.п. Янев без да искам натиснах не харесвам и сега немога да го оправя blush;
И двамата на десети да докарате от това дето имате да опитаме по случай новото сдружение и да не чувам онези пчеларски приказки за нямането, напълнихте фейса със снимки.
Яяяя, то имало живот в югоизтока.:bigsmile:
пп. Нещо за новото дружество, къде мога да науча ? То пчеларско ли е или .....drinks;
На 10.01 заповядай в срещу старата поща в Бургас. Предполагам знаеш къде до сега е имало сбирки. На 10.01.2018 в сградата на областната управа, д-р Пламен Димитров от Карнобат, ще изнесе лекция-беседа на тема "Болести по пчелите и биологични методи за борба с тях". Срещата е по инициатива на колегата Георги Димитров от Малко Търново. След събитието, беседата ще продължи на "маса".
Заповядай и ще видиш ;)
https://www.facebook.com/events/337454663398202/
10 януари 2018 г. от 17:15
Здравейте, на 10.01.2018 в сградата на областната управа, д-р Пламен Димитров от Карнобат, ще изнесе лекция-беседа на тема "Болести по пчелите и биологични методи за борба с тях". Срещата е по инициатива на колегата Георги Димитров от Малко Търново. След събитието, беседата ще продължи на "маса".