В пост № 136 съм писал за химията и от къде може да се купи. Соево брашно не съм давал. Дай им в следващите дни когато е топло и ще видиш какъв купон си правят пчелите.
В пост № 136 съм писал за химията и от къде може да се купи. Соево брашно не съм давал. Дай им в следващите дни когато е топло и ще видиш какъв купон си правят пчелите.
Аз на моите им правя така:1 кг царевично брашно,1 кг пудра захар и 2-3 лъжици адаптирано сухо мляко.Разбърквам хубаво и го слагам в тенекета-легнали на няколко места из пчелина.Направо дигат тенекето във въздуха.
Ако ме питаш, коя тава предпочитат тази с брашното примесено с химия или тази с чистото брашно. Предпочитат брашното без химия.
Само да кажа(ако не го знаеш де), че добавките за прасета имат Селен(Se), а той е силно токсичен за пчелите(дори при малки дози). http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0034137
Със тези тави отвън не предизвиквате ли кражба в пчелина.
Кражба до сега не се е случвало, аз слагам само брашно, а колегата Антонов с тази пудра захар може да я предизвика кражбата.
По отношение на Селена, да , има го в химията която съм ползвал, но не съм имал подмор или загуба на семейство. Както писах в първия си пост № 136 по темата, не препоръчвам химия в тестото, поради една проста причина- пчелите искат чиста храна. Всички храни за пчели които се продават на пазара съдържат тези съставки които съм посочил. Не е случайно това изследване което публикува Дамянов за селена, екипа го прави защото знае че това фигурира в храните за пчели. Публикацията е направена 2012 година. Аз правих моите опити 2010 година.
За който не знае - захарта на световните пазари (и Българските) ПОСКЪПВА. Който не се е запасил за тази година - СЕГА МУ Е ВРЕМЕТО !!!
Аз днеска си купих един ТИР двойно рафинирана цвеклова захар на 1.07 лв. на кг., като в тази цена влиза ДДС-то и транспорта до при мене. Без ДДС ми излиза на 89 стотинки. Избързах с покупката, защото това беше последния ТИР по тази цена. Следващия вече ще е по 1.15, а следващите седмици - още повече.
Захарта е сръбска. От разговорите, които водих с няколко доставчика разбрах, че всъщност всички околни държави, които уж предлагат захар уж с друг произход, всъщност доставят все тази сръбска захар. Мечтите ми за докопване до първоизточника в Хърватска се провалиха. Завода така и не отговори на запитването ми. Отговориха ми едни гърци, но ми предложиха цена от 0.42 EUR без ДДС и без транспорт. Като посмятах малко разходите за доставка и главоболията, и получих пак същата цена, че дори и малко по-висока.
Като цяло искам да ви информирам, че ако до края на седмицата не си купите захар, другата седмица със сигурност ще гледате други цени - ха-ха .... и с всяка изминала седмица те ще са все по-високи и по-високи. Това ми го потвърдиха от 3 различни места.
Ето го сертификата на захарта:
Прикачен файл 2963
ако някой знае захар на промоция да казва утре отивам да взема малко!!!
ЗАХИРА е тръстикова захар. Аз обаче държа на цвекловата захар, а тя винаги е била по-скъпа от тръстиковата. Но дори и да е тръстикова - 1.03 е страхотна цена, и ако не бях си намерил цвеклова, щях да хукна към МЕТРО.