С това доказваш моите твъдения, че това са едни от най-добрите майки и, че пчелите сами избират най-доброто яйце-ларва! Което бива отглеждано при най благоприятни условия!
Преглед за печат
С това доказваш моите твъдения, че това са едни от най-добрите майки и, че пчелите сами избират най-доброто яйце-ларва! Което бива отглеждано при най благоприятни условия!
Лежака за сега е с 2 майки.След десетина дена махам преградата(ХР)....за слънчогледа ще остане една майка със 18-19 рамки пило....
Да без основи,НО не прави това до края на акацията.Бяха изградени и замедени,но се позабавих с две седмици и.....Осем магазинни рамки от лежака се превърнаха в строителни рамки въпреки,че в плодниковите отделения има СР.И миналата пролет се получи същото.Загубих 12кг мед,но пък добих два литра търтиево млечице и малко всък.С това забавяне очаквах да сваря лежака в роево,но за пореден път се убедих в предимството на августовските майки.
Въпреки отнетите 4р. пило и изтръскването на всички пчели от магазините(пред отводка) при изваждането на акацията,МЕЗОНЕТА се отчете с още една тенекия липа и разнотревие и вече е на кота 75кг.Вчера го включих на пета за слънчогледа-оставих го да си избере майка,като махнах ХР,а на нейно място поставих ВО.Следващо отваряне след месец.
Браво !
А , някои казват ,че лежака си е изпял песента .
Лежака пак се отчете доволно пусна над 40кг.Горните магазини бяха пълни наполовина,но първия ред......Таз година,въпреки сушата,е рекордна за лежака-120кг.
За съжаление снимката пак е голяма и ще трябва време....
Здравей колега , искам да попитам следното :
Лежака подходящ ли е за отглеждане на пчели в планината на 1200 м. н. в. като пашата е почти само ливадна , и в каква конфигурация ще е подходящ за работа ?
Благодаря за отговора предварително.
Немога да бъда категоричен,но на 1200м ми се струва,че пчеларството няма да е рентабилно.На тази височина мисля,че лежака трябва да е 16рамков с две майки и макс 1етаж магазини.На високо нощите са хладни и ми се струва,че дебелината на стените трябва да е поне-4см задна стена,а предната може и 2,5см.Село Гинци,под прохода Петрохан е на 1100м виждат се кошери,но...........май са само за "реклама".Прохода е на 1400м-там не съм виждал медоносна пчела..И изобщо на 1200м развитието на пч.сем ще изостава от цъфтежа на мед.разстителност в по-ниската част на района.Ако пчелите се отглеждат под 1000м.,спокойно могат да се качват и на по високо.Развитието на семействата трявбва да изпреварва или съвпада със цъфтежа на основната паша.Както казах в началото-немога да бъда категоричен.....Мнението на колегата Зуница ще бъде по миродавно...