От района на Плевен.
Преглед за печат
От района на Плевен.
И на мене ми се обадиха днес след почти едномесечно чакане точно когато от „Апимел“ ми взимаха проби утре щели да дойдат да вдигат меда. Казах им че много са се забавили с купуването и вече съм намерил фирма която дава 5.50, ако искат на тази цена да заповядат, но те ми отговориха че е невъзможно и разговора приключи! Чаках един месец, що да не изчакам още един или два, 20 стотинки са си пари умножени по няколко хиляди килограма.......
Вчера го взеха от АПИМЕЛ на 5,50 жълтия ,коректни както винаги връщат само нови тенекии,маната замина на дребно,добива е по слаб обаче ръста на броиките е голям .
Специално за Оберон след малко ще отворя една тема. Тази година те са мафиотите, които мислят да внесат огромно количество китайски мед и да го "кръстят" на български. И да го дадат на пенсионерите - нашите майки и бащи. Купуването на малко по-висока цена от тях е с цел да си набавят за подобрител известно количество качествен български мед. Който български пчелар продава меда си на Оберон, той се явява ПРЕДАТЕЛ и СЪУЧАСТНИК в тяхната голяма далавера.
Последното е доста крайно. В условията на пазарна икономика, всеки сам преценява, как да реализира продукта си. Ако дадена оферта го устройва, не зависимо от целта на предлагащия я, то продавача в никакъв случай не такъв за какъвто го набеждаваш. Той просто си търси достойна реализация.
MATEEV това ще ти хареса виж? Apicultura Sin Fronteras Dos
Това,което мисля е че има само един начин да повишим изкупната цена на меда.За съжаление той е свързан с обединение между пчеларите.Имам предвид да работим като комуна,кооператив,предприя тие.Сиреч всичкия мед да отива на едно единствено място,окъдето да се продава на цени определени от колектива.Как ще е ако 2000 от нас правят така?Кеф ти Германия,Франция,Испания пазари бол!Няма друг начин колеги,това е истината!
Много съм го мислил, но няма как да стане. Дори и да събереш меда на 4-5 човека риска от издънка става много сериозен. Ако един е дори леко в издънка ще изложи всички. Ако пък са 100 човека и си пускат проба директно в Германия и има издънка? Една моя любима фирма закупчик на мед като усети че меда е сборен задължително "откриват " нещо нередно в меда и съответно шанса да се изпокарат ортаците е огромен.
Типично по български виновния ще държи до край, че всичко му е в ред и нищо не ползвал забранено. На края ще измисли, че някой нарочно е умесил меда в неговите теникии с такъв който да го изложи по такъв начин. Това предполага и много труден начин на складиране на всичкия мед по начин по който всеки да е сигурен, че никой не му е "ровил" или подменял тенекии. Абе мнооого трудна и рискована работа, и накрая организатора на цялото мероприятие ще излезе виновен въпреки че ще си скъса гъза за да вземе най-добра цена.
И не само това. Ще потрябват пари и ще се изпокарате, защото един дал, друг - не, трети шикалкави и т.н. Ще потрябва административен персонал, счетоводство, офис, компютри, консумативи и т.н. а това са разходи, разходи и пак разходи. Ще потрябват докери, но всеки ще гледа да се скатае, като в оправданията си ще вади вода от 1000 кладенеца. Ще възникне нуждата от закупуване на ДМА, и там ще възникне поредния скандал. И въобще една такава НЕУРЕГУЛИРАНА ДОБРОВОЛНА ОРГАНИЗАЦИЯ ще се разпадне още преди да е заработила на пълна мощност.
Ако поискате да урегулирате всички взаимоотношения, ще се наложи да си създадете фирма - ООД. Ще трябва да си изберете Директор и да му гласувате заплата и пълномощия. И после да го оставите да работи, БЕЗ ДА МУ СЕ МЕСИТЕ. Но тогава ми кажете по какво ще се различава вашата организация от останалите изкупвачи? Ами по нищо. Просто поредната фирма-изкупвач, която ще бъде оплювана от всички във форума.
Миналата година имах малко свободен финансов ресурс и реших да помогна на няколко колеги с дребни количества да си продадат меда. Изкупих им го на малко по ниска цена (те ми предложиха този вариант, не съм ги молил), треперих докато излязат пробите и продам меда, платих си данъците и на края за мене остана една почти символична печалба + тичането и треперенето и после чух приказки от същите колеги че едва ли не съм забогатял за тяхна сметка....
Да,знам че е химера.Но щеше да е хубаво!
Да кажа аз каква е свърших с фирма,,Оберон,,обадиха ми се вчера сутринта към 8 че идват ,паля колата и газ до село 50км.вадя всички тенекий на двора да са удобни за товарене.А дъжд се лее като из ведро,до 10 всичко беше навън,та сега да дойдат а след час да дойдат няма ги обаждам се по телефона ,,да да идваме до 1 час сме там ,,.Стана 3 часа следобед а аз в 5 трябва да тръгна за София да чакам сина на летището,3.15 прибрах всичко обратно вътре и тръгнах за Видин по пътя ми се обадиха беше 4.15 съответно обиколих цялата фамилия на човека отсреща и ми беще затворено,обадих се и в офиса попитах ги уж нежно така ли се работи но ми отговориха че като ще продаваме мед да си наемем работници за товарене за да ставало по бързо,еми съответно и на тях им обиколих фамилията и се приключи.И сега ще чакам следващите.
Ей, всичките са един дол дренки.
Как не се появи един свестен изкупвач?
Ванко , тези обиколки съм ги правил преди 10 години .
Повече не участвам в ,,Тур дьо България ,,.
Като ще продаваме мед сме длъжни 20 и + дни да се чудим дали пробите ще ни излязат читави или ще ни намерят някаква друга цака, а в деня в които все пак благоволят да дойдат трябва да празнуваме „Богоявление“.... на колега му бяха предложили да си закара меда на 50 км за да им е по удобно!!!
В една от вчерашните теми Матеев каза какви са, но след това под натиска на един колега леко се разколеба и каза, че е "пресолил манджата". В случая го оправдавам и дори ще кажа, че я е оставил безсолна. Тези само заради тази случка не заслужават и капка мед.
Добре, една загадка с повишена трудност:
Мед с някакво минимално качество от Китай идва на цена 5.50 до 6.50 без митото на пристанище Варна.
Как този мед ще стане по-евтин от българския?
Кой луд ще плати над 7лв за мед от Китай, като тук му го продават по 5.50? Предполагам, че с митото, транспорт и склад цената ще стане около 7лв/кг
Оставете ги да си внасят мечти от Китай.
Медът не го мешат с китайски, а със захира! Ако бяха слагали мед от Китай, то ензимите щяха да са доста по-високи.
Проблема на Оберон тази година май е в това че плаща по банков път - колега сподели че е чакал около 2-3 часа да му излезе превода (поради това че са му наредили „бавен“ превод че бил по евтин) и е бил принуден да пусне камиона да си тръгне преди да бъде потвърден, а ако всички колеги залагат на сигурно колко човека ще бъдат обслужени в рамките на работния ден?
И мен ме спря ниската цена.
Какви проблеми ще очакваш като им го даваш на ниска цена .Та, аз миналата година го дадох на 5.30 лв. ,а ти тази година го даваш на 5.20 лв.Големи приказки да държим цена ,ама само Земляка си е продал меда на що годе сносна цена .Всички ние, само надуваме балона ....и го даваме на тази цена на която ни продиктуват зайкуджиите .Само и само да се отървем от него. НЕ МОГА ДА ПРОУМЕЯ ,ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ,С ПО 700 –2200 СЕМЕЙСТВА ,ПРОИЗВЕЛИ ОТ 15 ДО 30 т. МЕД, ЩЕ СЕ ОСТАВЯТ ДА ИМ ДИКТУВАТ УСЛОВИЯТА.Моите са десеткратно по малко ,но условията диктувам АЗ .Ако не ги устройва –прав им път.Събирал съм за 3–4 години без да им дам и килограм мед. Е ,НАУЧИХА СЕ. Меда може да престои и до второ пришествие .КАЧЕСТВЕНИЯ !!! Така ,че догодина ,по малко приказки ,повече действие / да си държим позициите и да не си продаваме труда на безценица ./ Това си е мое лично виждане по въпроса и не ангажирам никого .
п.с. Дано модераторите да не изтрият поста ,като предишния мой,подобен,от тази тема.Но... всеки си шета на акъла .
Гогол,за Матеев дори и при тези количества няколко стотинки не го бъркат.От това което е писал до сега,на него приходите са преди всичко от продажбата на малки пчелни семейства.
Свалили са цената на меда от 5.30лв. на 4.80лв. Ранком бяха ми взели проби и днес ми се обадиха че пробите са готови, но ако искам на новата цена. Оберон и те са свалили на същата цена, бях дал проби на още един човек, даже не знам на коя фирма е, той пък си е изключил телефона. Отказах да го продавам на тези цени, призовавам никой да не се поддава на тези манипулации, да си купуват фалшивия мед от чужбина, но нали трябва да го мешат с истински и ще клекнат.
Съмнително всички спряха да купуват по едно и също време.Това -4,80лв. е ако някой се хване.Раковски нямало да купуват около месец.Всички накупиха определени количества и сега ще пробват да смъкнат цената.Ще има голямо изпитание на нерви.
Така трябва да е! То много от колегите се уляха с това: "за бога, не продавайте, не си давайте меда за без пари". Питам аз 5,30 - 5,50 на килограм ниска цена ли ли е? Я ми кажете колко си разходите на кошер, че да се иска цена 8-10 лв. Някой стават смешни. Няма как да туриш 20 кошера в наследствения имот на село, дето преди това не си поглеждал, в същото време да ближеш на шефа гъза за 500 лв. месечно, пък да искаш 10 лв. на килограм мед! Които иска да печели трябва и да инвестира. При добре организирани и обмислени неща и техника, както и добре устроени пчелини при изкупна цена на 5,50 може да се живее доста добре. И пак питам колко са разходите на кошер, че да се иска още по - висока цена?
П.П. не съм прекупвач. Пчелар съм. Дадох си меда още август, на 5,2 и 5,5 лв. на куп. и си щракам с пръсти. Не ми побеляха косите, както и не получавам нервни кризи от постоянното следене на цените и от това дали цената няма да падне.
Щракай си пръстите ,но ако стане 6,00 лв. и нагоре да не си ръбаш задника.:laughing: Убих се да питам кой къде продал на колко ,а ти се спотайваше.
Става това , което се случва всяка година. Търговски номера за притискане на пазара надолу. Това тръгва от крайния купувач в Германия , сега имат количества и очакват добивите от Южното полукълбо, това се пренася на нашите търговци и те се ослушват и не пазаруват на пазарните цени и изчакват нови поръчки. Лошото е че нямаме статистическа информация за ЕС , такава каквато имат САЩ. А може и някой от нашите преработватели да е пратил партида с кофти мед за Германия и тогава всички германски фирми ще откажат да вземат български мед докато не се изясни произхода и причините. Аз гледам цените в САЩ, там пазара на едро и дребно си стой на най-високите нива за последните 10 години, както и цените които се плащат на пчеларите. Няма основание за спад на цените, това е игра на нерви и показва колко лесно се манипулира пазара в БГ.
И това ако не е картел здаве му кажи
соларис иди се прегледай ,нещо не си добре.Сега ми е ясно малка държава идиоти над път и най вече близо да теб.НАПРАВИ КАЛКУЛАЦИЯ ЗА ДЕЙСТВИТЕЛНАТА ЦЕНА НА КИЛОГРАМ ПЧЕЛЕН МЕД
Направи я ти и ни я дай !
Включи в нея и вероятността следващата година да е много слаба, някакъв процент зимна смъртност, загубите от миналата година на дъждове и наводнения, амортизации на инвентара, ежегодно повишаване на разходите за труд както във всяка друга професия и т.н., ти знаеш по-добре.
Пчеларството не е занимание за една година.
И той набора беше някакъв пчеларски деятел.Радетел за единство и национални протести.Ако е роднина на някой прекупвач ,калкулацията му може да отиде на 3,20лв.А другият влиза тука от време на време явно да се изкефи как ни е вдигнал кръвното.
Ето една идея която си струва да се обмисли.
Да се създаде борса за меда.Държавата да изкупува меда на някаква минимална цена,като всеки месец количеството събран мед да се обявява на тръг,където могат да участват и чуждестранни фирми.След продажбата разликата в цената да се изплаща на пчеларите според продадените килограми.Това направи ли се,автоматично ще се вдигне цената и ще се избегне картела.Иначе всичко друго е ала бала и усвояване на едни пари.Може да не бъде и държавата ангажирана с това а да има някаква организация , сдружение или фирма което да има правото да прави точно това.
Картел се преборва с картел. ;)
Ако под другия имаш предвид мен, то аз съм тук всеки ден или през ден от 2011 г. Тук бях и когато Матеев купи форума и Гилана се разсърди и направи група пчелин. Винаги съм намирал полезни съвети и теми във форума. Това, че не плямпам много не значи, че не посещавам форума. Ама като ти гледам регистрацията и мненията доста се е писало, дано да е било нещо смислено поне.
Пък за другото мнение, че година десет храни, не съм съгласен. Няма лоши години, има некадърни пчелари. И при най - лошите зими при правилно зазимяване може без смъртност. Каквато и да е годината, който изкара средно под 20 кг на кошер трябва да ги затрие и да се откаже (освен, ако не прави голям прираст). Каквото и да е лятото, има рапица, драка, кориандър, слънчоглед и магарешки бодил. А някъде има и акация и липа. Все няколко трябва да хване. Които няма поне три от тези паши, трябва да се ориентира към нещо друго или да се занимава с пчелите като хоби, не да коментира цената на меда. За да има мед трябват здрави и силни семейства, а не мърши.
Пазара в ЕС е изцяло сегментиран и няма как да се промени нещо. Цената не се определя на база себестойност, а на база каква цена ще определи картела в Германия и ще даде цена на нашите преработватели. Има страни в които работната ръка е по-евтина от БГ, като Индия и Виетнам, от там в момента се купува най-евтиния мед, също и Украйна, причината е Чернобил. Нищо че сме в ЕС, ние все още сме източник на евтина суровина като страна от третия свят. Всеки от нас има два варианта, първия да продължи с пчеларството въпреки тези условия, втория е да се откаже от пчеларството. Аз съм избрал втория вариант, до 5 години приключвам с пчеларството. Не виждам перспектива в този отрасъл като основен доход, и за това препопъчвам на младите начинаещи пчелари да гледат на пчеларството като хоби, а не като основен бизнес. Има друг факт , който няма да се промени скоро. Културата на хранене в БГ е такава , че се гледа на меда като лекарство, а не като храна. Така на практика ние нямаме развит вътрешен пазар и остава единствения вариант - износ.
Виждам че си пчелар с опит и високи постижения.Жалко че като влизаш във форума често нищо не споделяш.Аз съм от тези с ниски добиви ,но и 80кг.да получавам пак не бих се отказал от по-добра цена.А сигурно не само аз .Това дето ни даваш наклони го остави ,ще минем и без теб.
Колега, тези неща не ги пиша да се заяждам. Просто ми писна, било тук или във фейса, да се пише само "за бога колеги не си продавайте труда за без пари" и това беше когато цената беше 5,30 - 5.50 лв. Сега за 4 и нещо наистина е малко. Просто цената беше добра и го дадох понеже само от там чакам. Не мога да кажа на банката, енергото или в магазина, че чакам меда да стане 6-7 лв. Дано да случите на хубава цена. И 6 лв. да стане меда тази година няма да ме е яд. Все пак нямам десетки тонове, че да спечеля толкова много. А за тези колеги който коментират постоянно цените в магазините в другите държави, нека и те да вдигнат цените на дребно, не да го дават по 7 лв. да видим колко ще продадат.
Цели три паши и за теб са малко.Кажи каде ги гледаш да докарам и мойте,че при нас е само една пашата.Те твойте не могат да оберат всичкия нектар,че и със сигурност и не храниш.Ако кажа само на нас да дават субсидий,защото вадим малко,ще скочиш защото така ти отърва.Тцтцтцтц какви хора има,но повечето пчелари са на твоя акъл.Да си жив и здрав.
Това сигурно е към мен.Не те упреквам ,че си го продал.Всеки сам решава кога цената го устройва.Мен също ме устройва 5,50 ,просто фирмите с които работя през последните години не предложиха толкова.Аз бях радетел да се информираме за реалните сделки ,но уви.Някои колеги сега потриват ръце /оттатък е по явно/,твърдят че са предвидили пазара още през август.Да не ги споменавам.Няма нужда да злобеят.Всички не можем да бъдем такива добри финансови анализатори.Риск губи -риск печели ,пък и кампанията не е свършила.
Пчеларите са си много добре, но все пак не са магьосници или най - малкото гадатели.Цитат:
Няма лоши години, има некадърни пчелари
Тази година как да изкараш повече от 20 кг в райони където пчелите нямаха вода да пият, камо ли нектар да донесат. От къде да го вземат - от камъните ли?Цитат:
Каквато и да е годината, който изкара средно под 20 кг на кошер трябва да ги затрие
И като го хване по 20 кг. ли трябва да е? Аз лично от тези които си написал, 5 не съм ги виждал и на картинка.Цитат:
Каквото и да е лятото, има рапица, драка, кориандър, слънчоглед и магарешки бодил. А някъде има и акация и липа. Все няколко трябва да хване
Защо да не го коментира? Той също продава мед и когато го изкарва с много труд, при оскъдна паша и лоши метеорологични условия, то меда трябва да бъде и по - скъп.Цитат:
Които няма поне три от тези паши, трябва да се ориентира към нещо друго или да се занимава с пчелите като хоби, не да коментира цената на меда
И как се получават тия здрави и силни семейства? Със захар ли? Е, ако е така то вече знам и от къде са добивите от над 20 кг.Цитат:
За да има мед трябват здрави и силни семейства, а не мърши.
Та тези философии не ги разтягай тук. Всички са пределно наясно с материала и само ги дразниш с глупостите си. Като искаш да си продаваш труда на ниски цени - продавай си го, но не насаждай идеи за ниски цени на меда на хората които са дали повече средства за да го добият отколкото ще вземат от него.
Ами като само от тук чакаш защо не се захванеш с нещо друго, а караш мен и другите да се захванем? Друже, ние сме се захванали с много неща и на туй отгоре и пчели гледаме с много труд и средства и един такъв като тебе като дойде да говори глупости и просто ти идва да му теглиш една ..... Защо не идеш някъде другаде да си развиваш теориите?
Не го отпъждай ,той тъкмо се включи.
Мале, мале, къде се бутам и аз при големите играчи.
"Друже, ние сме се захванали с много неща и на туй отгоре и пчели гледаме" - ама как звучи само
"Ами като само от тук чакаш защо не се захванеш с нещо друго" - защо да се захвана, нали ти казвам, че съм много доволен?
Ами като си доволен трай си, какво се месиш където не ти е работата? Ние като искаме да се вдигне цената на меда то от това ще спечелиш и ти. Но ти си единица, а ти като мрънкаш мътиш водата на хиляди, което ама хич не е добре и най накрая ще напуснеш форума с подвита опашка, защото тук няма никой да те остави да си прокламираш глупостите за намаляване цената на меда. Единственото нещо което едва си е вдигнало цената на фона на всичко е МЕДА. Само теб чакахме да дойдеш тук и да искаш да се сваля цената.
Къде съм казал, че искам да я сваля? Нали няколко поста по - нагоре писах, че 4 и нещо е малко. Аз също на тази цена нямаше да го дам и щях да чакам по - висока. Зная, че цената се е вдигнала доста последните години, за което се радвам, както писах не съм прекупвач. Не искам да се заяждам, все пак сме тук да си помагаме. Просто споделих мнения.
Явно съм се поолял, ама поне разпуснах малко днес. Извинявам се на всички засегнати.
Привет колеги.Днес като разбрах за "новите цени" веднага отворих форума.Ще имат да чакат на тези цени от 4,80 лв не и при мен 1,5 т. на дребно на 8,00 лв, който желае. Колкото продам, каквото остане за догодина.
Здравейте,
Реших да се включа и аз с мнение по темата с цените - все пак ние също сме съществена част от веригата. Следя форума относително често, макар да не съм писал от доста време (моля за въпроси по изкупуването свързвайте се по телефона, по-удобно и бързо е). Някои от Вас ще приемат това мнение най-вероятно като манипулативно, други - не, нека всеки сам да преценя.
Цената на меда не се определя нито от пчеларите в България, нито от износителите, а от международния пазар - това в нашия случай са големите пакетиращи компании в Европа, които преработват по 15-20 хил. тона мед на година. Има няколко такива в Европа и те купуват мед от целия свят - Южна Америка, Източна Европа, Азия. Сегашното развитие на цените не е случайно точно в този момент. През изминалата седмица се проведе най-голямото изложение в света на хранителната индустрия - Anuga Кьолн. Там, разбира се, присъстват и всички участници в бизнеса с мед - доставчици, преработватели, дистрибутори, продавачи на дребно. За някои изненадващо, за други не - всички големи купувачи обявиха, че цената на меда пада и те прекратяват купуването на настоящите цени. Повечето от Вас са интелигентни хора и сами знаете, че цената на всеки продукт се определя от търсенето и предлагането. Тази година реколтата в САЩ е много добра, в Аржентина бе много добра, в цяла Източна Европа вкл. България, Унгария, Сърбия, Румъния и не на последно място Украйна също е добра или много добра. На пазара в момента има голямо предлагане на мед от всички тези страни - в Аржентина например има голямо нереализирано количество от предходната реколта, а новата чука на вратата и очакванията също са положителни. Аржентинските износители имат нужда да освободят ресурса, вложен в мед от реколта 2014, и агресивно предлагат на пазара договори за по 2000 - 3000 тона с незабавно започване на доставките. Украинските колеги също разполагат с големи количества мед и настойчиво търсят сделки. Тяхната цена допреди месеци беше близка до тази на българския мед - уверявам ви, че украинската полифлора по нищо не отстъпва на нашата - предимно слънчогледов мед с напълно нормални характеристики. Чернобил и доводи от този род нямат общо с реалностите - просто в Украйна се добиват огромни количества мед и изкупната цена от пчеларите е съществено по-ниска от тази в Източна Европа - техните износители просто реализират в пъти по-големи маржове, отколкото ние тук. Украйна изнасяше и доста мед за САЩ, където вноса на мед от Китай е реално забранен с изключително високо мито. В следствие на две поредни добри реколти там, американските пакетировачи нямат нужда да внасят от Южна Америка и Украйна големи количества и просто този мед сега залива пазара в Европа. В момента никой не знае до къде цените ще падат и кога търговията ще започне отново и на какви нива. Ние в България нямаме какво друго да направим, освен да се съобразим и да изчакаме пазарните сили да си свършат работата. Уверявам ви, че няма никакви картели, уговорки и тем подобни конспирации. Та ако имаше такива, дали един щеше досега да купува на 5 лв, друг на 5.20, трети на 5.50? Всеки си има определен пазар, собствена себестойност и си прави сметката на каква цена да изкупува.
С две думи, цената пада и ще продължи да пада. Медът е стока като всяка друга и трябва да ни е ясно на всички, че както нагоре, цената може да върви и надолу. Просто постоянното повишение през последните няколко години изгради у доста пчелари погрешната представа, че за меда посоката е само нагоре с всеки изминал месец и година, но уви това не е така. Ние нямаме против цената да е висока, защото това означава по-големи обороти и няколкото процента марж, с който работим, са по-голяма цифра в абсолютна стойност. Вярно, необходими са повече оборотни средства, но сега парите са евтини и лесни за осигуряване. Междувпрочем, освен парите, евтини са и поевтиняват всички основни суровини в света, а медът в края на крайщата е стока като всяка друга.
Конкретно нашата позиция в момента - ние засега не спираме с изкупуването и продължаваме да работим на старата цена от 5.20 лв, тъй като имаме сключени договори и си ги изпълняваме по план. Като дойде време за договаряне на нови количества - тогава най-вероятно също ще я променим.
Поздрави и лека вечер на всички.
Какво става ,да не онемяхте?Горе главите.Оттатъка изтриха темата.Къде е Дамянов да трие ,че някой да не получи инфаркт.:bigsmile:
Така или иначе в България са едни от най-ниските изкупни цени. Въобще не вярвам, че изкупвачите като купуват на 5,50 лева има вероятност да не им излезе сметката. Много интересно как им излиза сметката на изкупвачите от Сърбия която не е в европейския съюз и това допълнително оскъпява продукта им, а и изкупуват на по висока цена? Фактите споделени от Апитрейд може и да са истина, НО мисля че това просто се използва в момента за да се манипулира цената и да се извади меда на пазара. Може и да се постигне този ефект. Днес разговарях с хора които чакат 6,00 и са притеснени, но нямат никакво намерение да продават на 5,20 а за 4,80 въобще не може да става и дума.
НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ. АКО ИЗДЪРЖИМ 10 ДЕНА, ЦЕНАТА НЯМА ДА МРЪДНЕ. НЕ СЕ ПОДДАВАЙТЕ НА ТАЗИ ПСИХО АТАКА.
Да, и не забравяйте голямото предимство на нашата стока - трайността.
Да да, как ли пък не повярвах че в Украйна и Аржентина ще подадат истински мед на 2.5 евро. Може да има някакви количества некачествен мед и търсят някой да го купи.
Аз съм от тези, които приемат мнението за манипулативно. Освен ако не подкрепите това твърдение с конкретни факти - достоверна статистическа информация.
Защото и най-беглата справка опровергава това по отношение на проучване в един от големите световни играчи - САЩ: http://www.ahpanet.com/?page=HoneyMarketReport
От там е видно, че цената на меда се увеличава непрекъснато през периода 2005 - 2013.
Питам аз след като има толкова евтин мед в Украйна, защо американците го отказват, а в същото време в цената на техния пазар е най-висока от 10 години? Там ако пазарната икономика не бачка и тея "хиени" за да не внесът по евтиния продукт за да реализират печалби значи аз съм...... Приказки за малките деца.
Аз пък се чудя как китайския мед може да пристигне на цена по-ниска от тази на захарта и китайците пак да са на сметка?!
Колко ли пъти български мед е бил хващан да не отговаря на стандартите (антибиотици, изосуит....) за да се стигне до сегашното положение никой вече да не иска да го ползва за подобрител.....
Пчелите в Сърбия, както и тези в България, може и да произвеждат мед, НО стоката не е една и съща. По същия начин румънската Дачия, италинския Фиат и американския Форд Мустанг, за потенциалния купувач имат различна привлекателност.
Мечти, мечти господине Апитрейд за падането на цената. Ето ви линк за складовите цени в САЩ за последните 10 години.http://www.honey.com/honey-industry/...nth-wholesale/ Цените са за паунд, умножете по 2.2 за да получите цената в килограм. Има един фундаментален факт, който не вкарва пчелния мед на стоковите борси в Чикаго и Лондон, а той е че винаги търсенето надвишава предлагането. Когато купиш такава стока винаги се продава с добра печалба, говорим за качествен натурален продукт. Знаем много добре за картела в Германия, той ви събира по това време на годината и ви дава квоти и цени за следващия сезон 2016г. Благодаря ви че ни осведомихте за директивите, които са ви дали Ханс и Петер, да натискате цената на долу и да не разчитате по-средата на кампанията цената да се вдига. Има противоречие в поста ви с много добрата реколта в БГ и това че още не сте изпълнили квотата за 2015 г. Ако имаше истина в това щяхте да сте претъпкани от мед и да свалите цената още август, а не да държите все още цена от началото на сезона. Ето ви и линк на какви цени се плаща на пчеларите меда в САЩ за август между 1.6 и 2.5 долара за паунд, къде видяхте падане на цени.http://www.ams.usda.gov/mnreports/fvmhoney.pdf
Здравейте,
Включвам се отново по темата, тъй като последното мнение е насочено към нас, и смятам да е за последно, защото усещам, че по някаква причина отношението е негативно и явно не можем да си говорим по нормален начин, като продавачи и купувач. Между другото, отдавна не можем да се начудим с колегите на отношението на някои пчелари - например обажда се някой в офиса, пита каква е цената на меда - отговаря му се 5.20. Следва нещо от рода " За 5.20 елате да се снимате с него", някоя балканска пикантерия за капак и затваряне на телефона:). В същото време, в нашата фирма най-отговорно можем да заявим, че през годините никого не сме излъгали, не сме обещали дадена цена и след това променяли в последния момент и т.н. С доста неща се занимавам и досега не съм чувал и виждал никой да има такова отношение към клиентите си и да ги възприема за врагове по някаква причина. В конкретния случай аз пиша тук с добри намерения, давам ви информация, без да съм длъжен да го правя - можеше и само да кажем на каква цена купуваме и дали купуваме и толкова.
Та да се върнем на темата: г-н Куров, откакто сме член на ЕС, квоти няма. Има търсене и предлагане - Ханс и Петер, както ги наричате, са хората, които купуват Вашия продукт и от тях идват парите, които получаваме за труда си, както Вие, така и ние. Те не спускат директиви - просто обявяват цената и условията, при които са склонни на сделка. Понякога, както в настоящия момент, при никакви условия не са склонни на нови сделки, защото изчакват пазара да се стабилизира на някакви нива. Относно документите, които сте публикувал - все пак голяма част от нашата работа е да следим какво се случва по света, така че това не е нищо ново. Сметнете отново цената за внесена полифлора в САЩ от Аржентина, light amber (каквато по същество основно е и нашата полифлора). На Украйна цената е по-висока, но не забравяйте, че става дума за месец август, а сега е средата на октомври. Казвате, че си противореча и че е трябвало да свалим цената още през август - не сте прав, защото през август Ханс и Петер все още не са знаели за това развитие на нещата и купуваха мед на високи цени. Сега някои от тях, които са купили повече тогава, се държат за главите и стискат палци понижението да спре, защото конкурентите им могат да си напълнят складовете на много по-ниска цена.
Та в общи линии това е картината - всеки сам си преценя как да тълкува нещата, времето ще покаже кой крив - кой прав. Жалко обаче, че не можем да водим нормален разговор и някои хора са настроени към нас не като партньори, а като противници.
Поздрави на всички и успехи в пчеларството от екипа на Апитрейд.
Едно нещо не разбирам,за какъв внос говорите от Аржентина,като там още не е почнал сезона!
Иначе ви разбирам напълно.Вие сте просто една брънка от веригата до крайния потребите,вашата функция е просто да уедрите определено количество,от производителите да съберете продукцията до определено количество което сте договорили за определена цена,като си калкулирате някаква печалба.На вас ви дават цена ,правите си сметката и давате цена на нас.Който иска,който не ,си търси другаде.
Това наистина е много жалко, но според мен изкупвачите имат по-голяма вина за това. За мен е радостно, че поне една фирма във ваше лице се опитва да контактува с нас по по-нормален начин. На последната реколта бях твърдо решил да се свържа с вас и да работим, НО цената която предложихте беше твърде ниска към момента на обаждането ми. Няма как в името на експеримента да жертвам няколко хиляди лева. Смятах да попитам във вашата тема, но може и тук
Цената която предлагате зависи ли от количеството предложен мед или е твърда и няма никакво значение колко мед ви се предлага? Аз лично оставам с впечатление че за вас няма значение дали ви се предлагат 1 тон или 10 000 тона.
Казвате че винаги си спазвате договорките за срок цена и т.н. Възможен ли е вариант за вбъдеще да започнете да сключвате договори с пчеларите при взимане на пробите в които писмено да се описват договорените условия?
Ако не сте съгласни да работите с такива договори то ще възприемате ли негативно ако пчеларя си извика още няколко фирми да си вземат проби и накрая да продаде на фирмата която предложи най-добри условия при ясни резултати от изследванията на меда? Не искам да възприемате моите въпроси като провокация, а по скоро като подсказка какво търсим ние пчеларите и какво можете да направите за да се отличите от другите.
Много ще се радвам ако получа отговор.
Благодаря.
Изключително точни и на място предложения,за което адмирации.Това трябва да се наложи и да стане практика.Не мога да разбера как някой от изкупвачите на мед в БГ идват с обещания за коректност,точност и бла бла.. и искат от теб да държиш меда докато дойдат,а в последствие може да минат и месеци без да те потърсят или въобще да не те потърсят.Пазиш си стоката за тях,разчиташ и се надяваш на тези пари а получаваш един х..Аз на 26-ти август дадох проби на Апимел,след 20 дни им се обадих да питам дали е излязла пробата и се оказа че ме няма в списъците им,после се обадих на оберон и така се получи че техния човек който взема проби е бил нашия град същия ден.Дойде човека взе проби и даде обещания-пробите излизат до 10 работни дни на 1000% веднага след този срок звъним за насрочване на вдигане на меда и това обикновено става до 5 дни.Е вече мина повече от месец и никой не ми звъни,егаси.
Или не им трябва мед, или чакат да съберат достатъчно заявки в региона за един тир (поне 20 тона) за да си заслужава ходенето.
По ето такова поведение може да разберете дали наистина прекупвачите богатеят на ваш гръб (купуват евтино и продават скъпо) или и те понякога имат проблеми с реализирането на стоката (която очевидно не блести със нищо). Така както аз ги виждам нещата, в повечето случаи този, който се натиска медът да бъде купен обикновенно е производителя.
Казвано е много пъти, но ще го повторя за пореден път:
ГОСПОДА ПЧЕЛАРИ, ако сте уверени че стоката, която предлагате е с високо качество, и най-вече УНИКАЛНА ПО СВОЯТА СЪЩНОСТ, моля не чакайте НЯКОЙ да дойде със поклони до земята и да ви изкупи меда на цената, която според вас той заслужава, а го реализирайте/експортирайте САМИ !
Нямам никакво негативно отношение към вас г-н Апитрейд. Аз публикувах официални документи на Министерство на земеделието на САЩ за да защитя тезата си, че цените са стабилни и не вървят надолу. За съжаление в Евростат или Нашия статиктически институт няма достъпна информация. Публикувайте официални документи за състоянието на пазара за да ви повярваме че цените се сриват или престижна икономическа агенция например Блумбърг коята да потвърди това.
Ами то,на кое му пада цената че и на меда да падне?Естествено има временни ситуации,но трайно ще расте.
В Аржентина има количества на склад не от един сезон а от няколко сезона и сега са предложили това количество на разпродажба за без пари. Но не трябва да се прави сравнение само в цена , а и в качеството. Аржентина е рая на ГМО и по-голямата част от меда е от такива култури. Качеството на нашия мед с този Аржентинския е огромна, това не подлежи на съмнение. Като не могат да го продадат ще го изхвърлят в океана, защото в складовете им като стой се трупат разходи.
До Апитрейд
Ако искате в лицето на пчеларите да виждате партьори, отнасяйте се с тях като с такива.
Ако всичко е така както вие твърдите, то на ваше място бил казал цената на която Ханс купува меда. Тогава пчеларите биха застанали зад вас. Всички работим за пари и всички хляб ядем. Ако направите това, което ви предлагам, пчеларите ще гледат на вашата фирма по друг начин. Доверието за някои хора струва много, а тези които не го разбират са обречени на провал.
Ако искате партьори, трябва да покажете, че сте готови за такива отношения.
Лошата нагласа към вас ви струва много, но колегите ви явно не са го разбрали.
С няколко думи: Покажете, че търсите дългосрочни отношения и започнете да сключвате договори за задължително изкупуване, така и пчеларите ще бъдат спокойни и вие ще можете да организирате транспорта си по рационално. Вслушайте се в думите на пчеларите и те сами ще ви кажат какво трябва да направите.
УСПЕХ!
А може ли зякой да обясни защо само един човек в Германия изкупува от България? След като и в ЕС и в САЩ консумацията надвишава собственото производсто, защо няма повече фирми които да изнасят мед за тези дестинации?
а има ли начин бай Гюнтер от Горна-Нанадолна Саксония да дойде туканка - у нас , и да ни изкупи тенекиите с мед по по 3 евра полифлорния...предварителн да се разберем по нет-а за маршрута за изкупуване...логистика един вид...и да дойде с един тир!!
Такива сделки са се случвали и продължават да се случват, НО се търси голямо количество, иначе транспорта оскъпява значително.
Влизаш в alibaba.com или друг подобен сайт за международна търговия B2B(Business-to-business).
Правиш си профил, вкарваш си продуктите, цените и условията и чакаш или търсиш купувачи (има търсачка).
Трябва да си запознат поне малко с писаните и неписаните правила и закони.
Един жокер: Пишете едно писмо до посолството на държавата в която търсите контакти и до часове или дни ще получите отговор с контакти на фирми в държавата. Пише се до посолството на дадената държава в България, а не на българското в дадената държава(ще има да чакате...)
Посолството на Белгия за мен е върха и винаги съм оставал много доволен от тях. Винаги пишете КРАЛСТВО Белгия, като се обръщате към тях и моля прочетете как се пише официално писмо!
Другото е да изложите на прост език какъв ви е проблема и откакво имате нужда. Дори се е случвало посолството да се свърже от наше име с фирмата в дадената държава и да пита дали имат интерес, а фирмата да ни насочи към друга фирма която има интерес.(Друго мислене имат хората....леля му млада...)
Отиди до близкия магазин и виж евтините пури къде се правят. Германия внася, преработва и изнася ОГРОМНО количество стоки и ако не си виждал завод за смяна на лепенки...е там има няколко такива.
Стоки произведени в Китай се внасят, лепят им лепенки и се изнасят, НО производителя в ГЕРМАНИЯ поема гаранцията която вече не е 0 месеца, а 12-24-36... месеца, маркетинг, офиси и представителства в държавите и т.н и т.н..
Същото е и с меда, внасят пакетират и изнасят. Ей това се случва, защото ние сме тъпи говеда и не си защитаваме нашето, а хвалим чуждото (С малки изключения - мановия мед от Странджа).
Здравейте,
По отношение на цената и количеството - в момента даваме на всички пчелари тавана на цената, която пазара позволява - в дадения момент той е 5.20 лв/кг. В редки случаи, например за количества над 20 тона можем да дадем още 10 стотинки, тъй като това позволява оптимизация на транспортните разходи по взимането на проби и превозването на стоката.
Относно сключването на предварителни договори при взимането на проба - ние бихме били най-доволни от работа по такъв начин, само че мнозинството от пчеларите са тези, които го отхвърлят. Та поне 1/3 от хората, които се обаждат да питат за условия по изкупуването, задават два въпроса - каква е цената и може ли без документ... Ние работим изцяло по правилата и също търсим дългосрочни отношения с пчеларите. За съжаление, има колеги, които нарочно опитват да манипулират и блокират пазара с първоначално обявяване на по-висока цена, която е извън пазара, и в последствие промяната й в деня на изкупуване. Същевременно ние сме похарчили пари за взимане на проби, техния анализ и накрая се оказваме в някаква надпревара кой с колко ще надцака другия на думи - дали ще ги плати е отделен въпрос. Разбира се, в това няма нищо незаконно и пчеларите са тези, които избират дали да вярват или не. Има и например колеги, които издават подобен предварителен договор и там съществува и клауза при установен проблем с качеството, пчеларят да заплати стойността на анализа в размер на 500 лв. Ние това не го правим и разходите си остават за наша сметка, но когато в проба от 23 тона, съставена от 10 или 15 доставчика, излезе проблем, е необходимо време за установяване в кой точно е причината. Тогава се налага останалите да чакат, без да имат вина.
Г-н Куров, сегашната промяна в цената ще я видите в статистическите данни след няколко месеца - тя се случва в момента. Няма нужда да ми вярвате, да Ви предоставям данни от Блумбърг, Ройтерс или НСИ - времето ще покаже накъде ще отиде пазара.
Г-н Дамянов, благодаря за предложението, но сами знаете, че няма как да Ви споделя в публичен форум, който със сигурност и конкурентите ни посещават, на каква цена работим - не е сериозно. А и не виждам причината - какво значение за взаимното доверие има това? Доверие се гради със спазване на дадените уговорки и етика в отношенията. Ние например имаме пълно доверие в нашите партньори по експорт, но нито съм ги питал, нито ме интересува на каква цена продават продукта си.
Поздрави и успех на всички!
За да се формира една истинска ПАЗАРНА ЦЕНА трябва да се създаде ПЧЕЛАРСКА БОРСА по подобие на стоковите борси на запад. Във WEB сайта на тази борса всеки един пчелар или изкупвач трябва да вижда текущите цени на всички предложенията за покупка и/или продажба. Всеки един участник в тази борса трябва да може само с едно чукване на мишката да направи СДЕЛКА, и цената на тази сделка да се визуализира на всички останали, защото именно това е ПОСЛЕДНАТА ПАЗАРНА ЦЕНА.
Всички сделки ще се регистрират от системата и от техните цени ще се оформи графика, по която графика всеки един пчелар ще може сам да си съобразява какви са ТРЕНДОВЕТЕ (посоките на движение на цената). Също така всеки един пчелар сам ще може да си взема решение дали да продава веднага на съществуващата пазарна цена или да изчаква по-добри цени.
Идеята е сравнително лесна за реализиране от техническа гледна точка (създаването на WEB сайта). Сложността ще дойде именно от взаимоотношенията между участниците в борсата. Моментално ще се появят тарикати или дори измамници, който няма да спазват поетите ангажименти за задължително продаване/купуване по договорената на борсата цена. Няма да се спазват срокове, няма да се спазват клаузите на сключените контракти и всичко останало, което предполага честност и почтенност във взаимоотношенията.
Също така пчеларите няма да се съгласят да плащат някакъв малък процент от сделките, необходим за самоиздържането на борсата. Няма да се съгласят и да плащат компенсации за щети, възникнали по тяхна вина - например меда им да не отговаря на изискванията в контрактите. Това всъщност са и причините, поради които никой досега не се е заел да направи работеща пчеларска борса.
Аз от написаното не съм доволен въпрек многото вдигнати пръсчета!
Не мисля, че цена 5.20 е тавана на предлагането. Как другите фирми в БГ тогава предлагат 5.30,5.50,5.80(гърка) та даже и 6лв.(също гърка при големи количества). Това вашето 10 ст. при количество е дооооста малко, та какво идва 5.30 за количество, че за 5.30лв ще го продам меда ако ще и 5 тенекета да имам. Някой сега ще каже,че миналата година меда е бил на по ниска цена сега 5.20лв.е по висока цена.Да може и така да е ама миналата година восъчната основа дали е била 2 лв?. Всичко поскъпна в пчеларските магазини! Та затова цени от 5-5.20 лв.си е подигравка с труда на пчеларя.Аз лично бях се зарекъл под 5.50 да НЕ го давам и успях, защото си ценя труда и ако другите пчелари си ценят труда вие с тези 5.20 бързо,бързо ще си коригирате цената!!!!
Аве като гледам ,той Станчев -голям балък .Да се прекара и да купува на загуба -5,50лв.Мислех че го познавам.:laughing:
И аз съм решил цена под 5,50 да не приемам
Колеги събудете се ,търговците се прибраха от Германия и тези цени , които Вие коментирате по-надолу са просто вече един розов сън. Новите цени са неприятни -4,80 лв. А догодина 4,00-4,20 лв. Хайде да Ви видя , колко сме големи.
Няма такива цени. Мед се купува все още и на 5.20 и на 5.30. Стига пропаганда.
Дай номера на фирмите , които купуват на тези цени . ДНЕС СЕ СВЪРЗАХ С ТРИ ФИРМИ И ОТГОВОРА БЕШЕ ШЕФОВЕТЕ СЕ ВЪРНАХА ОТ ГЕРМАНИЯ И ЦЕНИТЕ СА МНОГО НАДОЛУ. Очаква се събиране на търговците за нови цени. ПОЖЕВЬОМ УВИДИМ.