И на мен ми се струва доста безотговорно а и как ще дозираш дозата как ще е разпределиш без някои специалист да ти помогне
Преглед за печат
И на мен ми се струва доста безотговорно а и как ще дозираш дозата как ще е разпределиш без някои специалист да ти помогне
С този спрей значи си намерил начин да претъпиш болката и сърбежа но няма ли да ти е по лесно ако работиш с облекло предполагам ще е по-неудобно но се пак ако облеклото е добро с оптимална защита може дори и да не ти се налага да го ползваш този спрей.Според мен хубавото облекло а и от пчеларя си зависи де но предпазва на 90%
1. Малко проблемни са ми размерите на работното облекло - въпреки това съм си намерил блузон с було по размер, но предпочитам да ползвам само було.
2. Тепърва е настъпила пролетта, а времето и температурите, са такива че само по тениска или с ризка е топло, представи си какво ще стане лятото като стане 35+ градуса, навлечен със защитно облекло е несамо несомфортно, ами това комбинирано с изпотяване води само до екстра агресия от пчелити. Ползвам си памучни тениски с дълъг ръкав и най-много в жегите да сменя 2-3 на ден, и нямам проблеми.
3. Спреят го открих случайно(обясняваха ми че извличал пчелната отрова и я неутрализирал...) и го ползвам, както казах дамо при по-болезнени ухапвания(т.е.т. рядко), попринцип нямам проблем с ужилванията...
Самото добиване на пчелна отрова е безумно, защото рисковете за пчеларя и за хората около него са ОГРОМНИ. И въпреки това много пчелари го правят. Цената си заслужава - от един пчелин за 1 ден могат да се извадят 5 грама отрова на цена най-малкото 200 лева. Въобще ако човек си намери пазар за пчелната отрова - не му трябва да се занимава с мед, восък, отводки и други глупости.
Дозирането за експерименти с алергията е много лесно - отровата се разрежда във вода и после се мери с капкомер. След това с една игла леко се надрасква кожата от вътрешната страна на ръката и върху надрасканото място се капва една капка. Можете така да си сметнете дозата, щото в капката да има само 10% от отровата на 1 пълно ужилване. Има златарски кантарчета, които мерят с хилядна от грама и струват по 10-20 лева едното.
Затова и казвам, че метода е лесен и безопасен, защото се започва с дози, 10 пъти по-малки от едно пълноценно ужилване. Който е алергичен, ще се размине само с леко зачервяване на кожата. Не е необходимо да прави пълно ужилване и да изпада в алергичен шок.
Матеев а ти знаеш ли каква е дозата пчелна отрова която ти пускат когато се тестуваш за алергия 10 пъти по-слаба ли е от едно ужилване или се равнява на едно ужилване.А това ми се вижда доста сложна работа не всеки може да извлича отрова от пчелите а както казваш ако е толкова скъпа кои нормален ще даде 200 лв.за да се тества дали е алергичен при условие че тестуването е 10лв. плюс консултация.
Цитирам много конкретни и точни данни защото преди няколко дена си закупих за проба един апарат за пчелна отрова, и покрай него изчетох десетки статии по тематиката. Набълбуках се с теория, а в следващите дни ще има и практика. За 40 минути от 1 кошер може да се събере от 0.2 до 1.0 грама отрова. Именно затова и цитирах количество от 1 грам, но никой не ви пречи да пробвате и с много по-малко.
Концепцията за събиране на пчелна отрова е много проста - едно стъкло и на 2 милиметра над него са опънати жици със стъпка около 3 милимера. Жиците се редуват четни и нечетни, и на тях се подава напрежение от порядъка на 40-50V. Тока е микроампери. Импулсите са по няколкостотин микросекунди. Има си някаква схема на импулсите, доколкото можах да я декодирам с осцилоскопа. Вървят на пакети с почивка, а групата отново върви на пакети с почивка. Не съм много убеден дали това е вярната комбинация, защото в литературата има и други параметри на импулсите.
Както и да е - важното е друго. Апарата се слага на прелката и пчелите като кацат върху него, автоматично получават електрически токов удар. Той ги дразни и те вадят жилото си и капват една капка отрова върху стъклото (около 0.1-0.2 mg). Тази капка засъхва за около половин час и става на прах, който трябва да се изстърже с остро ножче. Интересното е, че една единствена пчела да се раздразни и тя по някакъв начин информира останалите вътре в кошера и за няма 2-3 минути целия кошер се изсипва върху апарата (стъклото) и се опитва бясно да го жили. За около 40 минути (съгласно инструкцията на апарата) се натрупват няколко хиляди ужилвания на стъклото. Този кошер може да се счита издоен и апарата се мести на следващия. И така за 1 ден с 1 апарат могат да се съберат 1-2 грама. С няколко апарата могат да се съберат 10 грама, което си е 400-500 лева надник. Ако всеки ден пчеларя го прави това, има шанс за 1 месец да получи 10 000 лева заплата. Ха-ха - как ви изглежда това?
Пропусна да кажеш, че пчелите стават изключително раздразнителни и жилят всичко живо в доста голям периметър.За горкия пчелар просто не ми се мисли, но той все пак може някак да се подготви. Това и аз съм го чел само и нямам опит.
Не очаквай "ужилено" семейство да работи,а и е възможно агресия да развие.Може би августовска отводка със стари пчели е подходяща за доене.
От 10 години се занимавам с пчели, случвало се е да получа доста ужилвания за деня по тялото (главата си я пазя ревниво) и не съм имал проблеми (няма отоци, няма сърбежи, само бързо отшумяваща болка и зачервяване на мястото), но за последните около 30 дни за четвърти път ми се случва да получавам отоци под очите и як сърбеж по гениталиите. Явно ще се ходи на алерголог, най интересното е че при мене алергичните реакции се случват доста забавено. Примерно вчера след обяд ме ужилиха две пчели (нарочно съм ги броил) една през ризата и една на голо и до вечерта нищо ми нямаше, чак нощес в 4.30 се събудих от як сърбеж и тогава видях че са ми отекли и очите....