Според мен не е така.Проблема са майките според мен.Никой не може да каже колко пило направиха и колко хвърлиха пчелите заради студовете.:bigsmile:Вълчане,аз сложих вече на Бояна един магазин без да го напъвам много.;)
Преглед за печат
Мое мнение: Магазини се слагат след 15-20 април най-рано, при по- ранно поставяне семейството изостава в развитието си. Температурите в момента са все още ниски за мащабно увеличаване на обема на кошера. Правил съм го, и семейството изостана в развитието си!
Да, но когато е било студено в такива рамки, че пчелите да не са в работно състояние, но да е благоприятно за акацията да се развива и в един момент - о, чудо. За три дни топъл вятър и влага. Акацията бурно цъфти, а кошерите за три дена какво могат да направят? И ооооо, чудото от Украйна, а ние духаме.
След като заваля и стана студено, тази на снимката която показах - затихна с развитието си. Да се надяваме, че ще се забави и ще влезе в познатите рамки на цъфтеж. Дъжда е като по поръчка. Остава при цъфтежа да се затопли и бинго. Ех, как хубаво звучи. bow;bow;bow;
Е Ачка при теб е по-топличко, ти сигурно на 10.05. ще центрофугираш
Моя приятелски съвет Модернизаторе е да си ползваш Бабините кюлотки,а да забравиш тия найлони.Така няма да се налага подгав,а пчелите винаги могат да минат м/у крачолите.;):bigsmile::bigsmile::bigsmile ::bigsmile:
Какво все създаваш схеми и системи? Натъпкал съм един чувал да не виси, а той вече мисли какви ли не чудеса, че стават. Дори не бях забелязал и аз, и сега наново гледах клипа, че да видя и аз какви толкова съм ги свършил. Абе, Друмев. Кротни я малко таз фантазия, че побърка хората във форумите бре. Вземи хавани жената и я изпоти малко, че да си починем малко и ние, а що и ние да не го направим вместо да търчим подир теб и да дешифрираме, дешифрираме.:bigsmile:
Така си говорим по нашия край кодирано и се сещаме.:bigsmile:Аз поне пиша,а брата да си го чул при толкова клипове да мъцне нещо.Е бати и темерута.:bigsmile:А за жените има време.Сега го развива ме,после магазин и ако стане работата ще пълним теникии...;)
Трендафиле, то проблема основно е че си сам и от време на време се задъхваш с целия форум в/у плещите си, ако и другите модератори, които видимо са гроги, бяха кораваци като тебе, друго щеше да е, и сериалчета щеше да си гледаш и повече време за други дейности щеше да имаш ;)
Днес сложих магазините, малко рано си мисля, но другата седмица съм възпрепястван. Вчера дъжд, сериозен, мекиша още не е цъфнал, акацията до 10 дена ща цъфне, ще го омешат акация и мекиш. За отводки е рано!
Казват, че на днешния ден, ако вали, то годината ще е плодородна. До 15 00 часа пече слънце и и пчелите се облетяха прекрасно. След това заваля хубав дъжд. Акацията в момента е едро избеляла. Сега ще я напои хубаво и А, късмет да не вали 10 - 15 дни, и да са височки температурите.bow;bow;bow;
Акацията цъфна обилно, вали обилно, грее добре, но цветовете като варени и нектар ниц.
Акацията цъфна и при нас.Излитания има,но приноса слаб.Миналата година в разгара,пчеличките буквално се приземяваха на дупетата с изпънати напред крачета.Иначе влага много,самия нектар силно разреден от чести дъждове.Кошерите бръмчат като трансформатори.
И при мен е същото положението, акацията цъфти но приноса на нектар е слаб и за поредна година акация няма да вадя, другата седмица ще правя отводки пчели има бол
Мислех да не се оплаквам, ама само като видя какво е пред кошерите и ме избива на насилие. Снимката е от 20.05. изпрати ми я щерката тъй като не бях в страната. По нейни думи пчелите падат пред кошера или стигат до прелката и не влизат вътре, а умират и окапват на земята.
Като отидох на пчелина вчера всичко беше приключило...... Пред изтровените кошери имаше килим от сгърчени трупове, а вътре само младите пчели. Къде са отровени не зная, но ще разбера,а като разбера не зная какви ще ги надробя...
Има и малко успокоение. Част от семействата въобще не са засегнати(на снимката се вижда добре разликата между двата кошера на преден план), което отдавам на това, че нямам големи масиви с медоносна растителност и пчелите от отделните семейства са били на различни места. За съжаление някои са опрашвали на културите на някой който не заслужава.
Този сезон мина добре за мен доста отводки направих и мед вадих 2-3 пъти след това по време на главните паши,към момента вече принос на нектар няма и свалям медовите надстройки и третирам за акар.
Как е положението с акара? При мен 5-10 %са поопаразитени. Другите са на сравнително ниско ниво. Иначе годината и аз я определям като добра.
https://www.youtube.com/watch?v=5G6A...ature=youtu.be Голям глад. :tres::tres::tres:bow;
Погледни го от добрата страна, ще можеш да предлагаш рядко срещания "крушов мед", а вече дали ще има очаквания разхлабващ ефект, трябва да се пробва. Аз съм навит за доброволец, може да пратиш един 3-литров буркан ;)
Шегата настрана, въпреки уж дъждовно то лято, сушата продължи доста дълго, при мен близо 2 месеца, до днес. Въпреки усилията ми, смятам че основните семейства, ще влязат по слаби в зимата, в сравнение с миналогодишните
Миналата година август беше доста по-влажен. Не знам но моите тези дни се разхвърчаха. Особено до обяд.
Глад! Пчели седят в кошерите, само в ранният следобед ходят до поилката. Пчелояди МНОГО!
Днес около обяд отидох да навестя пчеличките. Времето беше хубаво (11 градуса, слънчево и тихо) и пчелите му се радваха - едни се припичаха около прелките, други само надничаха, имаше и доста, които летяха...
А отделни бройки видях да носят прашец!...
Днес при мен се облетяха доволно. Силни, слаби, всички навън. Кокичетата вече почти разтварят цвета, а вчера едва си виждаше бялото. Каква разлика за един ден.
И при мен е така.Видях първия прашец от кокичета...
Вчера ходих и аз, едно загинало пчелно семейство. Последните пчели са били останали на кълбо - има няма 200 пчели, открих и майката, но ми се видя много дребничка, не по-голяма от обикновенна пчела. Имало е и малко пило и излюпващи се пчели. Мед имаше по всички пити, общо около 10-15 кг, включително и в междурамието, където е загинало семейството (но не повече от килограм беше останало там).
Това, което ми направи впечатление е, че имаше много незапечатан или разпечатан мед, може би половината от цялото количество. Този мед е станал почти воднист, направо си тече, иначе на вкус е сладък, но не е кисел. Също целите пити бяха покрити с тънък слой бяла плесен, загиналите пчели бяха влажни, коремчета им имаха неосвободени екскременти. Това семейство още от ноември забелязах, че има повишен подмор, спрямо останалите.
Другите две семейства вчера успяха да се облетат, изпускаха цели капки жълто-кафяви ексременти, изгледите за тях засега поне са добри.
Главен недостатък, според мен е разположението на пчелина - намира се на северен склон в планината, като от края на ноември до края на януари, няма никакво слънце, чак сега слънцето ще започва да прескача балкана и да огрява кошерите. Това затруднява пчелните семейства да се облитат, и особено ако те са по-слаби, температурите се задържат по-ниски през целия ден и влагата е по-голяма.
Питите с меда ги проснах на слънце за няколко часа и всичката плесен изчезна, сега се чудя дали да ги използвам за подхранване или да си ги центрофугирам. Дали е добра идея, да оставя от тези пити пред кошерите при хубаво време?
Влагата е голям бич за пчелите. Зазимил си ги със стари пчели и затова рано са погинали и не са успяли да се справят със влагата. Още есента като си видял подмор е трябвало да ги стесниш максимално. А питите навън не е за предпочитане, това е лош навик на по възрастните пчелари. Прибери ги на сухо и напролет по кошерите, една по една или на отводки.
И премести пчелите на друг склон, със южно или югоизточно изложение.
А защо да го правиш това? Много лоша идея, течащ мед е за боклука, не става за хранене ще умориш и останалите кошери, а ако ги оставиш пред кошерите ще стане мазало. Много е важно да има свеж въздух за доброто зимуване на кошера и да няма влага. Масово пчеларите стесняват слабите семейства което ги убива защото ограничава свежия въздух и вкарват влага като се опитат да ги затоплят. Всяка година оставям 10-20 запасни майки на по 1 - 2рамки без да правя какво и да е и иззимуват без проблеми.(винаги млади майки)
Мисля,че не е добре,за всичко да виниш мястото на пчелина.Намираш се на склон,а ако е в затворена котловина?При теб въздуха циркулира и не би трябвало влагата да е повече.Има места с далеч по-малко слънцечасове.Правилно отбеляза,че майката е дребна,като пчела.Не е снасяла добре,остарели пчелите,впоследствие останали малко и заговорил инстинкта за съхранение и пилото по никое време довело до гибел.Може и да не съм прав,но все пак помисли за причината!
Днес пак ще има яко бръмчене - 15 градуса.
Така е, това е само съпътсваща причина. Основната причина не мога да я определя, може би се корени в майката. Видях също и над десетина отворени стари маточници, вероятно роеви , но не мога да кажа откога са.
Март месец си закупих 3 пчелни семейства, като това беше най-слабото, на 3 март имаше 2 пити пчели. После постепенно се засили и даде сравнително добро количество мед, юни и юли. След това чак края на октомври, ноември забелязах повече подмор, но поради липса на опит, не взех никакви мерки освен да му стесня входовете, да сложа мишепредпазители и да третирам с Оксалис. Направи ми впечатление, че кълбото е загинало, заедно с малко люпещо се пило, на 10-20 см под горните летви, като храната, запечатан мед, се намираше над и встрани от тях (около 20-30% останал меден венец). Пилото ми изглеждаше нормално.
И само да допълня, видях едва тук там отделни килийки останал прашец.
Нищо не казваш за майката.Маркирана ли е.Тази ли е,която трябва да е?Ако не е,възможно да са правили неколкократни опити за самосмяна и резултата винаги дребни,некачествени майки и септември,когато трябваше да снася по хиляда яйца в денонощие,такива майки не го правят.
Когато майката работи активно е захранена добре и за това е голяма, в този етап на годината е напълно нормално майката да е с по малки размери, все пак яйсеснасянето в момента е ограничено само в кълбото. Мястото също според мен не е проблема нито големината на майката. Като чета какво е написал Filyov че това е бил слаб кошер после се вдигнал и събрал мед, напълно възможно майката да е некачествена и да е спряла рано с пилото което е довело да рязко падане след като е умряла работната пчела от последната паша. Кошер зазимен със стари пчели умира по това време, но това е просто предположение, причинете може да са много, най важно е както казва Трендафил Дончев лечение и профилактика.
Щом кошера е слаб му сменям веднага майката, това е закон при мен, за това винаги имам под ръка доста резервни майки.
Носят прашец. Не много активно, но явно вече се намира.
Тази година, както е тръгнало, май ще може да се произвеждат майки още в началото на април.
Аз си го обяснявам така.Впррочем да те попитам--1.И трите ли с-ва са закупени от един пчелин? 2.Другите две с--ва живи ли са и в каква кондиция са сега?
Ако отговорите са положителни, причината за смърта на третото с--во не е болест.До юли е работила старата майка–с която си го купил. По някаква причина тя е изчезнала(убил си я по не внимание при преглед или си я повредил,което е по-вероятно).От там тръгва дисбаланса между млада пчела и застаряваща.Октомври и ноември измира почти всичката пчела която е работила по преработката на запасяващия нектар,сироп.А тя е точно застаряващата. Младата,излюпена август,септември и част от октомври не взема участие в тези дейности или ако взема то е много малко.При твоето семейство се е получило точно обратно.Заради това всички що годе млади пчели вземат участие при преработката и численоста им е стигнала до този момент-20.01 или няколко дни повече.Количеството им не е било достатъчно дори да издържат и на тази топла зима за да подържат необходимата температура.Така си го обяснявам аз ,изхождайки от написаното от теб.
Днес изцентрофугирах меда от този кошер, общо десетина килограма. Пролетта вадих манов мед от магазините, и сега имах подозрения, че може да е останал такъв мед и в плодниците, но медът си е нектарен.
Иначе да, семействата са ми закупени от един пчелин, тогава още нищо не разбирах, но си спомням, че точно това имаше две пити с пило, докато другите 3-4. Другите две семейства, миналата седмица ги гледах, бяха добре, облитаха се. Като най-силно засега се очертава, семейството, от което извадих най-малко мед. Май месец вървеше добре, пълнеше първия магазин и после рязко спря, може би аз съм смачкал майката по невнимание. После новата майка, започна чак юли месец да снася.
Що се отнася до загиналия, по симптоми мога да го свържа донякъде с нозематозата. Затова се отказах да използвам питите за подхранване на другите два кошера, или за бъдещи отводки/рояци. Напълно възможно е и твоето твърдение да е вярно, едва сега забелязах маточниците по питите. Продължавам напред, има още много за учене. :)
Ако си имал съмнение че си е отишъл поради заболяване,не е трябвало да центрофугираш питите му.И какво те кара да мислиш за нозема?Само ако си дал проба за изследване ще си сигурен.Сега трябва много стабилна дезинфекция на центрофугата ,защото няма начин да не е останал прополис по касетите.
Няма начин да не е най–силен миналогодишния слабак по добив.Млада майка,запазени млади пчели, количествено много много повече спрямо другите.И при тази мека зима майката може да е спряла да снася за малък период и наново да се е отприщила .
Според мен са загинали от една и съща болест, а тя е тази за която все се чудим каква е. Това, че е имало спори на нозема не е гаранция, че от това е загинало. В повечето семейства сам знаеш, че почти винаги има от тях, а и не само от тях. Само им трябва условие за да се развият. Това което е имало спори, ако не беше загинало от загадъчната болест, то пък е щяло да развие ноземата, а другото щеше да е живо. Но това са вече....нали?;)
Днес бях на проверка. 99,9% са налице.
И аз днес ходих да проверя, носеха прашец, на пчелина в гората едва сега са цъфнали жълти минзухари. Докато в селото, вече и дрян видях да разцъфтява.
Тази зима силните семейства,не са спирали с пилото и наличието на мед ги е накарало да останат в долния корпус.Вчера им свалих по 1-2 рамки надраскани да не се мъчат.
Понеже магазините ми са под плодниците, ходих тази събота да ги вдигна отгоре, в случай че нямам възможност следващите 1-2 седмици. На дъното на по-силния кошер открих огромно количество умряли пчели, това ме озадачи, но нищо чудно и да е от отравяне.
Тази нощ случайно направих визитация на пчелина и всички кошери бяха на яки "бради".
До обяд се разхвърчат и това е.Сезона е на приключване. Ако има нещо края на август .....Иначе годината за мен е от слабите. Малко рапица, повечко слънчоглед , но не се оплаквам че като слушам колегите от някои райони трябва да благодарим на природата и за толкова.
Да взема да фърля един боб, а? То и на кафе може,ама няма чалъм....
Нямам. При нас няма какво да се пръска, не че е невъзможно това, но все пак няма такива култури за които да е необходимо. Блъскам си главата защо, че чувствително намаля пчелата. Онзи ден бяха фул, а сега са на 1/3. Надявах се на мана, че гледам другите започнаха да вадят, но и тук на камък опря работата. Пред кошерите е чисто.